Info:
Perioada: 17-18.03.2018 (2 zile)
Organizator: Andinio Travel
Dificultate: Ceva de urcat pana la cascada si creasta, noroi in caz de vreme rea, pietre alunecoase la Belogradchik - daca ploua, pericol de alunecare in pestera - umiditate ridicata.
Cazare: Hotel Bononia
Album Foto: Belogradchik
Costuri aproximative: 500 RON / persoana
Moneda: LEVA
Obiective (link catre site informativ):
Traseu:
- Bulgaria?! Iar?!?
- Iar! Pentru ca au multe locuri faine si turism mai dezvoltat ca la noi si ne place.
Pentru ca in aceasta tura transportul este cu autocarul nu strica sa aveti la voi o perna pentru gat, dar si alte cateva obiecte ce nu trebuie sa lipseasca unui calator. Mai multe detalii, aici:
Pentru ca ne era tare dor de o tura cu multe ore pe autocar :)) si pentru ca am tot zis ca ajungem si noi la Meteora Bulgareasca de la Belogradchik, ne-am inscris la un eveniment organizat de Calator prin Romania si Andinio Travel si am pornit intr-o dimineata de primavara catre vecinii bulgari si ale lor marete obiective turistice.
In prima zi am ajuns in orasul Vratsa de unde urmeaza sa plecam intr-o tura de trekking spre cea mai inalta cadere de apa din Balcani, cascada Skaklya.
Cascada Skaklya arata intr-adevar impresionant in pozele de pe net [Google Images] dar este important sa o prinzi in perioada de debit ridicat. Daca ajungi in perioada cu debit scazut ... stai sa vezi :))
Traseul incepe de langa "Oblasten Dispanser Za Psihichni Zabolyavaniya" :)), unde se poate parca si masina in caz ca mergi cu auto propriu, de aici incepand un drum forestier ce se transforma usor in poteca turistica. Parca era dunga verticala albastra. Nu mai stiu dar nu e relevant, deoarece peretele cu cascada se vede din oras si nu prea ai cum sa te ratacesti :D
Odata ajuns la perete vei fi invaluit de vapori de apa, datorati vantului ce imprastie apa in toate directiile, iar la baza cascadei vei gasi cativa "bolavanasi" in permanenta uzi datorita acestui fenomen.
Nu stiu cum arata zona cand debitul este ridicat (probabil ca un dus urias - grija la aparatura), dar cand am ajuns noi, ne-am putut catara pe bolovani pentru cateva poze chiar sub cascada.
De la baza cascadei, prin stanga peretelui, se poate urca si pe creasta pentru o priveliste panoramica a zonei, urmand poteca ce serpuieste printre copaci si stanci uriase.
Ajuns sus in sa, vei observa in dreapta o caverna ce pare a fi intrarea intr-o uriasa pestera dar din pacate vei gasi acolo doar un mic platou acoperit .. ai grija pe unde calci ... #GuanoUman :|
De aici poti urca in dreapta peste stancile cu lapiezuri asemanatoare celor de la Podul lui Dumnezeu de la noi si poti continua pana deasupra cascadei pentru o priveliste faina asupra orasului si versantilor din jur.
La coborare am urmat acelasi traseu (cu toate ca exista mai multe treasee in zona) si ne-am continuat drumul catre Vidin unde urmeaza sa ne cazam.
In Vidin am ajuns pe seara si deci nu ne-am putut bucura prea mult de oras, mai ales ca nici vremea nu a tinut cu noi, fiind innorat si cu pregatiri de ploaie.
Ca puncte de interes in oras, cel putin din ce am reusit sa vedem noi, recomand pentru masa restaurantul Fish & Grill Dunava [GMaps], un local-vapor ancorat permanent pe malul bulgaresc al Dunarii, unde de 40 de Leva am mancat peste proaspat, pljeskavica si un platou de cartofi cu usturoi la cuptor la gandul carora inca imi fac tsunami in gura :)), plus cateva beri reci, asa cum trebuie. Eu unul m-as intoarce in Vidin doar sa mai mananc odata acolo :D
Al doilea punct de interes al orasului este Cetatea Baba Vida ale carei ruine se afla pe malul Dunarii si se pot vizita in timpul zilei. Intre restaurant si cetate, pe faleza, se mai gaseste si Monumentul Libertatii ce se poate vizita 24/24.
