13-17.04.2017 - Grecia: Salonic, Atena si Meteora

http://afkdeweekend.blogspot.com/2017/05/13-17042017-grecia-salonic-atena-si.html
Obiective (link catre site informativ):


Traseu:

Info:

Durata: 5 zile (plecat miercuri seara ..deci 5 zile si o noapte :) )
Dificultate: Tura cu autocar, deci multe ore de stat pe scaun si dormit in pozitii incomode. Soare, trepte cu miile, zone foarte aglomerate cu multi hoti de buzunare.
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history 
Organizator: Edward Razvan  
Cazare Salonic: Hotel Telioni
Cazare Atena: Hotel Xenophon
Cazare Meteora: Hotel Kosta Famissi 
Album Foto: Grecia
Costuri aproximative: 350 - 400€ / persoana

     Pentru a doua oara pe taramurile insorite ale Greciei, dupa ce anul trecut ne-am perpelit binisor in Thasos, in primavara lui 2017 am reusit sa mai plecam intr-o tura greceasca cu prietenii de la Terra Incognita, dupa fix un an de absenta din turele organizate de ei.


     Anul acesta, in acceasi perioada cu tura de anul trecut in care am ajuns in paradisul apelor de la Plitvice, am pornit spre locatii cu ceva mai mult soare si mai putina umiditate, la Salonic si Atena avand parte de vreme foarte buna.

     


     Dimineata primei zile de tura ne-a prins la intrarea in Salonic, la hotelul de la care am inceput mini-concediul de Paste.

     De aici am plecat intr-un tur ghidat al orasului, nu inainte de a primi de la ghidul nostru informatii istorice despre oras dar si avertismente asupra numerosilor hoti de buzunare ce se gasesc din abundenta in zonele turistice.

Atentie: 

     Turistii se ataca in grup organizat. O persoana se "impiedica" de tine in timp ce alta iti taie rucsacul. Atacul dureaza cateva secunde deci aveti grija in multime.

     O alta metoda de "furt" intalnita in Salonic si Atena, in special in pietele mai mari, este "bratara fortata": O persoana vine spre tine cu mana intinsa - din reflex intinzi mana pentru salut - iti este legata la mana o bratara - persoana iti cere 20 EUR (sau o alta suma imensa) pe bratara. De obicei ii poti vedea in grupuri de 5-6 persoane, majoritatea persoane de culoare, asa ca ii poti evita destul de lejer.


     In turul orasului am vizitat cateva din obiectivele mai importante , cum ar fi:


  • Hagios Demetrios, o veche biserica aflata in patrimoniul UNESCO in care se gasesc numeroase relicve si unde se pot vizita anticele catacombe ce au fost foarte bine restaurate de catre arheologi.

     Intrarea este gratuita in biserica si catacombe, locatia dispune de magazin de suveniruri si toaleta dar intrarea este bine "pazita" de cersetori asa ca aveti grija la buzunare.




  • Forumul Roman din care au mai ramas doar cateva ruine, printre care si anticele toalete comune ...that must have been fun ;))
     Se percepe taxa de vizitare dar, avand in vedere ca este sub nivelul strazii, se poate observa lejer si de sus.



  • Piata Aristotel, este cea mai mare piata din Salonic si se gaseste in zona centrala a orasului, pe faleza. Aici se gasesc numeroase cladiri vechi perfect restaurate, terase si restaurante, statuia lui Aristotel si tot de aici se pot observa si navele turistice despre care o sa vorbim ceva mai tarziu.



  • Catedrala Hagia Sophia, este una dintre cele mai vechi biserici din oras si este deasemenea inclusa in patrimoniul UNESCO. 


  • Arcada lui Galerius face parte dintr-un amplu proiect roman din secolul 4 si este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din oras.



