Irlanda: CityBreak Dublin

https://afkdeweekend.blogspot.com/2019/04/irlanda-citybreak-dublin.html

Info:
Perioada:  28-31.03.2019 (4 zile)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Catedrale din piatra, bere la superlativ, Trinity Library si oameni pusi pe distractie.
Contra: 
     Preturi foarte mari, galagie, sute de oameni puternic alcoolizati si mizerie in centrul orasului cat sa faca Amsterdamul de ras.
Album Foto: Dublin
Cazare:
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
     Dublin: Gogarty's Hostel
Costuri aproximative: 340 EUR ~ 1.600 RON / persoana (zboruri, cazare, mese, intrari, etc.)
Moneda: EUR

Obiective (link catre site informativ):


Traseu

     Pentru prima oara in Irlanda, dupa unele numaratori, tara cu numarul 30 (yeeey!), am decis sa facem un City Break de primavara in Dublin, locul de bastina al delicioasei Guinness.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!

Zboruri, transfer si transport:

     Am zburat cam 3 ore si jumatate cu Ryanair-ul de 14:45, bucurandu-ne tot drumul ca nu am pierdut zborul din cauza ca am stat ceva mai mult sa termin o ultima bere in Romania. Invatatura de minte, ca si dupa 60 de zboruri poti avea surpriza ca poarta sa se inchida fix la ora anuntata.

     Bagaje am avut doar de mana pentru cele patru zile si nu am avut probleme cu rucsacii, in ciuda noilor dimensiuni folosite de Ryanair. Pe bilete am dat dus-intors in jur de 60 EUR de persoana.

     Din fata aeroportului din Dublin ai posibilitate de transfer cu numeroase autobuze / shuttle ce circula spre diferite zone ale orasului. Imediat in stanga iesirii gasesti si ghiseu de bilete, dar acestea se pot achizitiona si de la sofer, cu cardul. O cursa costa 7,00 EUR de persoana (cu shuttle, cu autobuz "normal" costa mai putin dar faci mai mult). Poti intreba la iesire ce autobuz sa iei sau poti cauta direct aici: Transport Dublin sau pe GMaps. Pana in oras faci 30-40 min. Noi am luat 700, parca, pana in centru.

     Pentru intors la aeroport te consulti cu Google Maps si vezi care este cea mai apropiata statie de cazarea aleasa. Noi am plecat de langa Bank of Ireland foarte dimineata, pentru a prinde Ryanair-ul de 9:35.

     In oras nu am folosit transportul in comun pentru ca ne-am plimbat, ca de obicei, din obiectiv in obiectiv, reusind intr-o zi performanta de a vedea peste 40.000 de pasi in raportul oferit de aplicatia de monitorizare. Daca vrei totusi sa iti pastrezi intacti bocancii de trekking, gasesti aici toate informatiile necesare: Dublin Bus.

Atentie: Datorita orelor la care sunt zborurile alese de noi, nu ai in Dublin decat 2 zile + cateva ore in prima zi. In cazul in care nu esti dispus sa alergi de colo-colo, nu o sa ai timp sa vezi foarte mult din oras. Daca totusi esti obisnuit cu alergatura ... noi am facut orasul in primele doua zile, iar in a treia am plecat in Irlanda de Nord. 😁 Calculeaza bine cate zile ai nevoie.



CazareOliver St. John Gogarty's Hostel

     Pentru ca nu cunosteam orasul si pentru ca preturile la cazare in Dublin sunt ... ridicate, sa zicem, ne-am aruncat din prima la un hostel din centrul orasului ce arata foarte bine, oferea mic dejun si baie privata la doar .... doar 1.300,00 RON pentru 3 nopti 👀 (2 persoane in camera cu 2 paturi suprapuse).

     Dupa ce am coborat la podul O'Connell, ne-am pierdut printre miile de turisti din centru si am ajuns la intersectia vazuta in pozele de pe Booking, unde am cautat intrarea in hostel  ... pana ne-a fost indicata de o angajata a pubului decorat cu steaguri si picturi mai ceva ca o sorcova.

     Intrarea se face prin ultima usa din cladire (partea cu verde), imediat dupa statuile de pe banca si usa cu scari din pub. La parter gasesti receptia 24/24, la et. 1 ai bucataria, sala de mese, loc de fumat si cateva camere. Noi am nimerit la etajul 1, deci nu a trebuit sa urcam mai sus pe scari, dar am fost si la cativa metri de pubul cu muzica live si oameni turmentati pana la 5 dimineata.

     Ca plusuri, ai un mic dejun destul de fain pentru un hostel si au in bucatarie un vas cu supa crema ce sta calda toata ziua la autoservire. O sa adori supa aia dupa ce te intorci din vantul si frigul de afara ... daca prinzi vreme rea. Ca locatie, hostelul este in Temple Bar - cartierul de distractie al Dublin-ului, la 2 pasi de obiective turistice, magazine si miile de puburi. Din statiile de langa el pleaca si shuttle-urile spre aeroport, deci nu te plimbi mult cu bagajul in spate. Ah, unul dintre cele mai animate puburi din zona este chiar cel de la parterul hostelului cu acelasi nume.

