EuroTrip 2019: Praga


Info:
Perioada: 27.04 - 1.05.2019 (4 zile)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Da, este adevarat ce ai auzit. Praga este fermecatoare!
     Peisaje, cladiri, istorie si muuulte poduri.
Contra: 
     5 milioane de turisti pe metru patrat.
     Te fura ca in codru la preturi daca nu ai grija.
     Diferente uriase de pret intre magazine si supermarket-uri.
     Cursuri de schimb cel putin dubioase.
Album Foto: EuroTrip 2019 - Praga
Cazare: Churchill Apartments
Costuri aproximative: 2.000 RON - 420 EUR / de persoana (zbor + tren dus-intors / cazare / cheltuieli)
Moneda: CZK (coroana ceha)

Obiective (link catre site informativ):

Traseu

     De prea multa vreme pe lista de asteptare, cu ocazia unor zile libere am reusit sa punem pe harta si superba capitala a Cehiei, Praga.

     In acest EuroTrip am ajuns in Viena, Praga si Bratislava, dar pentru cursivitate geografica 😎 o sa incepem seria articolelor cu Praga.

     Pentru ca am avut doar bagaj de mana si tura a durat 8 zile, a trebuit sa ne facem rucsacii cu grija si sa luam la noi numai strictul necesar. Aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura: Sfaturi Utile!

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiefrontalabetesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier

     Pentru plati am folosit aproape exclusiv cardul Revolut, de pe care am si scos coroane de la bancomat cand a fost nevoie.

     Din banner-ul de mai jos iti poti comanda gratuit propriul card Revolut:



Zboruri, transfer si transport

     Datorita perioadei Pastelui si a liberelor de 1 Mai, preturile pentru zboruri au fost exagerat de mari, dar am avut noroc cu un error fair anuntat de o alarma setata pe Kiwi.com si am zburat la plecare cu Austrian Airlines, cu doar 30 EUR de persoana 😂 (normal trebuia sa dam cam 130-150 de persoana dus intors).

     Am aterizat in Viena si am ramas aici o zi, dar pentru a nu incurca Viene cu Pragi, in acest articol plecam direct catre Cehia.

     De la aeroportul din Viena poti lua un tren OBB pana la Gara Centrala sau Wien Mitte (modalitati de transfer), pana la care faci cam 30 de minute. Fata de trenurile CAT, taxi sau shuttle (care fac tot cam atat), OBB costa doar 4-5 EUR (au discount de grup de la 2 persoane in sus pe bilet). Biletele se iau de la aparate si se pot plati cu card.

     De la Viena la Praga ajungi cel mai ieftin si lejer folosind trenurile din reteaua Regiojet (pe care le iei din Gara Centrala). Biletul costa 15-20 EUR (in functie de gradul de ocupare si clasa) si calatoria dureaza 4 ore in conditii de lux, comparativ cu orice gasesti la noi. Viteza de peste 130 / ora, trenuri silentioase, o apa si o cafea incluse in pret, curatenie si persoanal foarte OK. Inca regret ca nu mi-am facut cont la ei din prima, pentru ca mai beneficiam si de discount (ne-am intors cu ei si am facut si tura de Bratislava cu un autocar de-al lor).

Atentie! Selecteaza corect Vienna - Hbf [NU! Hbf Main train station (Südtiroler Platz) - de aici pleaca autocaresi Prague - main train station pentru a gasi trenul corect si la plecare si la retur. Biletele se iau doar online din Viena (nu au ghiseu). Daca nu iei din timp, risti sa nu mai gasesti loc si sa pleci cu un OBB care costa 70-80 EUR sau mai mult.

     In Praga nu am luat nici un mijloc de transport in comun, deoarece este prea fain sa bati la picior toate stradutele si parcurile si podurile si aleile si ... ma rog, intelegi tu. In caz ca vrei totusi sa iei un bus, uite aici un link pentru site-ul lor: dpp.cz. Un bilet costa de la 24 de coroane, cam cat o bere in magazin.

     La intoarcere urmam acelasi traseu (daca nu vrei sa faci ca noi un mic EuroTrip) si luam tren Regiojet pana la Gara Centrala din Viena, tren OBB spre aeroportul din Viena si zbor cu Austrian sau Laudamotion (Rynair) spre Bucuresti.



CazareChurchill Apartments - 360 EUR / 4 persoane / 4 nopti

     Cu toate ca nu este localizata chiar central, cazarea aleasa pentru Praga a fost peste asteptari, fiind aproape de gara si departe de agitatia din centru. Apartamentul cu un dormitor si livig - bucatarie a fost curat, spatios si foarte user friendly. Cu gazdele am discutat doar pe Whatsapp, cheia ne astepta intr-un mic seif la usa, am avut destule prosoape si lenjerii de pat, iar bucataria era dotata cu tot ce trebuie, de la frigider si congelator la plita cu inductie si de la tacamuri la saci suplimentari pentru gunoi. Presiune la apa foarte buna, liniste in camere, calorifere fierbinti... Ce mai, tot ce trebuie.