A doua zi am pornit pe o ploaie marunta catre obiectivul principal al turei, Stancile de la Belogradchik, unde am putut admira printre nori si ceata aceasta fortareata naturala aparata de ziduri antice.
Intrarea costa 4 Leva si aparent se poate solicita si vizita cu ghidaj (mai multe detalii aici: Orar si bilete). Casa de bilete este putin mai jos de intrarea in cetate, in parcarea amenajata.
Ca mai peste tot la bulgari, traseul este bine amenajat, cu scari, pasarele si balustrade, asa ca vizitarea este destul de lejera pentru oricine se incumeta sa urce scarile pana sus :D.
De la fabuloasele stanci la care am promis ca revenim pe vreme buna, am plecat catre una dintre numeroasele pesteri din zona (am pierdut sirul pesterilor vizitate in Bulgaria), unde asteptam nerabdator sa ajung dupa ce am vazut ca se putea vizita virtual si pe Google Street View.
Dupa cateva serpentine am ajuns la intrarea in Pestera Magura / Magurata unde ne-a intampinat intr-o cabanuta o casierita ce o scrantea usurel si in romana si in engleza si de unde puteai cumpara o cafea sau o bautura racoritoare si un magnet. Am spus-o si o mai spun, ne fac bulgarii la turism de nici macar nu putem spune ca exista concurenta :(
Intrarea costa 5 Leva iar orarul il gasiti aici: Magurata peshtera
*ATENTIE!: Iesirea din pestera se afla in cealalta parte a muntelui, deci daca esti cu masina personala este de preferat sa te intorci tot prin pestera la "intrare", daca nu vrei sa ocolesti pe drumul forestier pana la masina.
Pestera este de-a dreptul superba. Iluminata corespunzator (dar nu strica o frontala sau o lanterna pentru detalii), cu trepte sapate in stanca si cu pasarele si podete care usureaza accesul si cu zone interzise turistilor datorita sapaturilor arheologice.
Nu stiu sa dau o estimare pentru timp de vizita pentru ca nu mi-am dat seama cand a zburat timpul. Probabil o ora - doua de plimbat prin galerii?
Cu noi a intrat in pestera si un domn care chiar daca nu vorbea engleza ne-a condus la o intersectie spre o galerie laterala unde am putut admira desene rupestre realizate in guano ce au o vechime de aproximativ 10.000 de ani.
*ATENTIE! In unele zone, datorita umiditatii ridicate si a guanoului lasat de hoardele de lilieci, podeaua este foarte alunecoasa si este de preferat sa te tii de balustrada. Better safe than guano :D
La iesire, langa lacul Rabisha, ne-am imbarcat in autocar si am plecat spre casa cu inca "un sac" de amintiri frumoase din Bulgaria.
Cum am spus si mai sus, intentionam sa revenim aici si pe vreme buna, intreaga zona de la Vidin pana la Montana fiind presarata cu pesteri si trasee ce trebuie explorate mai pe indelete in viitor.
Foarte utile informațiile pentru cine vrea sa viziteze. Andrei alege mereu locuri frumoase si organizarea e fără reproș.
ReplyDeleteMulțumim pentru comentariu! 😁
DeleteSperăm să mai ajungem prin zonă, cu Andrei sau pe cont propriu 🛫
Am destinatia in lista pentru minivacanta de 1 decembrie. Am trecut-o in lista dupa ce am citit blogul despre Belogradchik . Si Andrei stie sa fie punctual, sa prezinte fidel si aspecte bune si rele, asa incat ajungi cu lectiile invatate. Multumesc Andrei pentru sfaturile ce mi le-ai dat cand am apelat la parerile tale
ReplyDeleteCu mare placere!
DeleteIn decembrie este posibil sa fie zapada destul de mare. Grija la echipament!