Coasta de Azur - Partea I: Nisa

Obiective (link catre site informativ):

Traseu:

Info:
Perioada: 11-15.10.2017 - 5 zile
Dificultate:  Multe ore pe autocar (sau tren). Multi km de mers pe jos prin orase.
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history  
Cazare Nisa: Ibis budget Nice Californie Lenval
Album Foto: Coasta de Azur
Costuri aproximative: ~ 550 EUR (~2.500 RON) / persoana
Moneda:  EUR (inclusiv in Monaco)


     Datorita dimensiunii articolelor despre ture lungi...si datorita faptului ca in ultima vreme nu mai am timp nici de prelucrat pozele din articole, am decis sa sparg articolul despre Coasta de Azur in patru, cate un articol pentru fiecare oras vizitat.

     Astfel incepem calatoria noastra pe renumita Riviera Franceza cu cateva pareri despre unul dintre marile orase alea Frantei: Nisa

     Pentru aceasta tura, prietenii de la Terra Incognita au luat zboruri Bucuresti - Milano [Bergamo], de unde am fost preluati de catre un autocar ce urma sa ne plimbe in urmatoarele 6 ore pe coasta Mediteranei, de la Genova pana la cazarea noastra din Nisa.

*Alternativ, se poate lua tren din Milano catre Nisa [Pret si program aici]

     Drumul nu a fost asa de plictisitor, intrucat in mare parte ne-a purtat foarte aproape de apa, bucurandu-ne cu privelistile superbe oferite de orasele de coasta.

     Puncte de interes in Nisa, inclusiv plecari autobuze si zone de restaurante 


     Ajunsi in Nisa, undeva pe la ora 16:00, ne-am cazat la Ibis Budget, un hostel aflat foarte aproape de plaja, dar pe care nu il pot recomanda decat pentru cei ca noi, ce nu isi petrec timpul in camera si nu au nevoie de cazare decat pentru un pat si un dus. 

     Camerele sunt foarte mici (dar curate), dotate cu TV, 2 scaune si un fel de masa sub televizor, baie proprie cu dus si doar 2 prize.

*Camerele triple au un pat "matrimonial" si un pat de o persoana....situat deasupra patului mare...weird stuff :))

     Hostelul dispune de sala de mese pentru micul dejun si are in apropiere (la 350 m, Stefan!!! :)) ) un Carrefour destul de bine aprovizionat. 

*La Carrefour (dreapta cum iesiti din hostel) gasiti bere locala la la 2,5 EUR doza, vin la 5-15 EUR sticla, sandvisuri si alte caserole cu mancare rapida la 1.50 - 6 EUR.
*La stanga se gaseste un restaurant foarte ieftin si bun: Auberge Saint Antoine, unde 2 portii de mancare si o bere + spaga ne-au costat 33 EUR.
*Ceva mai departe la stanga (vezi harta) se gaseste si un LIDL cu bere locala de la 0,40 EUR / doza si vin de la 3 EUR sticla.

*De la hostel spre El Negresco, pe partea stanga a promenadei, gasiti un magazin OK cu souveniruri.

*Tigari se gasesc doar in foarte putinele magazine specializate.

*Transportul pe autobuz in oras costa 1.50 EUR / 74 minute, cu posibilitate de transfer. *Unele curse nu accepta mai mult de 9 persoane / grup..nu am inteles de ce dar asta e.




      Odata cazati si cu ceva bere in rucsac, am pornit catre Promenade des Anglais, strada ce strabate intreaga faleza a orasului, de la aeroport si pana aproape de port, de-a lungul ei gasindu-se numeroase restaurante, hoteluri, magazine si terase pe de o parte iar pe partea dinspre apa, o plaja neintrerupta ce te intampina cu nisip fin si .....Ha! Ha! HA! ...right! ...toata plaja din Nisa este acoperita de un "pietris-bolovanis" ce si-ar gasi o mai buna utilitate pe un drum forestier decat pe o plaja dintr-un oras ca Nisa.

     Daca zona pietonala a promenadei este constant aglomerata de joggeri, biciclisti si turisti in cautare de cadre faine, plaja este destul de libera in aceasta perioada, doar cativa curajosi aventurandu-se in apele destul de reci. Seara promenada devine si mai aglomerata dar si plaja se mai umple cat-decat de grupuri vesele ce impart 1-2 ...10 sticle de vin pana tarziu in noapte.

     Obiectivul cel mai cunoscut de pe promenada este hotelul El Negresco, deschis la 1913 de catre Henri Negresco, nascut Alexandru Negrescu, bucurestean de-al nostru.


     Pentru ca Nisa nu insemna doar mare si pentru ca mersul pe jos genereaza foame :D, ne-am indreptat catre zona centrala pentru ceva de haleala si un paharel de vin.

     Pentru o plimbare de seara in cautarea unui restaurant, recomand plecare de pe faleza, din zona parcului dintre Hard Rock Cafe si Opera, si urmarirea parcurilor inlantuite pana in zona Place Garibaldi, unde se afla foarte multe terase si restaurante.


     O zona ce trebuie neaparat bifata in Nisa, este "Parc de la colline du chateau", un imens parc situat, dupa cum ne dam seama si din nume, pe un deal unde a existat odinioara o imensa cetate de aparare din care au mai ramas acum doar cateva ruine.

     Parcul se viziteaza gratuit dar are ora de inchidere (ca toate parcurile din oras de altfel), asa ca este recomandat sa nu ajungeti foarte tarziu daca vreti sa vedeti tot ce are de oferit.

     La baza parcului, venind dinspre port, gasiti Monument aux morts, un imens memorial de razboi ridicat in cinstea celor cazuti in Primul Razboi Mondial dar si un obiectiv deja familiar in orasele turistice, hastag-ul I-LOVE-NICE #ILOVENICE ce este in permanenta ocupat de turisti.


     De la baza dealului se urca pe scari -  multe scari - pana in varful dealului unde privelistea panoramica iti taie rasuflarea (noi am ajuns si la apus) si de unde poti merge sa vizitezi ruinele raspandite la tot pasul, poti merge la cascada ce arunca pretutindeni nori de apa pulverizata (atentie la lentilele aparatelor) sau te poti plimba pe nenumaratele poteci ce ne-au oferit umbra si racoare pe vremea neasteptat de calda pentru luna Octombrie.

*Alocati macar doua ore pentru explorarea parcului. Merita!
*Parcul este dotat cu toalete ecologice, snack-bar si spre surprinderea noastra, dozatoare de apa plata si minerala...gratuit.
*La ora de inchidere, agenti de paza pe segway-uri va vor indruma catre iesiri.




     Nisa mai are multe altele de oferit in afara de ce am vizitat noi, pe Google Trips mai gasindu-se numeroase muzee, parcuri, catedrale si "palate" la care noi nu am mai ajuns.

     In ce priveste siguranta, noi ne-am plimbat pe strazi si noaptea fara griji, orasul are o atmosfera calma si nu este patrulat de soldati inarmati pana in dinti cum am vazut in alte orase ce au trecut prin atentate teroriste.

     Cam atat despre Nisa, un oras frumos, ce are multe de oferit calatorului avid de locuri faine, dar care nu pot spune ca a intrat pe lista oraselor in care sunt nerabdator sa ma intorc.


     In continuare (cand reusesc sa mai prind ceva timp liber :)) ), un scurt articol despre un superb orasel medieval de langa Nisa, pitorescul Eze cu ale sale panorame incredibile si cu fascinanta sa gradina exotica.


https://afkdeweekend.blogspot.ro/2017/11/coasta-de-azur-partea-ii-eze.html



No comments:

Post a Comment

-----