     Ca minusuri, mentionam ca apartamentele se afla in varful unui deal si o sa ai cam 15-20 de minute de mers pe jos din centru, ultimele 5 fiind in urcare. Destul de obositor cu multe bagaje.



Mancare si bautura

     O sa gasesti sute de articole pe net despre tepele si furtisagurile din Praga si ... multe sunt adevarate. Preturile la restaurante variaza mult, te trezesti pe nota cu lucruri in plus (servicii bar, servire sau produse), poti da pe un meniu la Burger King cat pe o portie de mancare la un restaurant din alta zona, poti lua un sandvis de la un magazin cu banii de pe un intreg cos de cumparaturi la un supermarket, etc.

Atentie! Incearca sa faci toate cumparaturile la Tesco, Billa, Penny sau Lidl (gasesti multe Albert dar nu am intrat in ele si nu stiu preturile). 

     Am dat 40-50 coroane pe o doza de bere la un magazin de strada (sa zicem un Mega Image de la noi), in conditia in care la un Tesco aceeasi bere o gasesti cu 10-20 coroane (marca proprie 8-9 coroane). Diferenta se aplica la orice produs, dar eu intotdeauna ma raportez la pretul berii 🍻.

     Noi, in mare parte am apelat la sandvisuri in camera, fast food si doua restaurante pe care le pot recomanda.

  • Lokal (GMaps / Meniu) - un restarant cu multe mese dar mereu arhiplin (posibil sa astepti sa gasesti o masa). Preturile sunt decente, berea buna si nu am vazut nimic dubios la nota. In caz ca iei un gulas sau ceva cu sos, recomand dumplings de paine, nu de cartofi. Miam! Miam!


  • Restaurantul maltez (U Maltézských rytířů) (GMaps) - cu toate ca review-urile sunt contradictorii, micutul restaurant de langa Podul Charles / Carol, ne-a placut foarte mult si nu am ezita sa revenim. Site-ul vad ca nu merge momentan dar au un meniu destul de diversificat si o atmosfera placuta. Berea a fost cam scumpa la 70 de coroane, dar puiul cu ciuperci si sos de smantana a fost cum trebuie sa fie. Un meniu cu supa, fel principal si o bere te scoate cam la 400 de coroane.


     Mai aveam o recomandare la Potrefená Husa Hybernská (meniu) dar nu am ajuns. 


Cheltuieli:

     Cum spuneam si mai sus, ai grija de unde si ce cumperi. Daca nu, poti da lejer dublu pe un produs daca iei de la un magazin ... turistic.

Toaleta publica: 10 - 20 CZK (rar gasesti gratuit in mall-uri, dar si pe acolo mai platesti)
Doza bere magazin: 20-50 CZK magazin / 8-20 CZK supermarket
Bere in restaurant: 50-70 CZK
Meniu restaurant: 400-500 CZK (sau mai mult ... ochiul pe meniu si pe nota)
Sticla apa: 4,50 CZK supermarket / 50 CZK magazin!!!
Magnet frigider: 25-50 CZK
Tricouri turistice: 200-400 CZK
Burger McD: 30-120 CZK
Meniu Burger King: 200 CZK
Urcare in turnul ceasului: 200 CZK (se gasesc si combinatii cu alte obiective)
Kurtos cu creme sau inghetata: 80-130 CZK (o sa gasesti peste tot si arata bine)
Urcare in Petrin: 150 CZK

Mai multe preturi si comparatii pe Price of living: Praga


Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Si la acest capitol am citit numeroase articole despre pericolele ce te asteapta in frumosul oras. De la furtul din buzunare si bagaje (nu tine niciodata toti banii la un loc, rucsacul in fata in aglomeratie si copie de pe acte la cazare), la politistul fals care iti cere portofelul la control (nu-l prezenta si cere sa mergi la sectie), la talharii pe alei intunecate (pe riscul propriu, dar nu strica sa ai la tine un fluier. Eu am unul pe bratara dar nu stiu daca m-as risca sa-l folosesc pus in fata faptului).

     Noi din fericire nu am avut astfel de probleme, nici ziua in aglomeratia infernala, nici noaptea pe alei sau spre cazare si nici la casele de schimb sau restaurante.

     Stai in zone populate, incearca sa nu mergi singur pe strazi si urmeaza indicatiile de mai sus. O sa fie bine! 👮


Obiective turistice:

     In mare, Praga se viziteaza pe centrul vechi, de la Turnul de Pulbere la Castel (-Gmaps) ai nevoie de doar 30-40 de minute sa vezi din mers toate obiectivele majore ale orasului. Daaar, Praga nu se rezuma doar la cateva obiective bine cunoscute si ti se dezvaluie in adevarata ei frumusete doar dupa ce i-ai colindat stradutele pavate, parcurile ascunse si macar cateva dintre cele 17 poduri ce traverseaza raul Vltava.

