Muntii Iezer-Papusa: Lacul Iezer


Info:
Perioada: 27-28.06.2020 (2 zile)
Organizat de: #afkdeweekend
Pro
     Peisaje foarte frumoase, lac de munte si mult rododendron.
Contra:
      Traseu ceva mai dificil ca si durata si diferenta de nivel.
Album FotoLacul Iezer
Cazare:
     Cabana Voina
Costuri aproximative:
     200-250 LEI / de persoana (Cazare, mancare, combustibil)
Dificultate: 
     Mediu-Greu
Durata Traseu: 
     8-10 ore de la Cab. Voina - Lacul Iezer - Cab. Voina
     1.200 m diferenta de nivel

Obiective (link catre site informativ):
  • Muntii Iezer - Papusa
  • Cabana Voina
  • Refugiul Iezer

  • Atentie! 
    Nu lasa gunoaie pe munte. Daca ai carat produsele pana sus, poti sa duci si ambalajele pana la primul tomberon.
    Chiar daca este un traseu bine marcat si destul de umblat, muntele nu iarta prostia si neglijenta. Consuma alcool cu prudenta sau deloc. 
    Echipeaza-te pentru traseu si sezon. 
    Nu iti risca viata pentru like-uri pe retele sociale. 
    Daca vezi un urs, departeaza-te incet, cu fata spre el. Daca te alearga, arunca jos ceva de mancare, o haina sau in cel mai rau caz, rucsacul. Sunt sanse mari sa se opreasca sa investigheze. 
    Daca ramai peste noapte, ia in considerare ca refugiul poate sa fie plin si cortul langa lac poate deveni tinta unei vizite nocturne a domnului Martin. Mos Martin.

    Harta obiective :

    Reclama / Info:

         Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

         Ca in orice tura de munte, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.

    Transport:

      Noi am mers cu masinile proprii si personale, drumul pana la Cabana Voina fiind accesibil pentru orice masina, pe timp de vara.

    *Pe timp de iarna, informeaza-te la cabana despre starea drumului inainte de a planifica o tura.


    Cazare:

         Cabana Voina are numeroase tipuri de camere, asa ca vezi pe site ce tip de camera ai nevoie pentru grupul cu care mergi. Ideal este sa faci rezervare din timp, pentru ca fiind foarte accesibila, multi "turisti" vin la Voina la gratare si aer curat, asa ca in weekend se aglomereaza binisor.

         Cabana dispune de un restaurant cu meniu destul de stufos, unde poti lua linistit si micul dejun si cina.
     


    Mancare si bautura:

         Ca de obicei, ne-am luat mancare de acasa pentru drum, iar pentru dimineata si seara, cum spuneam mai sus, am apelat la restaurantul cabanei.

         Pe traseu, treci frecvent pe langa izvoare, asa ca te poti aproviziona cu apa fara probleme. Ia la tine sandvisuri, batoane cu ciocolata si fructe pentru energie.

         Pastreaza sandvisurile la indemana, pentru a le putea lasa in urma in caz de intalnire cu vreun ursulet indraznet.

    Cheltuieli:

         Bucuresti-Voina-Bucuresti inseamna cam 350 km, deci calculezi cheltuiala cu transportul in functie de consumul transportorului. Drumul dureaza cam 3 ore - 3 ore jumatate / sens, in functie de aglomeratie.

         Mancarea la cabana nu este scumpa, dar nu am facut poza la meniu. Accesibil, oricum. 

         Per total nu cred ca depasesti 250 lei / tura / persoana, la o masina cu 4 locuri ocupate, masa la cabana si "racoritoare" de la magazin sau barul cabanei.


    Siguranta si interactiune cu localnicii:
         
         O mare portiune din traseu este prin padure, pe poteci uneori slab vizibile din cauza apei si a vegetatiei dese, ce te impiedica sa vezi un eventual vizitator blanos.

         Nu strica sa ai la tine un fluier, un pepper spray si ceva veselie in glas, pentru a te face auzit de la distanta de locuitorii din zona.

    *Nu tipa, nu pune muzica, nu face galagie excesiv.



    Obiective turistice:


         Pana la cabana Voina, sau poate la intoarcere, opreste pentru cateva momente si pe baraj, pentru cateva poze si priveliste.



         Cabana are mai multe etaje, asa ca la intoarcere, cu febra musculara, e posibil sa iti para rau de camera de la etajul 3 😅. Sa ai asta in considerare cand alegi camera.
     
         Restaurantul si terasa sunt faine, ai loc de gratar daca ai nevoie si te poti plimba si pe langa apa din apropiere.

    Portiunea de padure
         De la cabana pleci pe un drum forestier, pe Punct Albastru, pana la un mic dig, unde traversezi si lasi apa in dreapta. 

    Atentie! Tot de aici pleaca si un traseu de creasta, marcat cu Cruce Albastra. Si acesta ajunge tot la lac, dar trece pe langa o stana.

         Urmeaza o portiune cu podete peste apa, traversari peste stanci si uneori chiar mers pe bolovanii din apa. Daca nu ti-ai luat bocancii impermeabili, acesta este momentul in care regreti ca ai luat incaltamintea usoara, de vara.



    Gol alpin

         Dupa ce te-ai plicisit de padure, ajungi intr-o zona de jnepenisi, unde incepe sa apara rododendronul si peisajele faine.

         Si pe aici gasesti ceva apa si chiar zapada, iar vantul se inteteste binisor, chiar daca este soare.




    Refugiul si Lacul Iezer 

         Refugiul se afla la cateva minute de lac, dispune de o soba cu plita, alimentata cu lemne (daca vrei sa faci focul, cari lemne din zona de padure) si paturi tip prici pentru 30 de persoane.

         Nu exista toaleta amenajata si din ce am auzit, zona este frecventata de ursi, asa ca ai grija daca iesi noaptea.

         Lacul Iezer este destul de mare [ 0,4 ha ] pentru altitudinea la care se afla [ 2130 ] si are o adancime de 6,5 m, deci ai grija in caz ca vrei sa faci baie in el.

         Pe malurile sale o sa gasesti vara corturi si vetre de foc, dar este o zona destul de vantoasa.




         Noi am ales sa ne intoarcem pe acelasi traseu [Punct Albastru], alternativa fiind traseul de iarna, pe creasta marcata cu Cruce Albastra.

         Seara ne-am delectat cu un rosu demisec si o friptura si am cazut lati, dupa o zi destul de solicitanta.

    Bonus:

         Daca vizitezi zona din aceeasi directie (Bucuresti / Targoviste), ai de vizitat pe drum si Manastirea Cetatuia - Negru Voda, un loc plin de istorie, invadat de cladirile unei manastiri ceva mai moderne si de zeci de pelerini ce urca anevoiosul drum pana la stancile antice.

         In caz ca gasesti un loc de parcare, poti urca printre stanci uriase pana in varf, poti vizita biserica rupestra, zonele de belvedere si  undeva in spatele bisericii, poti vedea o sculptura veche de 2.500 - 3.000 de ani, infatisand zeul trac Theos Heros, ce s-a transformat in timp in Sfantul Gheorghe.

         Avem si un articol mai vechi cu alte obiective in zona, daca timpul permite: Rupestre si legende

    No comments:

    Post a Comment

    -----