Ciucas de vara: Saua Tigailor


Info:
Perioada: 6-7.06.2020 (2 zile)
Organizat de: #afkdeweekend
Pro
     Peisaje superbe, munti de rododendron, aer curat.
Contra:
      Destul de aglomerat pe traseu. Urcus anevoios pana la cabana Ciucas
Album FotoCiucas de vara
Cazare:
     Cheia: Pensiunea Mara
Costuri aproximative:
     150-200 LEI / de persoana (Cazare, mancare, combustibil)
Dificultate: 
     Medie
Durata Traseu: 
     6-8 ore de la M. Rosu - Saua Tigailor - M. Rosu

Obiective (link catre site informativ):
  • Masivul Ciucas
  • Cabana Varful Ciucas

  • Atentie! 
    Nu lasa gunoaie pe munte. Daca ai carat produsele pana sus, poti sa duci si ambalajele pana la primul tomberon.
    Chiar daca este un traseu bine marcat si destul de umblat, muntele nu iarta prostia si neglijenta. Consuma alcool cu prudenta sau deloc. 
    Echipeaza-te pentru traseu si sezon. 
    Nu iti risca viata pentru like-uri pe retele sociale. 
    Daca vezi un urs, departeaza-te incet, cu fata spre el. Daca te alearga, arunca jos ceva de mancare, o haina sau in cel mai rau caz, rucsacul. Sunt sanse mari sa se opreasca sa investigheze. 

    Harta obiective :

    Reclama / Info:

         Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

         Ca in orice tura de munte, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.

    Transport:

      Noi am mers cu masinile proprii si personale, drumul pana la Muntele Rosu fiind accesibil si unui furios Ford Fiesta din 2006.

    *Iarna in schimb poti ramane inzapezit chiar si cu lanturi. Daca vezi masini oprite, trage pe dreapta si mergi pe jos.

         Pana la Cabana Ciucas urca, partial pe un alt drum, masini de teren care te urca si coboara contra unei taxe de 20 de lei. Prima si a doua oara am urcat la pas, dar data viitoare cand mai fac traseul, clar iau masina, pentru ca portiunea de urcus este de-a dreptul beah!

    Contact pentru loc in masina 4x4, la: Cabana Ciucas



    Cazare:

         Pentru ca a fost un week-end aglomerat si nu am mai gasit locuri in cabanele din zona (recomandam Silva), am optat pentru o cazare in Cheia, la Pensiunea Mara.

         Review-urile sunt impartite pentru aceasta pensiune, dar noua ne-a placut si camera (nu e lux, dar OK) si gazda si mai ales curtea cu foisoare si mancarea (am mancat o super omleta). Grija la parcare daca ai masina joasa. Posibil sa atingi cand cobori de pe drum.



    Mancare si bautura:

         Ca de obicei, ne-am luat mancare de acasa pentru drum, dar am luat fara regrete cina si micul dejun la pensiune.

         Pe traseu, in partea de gol alpin, gasesti apa rar, asa ca nu iti pune baza in izvoare. Ai in drum Cabana Ciucas pentru refill de apa, bere si chiar si mancare, daca vrei sa stai la coada.


    Cheltuieli:

         Bucuresti-Cheia-Bucuresti inseamna cam 300 km, deci calculezi cheltuiala cu transportul in functie de consumul transportorului. Drumul dureaza cam 3 ore - 3 ore jumatate / sens, in functie de aglomeratie.

         Mancarea la pensiune nu este scumpa, dar nu mai tin minte preturile. Accesibil, oricum. 

         Per total, nu cred ca depasesti 200 lei / tura / persoana, la o masina cu 4 locuri ocupate.




    Siguranta si interactiune cu localnicii:
         
         Prima portiune de traseu este prin padure, dar datorita aglomeratiei de pe traseu, nu prea ai sanse de intalnit bastinasi blanosi. Maxim o vulpe pe langa cabane.

         Nu strica sa ai totusi la tine un fluier, un pepper spray si ceva veselie in glas, pentru a te face auzit de la distanta de locuitorii din zona.

    *Nu tipa, nu pune muzica, nu face galagie excesiv.







    Obiective turistice:

    Platoul Muntele Rosu

         Loc de parcare urias, ce vara devine neincapator. Cabane si pensiuni, kurtos si tarabe cu suveniruri. Loc de sanie si chiar schiat (iarna).





    Traseu padure


         Dupa ce reusesti sa te parchezi pe un colt de stanca, in timp ce altii, mai putin norocosi, fac cale-ntoarsa, pornesti pe dunga galbena, pe traseul dintre Observatorul Seizmologic si Cabana Muntele Rosu.

         Traseul te incanta cam o ora cu poteca de padure, fara curbe de nivel agresive, cu umbra si ceva stancarie.





    Drum forestier

         La iesirea din padure dai de un drum forestier prafuit, pe care urca masinile de la Cab. Ciucas, ticsite de turisti care vor sa evite urmatoarea etapa din traseul tau.

         Urmatoarea ora, sau urmatoarele doua, le petreci pe acest drum crunt, plin de praf si apa, cu curba de nivel accentuata si masini care urca in viteza spre cabana. Peisaj nu prea ai pana in partea de sus, aproape de final.




      
         Uriasa cabana te intampina cu o curte generoasa, cu mese la iarba verde si loc de parcare (DOAR DACA AI 4x4 CAPABIL! - am vazut si Dustere, dar se chinuie putin), iar dupa ce treci de usile construite din imense butoaie de vin, dai de o generoasa sala de mese, dotata cu bar (POS cu NFC si cash) si terasa. Preturile decente la vin fiert sau bere, in functie de sezon.





    Gol alpin

         De la cabana traseul continua pe Cruce Rosie, cu urcusuri si coborasuri destul de lejere, avand in vedere ca peisajul este superb si te opresti frecvent pentru poze sau doar privit.

         Vei trece pe langa un mic lac, iar apoi vei urca pana in saua unde traseul se bifurca spre Varful Ciucas [I] - banda rosie [ 1954 m ] si spre Saua Tigailor.



    Tigaile Ciucasului

         Traseul continua cu aceeasi poteca cu urcusuri si coborasuri, lasand in urma pe rand Tigaile Mari pe dreapta, Tigaile Mici pe stanga si terminandu-se (in aceasta tura), la Turnul lui Goliat, deasupra Seii Tigailor.




         La retur se coboara pe acelasi traseu, cu popas de bere la Cab. Ciucas si voiosie in glas pe traseul de padure. Masa si dansul la cazare, daca te mai tin picioarele. 

    Follow #afkdeweekend for more!





    No comments:

    Post a Comment

    -----