     Desi la doar cateva minute de cazarea noastra, nu am reusit sa ajungem pana acolo, nici macar pentru cateva poze, dar cum este un punct de observatie insemnat, o sa il trec aici. 

     In stanga Garii Centrale se afla cladirea istorica a Muzeului National, un edificiu cu aliura imperiala ce troneaza somptuos la intrarea pietei Wenceslas (o strada ce trebuie vizitata pentru cladirile vechi si terase). Proaspat renovat, muzeul gazduieste numeroase expozitii permanente si temporare, numai bune de explorat pe vreme rea.


     Aflat in partea dreapta a garii, muzeul panoramic dotat cu statuie ecvestra ofera o priveliste superba asupra orasului, daca nu il programezi pentru ziua de luni, cand muzeele sunt inchise.


     Unul dintre cele cateva turnuri ramase din vremuri medievale, turnul de pulbere este un gigant printre cladirile din jur, piatra sa innegrita contrastand puternic cu cladirile din jur. Ca si alte edificii asemanatoare din oras si aici se poate urca pentru o priveliste panoramica a orasului.


     Aflata la doar cativa pasi de turnul de pulbere si conectata chiar printr-un pasaj, cladirea adaposteste expozitii, sali de concerte, restaurante si sali de evenimente.


     O impunatoare biserica ce, din motive care imi scapa, a fost incastrata intre cladirile din jur, Tyn este una dintre cele mai usor de recunoscut edificii din oras, fie zi, fie noapte. Accesul se face printr-un pasaj din piata centrala a orasului, dar noi dezamagiti de modul in care a fost inchisa intre case, nu ne-am obosit prea tare sa il cautam.


     Cu siguranta cel mai cunoscut obiectiv al orasului, comparat ca grad de vizitare cu Mona Lisa din Luvru, ceasul montat pe turnul vechii primarii atrage sute de milioane de turisti in fiecare ora (poate sunt doar cateva mii, dar cand incerci sa treci printre ei par mult mai multi... 😓).

     Aflat in piata centrala, ceasul are o vechime de peste 600 de ani si indeplineste diferite functii de care nu o sa stau aici sa povestesc (vezi link). Ce e de stiut? Daca vrei sa vezi grandiosul spectacol ce se desfasoara la fiecare ora, ai grija sa ajungi in piata macar la fara un sfert. Altfel e posibil sa stai la 200 m, chiar daca ploua. Nu glumesc, chiar asa aglomerat este.

     Grandiosul spectacol de care vorbeam consta intr-un schelet ce bate un mic clopotel si cateva statuete ce trec prin fata unor mici geamuri. Atat! Poate era WOW! acum 600 de ani dar acum, daca nu ar fi "faimosul ceas din Praga", probabil ai trece pe langa cu doar cateva poze in aparat.

     Pentru a vizita turnul trebuie sa urci la etajul 3 (usa este in stanga ceasului), sa cumperi bilete de acces si sa urci pana la platforma panoramica. Ore si preturi.


     Un obiectiv ceva mai putin cunoscut, dar la care tineam sa ajung neaparat, este liftul din primaria noua. In aceasta cladire functioneaza un lift Paternoster (Tatal Nostru), ce nu se opreste si nu are usi. Acesta este compus din cabine ce se rotesc prin cladire si permit utilizatorilor sa urce si sa coboare fara sa apese butoane sau sa astepte. Cu toate ca pare destul de periculos, liftul este folosit atat de catre angajati cat si de catre turisti in deplina siguranta (nu cauta articole despre accidente pentru ca e posibil sa gasesti 😅).


Info! In apropiere se afla si Clementinum, o superba biblioteca din povesti, dar pe care nu iti recomand sa o treci in lista deoarece este un fel de tourist trap. Vezi poze, zici ca trebuie neaparat sa o vezi si acolo ... ai voie doar sa te uiti din usa si nu ai voie sa faci fotografii. Pass..


     Probabil al doilea obiectiv ca grad de aglomeratie din oras (dupa ceas), Charles Bridge atrage mii de turisti, artisti, vanzatori ambulanti, instamodels, fotografi si multe alte specii pe cei peste 500 de metri lungime ai platformei sale pietonale. 


     Vizibil din mai tot orasul, castelul troneaza deasupra orasului si ofera o priveliste superba asupra podurilor de peste rau. Chiar daca e destul de urcat pana aici, nu este ceva ce poti lasa pe alta data, asa ca trebuie sa depui efortul si sa urci pana la portile Cotroceniului de Praga.

