Cipru: Obiective turistice in Paphos

https://afkdeweekend.blogspot.com/2019/01/cipru-obiective-turistice-in-paphos.html

Info:
Perioada:  9 - 15.08.2018 (7 zile)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Din 5 chelneri sau vanzatori la magazine, 6 sunt romani.
     Insula este foarte pro-turism asa ca ai multe activitati si obiective.
     Cazari pentru orice buzunar si oameni ospitalieri.
Contra:
     Google Maps nu este sincronizat cu transportul in comun (2018).
     ...grav daca te bazezi pe GM pentru plimbari in orase sau intre ele.
     Autobuzele au program neregulat. Program gasesti doar in cateva statii.
     In August faci insolatie de la avion la terminal si temperatura medie este 5.000 °C :))
     Plajele sunt in general stancoase.
     Volan pe dreapta ... in caz ca vrei sa inchiriezi
Cazare:
     Apartment Kato Paphos - Paphos
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com 
Album Foto:  Cipru - Paphos
Costuri aproximative:  ~ 450 EUR / ~ 2.100 RON / persoana (zboruri, cazari, intrari, etc.)
Moneda:  EUR

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:



     Booon! Acum ca ai citit primul articol despre Cipru si ti-ai facut o idee despre ce te asteapta acolo, haide sa luam la rand si numeroasele oportunitati de distractie de pe insula.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreaker pentru searaaparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou, saltea sau colaccostum de baiemasca snorkeling si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!

     Pentru a nu ne incurca in detalii, o sa vorbim despre obiective in ordine geografica, nu in ordinea in care le-am facut noi.



     La Piatra Romana sau Piatra Afroditei ajungi cu autobuzul 630 sau 631 (aprox. 30 min spre Limassol) din portul Paphos, statia de coborare fiind chiar langa restaurantul de unde cobori spre plaja. Pentru retur poti lua aceleasi autobuze din parcarea restaurantului.

Atentie!: Informeaza-te in statia din Paphos de orar si numar autobuz. Nu garantez ca au pastrat acelasi autobuz pe ruta!

Atentie!: Preturile la singurul magazin / restaurant din zona sunt duble fata de oras iar calitatea este sub standard. Ia la tine lichide si ceva de rontait pentru cateva ore!

Atentie!: Pe plajele de aici nu gasesti sezlong si umbra ai doar daca te bati cu cineva pentru un loc in fasia de umbra de langa stanca!

Atentie!: Plajele au valuri inalte si curentii in zona sunt foarte puternici asa ca inotul nu este recomandat. Plaja in sine este formata din pietre cu zero nisip! Ah … teoretic urcatul pe stanca este interzis, dar …

     Trecand peste atentionari, dar cu speranta ca nu le vei ignora, peisajul de aici este destul de atragator, privelistea de pe strada inspre plaja iti ofera o foarte larga panorama a coastei stancoase si a apei cu petice azurii.

     De la magazin poti sa cobori la plaja printr-un tunel ce pleaca chiar de la usa sa, sau poti traversa cu mare grija strada si cauta poteca plina cu zone de belvedere.

     Dupa ce ti-ai facut 50 de selfie-uri cu Stanca Afroditei si cu plaja, poti sa cobori usurel spre apa, avand grija sa nu obstructionezi prea tare zecile de fotografi amatori ce isi etaleaza selfie stick-urile aici.

     Ajuns pe plaja, iti recomand o plimbare de-a lungul tarmului, avand mare grija sa nu iti pierzi incaltamintea datorita unui val ceva mai puternic, iar mai apoi te poti decide intre o baie in apa involburata, plaja pe pietris sau urcat spre autobuz.

     Daca timpul iti permite, te poti plimba pe langa strada spre Limassol, pentru a te bucura de priveliste si din alt unghi … aka … daca ai nevoie la buda si nu vrei sa platesti 2 EUR la toaleta magazinului : ))



     La WaterPark se ajunge cu autobuzul 611 (se ajungea cand am fost noi, informeazat-te, nu risca) si de acolo poti ajunge pe jos la una dintre plajele din zona.

     Apa de aici este ceva mai tulbure, dar plajele sunt nisipoase, fara valuri si nivelul apei urca foarte incet, uneori trebuind sa mergi cativa metri buni prin apa pana la genunchi ca sa poti inota.