  • Rotonda. Parte a aceluiasi proiect arhitectural ca si arcada lui Galerius, Rotonda este unul dintre cele mai vechi lacase religioase din oras, avand dealungul timpului mai multe intrebuintari.
     Cladirea este destul de impunatoare la exterior, afisand un imens dom din caramida rosie cu numeroase creneluri si ferestre si avand alaturi un turn alb mult mai inalt decat cladirea principala.
     
     Pentru a vizita interiorul interesati-va din timp de program deoarece noi ne-am bazat pe informatiile de pe net si ne-am trezit cu poarta inchisa. Din fericire dupa ceva negocieri am reusit sa obtinem, gratuit, 10 minute in curtea interioara si cladire.

     La interior Rotonda continua sa impresioneze, pe domul urias se mai pot inca distinge franturi din anticele mozaicuri ce decorau odinioara peretii.





  • Croaziera turistica De langa Turnul Alb din Salonic pleaca la intervale de jumatate de ora cateva corabii ce ofera servicii de bar plutitor dealungul falezei. Nu se percepe nici o taxa pentru imbarcare dar consumatia este obligatorie (3-4 EUR pentru o bautura se merita din plin).
  • Turnul Alb face parte dintr-un vechi ansamblu de fortificatii, are la interior un mini muzeu si este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din oras. Se percepe taxa de vizitare.

  • Fortareata Heptapyrgion este situata in partea de sus a orasului si ofera o foarte frumoasa priveliste asupra orasului, mai ales la apus. 
     In interior, pe langa cele cateva turnuri si ziduri antice, se gasesc numeroase magazine, terase, baruri si taverne. Interiorul fortaretei este locuit si deci accesul este gratuit, aici ajungand chiar si autobuze. Un taxi de langa Turnul Alb a fost cam 5 EUR si exista o statie de taxi si la intrarea in cetate, pentru drumul de intoarcere.

   
     In mare, Salonicul nu este chiar un oras WOW!!! pentru turisti dar are destule de oferit pentru cei ce nimeresc pe aici.




  • Atena

  •      Sincer, la primul contact cu orasul am fost profund dezamagit. In mintea mea Atena era construit in jurul anticelor ruine despre care am citit si vazut atatea, localnicii aveau casele construite prin locurile lasate libere intre vechile temple iar uriasele statui ale zeilor din Olimp se gaseau la fiecare intersectie. Eh, ce sa vezi?! Atena este un oras ca oricare altul, imens si alb, e adevarat, dar tot un oras obisnuit.  Abia astept sa ajung la Roma, acolo sigur nu o sa fiu dezamagit :))

         Lasand la o parte fanteziile mele asupra orasului, dupa lungul drum dintre Salonic si Atena, am luat la pas strazile Atenei pentru a ii descoperi misterele si a ne dezmorti picioarele.


         Pentru prima seara in oras, ne-am deplasat catre portul Alimos si plaja din apropiere pentru a trage in piept putin aer de mare.



         Seara ne-am indreptat catre cartierul La Plaka, cunoscut pentru magazinele de suveniruri si artizanat dar si pentru numeroasele restaurante, terase si baruri din zona. 
         
    *Zona este fooooarte aglomerata si posibilitatea sa ramai fara obiecte personale este mare. 
    *Se aplica si aici avertizarea cu taiat rucsac si bratara fortata.

         In cautarea unui restaurant in care sa incapem toti, sau macar a unui restaurant cu locuri libere ;)) , am trecut pentru prima oara si pe langa Turnul Vanturilor, parte din antica piata romana [Roman Agora].


         Intr-un final am ajuns (indrumati de Dana - ghidul nostru personal cand vine vorba de Grecia) la un restaurant cochet si aglomerat unde am avut parte de o masa ceva mai deosebita.


         La Scholarhio, restaurant ce se recomanda ca unul dintre cele mai traditionale din oras, meniul nu ne-a fost servit in forma clasica ci sub forma unei imense tavi pe care se aflau cam 10 farfurii cu sortimente de mancare.