     Ca minusuri, la parter se afla unul dintre cele mai animate puburi din zona 😅. Asta inseamna galagie, karaoke, muzica live, tineri beti si sticle sparte pana spre dimineata. Geamurile sunt probabil mai vechi decat cladirea, asa ca nu protejeaza deloc de zgomotul de afara. Mai multe in review-urile de pe booking.


Mancare si bautura:

     Irlandezii nu au vreun fel de mancare celebru ca paella sau pizza, dar au tocanite (stew) de oaie sau capra cu care se mandresc foarte mult. La bautura nu trebuie sa te gandesti prea mult in Dublin, pentru ca te asteapta la fiecare colt. Guinness-ul celebru in toata lumea curge in valuri prin toate puburile iar whisky-ul este distilat pana si in foste biserici din oras.

     Variante low-cost de mancare si bautura gasesti doar la fast food-urile din centru sau la numeroasele magazine si supermarket-uri din oras. Nu rata ofertele 4 Guinness la 10 EUR de prin magazine.


Cheltuieli:

     Dublin e scump! De la cazare, la mancare, la bautura si la ce mai vrei tu, pregateste portofelul de cateva clipe de groaza in oras.

Shuttle: 7,00 EUR 
Meniu McDonaltz: 5,00 - 10,00 EUR
Pahar mare (pint) bere in pub: 6,00 - 10,00 EUR
Sticla bere magazin: 3,30 - 5,00 EUR
Doza bere magazin: 2,00 - 2,50 EUR
La oferta: 4 Sticle Guiness - 10,00 EUR
Sticla apa 750ml : 2,00 EUR
Masa restaurant: 20,00 - 50,00 EUR
Tur inchisoare: 8,00 EUR
Book of Kells si Biblioteca: 11,00 EUR
Muzeele de stat: Gratis

Mai multe preturi: Price of living: Dublin


Siguranta si interactiune cu localnicii:

     In ciuda faptului ca numarul de oameni beti si/sau fumati pe metru patrat depaseste binisor Amsterdamul, Madridul si cam orice alt oras in care am mai fost (Centrul Vechi din Bucuresti e un fel de gradinita cu copilasi cuminti), nu am vazut decat un singur individ pus la pamant de un bodyguard si cativa britanici ceva mai artagosi. In rest, o stare de veselie planeaza asupra orasului toata noaptea, noi traversand orasul in lung si in lat si dupa lasarea intunericului, fara probleme.

     Ca sa nu fie toate roz, o sa intalnesti destul de des oameni dormind pe banci sau chiar pe trotuare (nu neaparat homeless) si o sa vezi cu siguranta oameni (barbati si femei) urinand ... daca ai noroc ... pe dupa tomberoane sau prin zone mai umbrite. In ce priveste migrantii din Africa sau Orientul Mijlociu, Dublin-ul sta destul de bine. Nu am vazut prea multi pe strazi, probabil din cauza concentratiei mari de alcool din aer, care am inteles ca face rau la Quran.

     De engleza nu are rost sa mai povestim (este limba oficiala), Irlandeza / Galica fiind doar o limba istorica ce nu mai este vorbita de prea multa lume. Accentul este ceva mai OK decat in Scotia, asa ca intelegi destul de usor ce vorbesc.

     Strazile si trotuarele sunt constant sub straturi de sticle sparte si alte ambalaje sau ... deseuri (nu intram in alte detalii 🙀), asa ca ai grija pe unde calci.



Obiective turistice:

     Dublin este plin de biserici gotice, construite din blocuri de piatra gri spre negru, cu turle ascutite si arcade spectaculoase. Printre ele si in unele cazuri, prin ele, gasesti berarii si distilerii, puburi si muzee pentru toate poftele. Pe toate le gasesti si in afara bisericilor, dar parca e altceva sa vezi oameni iesind din biserica la o tigara, cu berea in mana.

     In cadrul Colegiului Tinity, un obiectiv turistic in sine, va trebui "obligatoriu" sa mergi sa vizitezi Biblioteca, o cladire ce adaposteste The Book of Kells - ceva texte religioase, frumos aranjate si luminate pe pereti (mai multe in link), Declaratia de independenta a Irlandei si piesa de rezistenta, Sala Lunga - o camera de 65 m lungime, impartita pe doua etaje, ce adaposteste busturi din marmura, harpa lui Brian Boru (un simbol national regasit peste tot, de la berea Guinness, la poduri, s.a.m.d) si cate un exemplar din toate cartile publicate in Irlanda si Marea Britanie (nu stiu daca pana in prezent).

     Despre Sala Lunga (The Long Room) se spune ca a servit ca inspiratie pentru arhivele Jedi din seria Star Wars, cu toate ca producatorii nu au vrut sa recunoasca asta pana in prezent ... chiar daca asemanarea este izbitoare.