     Si aici gasesti mici baruri si terase, sezlong la acelasi preturi [2,50 EUR – vezi articolul precedent], dar trebuie sa ai in vedere ca daca pierzi ultimul autobuz spre oras, ai de mers binisor pe jos.



     Noi ne-am petrecut majoritatea timpului de plaja aici, deoarece este foarte aproape de port / centru / restaurante, apa este limpede si curata iar de aglomeratie la sezlong nu prea se pune problema.

     Plaja artificiala (nisip adus din alta parte) dispune de un beach bar cu sucuri si bere rece (2 EUR), daca vrei mai multa umbra poti sta sub un copac si … cam atat. E o plaja :)

Hint!: Daca te plictisesti, iti recomand o plimbare pe faleza spre WaterPark. Seara mai ales e plin de muzica, lumina si pisici :D




     Cum spuneam si in primul articol, undeva in zona centrala a falezei (vezi harta), se gasesc Municipal Baths, unde ai toalete (doar pentru urgente, nu e asa curat), dusuri, vestiare si cateva sezlonguri ce pareau sa fie gratuite / publice.

     Locatia este foarte buna pentru bronzat, avand in vedere ca restaurantele, magazinele si autogara sunt la 2-3 minute de mers pe jos dar aici nu exista plaja de nici un fel, doar un ponton de pe care se poate sari in apa destul de adanca.


  • Faleza centrala

     De la Baile Municipale pana la Castel (despre care vorbim mai tarziu), se intinde centrul maritim turistic 😅 al orasului, aici gasindu-se zeci de restaurante, magazine de tot felul, terase, ice cream shops, vanzatori ambulanti ce te intreaba de zeci de ori daca vrei o palarie sau o plimbare cu yacht-ul, tarabe cu souveniruri si firme ce ofera servicii de turism (plimbari cu barci de viteza sau cu vele, ture cu barca cu „fund de sticla”, scufundari direct de la faleza sau de pe barca, parasailing si alte sporturi pe apa, diferite ture safari cu masini de teren sau ATV-uri, e.t.c.).

     In aceasta zona se afla restaurantele la care am mancat noi cel mai des si tot de aici am luat plimbarile cu barca si Jeep Safari despre care discutam punctual putin mai jos. Tot aici se afla si statia de autobuz de unde poti lua masini catre Afrodita, plajele WaterPark, Tombs of The Kings, Coral Bay, s.a.m.d. In aceasta statie gasesti mereu personal vorbitor de engleza si program transport local.

Pe o strada aflata mai spre oras, paralela cu faleza, gasesti si un imens supermarket (Maps) cu preturi bune si cam orice produse vrei … in afara de bere rece 😭.

     Continuand spre castel vei ajunge la intrarea in uriasul parc arheologic, la intrarea pe „poteca” ce urmareste faleza (drum destul de lung, fara magazine, fara multa umbra) si eventual, la castelul unde se tin periodic si concerte.



  • Plimbare cu barca cu fund de sticla (Glass Bottom Boat)

     Pe faleza o sa fii asaltat de zeci de oferte pentru o astfel de plimbare, dar plecarile se fac de pe pontonul din port, unde vei vedea ancorate numeroase ambarcatiuni.

     Noi am ales sa mergem cu unul dintre vapoarele mai mari, in ciuda sfaturilor date de cei cu barci mai mici, ce ne-au spus ca acele vapoare sunt aglomerate, trec repede de obiective si nu ofera vizibilitate buna.

     Plimbarea ne-a costat 10 EUR de persoana, a durat cam o 1.5 – 2 ore (parca) si a fost destul de interesanta, in ciuda faptului ca da, vaporul este aglomerat si trebuie sa cauti loc din timp ca sa poti vedea ceva prin hublourile din apa. Partea buna e ca puteai sa cumperi bere rece pe vapor, o doza de 330 ml costand cam 2 EUR.

Hint!: Barcile mici costa la fel, dar probabil poti negocia cu barcagiul o stationare mai indelungata in anumite zone si in plus esti la 30 cm de hublou, nu la 2 metri. Noi mai mult ca sigur o sa optam pentru o barcuta data viitoare.

     Ce poti vedea? Pai … epava unui vapor, faimosii bureti de Cipru (da, nici eu nu auzisem de ei dar aparent sunt motiv de lauda printre localnici), pesti, daca ai noroc poti observa testoase destul de mari (30 cm – 1.5 m), vegetatie subacvatica, e.t.c. Spre sfarsitul turei, vaporul ajunge si in largul plajelor de la WaterPark, unde stationeaza cateva minute pentru ca cei ce doresc sa faca o baie scurta in apele azurii, sa se poata arunca de cateva ori de pe vapor.