         Treaba sta cam asa: pentru 5 persoane trebuia sa alegem 15 sortimente de mancare - aperitiv, fel principal, salate + o bautura - sortimente ce urmau sa aterizeze pe masa noastra spre degustare :)).

         Nu cred ca este cazul sa mai spun ca a mai ramas cateceva prin acele farfurii pana la final :D
         Toata treaba costa cam 15 EUR dar cred ca variaza in functie de marimea grupului.

    *Desi experienta este una interesanta, cantitatea de mancare este mare si riscati sa cheltuiti multi bani degeaba daca nu va este foarte foame.

    *Exista posibilitatea ca unii ospatari sa nu vorbeasca engleza. 
    *Exista posibilitatea sa nu gasiti loc fara rezervare





         Dupa un somn odihnitor am pornit a doua zi intr-un tur ghidat spre Acropole, punctul culminant al acestei ture.




         Pentru inceput, ghidul ne-a plimbat putin prin istoria zonei, prezentandu-ne cateva cladiri construite in diferite stiluri arhitectonice, dar si Muzeul Acropolelor, o imensa colectie de artefacte legate de constructiile antice din zona. 



         Dupa achizitionarea biletelor pentru Acropole (pentru grupuri organizate se achizitioneaza de la o alta casa de bilete si se evita uriasa coada de la intrarea principala), am urcat dealul ce duce catre uriasele trepte de la baza anticelor ruine.  


    *Atentie: 

         Pe platou nu se gasesc magazine, asa ca provizii se fac de la magazinele de la baza dealului sau de la chioscurile de langa intrare. 

         In foarte multe zone, stanca este asa de slefuita de sutele de mii de turisti, incat exista riscul sa patinezi cu bocanci aderenti chiar daca nu a plouat.


         Nu depasiti zonele marcate prin cordoane sau cabluri daca nu vreti sa fiti fluierati de numerosii paznici de pe platou.  


         Undeva in dreapta platoului (dupa Partheon) este o sursa de apa potabila si o toaleta.

         
         Ruinele se afla in mare parte in stadiu de conservare - restaurare asa ca numeroase schele si macarale obstructioneaza privirea si solicita la maxim skill-urile de selfie ale sutelor de turisti care incearca sa prinda poza perfecta.

         Avand in vedere localizarea platoului, de oriunde te uiti peste ziduri, ai sansa sa vezi o frumoasa panorama a orasului si a celorlalte obiective turistice ce se afla in jurul Acropolelor.





         Dupa terminarea turului ghidat pe platoul Acropolelor, am coborat din nou in La Plaka pentru o bere si ceva de mancare si ne-am despartit de grup pentru a mai vizita cateva obiective (din pacate doar pe afara deoarece fiind Pastele era inchis mai peste tot).

         
         Astfel am reusit sa mai vedem mai mult sau mai putin urmatoarele:
    • Roman Agora (piata Romana) despre care am vorbit si ceva mai sus, este o antica piata din care au mai ramas poarta de vest, cateva coloane si Turnul Vanturilor.


    • Ancient Agora of Athens (piata Ateniana) ce se afla langa piata Romana dar este mult mai mare si adaposteste numeroase ruine si muzee, printre cele mai cunoscute fiind Templul lui Hephaestus, ce a ramas in mare parte in picioare.


    • Dealul Areopagus este o formatiune stancoasa aflata la doi pasi de Acropole si este de departe locul preferat de turisti pentru a admira panorama orasului pe zi sau noapte. In timpuri stravechi, aici se afla o curte de judecata.

         Dupa sesiunea foto de pe deal, Zeus a hotarat ca e timpul pentru o pauza si ne-a scos in cale niste vechi prieteni pe care nu ii mai vazusem de ani de zile in Bucuresti, prieteni cu care am ramas putin la barfa langa Odeonul lui Herodes Atticus, ce face parte din ansamblul de la Acropole.


    • Urmatoarea pe lista in plimbarea noastra a fost Arcada lui Hadrian, o veche poarta de intrare in complexul ce adaposetste templul lui Zeus.

