Slovenia: Ljubljana, Bled, Postojna si Predjama


Info:
Perioada:  22-26.12.2018 (5 zile)
Organizat deCalatoreste Hai Hui / Lost in Travel
Pro:      
     O tara superba, cu turism bine pus la punct si oameni faini.
     Obiective turistice variate si captivante.
     Ljubljana de Craciun e un vis.
Contra: 
     Slovenia o duce mult mai bine ca RO, asa ca preturile sunt considerabil mai sus.
     Daca zbori in Treviso, ca noi, pierzi mult timp pe drum.
     Au o bucatarie putin dubioasa. 
Album Foto:  Slovenia
Cazare:
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
     Ljubljana: Hostel Tresor
Costuri aproximative:  450 EUR / 2.200 lei / persoana (organizare, zboruri, mese, intrari, etc.)
Moneda: EUR

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:


     Pentru ca stiu ca nimeni nu vrea sa citeasca 10 articole pentru a afla informatii despre un singur loc, o sa incerc sa condensez tura de Slovenia intr-un singur articol ... sper sa iasa OK 👀.

     So! Slovenia are multe de vizitat pentru o tara asa mica, dar reuseste sa impresioneze prin peisaje si arhitectura la orice pas. Ca vizitezi un castel medieval, o uriasa pestera sau un superb lac, vei gasi peste tot informatii si ajutor, in caz ca ai nevoie.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!


Zboruri, transfer si transport:

     Noi am zburat cu Wizz pana in Treviso (Venetia) si inapoi [Zboruri Wizz], iar local ne-am plimbat cu microbuze inchiriate de organizator. Zborul dureaza 2 ore, iar Trevizo - Ljubljana cu masina mai dureaza inca 3 ore.

     Daca mergi fara organizare, exista autobuze de la Treviso catre Ljubljana la 30-40 EUR, iar in Slovenia te poti deplasa intre obiective cu trenuri / autobuze sau poti inchiria o masina.

Cazare

     Noi am avut cazare doar in capitala, deoarece toate obiectivele se pot face lejer intr-o zi. Hostelul Tresor in care am fost cazati este construit in cladirea unei foste banci (camera de bagaje este in fostul seif 🙀), are personal vorbitor de limba engleza si foarte de treaba, receptie 24/24, are frigider pentru bere, mic dejun la cerere, supermarket la 5 metri si centrul la 5 minute de mers pe jos. In plus nu au comentat cand ne-am pus pe o vanatoare de comori pe holuri si nu numai 😅.

     Camerele sunt curate, calduroase si izolate fonic decent. Cheile magnetice se folosesc si pentru intrarea in cladire si ca bonus au si camere duble, asa ca recomandam Tresor cu drag.



Mancare si bautura:

     Cum spuneam si mai sus, bucataria este putin ciudata, primul contact fiind la un restaurant unde am servit ciorba dulce, paine din tarata umeda si carnati uriasi cu hrean. A fost singura masa la acel restaurant 😆.

     Din fericire, in piata principala a orasului, se desfasura targul de Craciun, unde plescavita cu vin fiert ne-a facut zilele mai senine si abdomenele mai bombate, pe intreaga perioada.

     In rest, am mai mancat la un chinezesc aflat intre hostel si piata. Foarte fain si cu mancare gatita in fata ta. Unii au mai incercat si un McD local (tot langa hostel), iar altii au gustat bucate traditionale pe la zecile de terase si restaurante de pe malurile raului Ljubljanica, ce taie orasul in doua.



Cheltuieli:

     Daca ai asigurat transportul si cazarea, Slovenia o sa iti mai rupa buzunarul cu intrarile destul de scumpe la obiective, dar si cu preturile la mancare si bautura, asa ca pregateste portofelul.

