Piatra Craiului: Cerdacul Stanciului


Info:
Perioada
    15-16.08.2020 (2 zile)
Organizat de
    #afkdeweekend
Pro
    Evadare in natura. Traseu lejer.
Contra:
    Traseu destul de lung prin padure, fara peisaj. 
    Pe vreme rea risti sa nu vezi mare lucru.
Album Foto
    Ciordacul Stanciului
Cazare:
      Cabana Cascoe
Costuri aproximative:
     200-300 LEI / de persoana (mancare, cazare, combustibil, alte cheltuieli)
Dificultate: 
     Usor-mediu
Durata traseu:
    6-8 ore cu pauze de masa si multe poze
    19 km dus-intors
    Diferenta de nivel 650-700 m

Obiective (link catre site informativ):
  • Cabana Cascoe
  • Piatra Craiului
  • Cerdacul Stanciului

  • Atentie! 
    Nu lasa gunoaie pe munte! Daca ai carat produsele pana sus, poti sa duci si ambalajele pana la primul tomberon. 
    Traseul este marcat decent, dar vegetatia deasa poate ascunde poteca, asa ca mergi cu grija, muntele nu iarta prostia, neatentia si neglijenta. Consuma alcool cu prudenta sau deloc. 
    Echipeaza-te pentru traseu si sezon. Ai portiuni cu vegetatie inalta, asa ca daca ploua o sa te uzi pana la piele doar din contactul cu frunzele din jur. 
    Nu iti risca viata pentru like-uri pe retele sociale. Zona Grohotisului este plina de stanci care se desprind usor si pot avea loc alunecari de pietre.
    Daca vezi un urs, departeaza-te incet, cu fata spre el. Daca te alearga, arunca pe jos ceva de mancare, o haina sau in cel mai rau caz, rucsacul. Sunt sanse mari sa se opreasca sa investigheze.
    NU RUPE FLORILE! O sa ai ocazia sa fotografiezi multe Flori de Colt. Pleaca de acolo doar cu cardul aparatului plin, nu cu flori distruse!

    Harta obiective :

    Reclama / Info:

        Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

        Ca in orice tura de munte, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.

    Transport:

        Noi am mers cu masinile proprii si personale, drumul fiind accesibil pentru orice masina, chiar daca ai si portiuni mai forestiere. 

        Din Bucuresti ai 170-200 km pana la Cascoe, iar de acolo te poti intoarce cu masina pana la parcarea de la intrare in traseu. Google Maps


    Cazare:

        Masa si dansul au fost si de aceasta data la cabana noastra preferata din Crai, Cabana Cascoe. 

        Aici gasesti camere curate, sobe care fac caldura ca in cuptor, daca vremea o cere, gratar, sala de mese, frigidere si tot ce mai vrei pentru un weekend relaxant sau o odihna buna dupa o tura prin ploaie.

        Bonus, ai o gramada de animalute de ciufulit, daca nu iti este frica de caini de 150 de kile 😂



    Mancare si bautura:

        Cumparaturi am facut de acasa pentru intregul traseu. La Cascoe gasesti de-o mamaliga si-o cafea din partea casei, dar de carne si legume pentru gratar, mic dejun si licori bahice te descurci din portbagaj. Cum spuneam si mai sus, gasesti la cabana frigidere pentru depozitat mancarea, cat esti plecat pe munte.



    Cheltuieli:

          In afara de combustibil, cazare si mancare (... plus apa de trandafiri .. sau vin, in functie de preferinte), am mai cheltuit doar pe intrarea in Cheile Dambovicioarei si in Pestera Dambovicioara. Discutam de ele la final.



    Siguranta si interactiune cu localnicii:
         
        Ca in orice tura de munte, trebuie sa ai grija pe unde calci - ai multa poteca de padure, cu radacini alunecoase si posibil noroi, plus grohotis, care la orice pas gresit poate forma o mica avalansa de pietre.

        Pe partea de fauna, nu o sa uit vreodata primul contact cu Piatra Craiului, cand un salvamontist ne-a spus: "Daca in Romania avem 100 de ursi, in Piatra Craiului traiesc 80!" Noi, din fericire, am vazut doar urme de ... picior de urs, in cele cateva incursiuni in acesti minunati munti, dar asta nu inseamna ca nu sunt sanse sa vezi unul prin padure. Urmeaza pasii de la inceputul articolului in caz de intalnire si in rest, ai grija sa te faci auzit in zona, pentru ca in general te ocolesc ei, chiar daca nu-i vezi.




    Obiective turistice:

        Prima oprire este, musai, pe malul lacului, pentru o poza cu Satucul lui Andrei (nu, nu este al meu). Noi am oprit si pe soare si pe ceata si privelistea este faina oricum.


     Cabana Cascoe - cazare fara fitze, cu gazde primitoare si catei pufosi.
    • 50 lei / persoana / zi
    • locuri de parcare peste pod
    • gratar langa cabana si langa apa
    • toalete afara
        La Cascoe am ajuns de ceva vreme macar odata pe an si speram sa mentinem obiceiul si de acum inainte. Mai mult de atat nu are rost sa mai spun. Ai datele de contact pe site.



