Georgia: Svaneti - Mestia si Ushguli


Info:
Perioada:  5-10.07.2018 (6 zile)
Organizat deCalatoreste Hai Hui / Lost in Travel
Dificultate:
     Drumurile lasa mult de dorit, dar se lucreaza intens la infrastructura
     Plata cu cardul aproape inexistenta. ATM gasesi foarte rar.
     Risc mare de revenire acasa cu kilograme in plus :))
Cazare:
     Kristina Guesthouse - Mestia
     Dali`s Guest House - Martvili
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com 
Album Foto:  Georgia
Costuri aproximative:  ~ 450 EUR ~ 2.100 RON / persoana (zboruri, cazari, intrari, etc.)
Moneda:  GEL (lari)

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:


    Conceptul calatoriei Secret Trip se bazeaza pe plecarea in tura fara a cunoaste destinatia / destinatiile ce urmeaza a fi vizitate. Grupul se reuneste la data x, ora y si locatia z si afla cu cateva minute inainte incotro si cu ce urmeaza sa calatoreasca. 
Fiecare oras / locatie este aflata de la organizator doar la sfarsitul vizitei in locatia precedenta.
Pack light and have fun!

   
     Asa cum iti povesteam in primul articol despre tura din Georgia, excursia a fost impartita in doua "zone geografice": Kutaisi si Svaneti. In acest articol povestim despre o localitate cu un sistem de aparare in stil Age of Empires, despre cascade si varfuri de peste 4.000 de metri, despre asezari aflate la peste 2.000 de metri si despre peisaje de vis ... plus prea multe poze ... sorry :D

     Cum ne departam de civilizatie, ai grija sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!

     Noi am avut totul (cazare, transport, ghizi, mese) deja aranjat, dar daca vrei sa dai o tura in regiune, iti recomand sa intrebi din timp la cazare de un ghid local pentru a nu sta atunci sa cauti trasee si alte cele. In regiune locuiesc destul de putini oameni, asa ca se cam cunosc intre ei si iti pot recomanda tot ce ai nevoie. 


     Noi, pentru inceput, am ajuns in Mestia intr-o noapte ploioasa si cu ceata densa, drumul pana la cazare fiind unul de-a dreptul infricosator datorita calitatii asfaltului bombardat, a vizibilitatii reduse si a microbuzului trecut probabil prin cateva razboaie apocaliptice.

     Cum era deja destul de tarziu, nu am mai avut timp decat de o masa copioasa si de cateva paharele de licori bahice achizitionate de la magazinul pensiunii.

     Cazare in Mestia am avut la Kristina Guesthouse, o pensiune fara mari pretentii dar cu gazde primitoare, camere curate si mancare delicioasa ... muuulta si delicioasa.

*Langa pensiune au inceput si constructia unui hotel / fortareata, pe acoperisul caruia am avut placerea sa organizam intr-o noapte si o mini petrecere la frontala :D (vezi ultima poza de mai jos. Nu, nu este facuta cu drona, este facuta cu zoom, de pe munte :) )

*Pensiunea se afla la vreo 20 de min de mers pe jos fata de centrul localitatii, asa ca e putin cam departe, dar de aici, noaptea, ai o priveliste super a turnurilor luminate.


     Mancarea in Georgia este simpla dar delicioasa, in mare parte fiind compusa din legume proaspete, placinte cu carne si / sau branza si alte zeci de combinatii de coca, branzeturi si carnuri. Cum spuneam si in articolul trecut, o tura in Georgia inseamna cu siguranta ceva kilograme in plus daca esti pofticios din fire :D

*Ai aici un link cu cateva retete: Georgian cuisine
*In prima poza testez un Churchkhela. O specialitate traditionala ce vine in sute de sortimente.

     Vinurile din regiunea Svaneti sunt recunoscute ca vinuri bune, dar ca mai oriunde in lume, depinde de degustator ce placeri bahice are, asa iti recomand sa incerci cat mai multe sortimente pentru a gasi ceva cu care sa rezonezi bine :)) Georgienii au si beri bunicele, unele destul de tari, asa ca nu ezita sa degusti si cateva sortimente locale.

     In Mestia ne-am plimbat aproape in fiecare zi, explorand mereu alte obiective si gasind mereu ceva fain de vazut, dar adevarata bijuterie turistica a satului este peisajul fantastic creat de crestele inzapezite ce inconjoara intreaga vale ca un scut protector ce iti fura privirea si iti umple cardul aparatului de giga peste giga de poze.


     A doua atractie a Mestiei sunt strajerii seculari, vechiile turnuri de aparare ce impanzesc intreaga regiune si duc cu gandul la vremuri in care sutele de turisti ce vizitau zona veneau calare, cu arme in maini si cu ganduri nu tocmai pasnice.

     Turnurile se pot admira de departe si ziua si noaptea, dar pentru o experienta autentica o sa vrei sa te si cateri intr-unul dintre ele pentru cateva poze.


     Din fericire, cateva sunt inca in stare buna, asa ca te poti bucura de priveliste gratuit sau contra 2-3 lari, in functie de ce turn alegi.

