Varful Leaota si Podu' cu Florile


Info:
Perioada
    12-13.09.2020 (2 zile)
Organizat de
    #afkdeweekend
Pro
    Traseu de gol alpin in Leaota si peisaje fantastice in Bucegi.
Contra:
    Leaota este un fel de deal inalt, asa ca traseul nu este foarte spectaculos. 
    Drum forestier destul de accidentat pana la Podu' cu Florile.
Album Foto
    Leaota si Bucegi
Costuri aproximative:
     200-300 LEI / de persoana (mancare, cazare, combustibil, alte cheltuieli)
Dificultate: 
     Mediu-Dificil (traseu lung, prin padure si vegetatie inalta)
Durata traseu:
    6-8 ore - Cab. Bratei - Vf. Leaota - Cab. Bratei (cu pauze si mers lejer)
    15 km dus-intors
    Diferenta de nivel ~ 950-1000 m (mai multe zone de urcare si coborare)

Obiective (link catre site informativ):
  • Cantonul Bratei
  • Varful Leaota
  • Podu' cu Florile

  • Atentie! 
    Nu lasa gunoaie pe munte! Daca ai carat produsele pana sus, poti sa duci si ambalajele pana la primul tomberon. 
    Traseul este marcat decent, dar vegetatia deasa poate ascunde poteca, asa ca mergi cu grija, muntele nu iarta prostia, neatentia si neglijenta. Consuma alcool cu prudenta sau deloc. 
    Echipeaza-te pentru traseu si sezon. Ai portiuni cu vegetatie inalta, asa ca daca ploua o sa te uzi pana la piele doar din contactul cu frunzele din jur. 
    Nu iti risca viata pentru like-uri pe retelele sociale. In Leaota ai sanse sa te vezi cu ursul, iar in Bucegi ai stanci de pe care poti cadea lejer. 
    Daca vezi un urs, departeaza-te incet, cu fata spre el. Daca vine spre tine, arunca pe jos ceva de mancare, o haina sau in cel mai rau caz, rucsacul, fa cat mai multa galagie si continua sa te retragi. Sunt sanse mari sa se opreasca sa investigheze.
    Grija in vegetatie inalta la imprejurimi, dar si pe unde calci.

    Harta obiective :
    Traseu aproximativ Cruce Rosie [CR]
    +Link harta traseu


    Reclama / Info:

        Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

        Ca in orice tura de munte, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.


    Transport:

        Noi am mers in ambele locatii cu masinile proprii si personale. Drumul pana la Bratei este partial forestier, dar practicabil cu masini de oras. Drumul de la Bolboci la Podu' cu Florile este mult mai accidentat, dar practicabil cu masina de oras pe o portiune destul de mare. Pe platou ajungi doar cu masina de teren, auto-piciorul sau cu motor, ATV, etc. 

        Variante traseu Bucuresti - Bratei: Link Google Maps
        Variante traseu Bucuresti - Podu' cu Florile: Link Goole Maps


    Cazare:

        In aceasta tura noi am avut cazare in afara circuitului turistic, dar din cate stiu te poti caza la Cab. Bratei (foto 1) sau daca nu vrei sa pleci din zona si sa faci, ca noi, a doua zi Bucegiul, poti trage la Cab. Zanoaga sau Cabana Bolboci (foto 2).



    Mancare si bautura:

        Pentru Leaota, dupa ce treci de Moroeni nu mai gasesti magazine, iar de la Cabana Bratei nu stiu daca poti cumpara ceva. Preferabil sa ai tot ce iti trebuie in rucsac, de la plecare.  

        Sa ai la tine ceva batoane cu ciocolata, sandvisuri si fructe, plus apa, pentru ca in Leaota gasesti destul de rar surse de apa (daca ramai fara, de obicei spre vale gasesti izvoare si mici izbucuri).

        In tura de Bucegi gasesti tot ce vrei la Bolboci. Si noi am mancat tot acolo.

    Meniu Bolboci


    Cheltuieli:

          In afara de combustibil, mancare si cateva beri, am mai dat 10 lei de vehicul la Bratei, unde un domn ne-a sugerat ca e mai sigur sa parcam in fata cabanei, pe drum, contra cost, decat 10 m mai departe, unde este posibil sa luam amenda. Eh, am gasit transportoarele OK la intoarcere, asa ca it`s all good!


    Siguranta si interactiune cu localnicii:
         
        Ca in orice tura de munte, trebuie sa ai grija pe unde calci - ai multa poteca de padure, cu radacini alunecoase si posibil noroi, plus vegetatie inalta, unde poti pierde foarte usor poteca. Noi am traversat o poiana in mijlocul padurii, pe metoda "poate gasim marcajul pe partea opusa".

        Pe partea de fauna, de Leaota nu am auzit sa fie asa populata de animale periculoase, dar in orice padure de munte exista sansa sa dai nas in nas cu Mr. Martin, Mr. Mos Martin. Urmeaza pasii de la inceputul articolului in caz de intalnire si in rest, ai grija sa te faci auzit in zona, pentru ca in general te ocolesc ei, chiar daca nu-i vezi.

        Eu ma gandesc serios sa imi cumpar un spray anti urs pentru urmatoarele ture pe munte. Mai bine sa ai decat sa n-ai.