Cateva preturi ca sa iti faci o idee:

Funicular si Castel Ljubljana: 10,00 EUR
Bere doza in magazin: 0,50 - 2,00 EUR
Vin fiert la targul de Craciun: 2,00 EUR
Sticla de rom in magazin: 6,50 EUR
Sandvis magazin: 1,00 - 3,00 EUR
Bere draft la restaurant: 3,00 EUR
Pestera Postojna Full: 41,90 EUR
Magneti frigider: 2,00 - 3,00 EUR
Pranz la restaurant: 15,00 EUR
Plescavita la targ: 7,00 EUR



Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Ne-am plimbat pe strazile Ljubljanei pana noaptea tarziu, aproape am iesit din oras in cautare de una-alta, ne-am plimbat prin parcuri si am fost noaptea intr-un cartier ceva mai dubios (povestim mai jos), fara sa avem probleme.

     Nu am intalnit vreo situatie in care sa nu ne descurcam lejer in engleza. Datorita turismului muuult mai dezvoltat fata de noi, la orice taraba sau magazin poti conversa in inglish pentru mai multe informatii.


Obiective turistice:

     Cum am spus deja de vreo doua ori pana acum, in Slovenia ai ce vedea si este destul de usor de ajuns de la un obiectiv la altul, mai ales daca ai o masina la dispozitie.


     In preajma sarbatorilor de iarna, orasul arata ca intr-o reclama de la Coca Cola, cu lumini colorate, oameni veseli, tarabe cu mancare si voie buna peste tot.

     In afara de o plimbare de seara prin intreaga zona centrala, ai de bifat si cateva obiective mai importante.


     Castelul Ljubljana

     Castelul este vizibil din aproape orice punct al orasului, fiind ridicat pe dealul foarte imaginativ denumit Castle Hill (dealul castelului). Constructia sa a inceput probabil in secolul 11, iar de atunci a servit multe roluri, de la fortareata, la casa regala, la inchisoare, la depozit si intr-un final, acum serveste ca muzeu si obiectiv turistic de importanta nationala.

     Accesul se face pe mai multe cai, principale fiind Funicularul si "poteca" ce pleaca de pe Strada Studentilor - Studentovska ulica. Chiar daca funicularul [10,00 EUR - urcare + castel] te urca intr-un minut pana in interiorul fortaretei, varianta nu este recomandata, deoarece poti sta si 20-30 de minute la coada de bilete. Poteca (fara trepte, dar pavata) te duce la portile castelului in 20 de minute presarate cu puncte de belvedere si te ajuta sa mai dai jos si din plescavita de mai devreme.

     La castel se poate ajunge si cu masina, iar biletele de acces sunt la preturi variate, in functie de experienta pe care o doresti.

     Eu iti recomand sa urci in turn (bilet separat daca nu ai luat funicular), sa cobori in sala muzeu si sa admiri peisajul de pe zidurile dinspre funicular. Nu iti recomand Virtual Castle pentru ca este doar un documentar pe care il gasesti probabil si pe net.


     Podurile si Piata Preseren

     Ljubljana are multe poduri, nu stau acum sa caut exact cate, dar numai in centru am traversat cel putin 10. De la poduri "cu lacate", la poduri cu dragoni si poduri triple, o plimbare de seara pe malurile raului iti va incarca bateriile la maxim si te va face sa iubesti acest oras.


     Centrul orasului este ocupat de catre piata Preseren, locul in care de Craciun toti locuitorii din zona se aduna pentru o masa copioasa, un vin fiert si concerte cu muzica dansanta.

     Aici se gasesc cateva cladiri importante ale orasului, faimosul pod triplu, iar la mica distanta se afla si Catedrala din Ljubljana cu ale sale usi sculptate.

     Noi aici ne-am petrecut aproape fiecare seara, la mesele cu multa mancare, printre tarabele cu souveniruri si vin fiert, admirand luminile de Craciun compuse din formule matematice, sisteme solare si alte teme stiintifice si ascultand muzica clasica ce era difuzata pe strazi pana seara tarziu ... un vis.


