Iordania: Ep. 2 - Obiective turistice


Info:
Perioada:  13-17.11.2018 (5 zile)
Organizat deCalatoreste Hai Hui / Lost in Travel
Pro:      
     O sa vrei sa mai mergi.
     Peisaje de poveste, mancare extraordinara, cultura intersanta, Petra!
Contra: 
     Multe ore pe drum intre obiective.
     Contrar aparentelor, este o tara scumpa.
     Ajungi la cativa km de Siria.
     O sa vrei sa mai mergi!!!
Album Foto:  Iordania
Cazare:
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
     Amman: Hotel Jerusalem
     Petra: Alanbat Hotel
     Wadi Rum: Sand Rose Camp
     Marea Moarta: Grand East Hotel
Costuri aproximative:  750 EUR / 3.500 lei / persoana (organizare, zboruri, mese, intrari, etc.)
Moneda: JOD - Dinar Iordanian [1 JOD = 5,30 RON!]

Obiective (link catre site informativ):

Traseu:

     Daca in Iordania: Ep.1 - Informatii generale, am discutat despre cum ajungi, cat cheltui, pe unde te cazezi si ce mananci pe acolo, in acest articol discutam punctual despre cateva din obiectivele turistice ale Iordaniei.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!



     Un oras cu aproape 3 milioane de locuitori, ce isi are originile in timpuri stravechi, in care purta numele de Philadelphia, Amman-ul este ceva intre Istanbul si Marrakech, un haos de comert la taraba, cu trafic aglomerat si aparent fara reguli, cu restaurante, terase si hoteluri aglomerate in aceeasi cladire, cu toate ca langa se gaseste un urias teren viran, cu cladiri din sticla langa case de pamant si cu nelipsitele case "neterminate" ce rasar la tot pasul.

     Orasul este impartit pe sectoare, fiecare zona avand un cod de culoare ce trebuie respectat odata ce te apuci de construit o cladire. In functie de culoare, creste si gradul de bogatie si numarul de etaje ... e o nebunie pe care cel mai bine ti-o explica un ghid pentru ca eu m-am pierdut in explicatii si nu am retinut prea multe. 😅

     Cazare in Amman am avut la Hotel Jerusalem, unde am luat si masa de seara si micul dejun. Hotelul este destul de curat, mancarea buna, personalul vorbeste engleza iar la bar gasesti si bere la draft. Ca minus, mobilierul neschimbat de la 1800. All in all, mai mult decat decent pentru un city break.

*Info: Mai toate cazarile au in sertare o copie a Quran-ului (nu stiu araba dar arata cool) iar pe tavane, mobilier sau podea se gasesc indicatoare cu directia catre Mecca (which is also kinda cool, chiar daca nu am apartenenta religioasa).

     De mancat, in afara de mesele de la hotel, am gustat una-alta la Tawaheen Al hawa, unde am pus pe noi primele 2 kile din tura.


     Citadela Amman [ 2-3 JD ] este pe departe cel mai important obiectiv turistic al orasului. Panorama de aici, muzeul si mai ales Templul lui Hercule iti vor umple 1-2 ore cu multa istorie si peisaje faine. Nu pot sa nu recomand si aici sa ai un ghid, pentru ca ai multe lucruri interesante de aflat. Multumim din nou Ali Shafie!

     Ce sa nu ratezi? Pai ... pisicile de la intrare 😻, panoramele din cam orice punct, dar mai ales spre Teatrul Roman (vezi mai jos), o poza intre coloanele templului si o plimbare printre ruinele castelului, prin labirintul de ziduri antice.


     Teatrul Roman [ 2-3 JD ] aflat in Piata Hashemite, are o capacitate de 6.000 de locuri si a fost construit pe la 150 EN, in timpul ocupatiei Romane.

     Noi am ajuns aici atat noaptea cat si ziua, dar nu am intrat din lipsa de timp ... plus ca se vede bine si de afara 😀. Ca idee, o sa vezi mai tarziu un teatru si mai fain in urmatorul oras, asa ca nu e asa mare pierdere.


