Iordania: Ep.1 - Informatii generale


Info:
Perioada:  13-17.11.2018 (5 zile)
Organizat deCalatoreste Hai Hui / Lost in Travel
Pro:      
     O sa vrei sa mai mergi.
     Peisaje de poveste, mancare extraordinara, cultura intersanta, Petra!
Contra: 
     Multe ore pe drum intre obiective.
     Contrar aparentelor, este o tara scumpa.
     Ajungi la cativa km de Siria.
     O sa vrei sa mai mergi!!!
Album Foto:  Iordania
Cazare:
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
     Amman: Hotel Jerusalem
     Petra: Alanbat Hotel
     Wadi Rum: Sand Rose Camp
     Marea Moarta: Grand East Hotel
Costuri aproximative:  750 EUR / 3.500 lei / persoana (organizare, zboruri, mese, intrari, etc.)
Moneda: JOD - Dinar Iordanian [1 JOD = 5,30 RON!]

Obiective (link catre site informativ):

Traseu:

     Cateodata visele devin realitate. In cazul meu, sa ajung la Petra, era acum cativa ani ceva total ireal si nerealizabil ... si totusi 😃

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou, adaptor priza si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!


Zboruri si viza:

     In Amman poti ajunge la preturi destul de decente cu Ryanair [zbor de doua ore si 20 min] dar este bine sa te informezi putin despre formalitatile de vizitare intrucat Iordania, cu toate ca este invadata de turisti in orice sezon, are ceva reguli mai stricte. Informatii despre viza si altele, aici: Informatii intrare in tara.

Later Edit: Conditii de intrare ÅŸi regim de vize:
Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Iordania trebuie sa fie in posesia unei vize, iar valabilitatea pasaportului trebuie sa fie de cel putin 6 luni.
Pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte simple viza este necesara si se poate obtine la aeroport.
Taxa aferenta obtinerii vizelor direct pe aeroport / la frontiere este de 40 dinari iordanieni (echivalentul a aproximativ 57 dolari S.U.A.). De precizat ca, in cazul unor grupuri turistice organizate prin intermediul unei agentii de turism din Iordania, persoanele sunt exceptate de la plata vizei de intrare. In situatia depasirii termenului legal de sedere în Iordania, se aplica o amenda de 1,5 dinari iordanieni (aproximativ 2 dolari S.U.A.) pentru fiecare zi de sedere ilegala (amenda pentru o luna depasire ridicandu-se la 45 JD).
Reiteram faptul ca paaapoartele temporare romanesti sunt recunoscute în Iordania, cu mentiunea ca, in cazul acestor documente de calatorie, nu mai exista posibilitatea de obtinere a vizei direct pe aeroport / la frontiera, fiind necesara solicitarea vizei de intrare, in prealabil, la Ambasada Regatului Hasemit al Iordaniei in Romania.

25.01.2018 - Pagina Facebook Ali Shafie - Ghid Iordania

Transfer si transport:

     De la bun inceput, iti recomand sa contractezi o firma de turism locala pentru vizita, deoarece o sa iti fie mult mai simplu cu transportul, cazari, mese si vizite. In plus, in Iordania exista si politia turistica ce insoteste grupurile peste tot, asa ca un ghid te scapa de foarte multe probleme.

     Noi am mers cu Ali Shafie, un excelent ghid vorbitor de limba romana, caruia iti recomand sa-i ceri o oferta cand iti planuiesti tura.

     In caz ca totusi doresti sa vizitezi pe cont propriu, recomand inchirierea unei masini, pentru ca distantele sunt foarte mari si tansportul in comun este pe stil arabesc, adica cel putin haotic.

     Ai aici un link pentru transfer aeroport: Queen Alia Airport Transfer.


Cazari:

     Toate cazarile din descriere au fost ceva mai high-end fata de obisnuitele noastre hosteluri, cateva avand mobilier mai vechi, WiFi mai lipsa si dotari sub imaginea afisata in exerior, dar am avut nopti confortabile peste tot. Povestim punctual in Ep. 2, unde luam la rand fiecare obiectiv in parte.

*Pune in bagaj un adaptor de UK pentru priza! La unele cazari nu gasesti prize EU si o sa te cam chinui cu betisoare de urechi si scobitori sa iti incarci gadget-urile.