     Accesul in curtea interioara, in catedrala sf. Vitus si in zonele publice este gratuit, dupa ce treci de un control de securitate asemanator celui din aeroport. Palatul inca este cladirea administrativa prezidentiala asa ca securitatea este ridicata, in pofida numerosilor petrecareti ce se plimba nestingheriti prin curte cu paharele lor cu bere verde.



     Ceva mai sus de castel gasesti inca doua biserici / manastiri importante: Loreto - cu statui impresionante, tufe de liliac si interioare decorate si Manastirea Strahov - ce adaposteste o foarte frumoasa biblioteca.


     Pentru cele mai faine privelisti din oras, trebuie sa urci pana la metronom. De aici vezi mai toate podurile din oras si ai la dispozitie si un parc maricel prin care te poti plimba pana la un beer garden, unde poti savura o bere si ceva de mancare.





     Noi am prins o zi cu soare, asa ca nu am urcat cu funicularul (bilete normale de transport in comun) si am ales sa urcam pe langa zidul antic, pe langa terase de belvedere si prin paduri racoroase, catre cel mai inalt punct din oras, Turnul de Observatie Petrin.

     Turnul poate fi vazut din aproape tot orasul, fiind situat pe un deal inalt, in stanga castelului. Accesul se poate face atat dinspre castel, cat si din oras, pe numeroase poteci.

     Dupa cum este de asteptat, vei gasi aici cozi destul de mari si multe grupuri de copii, asa ca programeaza-ti cateva ore bune daca vrei sa urci pe jos, prin parc, cum am facut noi.

Atentie! Biletele se achizitioneaza doar cu cash, iar bancomatul amplasat convenabil langa casa de bilete elibereaza doar sume de minim 500 CZK. Ah! Sus bate vantul destul de tare. Ia cu tine ceva de imbracat.

     Cand am fost noi, liftul era defect, dar chiar daca il gasesti functional iti recomand sa urci pe scari pentru a te bucura de priveliste.



     Un alt obiectiv cunoscut al orasului, The Dancing House Hotel, se afla pe malul raului si se poate observa in drum catre urmatorul obiectiv de pe lista (cladirea este destul de departe de alte obiective si este mai simplu de bifat asa).


     Dealul adaposteste un parc maricel, o biserica inalta, statui medievale, un cimitir cu morminte sculptate (atentie la program, noi am ajuns tarziu si era inchis) si ofera un alt punct de belvedere asupra orasului.

Atentie! Este de preferat sa urci dinspre rau, urcand scarile sau dinspre oras, cu mijloace de transport in comun. Daca urci dupa Google, prin parc, risti sa pierzi mult timp.


     Alte obiective notabile:

  • Lennon Wall - un zid cu graffiti, langa un pod si o moara actionata de apa. [GM]


  • Piss Sculpture - 2 statui care urineaza intr-o harta a Cehiei, in curtea muzeului Kafka. Aparent poti da SMS si comanda ce sa scrie statuile cu ... erm ... jetul. [GM]

  • Naplavka [GM] - aici gasesti multe lebede si multe mirese si instamodels care incerca sa prinda cea mai fainosaga poza cu Podul Charles.


  • Spanish Synagogue - Din pacate nu am gasit bilete separate pentru aceasta cladire. Trebuie sa cumperi tot "turul evreiesc" daca vrei sa vezi superbele interioare (gasesti bilete la intrarea in Cimitirul Evreiesc si sinagogi. Daca ai timp si bani, merita. [GM]





     Daca ai vazut tot ce am descris mai sus, ai vazut cam jumatate din ce are de oferit acest superb oras. Plimbandu-te pe stradute vei mai vedea turnuri medievale, cladiri vechi colorate in fel si chip, poduri superbe, insule, teatre si alte cladiri culturale, cea mai ingusta strada (semaforizata pentru ca nu au loc 2 persoane), cea mai mica locuinta, zeci de biserici construite in diferite stiluri arhitectonice, uriase parcuri si zone verzi, muzee pentru orice ti-ar putea trece prin cap (sex, jucarii sexuale, tortura, obiecte de tortura, ciocolata, bere, comunism, evrei, istorie, toalete .. si acestea sunt doar cateva din cele cateva zeci de astfel de institutii - lista cu cele oficiale).


     Noi am avut nevoie de 4 zile pentru a vedea doar pe afara cele de mai sus si asta in conditia in care am mers zilnic aproximativ 15-25 km 😅. Asta asa, ca sa iti faci o idee despre ce te asteapta cand vei ajunge in acest magnific oras, in care speram sa ne intoarcem intr-o zi pentru o documentare mai amanuntita.

#WeLoveYouPrague ... revenim!

Urmareste #afkdeweekend pentru alte articole!



No comments:

Post a Comment

-----