     Alte obiective in oras: King Abdullah I MosqueRoyal Automobile MuseumJordan Archaeological Museum si Nymphaeum-ul pe langa care noi am trecut din pacate, fara sa intram 😦.


     La doar cativa km de granita cu Siria, am ajuns intr-un loc ce rivalizeaza lejer cu Acropolele din Atena, un urias santier arheologic de unde nu vei vrea sa pleci prea repede, asa ca pregateste-te pentru jumatate de zi (sau macar 2-3 ore) fara magazine de unde sa iei apa sau mancare. In plus, in lunile calde am inteles ca intre ruine este dezastru de cald si soare, asa ca ai grija sa ai la tine o palarie si crema de protectie.

*Info: Exista magazine, terasa cu WiFi si toaleta cu plata la intrarea in situl arheologic, dar ai de mers binisoar daca brusc vrei sa iti iei o apa.

     Ce ai de vazut? Pfoai! Porti uriase cum nu gasesti nici in Roma. drumuri marginite la nesfarsit de coloane uriase, hipodrom pe care inca se mai tin spectacole, temple si teatre romane uriase, piete si multe, multe altele. Chiar daca esti paralel si necoplanar cu istoria si arhitectura, o sa alergi ca un copil de colo - colo sa vezi cat mai mult din uriasul sit arheologic. 



     La Madaba nu iti recomand sa mergi decat daca te pasioneaza foarte tare povestile despre barbosi atotputernici (nu, nu Thor) and stuff. Noi am pierdut mult timp pe aici, doar ca sa vedem o biserica [S.F. Gheorghe]. Ca bonus, pe podeaua bisericii se afla un faimos mozaic, ce arata harta antica a regiunii.


     Cum un necaz nu vine niciodata singur, am mai avut o dezamagire si la urmatorul obiectiv, Muntele Nebo fiind un alt magnet pentru cei cu prieteni imaginari, aici existand o legenda care spune ca aici a fost ingropat Moise or something.

     Bonus, daca prinzi senin si fara praf / ceata, in departare se poate vedea Marea Moarta si Ierusalimul. In rest, o biserica si un paratraznet ciudat cu care face toata lumea poze 😲.


     Nu stiu daca documentarele de pe Discovery si NatGeo, filmele cu Indiana Jones sau cartile ce isi desfasurau actiunea in zona m-au facut sa imi doresc asa mult sa ajung aici, dar, cert este ca Petra pentru mine a insemnat mereu magie si mister, un loc atat de ireal, ca nu am sperat vreodata sa-l privesc cu proprii mei ochisori. Vizitarea acestei "minuni a lumii moderne" mi-a schimbat complet parerea despre acest loc, deoarece mi-a depasit cu muuult orice asteptare si m-a facut sa realizez cat de putin stiam despre orasul antic.

     Pana nu imi da o lacrima la frumoasa amintire, sa iti povestesc si cateceva ce te-ar putea ajuta 😁.

     De cazat, am fost cazati la Alanbat Hotel, un stabiliment cu receptia la etajul 6, pentru ca este construit pe marginea unei vai si are etaje si deasupra si sub nivelul strazii.

     Aici am avut ceva probleme cu usa care nu se incuia si WiFi-ul care mergea doar langa bar, dar in rest, mancare cu tonele, bere la halba si vedere frumoasa din restaurant. Ah, este destul de departe de intrarea in zona turistica asa ca nu este o optiune daca nu ai masina sau autocar sa te duca pana acolo si inapoi.




     Petra by Night [ 17 JD ]

     Pentru ca nu a fost de ajuns sa ajungem la Petra, am luat si primul contact cu canionul pe seara, in cadrul "spectacolului" Petra by Night.

     La intrare, langa uriasele parcari pline cu zeci de autocare, am ajuns la punctul de securitate de langa #I💓PETRA, unde ne-am asezat la coada in spatele a zeci de turisti. Dupa detectorul de metale, am ajuns in curtea interioara a complexului, unde se gasesc zeci de magazine, toalete, casa de bilete, restaurante, etc. De aici, drumul continua pana la punctul de control al biletelor, iar dupa ...