     Cartierul Metelkova

     O zona ceva mai dubioasa a orasului, un fel de Christiania, dar cu miros ceva mai pitit de iarba (am zis eu ca fac harta separata cu locuri de unde poti cumpara iarba in Europa 🚬), Metelkova este un teritoriu al artei, cluburilor de noapte, al comunitatilor LGBTQXYZetc si al libertatii in general. Aici te aventurezi pe proprie raspundere, eu ti-am spus doar unde gasesti ... errm ... bere 🍻.



     In rest, ai grija sa bifezi si:

     - o plimbare prin Piata Mestni trg unde se afla primaria / muzeu (toata strada din dreapta cum te uiti la primarie este superba noaptea)


     - Kongresni trg unde ai un parc, cladiri vechi si o micuta decoratiune electrica prin care poti face poze castelului.


     - Parcul Tivoli, unde gasesti o expozitie fotografica permanenta si multe poteci de plimbare.


     - Spatiul Expozitional unde mai mult ca sigur gasesti ceva de vazut in caz ca ploua. Noi am prins Body Worlds Vital, o superba expozitie dedicata anatomiei.



     Pana la lac am ajuns cu microbuz inchiriat, dar se poate ajunge si cu tren (o ora jumatate, din ora in ora) sau autobuz daca nu vrei sa inchiriezi masina.

     Aici gasesti numeroase pensiuni, hoteluri, magazine si restaurante, asa ca nu trebuie sa iti faci neaparat provizii din Ljubljana.

     Ca distractii, poti lua o barca de transport in comun pana la insula dotata cu biserica sau / si poti urca la unul din numeroasele puncte de belvedere de pe dealurile din jur.

     Noi am sarit peste tura cu barca, deoarece era 15 EUR de persoana si, dupa ce am ocolit o buna parte a lacului pe podete si pontoane, am urcat la Mala Osojnica, unde am zis ca ne si mutam definitiv.


     Traseul pana sus [30-50 min] este marcat pe Google Maps, singura mentiune din partea mea, este sa faci stanga dupa ce treci de scara metalica si de banca, chiar daca drumul pare sa urce in sus/dreapta. Noi era sa ratam belvederea din cauza lipsei de semnalizare.

     Ajuns sus ... las pozele sa vorbeasca. Iti spun doar ca noi am stat cam 2 ore acolo, pe frig si vant dar nu ne-am dat plecati pana nu a venit si restul grupului. E mirific, mirobolant, fantasmagoric si alte sinonime pe care nu le-am cautat prin dex chiar acum 😋.

*Sus bate vantul (probabil si vara) si nu ai surse de apa sau magazine. Cumpara de jos mancare si alcoo ....pardon, apa.


     De la belvedere am plecat prin padure (poti sa cobori si pe acelasi traseu daca vrei) catre urmatorul obiectiv, castelul de pe partea opusa a lacului.


     Castelul Bled este cocotat pe o stanca ce troneaza deasupra lacului si ofera o priveliste panoramica asupra intregii regiuni.

     Biletul costa in jur de 10 EUR iar vizita nu dureaza mai mult de 30 min-1 ora, deoarece in afara de priveliste, un mic muzeu si crama, nu ai asa multe de vazut aici.




     In ultimi ani am ajuns in foarte multe pesteri de tot felul (vulcanice, uscate, inchise, umede, semideschise, amenajate, salbatice, uriase sau minuscule), dar Postojnska este intr-o clasa separata la acest capitol, datorita masivitatii uriaselor caverne, lungimii tunelurilor, amenajarilor turistice, iluminatului si nu in ultimul rand, datorita aglomeratiei de turisti ce vin sa o viziteze.

     La pestera se poate ajunge cu tren+autobuz, daca nu ai mijloc de transport inchiriat, iar ca timp, rezerva intreaga zi pentru pestera si castel.

         Biletul Full Experience, pe care ti-l foarte recomand, costa 41,90 EUR si cuprinde acces in pestera, muzeele din complexul turistic si vizita la castelul de care discutam mai tarziu.