*Atentie!: In sala Book Of Kells fotografiatul este interzis (teoretic...) iar in Sala Lunga este interzis blitul. Ai mare grija sa dezactivezi blitul inainte sa intri in sala, pentru ca odata intrat o sa uiti de tot si toate si o sa fie nevoie sa iti atraga atentia paznicul si 5-6 turisti pana o sa realizezi ca tu esti idiotul cu blitul pornit 😓.

    Pentru acces recomand achizitionarea biletelor online. Cozile pot ajunge pana in spatele cladirii, la accesul cu bilet "la ghiseu", iar noi am pierdut fix 10 minute de la "Valeeeeu cata coada!" pana la "Pfff, ce repede am intrat!", cumparand biletele pe telefon si intrand pe la Fast Track. Link aici: Bilete online Book of Kells - 11,00 EUR / persoana.


     Al doilea obiectiv unde ne-a lasat spiritul de low-cost-ieni sa intram cu bani, a fost inchisoarea / muzeu Kilmainham, unde am facut un tur ghidat de o ora prin istoria Irlandei.

     Tururile sunt la ora fixa si cu numar limitat de vizitatori, dar noi am avut noroc si ne-am lipit de turul ce urma sa intre in cateva minute. 

     Biletele se pot achizitiona online [aici], contra sumei de 8,00 EUR / persoana sau direct la intrare cu riscul sa gasesti un loc liber peste 2 zile, ca doar nu are toata lumea norocul nostru 😅.

     Ghidajul te duce prin capela inchisorii, prin celule unde au fost gazduiti sau au murit oameni importanti in istoria tarii, prin curtea interioara unde aveau loc executiile si la final poti vizita un muzeu pe cateva etaje, unde gasesti de la obiecte personale, la scrisori si fotografii, la obiecte de tortura si alte bucati de istorie.

     "Piesa principala" a turului este sala mare, un fel de curte interioara acoperita, unde pe cateva nivele sunt gazduite circular zeci de celule si unde de-a lungul timpului au fost filmate numeroase documentare si lung metraje.


     Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al orasului, "Magazia" situata in centrul cartierului Guinness (nu stiu daca se numeste asa, dar pe langa zone de productie au si spital, biserica, s.a.m.d.) este asaltata zilnic de mii de turisti dornici sa invete cate ceva despre istoria si procesul de productie al berii cunoscute in intreaga lume.

     Preturile de acces incep de la 18,50 EUR si cresc in functie de tipul de tur ales. De asemenea, durata vizitei fluctueaza cu gradul de ocupare si tipul de vizita selectat.

     Cum noi am vazut ceva asemanator in tura de Olanda, la beraria Heineken, am decis sa bem o bere de la magazin si sa mergem mai departe. 🍻




     Cartierul Temple Bar, centrul de distractie al orasului, isi are numele strans legat de cel al celui mai faimos pub al Dublinului, un loc de relaxare si distractie inca de pe la 1600.

     Nu ai cum sa te plimbi prin oras, fara sa treci macar pe langa faimosul pub pentru cateva poze sau chiar un pint de Guinness daca te lasa buzunarul...


     In primul rand, nu te astepta la prea multe cand auzi cuvantul castel. Ai zona noua cu o curte interioara si cladirea veche ce pare mai mult o biserica atasata unui turn de castel. 

     Biletul te costa 8,00 EUR si inauntru poti vedea camere si mobilier vechi, manuscrisuri si armuri medievale, etc. ... noi nu am intrat.

     In spatele castelului te poti plimba prin gradina Dubh Linn, in care se gaseste si un memorial al politiei.


     La mica distanta de Temple Bar se gaseste una dintre cele mai impozante biserici din oras, Christ Church Cathedral dispunand de turle inalte, arcade si un frumos pod suspendat peste strada, ce face legatura cu Dublinia, un fel de London Dungeon irlandez.

     Biletul de acces costa 7,00 EUR online si 8,00 EUR la casa de bilete, plus vreo 4,00 EUR pentru tur ghidat. Preturi si info, aici: "Vinde tot ce ai si da la saraci"



     In aceeasi tema impunatoare si la doar cateva minute de mers pe jos, gasim o alta uriasa catedrala din piatra, inconjurata de un parc unde localnicii si turistii ies la picnic si relaxare.

     Daca parcul se poate accesa gratuit, vizitarea catedralei te va costa intre 6,50 si 18,00 EUR, in functie de turul ales. Preturi si info, aici: "Ban la ban trage".




  • Altele
     Ca sa nu ne lungim la prea multe povesti, ai ce vedea in oras cateva zile, asa ca in functie de cat timp ai, iti poti bifa cate obiective vrei sa vezi.

     Pe langa cele principale, iti mai recomandam cateva:
     Tot aici mentionez ca:


     Noi am reusit sa facem toate cele de mai sus intr-o zi si jumatate, hotarand sa lasam muzeele, portul, uriasul stadion si alte obiective pe data viitoare si optand pentru ultima zi la un tur in Irlanda de Nord ... dar asta este o poveste pentru urmatorul articol.

 Follow #afkdeweekend for more!




No comments:

Post a Comment

-----