     ... desert, roci uriase sculptate de om sau / si natura, liniste si singura sursa de lumina sunt lampioanele ce te calauzesc spre canion. Ce sa mai?! Ai nimerit intr-o poveste si singura cale este inainte, umar la umar cu ceilalti vizitatori.

*Hint! Daca nu ai un trepied, un aparat / telefon performant sau un total dezinteres fata de frumusetea ce te inconjoara, lasa frontala, gadget-ul si orice altceva si bucura-te ca ai trait sa faci si asta. Datorita intunericului pozele nu ies prea WOW si asa experienta mai rar ...

     Odata iesit din zona desertica, drumul trece printr-un canion lat doar de cativa metri, dar inalt de cateva zeci, asa ca cerul instelat se vede doar ca o fasie albastra, mult deasupra.

     Cateva minute mai tarziu, dupa o curba, ajungi la platoul unde se regaseste cea mai cunoscuta "cladire" a Petrei, Trezoreria / The Treasury / Al Khazna.

     Fatada sculptata in stanca masoara 40 m inaltime si prezinta numeroase frize, sculpturi si figurine. In fata sa, intreg platoul este pictat in lumina de sute de lampioane langa care te poti aseza.


     Spectacolul incepe cu melodii cantate la instrumente traditionale, continua cu o poveste pe care nu o sa o stric aici 😵, iar mai apoi cu show-ul de lumina.

     La final suntem indrumati sa parasim in mod ordonat platoul si ne indreptam, pe acelasi drum, spre iesire.

*Hint!: Daca mergi, nici nu te gandi sa nu iei bilet si pentru Petra by Night!


     Petra by Day

     Din pacate noi am avut doar o jumatate de zi la dispozitie pentru explorare, dar din ce am vazut, biletul de 2 zile nu este suficient pentru a ajunge peste tot si a te bucura din plin de tot ce se gaseste aici.

     De intrat, se intra pe la acelasi punct de securitate si pe la aceeasi casa de bilete, singura diferenta este ca ziua se vad mai bine magazinele colorate si puhoiul de oameni ce vin, ca si tine, sa viziteze acest loc.

     Continuand pe drumul de aseara, vei observa ca sunt putine stanci in intreg canionul care sa nu poarte semnele civilizatiilor ce au trait aici. Peste tot vei vedea camere, tuneluri, viaducte si canalizari, sculpturi, trepte si multe altele.

Atentie!: La intrare se afla numerosi localnici ce isi ofera serviciile de ghizi si iti propun sa vizitezi calare pe magarus canionul. Nu iti recomand pentru ca de obicei te duc doar pana la intrarea in canion, iti cer bani in plus SA COBORI de pe bietul animal si in plus e pacat sa treci prea repede prin orice loc prin care ajungi. "Trasurile" merg doar pana la Trezorerie. Mergi pe jos, merita!

     La Trezorerie lucrurile stau putin altfel pe lumina. Pe peretele opus fatadei se afla numeroase platforme de belvedere, care mai de care mai dificil de accesat. Langa iesirea din canion gasesti magazine de souveniruri si lichide (nu, nu bere). Camile te asteapta pentru tururi prin zona si destui Jack Sparrow-si locali isi ofera serviciile de ghid pentru a te calauzi in locuri numai de ei stiute 😅, pentru 3-5 JD de persoana, in functie de cum negociezi.

     Am apelat si noi la serviciile unui astfel de ghid pentru a ajunge undeva deasupra Trezoreriei, pe peretele opus, intr-un punct de belvedere si asta s-a dovedit o mare aventura.

     Drumul porneste lin, facand stanga cum stai cu fata la Trezorerie, dar mai apoi continua foarte abrupt, pe trepte sculptate in stanca si accesibile cu eforturi considerabile pentru cei neobisnuiti cu catararea.

