Info:
Perioada: 24-27.02.2018 (4 zile)
Dificultate: Foarte mult de mers pe jos sau multi bani pe transport in comun. Vant si vreme schimbatoare. Aeroport departe de oras - shuttle. BigBen in reparatii capitale (2018).
Cazare: Restup London
Album Foto: Londra
Costuri aproximative: 1.600 RON / persoana (zboruri, cazare, souveniruri, transport local, etc.)
Moneda: Lira sterlina - GBP
Obiective (link catre site informativ):
Traseu:
Dupa ce in articolul anterior am dat detalii despre cum sa ajungi in Londra si cam cat te costa plimbarea, in acest articol incercam sa dam cateva informatii despre obiectivele turistice din oras si ce presupune vizitarea lor.
City Break: Londra - Partea I - Informatii generale
Ca nota de inceput, daca ai de gand sa vizitezi in detaliu mai multe obiective turistice, nu strica sa iti cumperi un London Pass ce include numeroase beneficii, discount-uri si skip the line-uri. Noi nu ne-am luat pentru ca stiam de la bun inceput ca nu o sa avem timp sa intram la toate obiectivele asa ca am preferat sa le admiram, pe majoritatea, doar la exterior. Trebuie lasat ceva si pentru cazul in care ajungem accidental :)) , din nou pe aici, nu? :D
- That having been said, shall we proceed, mate?
Big Ben sau in denumire oficiala, Turnul Elizabeth este fara indoaiala unul dintre cele mai usor de recunoscut obiective turistice din lume si reprezinta un simbol marcant al Londrei de mai bine de 150 de ani. Din pacate in perioada 2017-2021 turnul se afla in renovare si reconditionare asa ca daca ajungi prin oras pana atunci, vei fi la fel de dezamagit ca si noi de "priveliste".
Restul Palatului Wesminster, desi aflat si el in mare parte in restaurare, se poate vizita in anumite conditii. Mai multe informatii, aici: Parliament.uk
In contrast cu restul palatului, am gasit Turnul Victoria (in partea opusa Big Ben-ului) cat se poate de "natural", aici putand admira arhitectura gotica in toata splendoarea ei, bucurandu-ne totodata si de frumusetea Gradinilor Turnului Victoria ce se afla langa palat.
Peste drum de cele de mai sus se afla si la fel de faimoasa Westminster Abbey, biserica in care au avut loc incoronarile regilor Angliei de mai bine de 1.000 de ani incoace si loc de odihna eterna pentru unii dintre ei si alte personalitati importante ca Darwin, Newton sau mai nou, Stephen Hawking.
Accesul in curte este gratuit dar pentru vizitarea interiorului se plateste o taxa 20 de Lire (bilete online) sau 22 de Lire la intrare (preturi bilete).
Podul Westminster se afla chiar langa Big Ben si ofera una dintre cele mai bune privelisti (la nivelul solului) din zona. In plus podul este cunoscut si datorita umbrelor lasate pe trotuar de modelul balustradei ... :)
La capatul celalalt al podului se gasesc magazine de souveniruri iar de aici poti sa cobori spre London Eye, Dungens, s.a.m.d. (vorbim imediat de ele).
London Dungeons este o foarte elaborata piesa de teatru interactiv, unde vizitatorii sunt plimbati prin timp si spatiu de-a lungul tumultoasei istorii a orasului.
Accesul se face de pe faleza, intrarea fiind intre podul Westminster si London Eye, imediat dupa Shrek Adventure si Sea Life la care noi nu am intrat tura asta.
Preturile la Dungeon variaza si este de preferat sa iti iei un pachet (online e mai ieftin) care sa cuprinda mai multe atractii. Noi am luat un pachet London Dungeons + London Eye, dar se gasesc oferte pentru orice varianta posibila atat online cat si la receptiile hotelurilor, la magazine de profil din oras sau chiar la casele de bilete ale atractiilor.