*In oricare te-ai urca, ai mare grija. Turnurile nu sunt chiar "amenajate" pentru turisti si ascensiunea poate fi destul de dificila.


     In Mestia mai gasesti si un muzeu etnografic in care poti trece rapid prin istoria zonei, poti admira arme, unelte, icoane, s.a.m.d. si te poti conecta la net, pentru ca in lobby ai wi-fi :)). Biletul de intrare costa 7 lari pentru acces normal sau 10 lari cu ghidaj.

     Daca vizitezi, nu rata panorama oferita de acoperisul muzeului. Accesul la acoperis se face prin stanga-spate, urcand pe o scara metalica a carei poarta e posibil sa fie inchisa (intreaba la paza).

PS: Cred ca poti urca pe muzeu si daca nu cumperi bilet. Scara se afla in curtea muzeului dar nu ne-a intrebat nimeni de sanatate cand am urcat.


     Alte activitati in Mestia ... ? Pai au cateva biserici vechi, au un izvor cu apa mineralizata aproape de o cabana parasita, au terase unde se canta si danseaza, restaurante si magazine cu souveniruri si chiar si un bancomat in centru, langa cladirea moderna (primaria ... parca).



     Acum ca te-ai familiarizat cu zona, haide sa facem si ceva cu adevarat interesant :D ... putina miscare.

     Prima excursie in jurul Mestiei a fost o "scurta plimbare" pana la baza ghetarului Chalaadi, aflat pe una dintre vaile ce urca dinspre Mestia, pe langa micul aeroport, spre varful Ushba [4.710 m].

     Pana la intrarea in traseu am mers cu microbuzele, dar am intalnit pe drum si turisti calare, deci poti intreba ghidul sau la cazare si de varianta asta.

     La inceputul traseului, inainte de un podet ce trece peste ape involburate, gasesti un mic bar cu terasa. Nu garantez ca il gasesti deschis avand in vedere locatia dar noi am degustat si aici o bere :)

     Dupa pod traseul urca o perioada prin padure, pe langa sau prin apa (noi am ajuns in perioada cu inundatii), dupa care iese intr-o vale de unde poti admira crestele din lateral, iar in fata, imensa vale a ghetarului acoperit de grohotis si stanca.

*Valea si implicit ghetarul sunt imense. In pozele de mai jos apar si oameni dar trebuie sa dai zoom sa-i vezi :))

*Traseul iti ia cam 3-4 ore cu totul ... asta daca nu vrei sa urci mai sus, pe ghetar (noi am urcat doar putin, pana la baza si cateva sute de metri in lateral)


     O alta excursie in zona poti face la Cascada Shdugra, la care se pleaca din Mazeri, un sat aflat ceva mai in aval de Mestia.

     Noi am ajuns aici cu aceleasi microbuze apocaliptice, urmand sa continuam traseul calare, folosind "cai turistici" pregatiti de un ghid din zona .... ghid care cu o zi inainte a aparut la stirile locale, deoarece a fost luat de ape cand incerca sa traverseze calare un rau din zona :O (a fost salvat cu elicopterul, e OK) .... asa ca, satenii au strans toti caii din curtile vecinilor si ne-au luat la plimbare spre cascade.

     Traseul continua de la Mazeri, prin stanga varfului Ushba (un veritabil cimitir al cataratorilor) si traverseaza intreaga vale pe un drum forestier destul de lejer. Noi din pacate a trebuit sa ne oprim mult inainte de cascade, deoarece podurile peste rau nu erau inca reparate, asa ca doritorii au calarit prin poienitele insorite, au gustat un fel de palinca locala si cu totii ne-am bucurat de privelistea oferita de creste.

*Dupa podul la care noi ne-am oprit exista si un bar / terasa, pentru racoritoare.
*Daca patiti ca noi si aveti parte de "cai de caruta", aveti grija pentru ca nu sunt dresati si te pot arunca oricand din sa ... dupa cum a aflat si Geo (sorry ca nu am fost pe faza cu aparatul, Geo. Iesea o poza faina cu tine in aer :( :P )
*Traseul dureaza cateva ore (4-5) in functie de viteza grupului si de cat de departe ajungeti.
**Este indicat sa ai pasapotul la tine, pentru ca ajungi aproape de granita cu Rusia si aparent exista un punct de control pasapoarte INAINTE de granita :-?

*Pe noi tura ne-a costat cam 50-80 de lari de persoana, in functie de cat a calarit fiecare.


     Tot din Mestia, pe versantul opus Ushba-ului, se afla o instalatie de teleski, ce te urca din doua segmente pana la Cabana Zuruldi, unde te asteapta o priveliste ... pfoai ...

     Teleski-ul te costa 10 lari pentru ambele segmente, are program de la 10:00 la 16:00 si pe vreme buna timpul de asteptare poate sa depaseasca 20-30 de minute ... daca nu se defecteaza ceva cat astepti la coada :)

*Pastreaza biletul pana ajungi inapoi in Mestia

     Nu stiu sa iti spun cat dureaza urcarea si coborarea pentru ca pentru noi timpul a zburat, peisajele din jur facand minutele sa treaca mult prea repede.