*Atentie!: Daca te bagi pe un astfel de traseu, trebuie sa stii ca nu exista nici un sistem de siguranta si ca ajungi in locuri destul de dificil de catarat. Daca nu esti confortabil cu asa ceva, opteaza pentru cararile ceva mai lejere din dreapta Trezoreriei. Eu am ceva probleme cu inaltimile si crede-ma, mi-au tremurat binisor picioarele pe anumite portiuni. 😣

     Dupa 20-30 de minute de catarat am ajuns la corturile de la belvedere, unde am fost invitati la ceai (contracost) si am putut face fotografii de foarte sus, cu Trezoreria.

*Atentie:! In afara de ghidajul pana sus [3-5 JD], mai platesti o taxa de 1 JD pentru facut poze, sau poti servi un ceai care costa tot 1 JD si scapi de acea taxa, asa ca baga ceai. Noi am platit 3+1 JD.

     La coborare ne-am aventurat pe acelasi traseu, pana in fata Trezoreriei, unde ne-am luat ramas bun de la Jack Sparrow, ce aparent avea 2 neveste si vreo 5 copii si am continuat traseul prin canion.



     Daca pana aici stiam la ce sa ma astept, de la Trezorerie inainte am plecat putin razna, pentru ca dupa o curba ne-a aparut in fata un intreg oras sapat in stanca. Amfiteatre, monumente, morminte, caverne si pesteri, coloane si temple, cat vezi cu ochii roca sculptata in fel si chip de mana celor care au locuit aici, ofera un spectacol ce nu poate fi redat decat la fata locului. Mare noroc cu sutele de turisti si zecile de tarabe, magazine si terase ce marginesc drumul principal, pentru ca altfel credeam ca am ajuns intr-o alta lume.

Info:! Preturile la souveniruri sunt decente, exista toalete chiar si gratuite si gasesti destul de des si tarabe sau terase cu apa rece.


     La un moment dat, drumul incepe sa urce printre stanci si aici trebuie sa ai grija la traficul constant de turisti si magarusi ce te pot dezechilibra si arunca in haul de mai jos. In rest, aceleasi peisaje superbe si aceleasi tarabe cu souveniruri.

*Info! Urcarea are aproximativ 850 de trepte conform informatiilor afisate, dar eu cred ca au numarat din 3 in 4 pentru ca ai ceva de urcat 😰.

     Ajuns la capatul traseului dai de un alt platou, de data aceasta deschis, unde vei gasi un magazin / bar / terasa, iar toata lumea pare sa se uite in directia din care ai venit tu, asa ca te uiti imprejur si WOOOW! In peretele din dreapta o alta fatada imensa, cu turnuri si ferestre, Manastirea / The Monastery / Ad Deir.

     Dupa socul initial, faci repede 10 poze si te departezi pentru a putea cuprinde cu privirea intreaga structura si pentru a lua un pahar cu suc de rodii si portocale (miam miam), de la terasa (3-5 JD, still no beer).

     De aici mai poti urca putin pentru panorame si unghiuri mai spectaculoase, dar cum noi suntem mereu in lipsa de timp, am stat aici doar vreo 15 min si am inceput coborarea, pe acelasi drum, uitandu-ne cu jind la uriasele constructii din departare si promitandu-ne ca vom reveni pentru o explorare de 2-3 zile.

Hint! Chiar daca nu ai foarte mult timp la Petra, urca pana la Manastire. Arata mai fain decat mult mai cunoscuta Trezorerie.


     Dupa experienta din Maroc - Sahara, stiam cam la ce sa ne asteptam de la un tinut desertic, dar aici am avut surpriza ca in loc de un nesfarsit taram al dunelor, sa aterizam intr-un tinut martian, cu uriase roci caramizii, canioane si foarte putina vegetatie.

*Info!: Tinutul este atat de "martian" incat aici au filmat si The Martian, zonele de filmare fiind indicate de catre ghid. 
Tot aici se gasesc cateva resorturi de lux (bubble condos) si chiar si camere suspendate pe peretii rocilor.

     Noi am avut cazarea intr-o "tabara de corturi", in fapt o asezare permanenta, cu camere dotate cu paturi, aer conditionat si toaleta privata. De asemenea, complexul este complet iluminat electric, are zona restaurant, bar (da - bere, whiskey, gin si tot ce iti mai doreste inimioara ... daca ai portofelul plin) si chiar si ring de dans cu sistem audio. Am stat la hosteluri mai "necivilizate" ca aceasta tabara de beduini 😆.