*Noi am luat de la casa de bilete Dungeon si in mod normal pachetul costa cam de 40 Lire de persoana. Spre norocul nostru Geo a fost trecuta de catre angajati la clasa minori, asa ca am dat mai putin :D ... cateodata e bine sa ai 150 cm :)) :P
*Daca optati pentru un astfel de pachet e posibil sa trebuiasca sa intrati pe internet pentru a va inregistra biletul la o anumita ora. Se rezolva repede de pe telefon dar nah, pentru noi a fost o surpriza asa ca mentionez aici.
London Dungeon merita vazut deoarece spectacolul este bine realizat, actorii sunt de nota 10 si atmosfera creata este captivanta, chiar si daca patesti ca noi si echipamentul se defecteaza din primele 10 minute, asa ca esti indrumat prin coridoare din afara spectacolului catre urmatoarea sala :(
Nu o sa dau detalii despre ce gasesti inauntru, atat doar ca o sa recomand celor cu frica de intuneric, apa, sange, criminali feroce, psihopati si zgomote puternice sa intre cu grija aici :))
PS: nu se fac poze in interior (doar in pasajul unde se sta la coada si la final, in barul stil western) asa ca tine aparatul in rucsac sau macar acopera lentila .. trust me ;) )
London Eye este probabil al treilea cel mai usor de recunoscut simbol al orasului dupa Big Ben si Tower Bridge si ofera o foarte frumoasa panorama a orasului (nu am urcat in The Shard unde probabil e mai fain) si a Tamisei.
Biletele se pot achizitiona din cladirea de langa (in caz ca nu ai luat online) iar accesul in roata se face dupa ce stai la o coada considerabila, asa ca planuieste vizita cat mai de dimineata.
Viteza cu care se invarte roata iti ofera mai mult decat suficient timp pentru a admira privelistea asa ca relaxeaza-te si enjoy za view.
PS: La final fiecare cabina este fotografiata de un aparat cu blit puternic asa ca daca stai langa geam, pe locurile semnalizate cu talpi pe podea, ai ocazia sa vezi ceva stele verzi :D
The Shard este cea mai inalta cladire din Londra si a 5-a din Europa (primele patru sunt in Mother Russia) si ofera o priveliste spectaculoasa asupra orasului daca esti dispus sa dai vreo 25-30 de Lire.
Cum noi nu am urcat, ne-am bucurat de maretia acestei cladiri doar de afara, ea putand fi observata din mai orice punct al orasului, contribuind astfel la o lejera orientare directionala fara ajutorul Google Maps.
HMS Belfast este o nava de razboi transformata in muzeu permanent si se poate vizita contra unei taxe de 15 Lire.
Belfast a participat la actiuni de razboi pe mai multe fronturi din al doilea razboi mondial si Korea iar la retragerea din activitate a fost ancorat definitiv in apropiere de Tower Bridge pentru a servi drept muzeu de razboi.
*Podul de acces este pe partea cu The Shard.
Tower Bridge, faimosul pod basculant ce apare in sute de picturi, filme, in aproape orice Google search despre Londra si in mai toate vederile postale britanice, a devenit si una dintre cele mai vizitate atractii turistice din oras, podul fiind traversat de un flux continuu de turisti cat este ziua de lunga.
Stalpii de sustinere acomodeaza si un muzeu ce se poate vizita contra unei sume de 10 Lire, iar intre stlpi se afla si doua pasarele cu podea de sticla ce atrag multi turisti dornici de un selfie cu Tamisa aflata multi metri mai jos.
Noi am avut ocazia sa admiram podul si in momentul in care o nava cu design asiatic a oprit circulatia pentru a face posibila ridicarea portiunilor mobile, simpla actiune devenind un adevarat spectacol pentru turistii adunati cu miile pe ambele maluri ale raului.
*Se poate achizitiona bilet combinat Tower Bridge + The Monument la 12 Lire
The Tower of London construit pe la 1066, este de asemenea considerat un simbol al orasului si are o foarte mare importanta istorica si turistica.