     Datorita faptului ca vizitarea se face numai cu ghidaj, accesul este permis doar la anumite ore, asa ca verifica din timp orarul pe site, ca sa iti programezi bine ziua.

     Nu am nici cea mai vaga idee cat dureaza vizita, pentru ca am fost tot timpul cu ochii pe pereti, caverne, stalactite si mai ales pe poteca putin alunecoasa, dar din poze estimez ca am stat cam 3-4 ore in complex (muzee+pestera+masa de pranz).


     Prima oprire o poti face la muzeu, unde poti admira insectare, animale impaiate si exponate geologice. Vizita nu dureaza mai mult de 30-45 min si ai de vazut cateva lucruri interesante, printre care si o camera ce simuleaza temperatura din pestera.

     A doua oprire este la sanctuarul dragonilor, o "mica" pestera ce adaposteste numeroase vivarii cu vietati de pestera, inclusiv faimosul proteu de pestera, ce seamana cu un pui de dragon.

     Inauntru este interzis blitul si ca sa poti vedea ceva, trebuie sa apesi pe butoanele verzi atasate de fiecare vivariu.


     Obiectivul principal, pesteroiul, este accesibil prin intermediul unui trenulet turistic, ce transporta sutele de vizitatori prin tuneluri joase catre gara interioara.

     De aici, cum spuneam, mergi cu ghidul in fata, cu opriri la punctele de interes, incercand fara mare succes sa faci cate o poza fara blit, in speranta ca vei reusi sa capturezi curcubeul aruncat pe imensele caverne de proiectoare colorate.

*Daca ai un trepied (pe care nu l-ai rupt in desert, in tura precedenta 😓) poti incerca sa stai mai in spate si sa-l folosesti pentru foto mai reusite.
*Ai grija pe unde calci! Tot traseul este asfaltat, dar sunt destule urcusuri si coborasuri alunecoase!

     Traseul se termina la un platou imens, unde gasesti magazin de souveniruri, toalete si machete pentru facut poze. De aici cobori pe peron si iei trenul spre iesirea din pestera.


     Intre pestera si castel sunt aproximativ 10 km (15 min cu masina / 40 min cu autobuz) si din ce am gasit pe net, au si servicii de free shuttle intre obiective. In parcare gasesti magazine cu souveniruri si restaurante, iar daca ai timp, poti sa cobori si spre apa, pe cateva poteci amenajate.

     Daca ai luat pachetul Full Experience de la pestera, intri cu acelasi bilet si la castel, daca nu, intrarea costa cam 10-11 EUR de persoana, pret in care este inclus si un audioguide.

     Predjama este deosebit prin modul de constructie, mare parte a structurii fiind in interiorul unei pesteri, unele camere chiar avand pereti din stanca. In rest, cateva camere amenajate ca muzeu, o sala de tortura si coridoare ce urca prin munte catre zona cea mai inalta, de unde se poate urca mai departe in pestera.

     Aici este cea mai interesanta zona, deoarece audioguide-ul te baga in legende si informatii interesante, despre cum se colecteaza apa ce se prelinge pe pereti, pentru ca locatarii castelului sa nu depinda de apa ce poate fi otravita in timpul unui asediu sau despre cum ieseau din castel, in timpul acelor asedii, pentru a cauta provizii, escaladand peretii pesterii prin coridoare ascunse, etc.

*Inauntru nu exista magazin, sursa de apa, etc, iar toaleta este doar una, cea din poza 7, si se afla pe hol. PS: nu mai aveau fan sau frunze de salata pe post de hartie igienica 😂


     Aaaand, cam atat din tura de Slovenia. Mai aveam de vizitat cateva orasele medievale, o pestera cu un urias transeu subteran si cateva castele, canioane si munti, dar pentru prima tura in aceasta frumoasa tara, ne-am delectat cu destule.


Urmareste #afkdeweekend pentru mai multe idei de plimbare!


No comments:

Post a Comment

-----