Info!: Noi am luat si Jeep Safari de la cei cu barca, deoarece ne-au oferit discount 50%, adica acelasi pret ca si pe ponton. Tourist trap, dar nu ne-am suparat pentru ca oricum voiam sa mergem.



     Castelul se afla pe o mica peninsula la marginea portului si este vizibil de pe toata faleza. In „curtea” sa se afla o scena pentru concerte, iar in prelungirea peninsulei se gasesc numeroase barci / case de pescuit.

     Castelul se viziteaza contra unei taxe de 2,50 EUR, dar noi nu am intrat deoarece am citit ca nu ai mare lucru de vazut inauntru.

Hint!: In dreapta castelului, pe stanci, se afla o statuie cu care te poti trage in poza 📷



     Pentru vizitarea parcului trebuie sa gasesti intrarea de langa castel (mai spre faleza, nu ai cum sa o ratezi, dar ai grija sa nu calci pe pelicanul roz) si sa platesti taxa de 4,50 EUR sau abonamentul de 8,50 EUR / zi (mai au si alte tipuri de abonament pentru mai multe obiective).

     Ca timp, va trebui sa iti rezervi cateva ore (macar 2-3), pentru ca ai multe de vazut in interior si e pacat sa ratezi ceva fain, despre care sa citesti pe net mult mai tarziu si sa te oftci … nu dau nume. 😎

Atentie!: In interior exista doar o camaruta printr-o cladire din mjlocul parcului, unde gasesti cateva automate de racoritoare, cafea si poate ceva de rontait. In rest e pustiu si nu prea gasesti nici umbra.

     Obiective gasesti mai bine pe Google Maps, sau in link-ul de mai sus, dar neaparat trebuie sa ajungi la Mozaicul lui Achilles, Casa lui Theseu, Odeon, Far si la Fortareata celor 40 de Coloane, ramasitele unui urias castel ce inca pastreaza numeroase arcade, trepte, puturi si camere ingropate, si chiar si un tunel neamenajat prin care poti merge cateva minute in bezna totala, pana la un cos prin care poti vedea lumina zilei, undeva mult deasupra ta.

Hint!: Daca ajungeti pe acolo in doi si sunteti mai aventurieri din fire, tunelul se afla imediat in dreapta podului de acces la fortareata si nu este foarte vizitat de turisti pentru ca nu este semnalizat … if you know what I`m saying 😹  #NaughtyTime 💏


  • Strada Apostolou Pavlou

     Din spatele stratiei de autobuze urca spre Kings Avenue Mall o strada pe care ai de vizitat cateva obiective interesante, ce iti pot ocupa cateva ore bune si te pot scapa momentan de canicula orasului.

-Agia Kyriaki Chrysopolitissa - biserica veche cu santier arheologic
-St Pauls Column - o coloana antica in santierul arheologic
-Ottoman Baths - ruinele unor bai otomane
-Roman Theatre - ghici 😜
-Agia Solomoni Catacomb - complex de catacombe (neaparat cu lanterna/frontala)
-Fabrica Hill Cave - numeroase pesteri si caverne sapate in solul nisipos
-Roman Boutique Hotels - un hotel cu aspect egipteano-roman, aflat peste drum de Mall.



     Plaja Farului se afla cumva in spatele Parcului Arheologic si la ea se poate ajunge din port, pe langa castel sau direct din oras, pe langa Mall-ul despre care am tot vorbit.

     Plaja este nisipoasa, destul de pustie, dar la intrarea in apa te astepta o mare intindere de roca alunecoasa si cu multe capcane pentru picioare. Daca alegi sa stai pe aici, ai grija!


     Un parc arheologic deosebit te astepta la doar 30 min distanta de port, asta daca prinzi autobuzul de Coral Bay si ai loc sa urci in el.

Atentie!: In parc poti "pierde" lejer 2-3 ore si singura sursa de apa este o fantana dubioasa aflata la cativa metri de intrare. Cumpara apa din oras!