     Odata ajuns sus, poti degusta un ceai cald (sa fim seriosi, o sa iei o bere sau o tarie .. ha ha) pe terasa cu vedere panoramica a cabanei, unde va trebui sa te lupti cu ceilalti turisti pentru un loc bun de facut poze ... si o sa faci poze .... multe :))

     Inainte sa cobori inapoi in Mestia, urca de la cabana spre teleski si continua traseul pana in poienita de unde poti admira privelistea din cealalta parte a masivului.


     Daca pana acum adrenalina a stat cuminte in banca ei, in tura urmatoare o sa o cam ia razna, deoarece urmeaza sa urcam spre varful Ushba .. cu masinile :))

     Pentru aceasta tura ne-am urcat in cateva Mitsubishi Delica Chamonix, un fel de dubite ce nu te duc cu gandul la offroad, dar care au facut de ras Jeep-uri pe traseu si am inceput ascensiunea pe un drum forestier sapat bine de apa scursa de pe versanti.

     Cu toata indemanarea soferilor si forta bruta de care au dat dovada masinutele, drumul spre Lacurile Koruldi (descriere tura / niste preturi) a fost unul "cu stomacul si inima in gat", din loc in loc fiind nevoie sa mai coboram din masini, pentru siguranta.

     Odata ce ai ajuns la lacuri ... nu stiu ce sa scriu aici. Baga un ochi prin poze. E ... "e ceea ce trebuie", cum spune un amic calator. Sper ca ai baterie suficienta la device-ul de facut poze si ca nu o sa te doara gura la cat de larg o sa zambesti la frumusetea locurilor.


     Daca prinzi vreme buna si ai timp, urca putin catre varf. Peisajul este din ce in ce mai fantastic cu cat urci, avand o perspectiva din ce in ce mai larga asupra orizontului. In fond, esti pe la 2.800 - 2.900 de metri in acest moment.

     La coborare noi ne-am oprit, pentru un pranz la pachet, intr-un punct de belvedere [maps] de deasupra Mestiei, de unde se poate observa intreaga vale.

*Traseul dureaza destul de mult, in functie de calea de ascensiune pentru care ai optat, de cat vrei sa stai sus la lacuri, e.t.c., asa ca rezerva macar jumatate de zi pentru acest traseu.
*Nu uita sa iti iei ceva de mancare si vreo doua beri sau o sticla cu vin. Ah! Ia si apa!
*Sus bate vantul binisor si vremea se schimba repede la munte, asa ca ia la tine un windbreaker, ca sa nu zic o geaca de fas :P


     Ultima tura din zona Svaneti - Mestia, a fost in satul aflat la cea mai mare altitudine din Europa, un catun locuit in permanenta, indiferent de vreme sau vremuri, din timpuri stravechi - Ushguli.

     Pentru a ajunge din Mestia in Ushguli faci cam 2-3 ore cu masina, pe un drum mai mult forestier (era in reparatii cand am fost noi - 2018), pe parcurs putand face opriri prin localitati la cele cateva magazine.

*Nu stiu daca e ceva sezonier dar pe drum am vazut milioane de fluturi albi, stransi in balti pe marginea si mijlocul drumului. Nu strica sa arunci un ochi daca tot ajungi pe aici.

     Ajuns in Ushguli poti lasa masina la podul de la intrare, poti vizita cele cateva magazine / terase turistice si poti folosi cele doua toalete "ecologice" :))) de peste apa ... succes! :P.

     In sat, putin mai sus de toalete, intr-un turn de aparare mult mai lat decat cele "obisnuite", se afla un muzeu cu 3 etaje ce se poate vizita contra sumei de 3 lari (parca), iar ceva mai la stanga, un alt punct de interes este turnul din deal, unde vei ajunge cu siguranta pentru cateva poze (noi am luat si pranzul la pachet aici si nu ne-a parut rau).

     In celalat capat al satului, spre crestele inzapezite, am ajuns si la o biserica fortificata, de unde ai o vedere faina asupra localitatii dar si a muntilor.

      Daca la urcare am ales drumul din dreapta, pe langa sat, la coborarea de la biserica am mers prin labirintul construit de ulitele satului, trecand pe langa case vechi, turnuri de aparare mai mult sau mai putin intretinute si ocazional pe langa copii de 4-5 ani gonind pe ulite pe cai fara sa :|



     Cam asta am vazut noi in zona Svaneti, un "judet" al Georgiei aflat la granita cu Rusia si ticsit pana la refuz cu ghetari, cascade, creste semete, lacuri, sate idilice si muuuulte multe peisaje superbe ce nu ne-au dat pace si ne-au fortat sa facem peste 4.000 de poze in cele cateva zile cat am stat aici.

     Cu toate ca Wizz a scos momentan zborul de Kutaisi, cu siguranta vom reveni in Georgia pentru a face cunostinta si cu zona mai "civilizata" a tarii, pentru o baie in Marea Neagra la Batumi, pentru un tur de Tibilisi sau niste bai termale la Borjomi. Speram ca si in aceste locuri vom da peste oameni la fel de ospitalieri si ca in urmatoarele ture ... vom manca mai putin :))







No comments:

Post a Comment

-----