Turnul Londrei a fost folosit de-a lungul timpului ca si locuinta monarhica, inchisoare, banca, "adapost" al bijuteriilor regale iar in zilele noastre functioneaza ca si muzeu.
Biletul de intrare costa cam 25 de Lire iar accesul se face dinspre Tamisa, trecand peste podurile de lemn de pe faleza.
The Monument to the Great Fire of London sau cum il gasim mai peste tot pe net: The Monument, se afla putin pitit printre cladiri inalte, langa Podul Londrei si este dedicat incendiului de la 1666 care a distrus o mare parte a orasului.
Despre monument stiam dintr-un documentar vazut cu putin timp inaintea turei ca dubleaza si ca laborator stiintific, designerii sai intentionand sa il foloseasca pentru masuratori asupra gravitatiei. In subteran se gaseste o camera laborator ce nu este accesibila turistilor iar langa platforma de panorama se afla o usa ce permite accesul la echipamentul din flacara din varful coloanei.
Pentru a vizita trebuie sa achizitionezi de la baza monumentului un bilet de 5 Lire (sau combo Tower Bridge+The Monument) si sa escaladezi cele 311 trepte ce urca foarte strans pana la platforma aflata la 60 de metri inaltime, platforma inchisa intr-o cusca din plasa metalica anti-suicid.
*Ai nevoie de putina conditie fizica pentru a urca. Daca esti claustrofob sau ai probleme cu inaltimile ... se vede bine si de jos. Noi nu am prins coada la intrare dar ne-am intersectat cu multi turisti pe scara spiralata asa ca ai grija cu ce rucsac urci.
Catedrala St. Paul ne-a luat putin prin surprindere, avand in vedere ca, sincer, nu stiam de existenta ei sau daca am mai auzit de ea, nu stiam ca se afla in Londra.
Accesul se face in baza unui bilet de 18 Lire cu care poti urca in domul urias si poti sa cobori si in cripta in care sunt inmormantate numeroase personalitati. Daca nu ai timp sau nu vrei sa dai bani sa vizitezi inca o biserica :)) , poti admira uriasa structura din gradina sau din mica piata din fata.
Despre Buckingham Palace pot sa iti spun ca are garduri faine iar in piata din fata are o fantana monument destul de interesanta. Palatul in sine, pe afara cel putin, lasa de dorit fiind mult sub asteptari pentru Casa Regala a Marii Britanii asa ca, facut poze, bifat si plecat mai departe.
La Victoria and Albert Museum stilul nostru de vizitat "doar pe afara" a cam dat eroare, cladirea impozanta atragandu-ne pentru vreo ora si la interior. Faptul ca intrarea este gratuita, ca mai la toate muzeele din Londra, a fost un bonus :D dar ce pot spune, muzeul arata wow!
Fatada muzeului te duce cu gandul la o catedrala gotica dar interiorul construit mai mult din marmura si sticla te aduce rapid in era noastra, contrastul dintre cele doua dand cladirii un aer aparte si facand experienta vizitarii cu atat mai placuta.
Operele de arta expuse aici variaza de la picturi si sculpturi din diferite genuri si ere, pana la artefacte recuperate din temple si alte cladiri vechi.
Noi nu am apucat decat sa tragem o fuga prin cateva camere si sa ne bucuram de putin soare in curtea interioara dar ne-am promis sa revenim cu o alta ocazie pentru un tur complet.
*Intrarea gratuita in marea majoritate a galeriilor. Timp de vizitare .. 3-4 ore? :)
The Natural History Museum sau altfel spus, cel mai mare regret personal din tura de Londra.