     Situl arheologic se viziteaza contra sumei de 2,50 EUR, biletele fiind achizitionate de la intrarea dotata si cu toaleta publica. Alternativ, daca ai luat abonament de la parcul arheologic din oras, poti intra cu el si aici ... cred 😕

     Inauntru vei gasi zeci sau chiar sute de caverne, pesteri, camere si curti subterane, trepte si pasaje, toate sapate in roca nisipoasa, pentru a asigura celor inmormantati aici odihna eterna. 

     La iesire poti lua masa la restaurantele de peste drum, te poti intoarce in oras, sau poti continua drumul spre elita plajelor locale, Coral Bay.



     Din Paphos pleaca destul de frecvent autobuze catre Coral Bay, atat ca majoritatea sunt destul de aglomerate, foarte multi turisti optand pentru plajele din aceasta zona.

Info: Drumul cu autobuzul dureaza cam 35 min spre o ora, in functie de trafic.

     Zona este mult mai dezvoltata turistic, aici gasindu-se numeroase hoteluri de lux, piete turistice si restaurante de tot felul, asa ca si preturile sunt ceva mai ridicate ca in oras.

     Noi am ajuns la plaja destul de tarziu si ne-am sarat pentru prima data pe plaja Laourou, ce beneficiaza de un "scut de protectie" ce sparge valurile din larg.

     Tot aici se afla un mic port, pe stancile caruia, daca urci, o sa gasesti un miau miau negru si prietenos, pe care te rog sa-l alinti putin din partea noastra. 😽

     In continuare, ne-am uscat traversand peninsula ce desparte golful Laourou de Coral Bay prin curtea unui hotel 😅 si am coborat spre ce-a mai cunoscuta plaja din zona Paphos.

     Dupa balaceala de rigoare am urcat spre parcare si am luat autobuzul spre Paphos de peste drum.



     Din Paphos poti achizitiona numeroase excursii de toate felurile si nu ai nevoie sa cauti prea mult deoarece esti asaltat la tot pasul de persoane care iti ofera tot felul de servicii turistice in zona.

     Noi, cum spuneam si mai devreme, am achizitionat un Jeep Safari Ride in peninsula Akamas, tura ce costa intre 30 si 40 de EUR si dureaza aproape o zi intreaga.

Atentie!: Chiar daca oferta este mai mult decat generoasa, locurile se ocupa de obicei cu o zi-doua inainte, asa ca ai grija sa faci rezervarea din timp. De pe o zi pe alta nu gasesti ture nici in zona, nici spre alte orase / zone. 


     OK! Sa incepem!

     Plecarea a fost de la hotelul despre care am vorbit mai devreme, cel egipteano-roman, de peste drum de Mall. Aici am asteptat mai bine de 30 de min peste ora stabilita uitandu-ne cu ceva nervi la zecile de masini de teren, pline de turisti, care plecau catre Akamas in timp ce noi stateam pe trotuar. 😤

     Intr-un final, dupa telefoane si nervi, a sosit si masinuta noastra, un Jeep cu 11 locuri, in care se aflau deja cativa turisti.

     Eh! Toate bune daca am reusit sa plecam, mai ales ca dupa cateva curbe periculoase printre plantatii de bananieri, am ajuns la prima noastra oprire pe ziua de astazi ...

Atentie!: Pe traseu nu exista magazine si surse de apa se gasesc foooarte rar. Ia la tine apa si mancare pentru jumatate de zi!

     Aici gasesti un golf scaldat in soare, cu ape turcoaz-stravezii, cu mici insulite si cu o epava esuata pe tarmul opus, unde aparent cateva persoane si-au facut locuinta.



     Aici am oprit intr-o parcare dotata cu un vanzator ambulant de inghetata si am plecat la plimbare catre canionul ce se afla la 20-25 de minute de mers pe jos.

     Pe traseu exista cosuri de gunoi, capre si ... cam atat. Prin canionul propriu-zis mergi doar cateva zeci de metri, deoarece ghidul te intoarce datorita "pericolului prezentat de pietre cazatoare" ... sau pentru ca ai vazut destul si nu are timp sa te plimbe peste tot 😅


     Urmatoarea oprire pe lista este Plaja Lara, o intindere uriasa de nisip, ce dubleaza si ca maternitate pentru testoasele cu carapace verde, ale caror cuiburi semnalizate cu cosuri metalice se gasesc cu sutele aici.



     Daca vrei un motiv sa iti faci un concediu in Cipru, uite, fac eu cinste cu unul 👍

Info!: Din pacate pozele, chiar si editate, nu pot reda frumusetea locului, culoarea apei si senzatia de WOW! pe care o ai cand ajungi aici prima data.