Mancare si bautura:

     Iordania este o tara tipic araba, cu foarte mici influente occidentale cand vine vorba de bucatarie. Toate mesele au fost de tip bufet arabesc (inclusiv la restaurante si hoteluri), cu zeci de platouri (nu exagerez ... zeci de platouri) de salate, carnuri, legume, cus cus, dulciuri si multe altele. E tehnic imposibil sa "mananci cate putin din toate". Nici macar un haplea ca mine nu a reusit performata ... si tine cont ca nu m-am atins de dulciuri. 😂

     Ca bauturi, apa este de obicei gratis, pe masa, dar sucurile si ceaiurile costa binisor peste tot. Ai grija daca ai meniu fix la cazari / restaurante, bauturile nu sunt incluse.

     Alcool gasesti doar in unele orase, la cateva magazine specializate, iar la hoteluri o sa te ia groaza cand o sa iti ceara chiar si echivalentul la 50-60 de lei pe un pahar cu bere. Nu strica sa iti iei cateva sticle de ce iti prieste la papila din Duty Free-ul din Romania, pentru ca iesi cu siguranta mai ieftin decat achizitionand in Iordania.


Cheltuieli:

     Cum spuneam de la inceput, Iordania este o tara scumpa, cu o moneda mai puternica decat EURO sau LIRA, asa ca si preturile sunt destul de sus.

     De asemenea, de notat ca nu fac diferenta intre cursul EUR si DOLAR, asa ca poti da 1€ SAU 1$ pe un produs, fara sa fie problema. Si da, accepta si JOD si EUR si DOLARI mai peste tot.

     De preferat, pentru schimb, este sa ai DOLARI din Romania. Noi am schimbat in Amman 160 USD = 113,50 JD

     Ca sa iti faci o idee, trec aici cateva preturi:

Taxi Hotel - Centru Amman: 5 JOD ... retur negociat la 3 JOD 😒
Apa in Petra 500 ml: 1-2 JD
Pahar suc rodii sau alte fructe (sau trestie de zahar): 2-5 JD
O ora cu camila in Wadi Rum: 10 JD
Magnet frigider: 1-3 JD
Una bucata cutie prajituri traditionale: 2-5 JD
Plimbare cu barca in Aqaba: 5-10 JD
Ceai: 1-4 JD
Bere: 2-4 JD la magazin, 3-8 JD la draft, la cazari
Intrari la obiective: 2-50 JD ... povestim in urmatorul articol.

     Peste tot pe unde opreste autocarul pentru pauza (bazaruri cu parcare, toaleta, mini restaurant si magazin), o sa platesti 0,50 / 1 JD pentru a folosi toaleta.


Temperatura:

     Evident ca o sa verifici pe net inainte de plecare, dar noi in noiembrie am stat in tricouri, maxim un polar noaptea, iar la Aqaba s-a lasat cu plaja si baie in Marea Rosie. La Petra by Night si in Wadi Rum e normal sa fie putin mai racoare, asa ca nu strica un windbreaker in bagaj.


Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Cum spuneam, Iordania are un fel de politie turistica, asa ca pe aproape toata durata vizitei am fost insotiti de un domn in uniforma, ce nu ne-a deranjat cu nimic, ba chiar a mers pe langa noi cand am plecat de nebuni sa facem poze, noaptea, in desert. 😅

     Aproape peste tot se vorbeste putina engleza, asa ca te descurci lejer si la tarabe si la obiectivele turistice. Daca ai si ghid, nu ai nici o problema pe nicaieri. Noi am ajus la 40 de KM de granita cu Siria, ne-am plimbat prin desert noaptea, am colindat haosul din Amman in patru insi, pietele din Aqaba in doi si nu am avut nici un fel de problema.

     Pe autostrada o sa vezi din cand in cand puncte de control, unde masini de teren, cateodata dotate cu mitraliere grele, pazesc buna desfasurare a traficului 😅, dar in afara de aspectul amenintator, nu am vazut sa opreasca pe cineva pentru control.


     Cam atat pentru prezentarea generala. Urmeaza un urias Episod 2, in care povestim pe larg despre fiecare obiectiv, cu impresii, link-uri, poze, preturi si tot ce mai ai nevoie pentru o tura viitoare.

     Pana atunci, Naharek mabrok! Folow #afkdeweekend si Go Explore!

Iordania: Ep. 2 - Obiective turistice





No comments:

Post a Comment

-----