        In Bucegi, cel mai mare pericol din tura este sa mergi cu masina mai mult decat duce. Daca nu ai masina de teren, trage pe dreapta cand drumul se strica prea tare si continua pe jos. Mai bine sa urci a pied 30 min - 1 ora, decat sa iti lasi pe acolo baia de ulei. 
    Ah! Ai grija pe stanci. Stiu ca nu par periculoase, dar daca nu ai talpa aderenta si aluneci .... ai ceva de cazut.



    Obiective turistice:


        Dupa 20 de minute de forestier, ajungi pe ruta Tabara Cerbul - Tabara Caprioara, la Cabana / Cantonul Bratei.

    Atentie! Drumul nu este marcat pe Google Maps (dar este vizibil in mod "Satelit") si nici Waze nu cred ca te ajuta cu ceva. Verifica indicatoarele din intersesctii si ai grija sa nu mergi spre cariera Lespezi (drumul spre Bratei face stanga, cariera dreapta). Ocazional mai trec masini pe drum si poti intreba soferii, in caz ca ai dubii.

        La cabana, cum spuneam mai sus, posibil sa iti ceara cineva bani pentru parcare peste drum, dar macar nu lasi masina in mijlocul padurii.




        De la cabana tot traseul se desfasoara pe Cruce Rosie [ CR ], dar ai grija sa mergi in stanga, prin spatele cabanei, peste apa, pentru ca traseul CR merge si in dreapta, catre Bolboci.

        Prima distractie din traseu va fi traversarea apei, deoarece podul este prabusit, asa ca traversezi peste niste busteni tinuti impreuna de catre cateva scanduri. Poate ai noroc si pana ajungi tu se repara ceva, dar nu mi-as pune baza. Ai grija la coborarea pana la pod si la traversare. Dupa pod, trebuie sa faci stanga, in urcare, din fata cantonului parasit.


        Urmeaza o portiune lunga de padure, cu urcus destul de anevoios, dar cu marcaj bun si vizibilitate acceptabila in jur. Ocazional mai poti trece prin luminisuri sau poienite cu vegetatie inalta si acumulari de crengi uscate, unde trebuie avut grija la marcaj, la imprejurimi si la picioare, pentru ca te poti impiedica usor.


        Dupa ce parasesti zona de padure si iesi in zona de creasta, daca ai noroc de cer senin, incep sa apara peisajele frumoase, Leaota oferind panorame catre Bucegi si Piatra Craiului. Atentie aici pentru ca marcajul dispare sub vegetatie si trebuie sa te ghidezi dupa gramezile de piatra ce se gasesc din loc in loc. 


        Inainte de a ajunge la varful Leota, traseul devine comun cu un drum forestier, unde "civilizatia" iti strica toata distractia cu mormanele de gunoaie aduse si lasate aici de pantofarii ce urca "la munte" cu masinile de teren si lasa in urma toata educatia dobandita in umila lor viata.

        Pe varf se intersecteaza mai multe trasee turistice, asa ca nu am mai avut muntele doar pentru noi si am dat de primul grup de turisti pe ziua de astazi.


        Cum vremea nu a tinut cu noi si am prins vant si nor, nu am stat foarte mult in varf si am coborat pe acelasi traseu la Bratei, la retur avand parte de vreme ceva mai buna si de peisaje ce ne-au dat idei pentru ziua de Duminica.




        Aflata de cativa ani pe lista Want to Go!, fosta cariera ne-a tot scapat din obiectiv, pana ne-am adus aminte din nou de ea, in tura de Leaota. 

        Pana la Cabana Bolboci ajungi din Sinaia sau pe ruta Targoviste - Fieni - Moroieni si apoi pe TransBucegi si stanga la Cabana Dichiu, in loc sa mergi spre Piatra Arsa.

        Odata ajuns la Bolboci ai doua variante: sa urci cu piciorul pe drumul forestier (probabil un 3-4 ore dus-intors pe vreme buna), sau sa incerci sa ajungi cu masina cat mai sus, pentru a scurta considerabil traseul. Indiferent de modul ales, drumul porneste din stanga Cabanei Bolboci, cu o mica intersectie spre Cabana Podul cu Flori.

        In mod normal noi optam pentru mers pe jos, dar avand in vedere ca tura nu era in plan si trebuia sa mai ajungem in aceeasi zi si in Bucuresti, am ales varianta pantofareasca, cu masina, pana aproape de varf.


        Pe platou ajungi cu masina cu garda la sol ridicata, ATV sau motor, daca mergi cu atentie, dar cu o masina de oras nu iti recomad sa urci foarte mult dupa Cabana Podul cu Flori, pe care o vei vedea pe dreapta cum urci.

    Mai sus de zona cu rosu urci cu masina pe riscul tau

        Din zona marcata cu rosu, unde am parcat si noi, mai faci 10-20 de minute pe jos, in urcare pe drum forestier.

        Privelistea de sus este una dintre cele mai faine vazute de mine in Bucegi si face ca urcusul pana aici, pe jos sau cu masina pe hartoape, sa merite din plin. 


        Coborarea este ceva mai lejera, dar trebuie sa ai grija la masinile care urca, pentru ca sunt zone in care drumul este destul de ingust (in 2020 parea ca se incearca o largire, dar nu promit nimic).

        Cam atat pentru tura noastra combinata de Leaota si Bucegi. Sper ca ti-a placut si ca o sa incerci ambele destinatii, combinat sau separat.

    Follow #afkdeweekend for more!




    No comments:

    Post a Comment

    -----