Muzeul este imens. Un adevarat palat al istoriei, culturii, cunoasterii, stiintei si de departe unul dintre cele mai fantastice muzee din lume, de unde si regretul meu, deoarece cozile la punctele de acces sunt uriase si timpul pierdut aici ne-ar fi scurtat prea mult din vizitarea altor obiective. Plus ca nu cred ca mai ieseam cateva zile daca apucam sa intru :)))
Cum spuneam si la Muzeul V&A de mai sus, mai toate muzeele din Londa sunt cu acces gratuit, Muzeul de Istorie Naturala regasindu-se pe lista acestor stabilimente de cultura deschise fara taxa publicului larg.
*Exista si aici cateva galerii temporare ce percep o taxa de intrare, dar avand in vedere ca ai nevoie de cateva zile sa explorezi zonele gratuite....
Anyhow, dupa cum se vede si din foto de mai jos, cladirea ce adaposteste muzeul poate da clasa lejer multor palate si lacasuri religioase celebre asa ca daca te gasesti ca noi, in lipsa de timp, tot trebuie sa dai o fuga pana aici pentru a admira macar cladirea.
*Bolovanul verde-maroniu ce apare in doua dintre poze este defapt un trunchi de arbore pietrificat de acum 330 de milioane de ani .. asta asa, in curte :D
Gradinile Kengsinton si Hyde Park ... Oh, boy! Londra are parcuri, nu gluma!
Dupa ce ai terminat cu cele doua muzee, poti "urca" pe harta spre cea mai mare zona verde a orasului, plamanul Londrei fiind format din doua uriase parcuri despartite doar de o strada.
In drum spre parcuri poti admira si Royal Albert Hall, o sala de concerte rotunda cu o capacitate de peste 5.000 de locuri. (gasesti la sfarsitul articolului poze si de aoclo).
Noi am intrat in Gradinile Kengsinton pe langa un alt obiectiv turistic, The Albert Memorial, dedicat Printului Albert. Monumentul pare destul de kitchos si bling bling pentru mine dar cum gusturile nu se discuta, facem poza si mergem mai departe.
Cum am prins o zi insorita, ne-am plimbat lejer prin parc catre Palatul Kensington, ce ne-a dezamagit cum a facut-o si Palatul Buckingham ceva mai devreme. Londonezii astia nu au un concept foarte clar asupra cuvantului Palat se pare.
Cum nici la Kensi nu am intrat (cu toate ca aparent are niste gradini mai private foarte faine), am continuat plimbarea pe langa monumentul inchinat Reginei Victoria, pe langa lacul cu zeci de milioane de ciori de toate culorile :)) (una mi-a lasat si un "noroc" pe haina :| ) si am trecut in Hyde Park unde am mai facut o pauza la Memorialul Printesei Diana, o fantana circulara in care apa curge in diferite modele, dupa care am iesit din parc pe la Marble Arch.
De la Marble Arch se poate ajunge destul de repede la Regent`s Park, o alta uriasa zona verde in centrul orasului, in drumul spre parc trecand si pe langa Muzeul Sherlok Holmes aflat la faimoasa adresa 221b, Baker Street (poze la sfarsitul articolului).
Dupa selfie-urile cu casa si statuia faimosului detectiv si plimbarea prin parc, te poti indrepta catre un alt obiectiv important din viata altui cunoscut personaj imaginar britanic, Statia King's Cross ce adaposteste platforma de tren 9¾ de unde Harry Potter pleaca in fiecare aventura spre Hogwarts.
Aici poti sta la o coada de 20-50 de persoane pentru a face o poza cu ... un zid in care este infipt un carucior. Nu, nu este un peron. Este un zid departe de calea ferata, langa un magazin cu produse licentiate Harry Potter. Me don`t get it asa ca facem o poza de la distanta, intram putin in magazinul foarte bine aprovizinat si mergem mai departe, admirand la iesire incredibila cladire a St. Pancras Renaissance Hotel, un palat coborat din basme de care nici macar nu auzisem cand m-am interesat de obiectivele turistice din oras.