    • Din Templul lui Zeus Olimpianul au mai ramas doar cateva coloane ce mai pot atesta maretia de odinioara a templului ce a fost construit si daramat pe o perioada de 650 de ani pana la finalizarea sa.  
         Chiar daca Atena nu este sanctuarul templelor si coloanelor la care ma asteptam eu, este un oras superb, ce are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic si cu siguranta o sa mai ajung pe aici pentru a explora mai pe indelete atat zonele turistice cat si partile mai ascunse ale orasului.



         Cu gandul la minunatiile vazute in Atena, am plecat spre Kalabaka, orasul de la baza a ceea ce nu se poate numi decat o minune a naturii, formatiunile megalitice de la Meteora.

         Despre existenta zonei stiam de multa vreme si am destui prieteni care au vizitat deja acest minunat areal, dar nici pozele de pe net nici povestile sau albumele de pe Facebook nu m-au pregatit pentru ce aveam sa vad aici.


         Zona seamana intradevar, la o scala putin diferita ;)) , cu stancile de la Manastirea Cetatuia Negru Voda de la noi, dar compararea celor doua este ca si cum ai compara un avion de hartie cu Statia Spatiala Internationala, intreaga zona de la Meteora aratand ca desprinsa dintr-un film SF cu buget foarte mare.


         Ceea ce a fost acum milioane de ani un fund de mare, a devenit prin eroziune, inghet - dezghet si alte fenomene naturale, un spectacol al naturii ce cu greu poate fi descris in cuvinte.


         Pe stancile de aici au fost construite dealungul timpului 24 de manastiri dintre care doar 6 au mai ramas in functiune si sunt inca locuite de calugari si calugarite.


         Toate manastirile se pot vizita contra cost si se pot face si tururi ghidate pentru a afla mai multe despre istoria acestor locuri.


         Noi am intrat doar la Manastirea Varlaam si Manastirea Marelui Meteor (nu bag mana in foc pentru traducere ;)) ), ambele construite in varfuri de stanca, cu sali muzeale, biserici si capele, dar mai ales cu superbe privelisiti in toate directiile.


         In afara de manastiri, in toata zona sunt si parcari si puncte de belvedere din care se pot observa din diferite unghiuri fantasticele stanci si constructiile de pe ele.





         Seara ne-am petrecut-o in Kalabaka, cu gyros, Mythos si privelistea oferita de uriasele stanci.

         Orasul este unul turistic, plin de hoteluri, restaurante, magazine si terase cu preturi cat-decat decente

    *Hint: Noaptea se aprind reflectoare ce lumineaza o parte din stanci asa ca aveti grija sa aruncati un ochi spre Meteora pe timpul noptii.







         Ultima oprire in drumul spre Romania a fost in localitatea Vergina, ce adaposteste mormantului lui Philip al II-lea, tatal lui Alexandru Macedon cunoscut si ca Alexandru cel Mare.
         Din afara nu se vede mai nimic, mormantul fiind acoperit cu pamant si capatand infatisarea unui simplu deal, dar odata platit biletul de 12 EUR (cam mult din punctul meu de vedere), ai acces la tunelul catre necropola ce adaposteste un adevarat muzeu.

    *Inainte de intrare, in dreapta, se coboara cateva scari catre o mica terasa unde se gaseste si toaleta.


         Din pacate in muzeu fotografiatul este interzis si am fost luat la intrebari de catre paznici si pentru aprinderea unei lanterne, asa ca la capitolul foto, internetul este de baza.


         In rest, in necropola se gasesc o sumedenie de artefacte interesante, de la rame de pat, la arme, armuri si bijuterii, plus 4 morminte aflate in diferite stari de conservare.




         Cam asta a fost tura noastra Greceasca, o tura destul de solicitanta datorita orelor petrecute pe autocar, dar o tura cu foarte multe obiective fantastic de faine ce nu trebuie ratate de nimeni.



    No comments:

    Post a Comment

    -----