     Odata cazati, ne-am urcat in cateva masini de teren si am inceput o cursa nebuna printre uriasele stanci si dunele de nisip ... WOW! Mult mai confortabil decat pe spatele unei camile.

     Joaca soferilor ce pareau ca fac intrecere printre dune a luat o mica pauza la intrarea intr-un canion (pe care nu l-am vizitat 😔), aici intrand intr-un imens cort / magazin, unde am primit explicatii despre modul de preparare al cafelei si viata beduinilor in desert.

     In continuare ne-am bucurat de acelasi peisaj fain pana pe o duna, unde masinile au fost aliniate, iar noi am coborat pentru a putea admira un superb apus.

     Drumul inapoi la tabara a fost la fel de interesant, intrucat se lasa intunericul si off road-ul prin desert, cu ultimele urme de soare in spate, ne inunda in culori superbe.


     Seara am stat la povesti in jurul focului de tabara, am fost martorii bucatariei beduine (uriase recipiente pline cu bunataturi ce se gatesc adanc, sub nisip), am dansat cu "beduinii" pe ritmuri arabesti si nu numai, iar dupa masa am iesit in afara gardurilor pentru a ne bucura de cerul senin si plin de stele ... pana am reusit sa imi rup trepiedul, asa ca pauza poze cu stele 😐.



     Ziua urmatoare am mers in "zona comerciala libera" a Iordaniei, Aqaba, un oras mult mai modern, mai inclinat spre turism si comert, ce se afla la 2 pasi de o alta mare atractie turistica, orasul Eilat din Israel.

     Aici am avut timp doar de colindat cateva magazine, de o plimbare pe plaja (cativa au facut baie in apa destul de calda) si de admirat faleza plina de palmieri, de unde se vedea fain culoarea albastruie a Marii Rosii 😏.

*Info! De pe plaja se pot inchiria pentru 5-10 JD barci pentru iesit in larg (te intreaba ei din 2 in 2 m daca doresti o plimbare), dar marea atractie sunt scufundarile, despre care nu vreau sa vorbesc, pentru ca noi nu am ajuns [Google Images].


     Spre seara am ajuns pentru a doua oara la Marea Moarta, o "balta" cu apa exagerat de sarata ce scade an de an, unde iti este aproape imposibil sa te scufunzi, oricat de neexperimentat ai fi in ale inotului.

     Aici am fost cazati la un hotel de lux, in comparatie cu cazarile noastre obisnuite, dotarile incluzand piscine uriase, trepte luminate pana la plaja privata, restaurante, baruri occidentale (cand am auzit de 8 JD (spre 55 de RON) un pahar de bere am zis ca tin dieta), pisici pe la receptie 😸 si camere cu vedere la mare.

     Cum timpul si ploaia de afara (ghinion) nu ne-au permis prea multe, ne-am bucurat aici doar de un apus pe plaja, de inca o masa cu mult prea multe tipuri de mancare si de un party la camera 138, cu bautura din duty free, pentru care le multumim colegilor de tura care au avut inspiratia sa cumpere si cumpatarea sa pastreze pana in ultima seara.


*Info! La aeroport m-au cautat si in sosete, mi-au desfacut rucsacul de 2 ori si am pierdut mai bine de 30 de minute sa trec de security. Scaneaza sticlute cu nisip (souvenir), retin pungi cu nisip, pietre / roci, bucati de sare, etc. Ai grija sa iti lasi destul timp inainte de zbor!

     Phiu! Cam asta a fost, pe scurt, tura din Iordania, excursie in care abia am gustat putin din ce are de oferit aceasta veritabila Elvetie a Orientului Mijlociu.

     Cu promisiunea ca revenim intr-o tura in care sa exploram in detaliu unele obiective vazute acum, dar si multe altele noi, plecam cu gandul la toate lucrurile experimentate aici si uram un sincer As-salamu alaykum Iordaniei!

Follow #afkdeweekend for more!



No comments:

Post a Comment

-----