Spania: CityBreak Valencia


Info:
Perioada:  16-19.02.2019 (4 zile)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Obiective turistice unice in Europa si foarte variate.
     O placere sa te plimbi prin oras, pe stradute si prin parcuri.
     Costuri destul de mici.
Contra: 
     Vei afla de ce ne privesc europenii ca pe o tara de primitivi.
     Iti va fi rusine (din nou) sa spui ca esti din Romania.
     You got it: E plin de rromani
Album Foto: Valencia
Cazare:
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
     Valencia: Hostel Waksman
Costuri aproximative: 270 EUR ~ 1.300 RON / persoana (zboruri, cazare, mese, intrari, etc.)
Moneda: EUR


Obiective (link catre site informativ):


Traseu

     O sa incerc sa nu dau articolului o tenta negativista, dar trebuie sa te avertizez de la inceput ca zborurile din aceasta tura o sa iti ridice nivelul de stres la cote ridicole. Ai grija sa ai la indemana casti, doape de urechi, o carte sau un film pe telefon. Asteapta-te sa asculti manele, sa vezi pasageri spargand seminte si sa vezi un comportament demn de orice satra respectabila.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si daca mergi vara, saltea sau colaccostum de baie si masca snorkeling.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!

Zboruri, transfer si transport:

     In Valencia am zburat cu WizzAir [3-4 ore], iar biletele au costat putin peste 100 EUR de persoana. Wizz are zbor destul de tarziu, asa ca o zi se cam pierde pana la cazare.

Atentie! La plecare am avut surpriza ca aplicatia Wizz sa nu ne dea bilete digitale, deoarece aeroportul din Valencia nu dispune de scanner. Am fost nevoiti sa printam bilete fizice in ultima zi, ca mai apoi sa gasim scanere in aeroport. 😑 Gasesti mai jos link cu un tourist info center unde poti printa gratuit, daca le trimiti biletele pe mail.

     De la aeroport poti pleca cu autobuzul 150, ce are parcare in fata iesirii, dupa linia de taxi, dar daca nu te misti repede sa-l prinzi, risti sa stai 30-40 min pana la urmatorul. O calatorie cu autobuzul costa 1,50 EUR.

     O alta modalitate (in afara de evidentul taxi) este metroul. Linia 5, ce pleaca de sub aeroport (cum te indrepti spre iesire, in stanga - in interior), are curse destul de frecvente si te duce pana in centrul orasului. Pe cartela de metrou aeroport - centru am dat 4,90 EUR. 

Atentie!: Pastreaza cartela pana la iesirea din metrou! Se "composteaza" si la iesire!

     Pastrand clasicul nostru stil de a vizita orasele la pas, nu am apelat nici de aceasta data la transportul in comun (in afara de transfer aeroport), asa ca detalii despre acesta poti cauta aici: metrou si bus.


Cazare:

     In acelasi stil low budget-itian 😅, am optat pentru o cazare ceva mai departe de centru si obiective, la Hostel Waksman, un fel de pensiune de apartament, cu camere micute si intunecate, dar curate. Pentru 3 nopti am dat aproximativ 100 EUR - camera dubla cu baie privata.

     Comunicarea cu cazarea are loc mai mult pe WhatsApp si 90% cu ajutorul Google Translate, daca nu vorbesti spaniola. In rest, relativ liniste (cu exceptia unu calorifer ingrozitor de galagios), magazin la intrarea in bloc si pliante cu reduceri la receptie. Recomandam hostelul doar pentru cei cu buget redus.


Mancare si bautura:

     Un meniu cu paella si sangria te duce la 10-15 EUR mai peste tot in oras, iar o masa la KFC, McD sau Taco nu sare de 5-8 EUR daca nu vrei sa mananci tot ce au in meniu la o singura masa.

     Cum Valencia este cunoscuta ca si patria paellei, nu ai cum sa nu gusti macar la o masa un sortiment din mancarea traditionala, asa ca iti recomand (daca vremea permite) sa mergi spre plaja si sa mananci la una dintre zecile de terase si restaurante de acolo. Noi pe un meniu cu 2 feluri de mancare, sangria si bere am dat cam 45 EUR - 2 persoane.

     Bere, apa, vin si alte licori datatoare de viata poti achizitiona de la magazinele din oras (spre deosebire de alte tari, Spania avand aceeasi abundenta de chioscuri, buticuri si supermarket-uri ca si noi...).


