18.07.2015 - Rupestre in taram de legenda

http://afkdeweekend.blogspot.com/2015/09/18072015-rupestre-in-taram-de-legenda.html
Obiective (link catre site informativ)
Traseu: 

Durata: 1 zi
Dificultate: Panta abrupta si destul de urcat la Cetatuia si Corbii de Piatra.
Organizator: Edward Razvan 

Drumul pana sus la cetate ofera o superba priveliste asupra vaii si a versantului "de peste drum" cu ai sai Colti ai Doamnei, de unde, spune legenda, sotia lui Negru Voda a sarit pentru a nu se lasa capturata de inamici. 
Pe serpentinele de pe drumul ce urca la manastire se gasesc cruci si formatiuni stancoase ce ascund povesti si legende. Sus, pe platou, se pot vizita: crucea "facatoarea de minuni", biserica noua, grota cu altar din piatra, "Pesterea Mosului", "Cavalerul Trac" si te poti bucura de o panorama a intregii zone. La coborare, o poteca spre stanga te duce cate un alt punct de belvedere de unde se poate admira "Capul de leu", "Chilia sihastrului" si o superba vale impadurita.
ATENTIE: Intrarea in traseu se face dintr-o parcare aflata intro zona populata de romi. Veti fi asaltati de copii la cersit sau cu oferte de cosulete impletite, cosulete cu fructe, etc. Tot aici se afla si o bodega de unde se poate face refill la apa sau la bere.



In comuna Namaiesti gasim intr-o curte incapatoare, o mica biserica sapata in stanca si un muzeu al portului traditional. Muzeul se poate vizita cu ghidaj.

Un alt punct de interes aflat la doi pasi de Manastirea din piatra este Casa memoriala Topirceanu. Casa se viziteaza integral si beneficiaza de unul dintre cele mai interesante si amuzante ghidaje de care o sa ai parte vreodata. 

Se poate face un traseu al caselor vechi boieresti, se poate face o plimbare prin parc, vizita centrul si alte obiective in functie de timp.

Manastirea este sapata intr-un impozant perete stancos ce se vede din drum. Inauntru nu sunt multe de vazut, peretii fiind afumati si picturile greu de descifrat. Prin stanga manastirii se poate urca pe un sir de scari pe peretele stancos. De aici se poate admira o panorama a intregii vai. 
La cateva zeci de metrii de curtea manastirii se gaseste o alta curte ce adaposteste casa mamei Uta. O casa batraneasca cu peretii de un albastru aprins. In spatele acestei case se gaseste un alt perete stancos ce adaposteste un urias adormit in peretele stancos si, daca ai noroc sa nu fie seceta, o micuta cascada ce se revarsa dintr-o mica palnie de la inaltimea peretelui. Daca manastirea nu te impresioneaza, curtea mamei Uta cu siguranta te va lasa cu un mic zambet pe buze si cu ceva bucurie in suflet.

Aici se poate vizita ansamblul Manastirii Curtea Domneasca, Biserica Domneasca, parcul cu Fantana lui Manole s.a.m.d. 


-----