Irlanda de Nord: Giant's Causeway, Carrick-a-Rede Bridge si Belfast


Info:
Perioada:  30.03.2019 (1 zi)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Peisaje de poveste, locatii de filmare Game of Thrones, istorie si legende.
Contra: 
     14 LIRE UN PAHAR DE BERE! 😂, Timp pierdut pe autocar.
Album Foto: Irlanda de Nord
Costuri aproximative: 80 EUR ~ 400 RON / persoana (tur, cafea, mancare)
Moneda: LIRE - GPB (se mai poate si cu EUR)

Obiective (link catre site informativ):

Traseu

     In ultima zi din City Break-ul de Dublin am achizitionat un tur de o zi in Irlanda de Nord, pentru a vizita un obiectiv la care nu visam sa ajungem prea curand, Giant's Causeway - Trecatoarea Gigantilor.

     Am achizitionat biletele de la Irish Day Tours, pe care-i gasesti in Dublin peste drum de Banca Irlandei, langa Colegiul Trinity. Biletul pentru acest tur costa 65 EUR / persoana si include transport, intrari la obiective si ghidaj.

*Atentie! The Dark Hedges nu se mai viziteaza momentan (2019), deoarece din cauza traficului intens datorat cresterii in popularitate a acestui obiectiv, unii copaci au cazut la pamant. Autocarul doar incetineste in dreptul drumului.

     Tururile incep dimineata devreme, de langa statuia lui Molly Malone (Link GMaps) si se termina aproximativ in acelasi loc, seara.

     Ghidajul este mult peste ce am vazut pana acum, ghida noastra Jessica si soferul Aiden au avut grija ca toata lumea sa se simta bine si intreg drumul a fost presarat cu povesti, legende si glume despre locurile pe care urma sa le vizitam. Nota 10!

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiebetesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiebluza termica sau tricou si ceva de rontait.

     Prima oprire a fost la un popas pe autostrada, pentru cafea, mic dejun si toalete. Aici vei avea nevoie de Lire sau de card, pentru ca daca platesti cu EUR (accepta daca ai suma aproximativa) vei primi restul in Lire, la un curs nu tocmai bun.

     Pentru a nu intampina probleme cu platile in afara si pentru siguranta banilor de pe card, recomandam Revolut, pe care noi il folosim de ceva vreme cu rezultate bune.



     Primul obiectiv, de care nu auzisem pana acum, a fost Podul de Sfoara de langa Ballintoy, o mica localitate de pe coasta.

     Bilet 9,00 LIRE - casa de bilete este la intrarea pe poteca (inclus in pretul turului)

     Obiectivul dispune de o parcare foarte mare, cu toalete, magazin si terasa, toate aflate deasupra unei cariere unde Ion Zapada si nevasta Khalului (Jon Snow si Khaleesi din Game of Thrones) au purtat ceva conversatii in episoade trecute.

     De la parcare mergi cam 20 de minute pe o poteca amenajata cu puncte de belvedere si trepte de odihna, pana la "poarta" de acces catre pod. De aici cobori cateva trepte si traversezi impreuna cu alti turisti podul ce se balanseaza peste haul de deasupra stancilor batute de valuri uriase ... mai bine nu te uiti in jos 😅.

     Dupa pod mai poti inainta cam 200 m pe insula si apoi faci cale-ntoarsa peste pod si prin poarta. Toata experienta nu ar trebui sa iti ia mai mult de 1 ora - 1 ora jumatate.


     Dupa pod, turul se opreste la The Fullerton Arms, un restaurant-pub cu cazare, unde cine doreste poate lua masa (meniul se stabileste din autocar +10 EUR - nu este inclus in bilet) sau poate savura un pint cu bere locala. Noi am vazut un afis cu "Berea mica 8 EUR / Berea mare 15 EUR" (in lire) si am iesit sa luam o gura de aer 😂😓.

     Ca alegi sa mananci si sa bei aici sau nu, trebuie sa intri pentru cateva cadre cu aranjamentele GoT din toata pensiunea - harti, haine si chiar faimosul tron.

     Alternativ, poti alerga pana la faleza si inapoi, dar Jessica nu ne-a recomandat pentru ca faci 25 min numai dus si masa dureaza sub o ora.