    Drum forestier spre Cab. Garofita Pietrei Craiului si traseu

        Intre Satucul lui Andrei si Cascoe, o sa vezi pe dreapta un pod catre parcarea din care pleaca traseul urmat de noi astazi. In tura prezentata am preferat sa mergem intai la cazare, pentru lasat mancare si echipat de tura, dar poti face traseul si merge la cazare dupa, daca ai anuntat ca ajungi tarziu in prealabil. 




    Cruce Galbena [CG]

        Prima portiune a traseului CG este pe drum forestier, practicabil cu masina de teren, daca poti trece de bariera de la intrare (probabil trebuie vorbit la Garofita, daca ai cazare acolo).

        Nu ai de vazut nimic spectaculos pe aici, dar traseul este lejer, asa ca-l parcurgi repede si ajungi la Cab. Garofita in maxim o ora.

        Noi am oprit doar 10 minute in foisorul de la intersectia traseelor, asa ca nu stiu prea multe despre cabana. Ai grija la plecare sa pleci tot pe CG, pentru ca aici se intersecteaza foooarte multe trasee.



        In continuare, CG te poarta pe o poteca ingusta, marginita de vegetatie inalta, cu zmeura, urzici si alte plante intepatoare. Pe aici recomand ceva mai multa galagie, pentru ca nu vezi mare lucru in jur. Partea buna este ca deja poti vedea Cerdacul in departare.


        Urmatoarea portiune de traseu este prin padure de foioase, cu ceva portiuni de poteca stancoasa, unde poti aluneca lejer daca urci, ca noi, pe ploaie. Partea buna este ca aici ai ceva mai multa vizibilitate.


        In urmatoarea portiune apar usor coniferele si grohotisul. Aici poti urma poteca, sau te poti distra incercand sa urci pe marele Grohotis, 1 pas in fata, 2 inapoi.

        Daca nu prinzi nor sau ceata, aici incep sa apara si peisajele faine, Made in Piatra Craiului.


        Dupa ce treci de o intersectie cu Triunghi Rosu [TR], ajungi la baza peretelui de stanca, unde te intersectezi cu Triunghi Albastru [TA] pe care si continuam traseul.

    Triunghi Albastru [ TA ]

        Aici, in intersectie, ai doua optiuni. Poti face stanga pe TA, spre Plaiu Foii si urci pe Marele Grohotis pentru niste poze, dupa care faci cale intoarsa la intersectie; sau poti continua in dreapta, tot pe TA, spre Saua Funduri, pentru Pestera si Cerdacul Stanciului. Noi am facut Pestera-Cerdacul-Intersectie-Grohotis si am coborat partial pe Grohotis pana in CG.


        Pestera Stanciului se afla aproape de poteca, deci nu ai cum sa treci pe langa, dar nu se poate vizita decat cativa metri, ne fiind amenajata si nici deschisa publicului larg.
     

        Cerdacul Stanciului este o formatiune stancoasa sub forma de arcada, aparuta in urma prabusirii tavanului unei pesteri. Accesul pana la arcada este destul de lejer, chiar daca panta este destul de abrupta, insa escaladarea se poate face doar pe o scara metalica, pe care noi am gasit-o distrusa (August 2020). Poate pana ajungi tu se gaseste cineva sa o repare.

        Aici iti pot ura doar "Cer senin si vreme buna!", pentru ca peisajul te va tine cu aparatul in mana cel putin o ora. Tot aici am stat sa luam si pranzjul, chiar daca batea vantul destul de tare si vremea nu prea tinea cu noi.


        Inainte de a te intoarce pe traseul pe care ai urcat, mai mergi cativa pasi in dreapta, pe langa peretele de stanca, pentru a admira cateva zeci de flori de colt (oferta valabila doar in perioada in care sunt inflorite).

        Zona cunoscuta sub numele de Marele Grohotis este o alunecare de stanca sfaramata, ce se intinde pe o suprafata de sute de metri si este vizibila chiar si de pe muntii din departare. In aceasta zona se intalnesc trasee care traverseaza cariera naturala in mai multe directii.

        Noi am urcat pe TA cateva sute de metri, dupa care am coborat in diagonala spre CG, incercand sa ne tinem echilibrul pe terenul dificil.




        Coborarea a fost pe acelasi traseu CG, pe langa Cab. Garofita P. C., pana in parcare, de unde ne-am indreptat catre Cascoe, pentru caldura, mancare si voie buna.


        Cheile si Pestera Dambovicioarei
    • 1-2 ore pe chei si in pestera
    • Tarif pentru acces chei + tarif acces pestera
    • Destul de aglomerat in weekend 
    • Toalete si terase / restaurante
        La pestera ajungi in 20-30 de minute de la Cascoe, traseul avand cam 20 de km (Link Google Maps). Drumul este asfaltat si suficient de lat pentru doua masini. Singura problema este parcarea, care iti poate da ceva batai de cap in weekend cu vreme buna, cand gasesti aici sute de masini.

        Pestera se viziteaza in grup, cu ghidaj oferit de catre elevi voluntari din zona. 


        Done! Gata! Ai scapat de inca o tura marca Away From Keyboard! si te poti intoarce la locul de munca ceva mai obosit fizic, dar cu mintea limpede si cateva amintiri, sper eu, placute.

    Follow #afkdeweekend, for more!




    No comments:

    Post a Comment

    -----