Cheltuieli:

     Valencia nu este dezastruos de scumpa, si daca incerci sa mergi mai mult pe supermarket si fast food, poti scoate vizita chiar si sub valoarea din descrirea articolului. Cateva preturi de idee, aici:

Magnet frigider: 1,00 - 3,00 EUR
Doza bere magazin: 1,00 EUR
Cafea restaurant:  1,00 - 2,00 EUR
Masa restaurant: 20,00 EUR
Bere terasa: 2,00 - 4,00 EUR
Bioparc: 19,00 EUR / de pers (pe site apare 23,80)
Oceanograf + cinema 4D: 33,70 EUR
Urcare in turnul catedralei: 2 EUR


Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Chiar daca am vazut destui cocalari, cefe late si spargatori de seminte cu bemveu, nu am avut niciodata un sentiment de nesiguranta in oras, nici macar cand ne plimbam noaptea prin parcuri puternic aromate cu Mireasma Mariei sau pe stradute slab luminate.

     La capitolul inglish, valencienii stau bine. Nu am avut nicaieri probleme de comunicare si am primit chiar si indrumari cand am avut nevoie.

     In caz de nelamuriri, apeleaza cu incredere la centrele de informare turistica. Noi am gasit unul aici cand cautam un loc in care sa printam biletele de avion.


Obiective turistice:

     Cand am ales ca destinatie Valencia, am avut in gand doar Ciudad de las Artes y las Ciencias, fabuloasa zona S.F. a orasului, unde imi pusesem in gand sa ajung de ceva vreme. Ce nu ma asteptam, a fost sa gasesc un superb oras, cu multe de vazut si cu o energie aparte.
     
     Nici nu ne-am cazat bine si am plecat spre CAC (Ciudad de las ...), nerabdatori sa vedem si noi minunatia. Spre norocul nostru, am ajuns aici seara si am gasit zona destul de pustie, asa ca ne-am putut bucura de locatie in liniste. Bineinteles, am revenit si ziua pentru a ne bucura de apele azurii in lumina soarelui si pentru a vedea mai bine superbele structuri.

     Ce poti vedea aici? Pai in ordine cronologica avem asa:




     Total intamplator si fara sa stim de existenta sa, am ajuns in fata cladirii ce adaposteste "González Martí National Museum of Ceramics and Decorative Arts", o cladire scoasa parca din povesti, cu o usa incastrata in marmura sculptata.

     La fel de random si neplanuit, am aflat ca muzeul se poate vizita gratuit (cred ca era o sarbatoare in acea duminica pentru ca in mod normal numai seara este gratuit duminica), asa ca am intrat sa admiram uriase trasuri din lemn poleit, cu roti de 2m si sculpturi faine, iar la etajele superioare am gasit portelanuri si ceramica in toate formele si culorile posibile. 

     Muzeul se viziteaza in mod normal contra unei taxe de 3 EUR, are dulapioare pentru bagaj si toaleta.



     Aflata intre doua mari piete ale orasului, catedrala dispune de doua turnuri diferite ca inaltime si arhitectura, iar unul dintre ele, El Micalet, se poate vizita.

     Catedrala, din cate am inteles, se viziteaza gratuit, dar exista in interior o zona muzeu, cu taxa acces 8 EUR. Pentru turn platesti separat inca 2 EUR si mai trebuie sa platesti si o taxa mai grea, masurata in febra musculara, datorita celor 207 trepte ce trebuiesc urcate si coborate cand lumina semaforului o permite.



     Probabil cea mai frumoasa gradina zoologica din Europa, Bioparcul este un loc fantastic, in care iti poti petrece cateva ore bune fara sa te plictisesti.

     Accesul in parc te va saraci cu vreo 24 de EUR si vei avea nevoie de casti si rabdare pentru a putea supravietui hoardelor barbare de copii de toate varstele, dar pretul in EUR si neuroni explodati este decent pentru ce gasesti aici, mai ales daca nu ai vazut prin alte locuri vietuitoare ca cele din parc.

     In afara de frumoasele "exponate", parcul in sine este construit pentru a nu da senzatia de artificial, existand intregi pasaje prin "copaci doborati", pesteri si alte asemenea "cladiri" ce iti vor da impresia ca esti in safari.

     Ce poti vedea aici? Elefanti, crocodili, girafe, multe specii de primate si pasari, hipopotami, pesti, lei, tigri, antilope, zebre, s.a.m.d.