     Cum spuneam si mai sus, The Dark Hedges, drumul cu copaci intortochiati ce a aparut in cateva cadre din GoT, nu mai face parte din tur, dar soferul a reusit sa mearga cu 1 km / h pe langa pentru a putea arunca si noi un ochi.


     Trebuie sa recunosc de la inceput ca am fost putin dezamagit. Ma asteptam sa gasesc aici o uriasa intindere cu faimoasele coloane si la fata locului am gasit o mica peninsula napadita de turisti, unde trebuia sa prinzi un moment pentru o poza. Eh! Asta e celebritatea, mai mult reclama 😄.

     Gata cu negativizmul!!! Peisajele sunt de domeniul fantasticului, iar coloanele sunt mult mai interesante decat micutele noastre de la Racos, asa ca obiectivul se merita vizitat cu varf si indesat.

     Biletul te costa 12,50 LIRE (inclus in pretul turului) si ca timp de vizitare ... daca aveam 4 ore in loc de 2 si tot nu era suficient.

     Obiectivul dispune de cateva parcari si un urias centru turistic cu toalete, magazine, mancare, proiectii video, etc. De la parcare poti sa cobori direct catre coloane (10-15 min pe jos sau cu un mic autobuz gratuit), dar eu iti recomand traseul lung, pe deasupra falezei, pe Shepards Steps (traseul rosu) si pana la Amfiteatru.


     Daca alegi traseul recomandat, vei avea parte de peisajele superbe de deasupra falezei, vei ajunge deasupra elementului principal - limba de coloane 😆, vei escalada treptele abrupte folosite pe vremuri de ciobani si vei ajunge pana la capatul traseului, unde poti observa nenumarate coloane de bazalt (majoritatea) hexagonale.


     De aici cobori spre nivelul marii si te indrepti spre multimea de turisti, sub care se observa faimoasele coloane pe care ai venit sa le vizitezi.

     Ajuns pe coloane, ai grija pe unde calci (sunt salva-paznici care te fluiera daca te urci pe unele coloane mai instabile), lasa putin aparatul din mana, bucura-te de peisaj si asteapta relaxat la coada pentru a te urca pe cele mai inalte coloane pentru o poza.


     De la coloane urci pe langa apa, pe drumul asfaltat, pana la centrul de vizitare (o sa iti ceara biletul la intrarea in cladire) si iti poti continua drumul cu inca un obiectiv bifat in bucket list.




     Daca ai la dispozitie doar o ora si ceva, cum am avut noi, va trebui sa alergi putin ca sa poti vedea cate ceva din oras (self tour - ghida ramane la autocar si poti merge unde vrei). Astfel, noi am reusit sa facem din harta de mai jos toate obiectivele, in afara de zona portului, in mai putin de o ora.

      Daca ai mai mult timp sau preferi sa vezi portul cu Muzeul Titanic si alte vapoare, poti merge direct acolo sau poti lua transportul in comun. 


     Nu iti recomand sa ratezi Primaria Belfastului, o uriasa cladire cu turle verzi, ce poate fi vizitata la interior pentru a te bucura de coloritul vitraliilor, pentru a vedea memorialul victimelor de pe Titanic si pentru a vizita muzeul, daca ai timp.

     De asemenea, in afara numeroaselor biserici si cladiri vechi, nu strica sa vezi si Piata Victoria cu a sa uriasa cupola din sticla, marele peste albastru de pe faleza, memorialul printului Albert si numeroasele graffiti ce se gasesc pe mai toate cladirile din centrul vechi.


     Odata terminat turul orasului, autocarul merge fara oprire pana in Dublin, unde ajungi spre seara cu multe amintiri si cu inca o tara bifata pe lista.

*Soferul e posibil sa lase la vedere o palarie pentru tips si ghidul e posibil sa aduca vorba despre recomandari pe TripAdvisor intr-o maniera funny.

     Alte tururi de o zi se mai fac la Stancile Moher, Connemara, vechi castele de pe coasta si multe altele. Gasesti in zona din care am luat noi turul destule agentii de unde sa iti alegi.

     Pentru noi excursia si-a meritat banii, chiar daca ne-a mancat o zi intreaga de explorat una-alta prin Dublin, asa ca iti recomand si tie o astfel de experienta.

Follow #afkdeweekend for more!



No comments:

Post a Comment

-----