Ceva mai "jos" de rampa de lansare a lui Harry Potter ajungem la un alt obiectiv important al turei, un fel de gaura neagra din care nici macar timpul nu poate evada oricat am vrea noi sa vizitam "din scurt" cat mai multe obiective.
The British Museum isi asuma alaturi de Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul V&A revenirea noastra iminenta in Londra in viitorul apropiat, in ciuda faptului ca aici am "pierdut" cel mai mult timp fata de celelelte obiective vizitate.
Spre marea mea uimire coada la intrarea in muzeu nu a fost foarte lunga, probabil din cauza ca am ajuns destul de tarziu, iar salile nu au fost arhi-pline cum ma asteptam.
British Museum nu percepe taxa de intrare decat pentru cateva expozitii temporare iar ca timp de vizitare ... probabil ca intr-o saptamana ai timp sa descoperi in detaliu tot ce are de oferit aceast suveran al muzeelor.
Nu o sa povestesc aici decat in cateva imagini (cred ca am facut sute in interior) ce poti vedea is sutele de camere ale muzeului dar iti pot recomanda un singur lucru: daca vrei sa vizitezi fa-ti planul din timp. Gasesti pe net lista cu cele mai importante exponate sau cele mai interesante artefacte legate de Egipt sau Europa sau .. sau .. sau. Gasesti ce vrei tu, numai nu te astepta sa vezi in cateva ore tot ce are de oferit muzeul. Exemplu de obiective!
Dupa ce ti-ai potolit foamea de cunoastere e timpul sa te ocupi si de lucruri mai trupesti intr-un cartier cu mult rosu ... si aici ma refeream la o masa in China Town, nu le ce te gandeai tu cititorule ;)) Aia e in Amsterdam!
China Town (un site foarte bun in link) este un faimos cartier al Londrei in care te pierzi printre sute de restaurante si magazine cu specific asiatic (cine ar fi ghicit?!) si unde iti recomand sa te opresti pentru o masa cu specialitati culinare de la mama lor, nu de la Chopstix-ul sau Wu Xing-ul de la noi.
In traditionalul nostru stil low budget am optat pentru un local "impinge tava" unde pentru doar 8 Lire am degustat vreo 7 feluri de mancare (romanul e roman, pana nu umple farfuria nu e fericit :)) ).
In rest, te poti plimba pe strazile exagerat de aglomerate, bucurandu-te de simfonia de sunete si culori pe care o ofera aceasta particica a orasului.
Nu foarte departe de China Town se afla o alta foarte cunoscuta zona a Londrei, Piccadilly Circus fiind una dintre cele mai aglomerate piete din oras.
Trafalgar Square dominata de Galeriile Nationale si Monumentul Amiralui Nelson este probabil cea mai cunoscuta piata din oras si unul dintre simbolurile Londrei.
Piata este inconjurata de cladiri cu arhitectura deosebita, de o parte si de alta a coloanei lui Nelson se afla fantani arteziene iar prin piata se mai gasesc diferite statui si monumente.
Cladirea National Gallery din Trafalgar Square adaposteste o uriasa colectie de arta, multe tablouri fiind opere de valoare inestimabila ... sau estimate la sume uriase :))
Deoarece tablourile nu sunt chiar pe aria noastra de interes nu am stat foarte mult aici, dar pentru un pasionat al artei pe panza muzeul poate oferi multe ore de culoare prin salile sale.
Ca sa nu fac articolul kilometric sau sa impart in 10 articole tura de Londra ne oprim aici cu descrierea obiectivelor si las mai jos cateva din miile de cadre surprinse pe la obiectivele de mai sus sau la obiective mai putin cunoscute din oras.
Cam atat despre prima incursiune in spatiul Londonez. Promitem solemn sa ne intoarcem cand se termina restaurarea Big Ben-ului ... si sper eu ca atunci o sa dam o fuga si pe la Stonehenge pentru a mai scurta putin bucket list-ul ce pare sa creasca de fiecare data cand ajungem undeva nou.
No comments:
Post a Comment