     In incinta nu ai voie cu alcool sau mancare (in caz ca ai intamplator la tine doze de bere, le poti depozita gratuit la garderoba), se gasesc terase si restaurante, iar daca te uiti la indicatoare, gasesti si destule toalete, bine mascate in peisaj.


     Am lasat separat acest obiectiv al Orasului Stiintelor, deoarece aici poti pierde jumatate de zi (ca si la bioparc) fara sa iti dai seama cat timp a trecut.

     Cat te costa? Pai cam 30 EUR de persoana doar intrare, plus inca 3 EUR cinematrograful 4D, pe care nu strica sa il vizitezi.

     Inauntru gasesti destule magazine, terase si restaurante dar din cate imi aduc aminte, o bere era vreo 8 - 9 EUR si inghetata 3 - 4 EUR cupa, asa ca daca nu intri mancat si hidratat, e posibil sa lasi mai mult pe mancare decat pe intrare.

     Ce ai de vazut? Pfoai! Show de dresaj la delfinariu (doar la anumite ore asa ca nu-l rata), film de animatie 4D (noi am vazut 20.000 leghe sub mari ... in spaniola, dar dragut), show de dresaj cu foci (sau lei de mare, nu ma prea pricep), cladiri intregi cu uriase acvarii ce gazduiesc mii de specii de vietuitoare marine (de la balena beluga la mini meduze), testoase, rechini si doua uriase tuneluri - acvariu unde te poti plimba admirand rechini si pisici de mare inotand la cativa centimetri deasupra ta. A! Da! Si ... pinguini! 🐧😋



     Aici, in afara de colorata cladire a pietei (obiectiv turistic inchis Duminica), mai gasesti cateva biserici si cladiri vechi, printre care se afla si La Lonja de la Seda de Valencia (piata de matase, sau ceva in genul asta). O cladire in stil gotic, dotata cu o superba sala cu coloane, turn, curte cu portocali si chiar si un mic beci. 

     Noi am intrat si aici gratuit, dar iti recomand sa dai cei 2 EUR pentru bilet si sa vizitezi frumoasa cladire.




     O alta zona de interes pe care nu trebuie sa o ratezi este cea dintre Gara de Nord, langa care se afla si arena pentru lupte cu tauri si Primaria orasului, unde se afla cateva cladiri foarte faine si o piata unde gasesti trandafiri trasi in ciocolata 😊.


     Aflate destul de aproape unul de altul si vizibile din turnul catedralei, turnurile sunt de fapt ramasitele vechilor porti de acces in oras.

     Noi am ajuns la ambele dupa ora de inchidere, dar in orele de vizitare te poti urca pana sus, pentru o panorama asupra orasului si pentru putina febra musculara de la numeroasele scari. Si aceste turnuri se pot vizita gratuit Duminica sau de alte sarbatori, dar 2 EUR nu sunt chiar o avere daca vrei sa vezi de sus orasul.


     Aici vei gasi destule relicve ale istoriei orasului, multe hale si cladiri vechi fiind inca folosite in zona. Printe yachturi moderne vei vedea si destule ambarcatiuni mai vechi si daca te tin picioarele, poti merge pe pontoanele ce ies ca niste tentacule de caracatita pana departe in larg.

     Dupa port urmeaza o nesfarsita plaja, marginita de numeroase restaurante si terase unde poti testa bucataria locala. Un meniu complet te duce cam 40-50 EUR in doi, dar poti comanda doar o paella si un pahar de sangria sau o bere daca nu vrei sa dai faliment.

     Ce sa nu ratezi aici? Fantana arteziana in forma de barca. E wow!


     Altceva? Multe altele! Valencia este plina de arhitectura veche, parcuri, stradute si piete cochete cu terase colorate. Daca este zi de sarbatoare, pe centru si nu numai gasesti un adevarat spectacol de sunet si culoare, cu dansatori si alti artisti stradali. Numai zona verde ce tine de la La Canaleta pana dupa Oceanograf iti ia vreo 2 ore de mers alert, asta daca nu urci pe fiecare dintre zecile de poduri ce o traverseaza pentru a te bucura de stilurile diferite si de priveliste.


     La sfarsit de city break, pot spune ca "s-a meritat deranjul" si ca zborurile in ritm de manele sunt suportabile pentru ce ai de vazut si experimentat aici. Ole!




No comments:

Post a Comment

-----