     Ce pot spune, am ramas muti cand am vazut apa de aici, dar ne-am revenit cand am vazut ca nu exista plaja si ca sa ajungi la apa trebuie sa faci putin alpinism.

     In rest, o sa vrei sa te muti pentru tot restul vietii acolo, asa ca ai grija sa mai iesi din cand in cand din apa 😂 


     Aici nu ai prea multe de vazut, doar un scurt traseu de trekking si o mica "piscina" cu apa, plus ceva legende si mituri cat cuprinde. Daca ai timp si nu te preseaza ghidul, in zona sunt mai multe trasee de plimbare prin padure.


     Dupa Afrodita am fost condusi la Pavilionul Turistic, unde am luam un pranz tarziu si ne-am intors pe un al traseu catre Paphos.

     All in all, tura se merita pentru ca ai multe de vazut, experienta cu masina de teren in tinutul desertic este destul de cool si daca ai noroc, gasesti si oameni fani cu care sa imparti experienta. Noi am prins un cuplu din Ungaria si unul din Irlanda cu care ne-am inteles bine ... mai ales dupa cateva pahare de vin 😀



     Singurul oras in care am reusit sa ajungem in torida noastra tura de Cipru a fost ceva mai modernul Limassol.

     Din Paphos catre alte orase se pleaca de la statia Karavella (iNFO), ce se afla "in partea de sus" a orasului (destul de aproape de cazarea noastra).

     Biletul Paphos - Limassol costa 4,00 EUR pe sens sau poti lua 1 DAY pentru 7 EUR

     Drumul dureaza aproximativ o ora, iar statia din Limassol este St George Havouzas, ce se afla la distanta mare de centru, deci va trebui sa iei un autobuz daca nu vrei sa pierzi timp prin zone fara obiective turistice. Biletul costa tot 1,50 EUR si se achizitioneaza tot de la sofer. Ah, autobuzul luat de noi a fost un fel de microbuz deci nu te uita dupa autobuze mari.

Atentie!: Cum mentionam si in primul articol, autobuzele circula la ore dubioase, asa ca, pentru siguranta, mergi cu o seara inainte sa te informezi de ora de plecare / intoarcere.

     Orasul are cateva obiective importante de vizitat dar, din pacate, multe se afla in afara sa, asa ca daca esti presat de timp, nu vei putea ajunge la toate.

Harta Google cu obiective din oras: Limassol

     Noi am reusit sa ne plimbam destul de mult pe stradute surprinzator de libere, unde am admirat arhitectura specifica, terase amenajate inventiv si colorat plus cateva magazine turistice amuzante.

     Singurul obiectiv mai notabil bifat de noi a fost Castelul Limassol [4,50 EUR], o fortareata transformata in muzeu, unde poti petrece o ora printre arme, armuri, ceramica si alte bucati de istorie.

Info!: In curtea castelului, sub scarile de acces, exista o toaleta publica gratuita.

     O alta superba atractie a orasului, o reprezinta faleza cu ale ei imense pontoane din lemn ce trec peste apa de o culoare feerica. Neaparat trebuie sa iti "pierzi" o jumatate de ora plimbandu-te pe aici.

     In rest, am mai ajuns in port, unde poti admira vapoare vechi si noi si unde gasesti numeroase restaurante si terase, iar dupa pranz am plecat spre statia de autobuz, trecand pe langa biserici si moschei bine intretinute (am gasit chiar o biserica in fata careia aveau un bar 😅).



     Cam atat am reusit noi sa bifam din frumoasa insula, muuult mai putin fata de planul initial, dar destul pentru a ne promite ca vom reveni, NU VARA!, pentru a explora alte locatii fantastice precum Larnaca, Ayia Napa, Nicosia si Ciprul de Nord.

     Pana atunci, ne rugam Afroditei sa ne tina tineri si frumosi, pentru a putea explora si alte colturi interesante ale acestei micute perle albastre numita Terra.



2 comments:

  1. Foarte frumos Cipru, am bifat si eu in 2019 Paphos, Limassol si Larnaca si mi-a placut tare mult. Am povestit mai multe despre experienta de aici pe blog: https://beachingtravel.ro/cipru/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, foarte fain. Sigur mai ajungem pe acolo :D

      Delete

-----