Georgia: Kutaisi si imprejurimi


Info:
Perioada:  5-10.07.2018 (6 zile)
Organizat deCalatoreste Hai Hui / Lost in Travel
Dificultate:
     Drumurile lasa mult de dorit, dar se lucreaza intens la infrastructura
     Plata cu cardul aproape inexistenta. ATM gasesi foarte rar.
     Risc mare de revenire acasa cu kilograme in plus :))
Cazare:
     Kristina Guesthouse - Mestia
     Dali`s Guest House - Martvili
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com 
Album Foto:  Georgia
Costuri aproximative:  ~ 450 EUR ~ 2.100 RON / persoana (zboruri, cazari, intrari, etc.)
Moneda:  GEL (lari)

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:


    Conceptul calatoriei Secret Trip se bazeaza pe plecarea in tura fara a cunoaste destinatia / destinatiile ce urmeaza a fi vizitate. Grupul se reuneste la data x, ora y si locatia z si afla cu cateva minute inainte incotro si cu ce urmeaza sa calatoreasca. 
Fiecare oras / locatie este aflata de la organizator doar la sfarsitul vizitei in locatia precedenta.
Pack light and have fun!


     Vreme trece, vreme vine si iaca ne pregatim din nou de un Secret Trip, de acesta data avand siguranta totala ca urmeaza sa ajungem in Tunisia ... sau poate prin Orientul Mijlociu, prin una din tarile ale caror nume se termina in ...stan :)) ... Nope!

     Am aflat in dimineata plecarii, in Otopeni, ca destinatia din aceasta tura este unul dintre capetele noastre de lista, Georgia!!! (am ratat cateva ture si revelioane aici, asa ca ne doream sa ajungem cat mai curand).

     De zburat, am zburat cu WizzAir, in scurta perioada in care au avut zboruri Otopeni-Kutaisi, zboruri pe care speram sa le readuca in grila, pentru ca nu am apucat sa vedem toata tara si ne-a cam placut acolo.

     Inainte de toate, nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!



     Aeroportul Kutaisi este unul destul de mic, dar dureaza ceva sa treci prin controalele lor de pasaport asa ca ai rabdare si zambeste la camera :P


     Dupa control pasapoarte gasesti un mic bar, casa de schimb (preferabil sa nu schimbi aici decat ce ai nevoie de transport si poate un sandvis) si ghisee de unde iti poti incarca o cartela SIM in reteaua locala. Cartela se poate incarca de la 500 MB la 15 GB si poate fi achizitionata si in moneda locala si in EUR. Angajatii de aici iti pot face (de preferat) si setarile pentru conectare.

*Nu strica sa ai un telefon de rezerva daca nu vrei sa iti scoti cartela sau nu ai Dual SIM
*Nu pune mare baza in WiFi-uri pentru ca nu au vitezele noastre si o sa "plangi" cand o sa incerci sa postezi ceva sau sa dai un search in Goagle.


     La iesirea din aeroport, daca nu te astepta un mijloc de transport deja aranjat, poti opta pentru autobuz, taxi sau masina inchiriata ca sa ajungi in oras [transfer oras].

*Atentie!!!: In aeroport e plin de "taximetristi" care iti spun ca te duc pana in Suedia daca e nevoie, dar nu iti recomand sa incerci pentru ca cer de multe ori suma normala.

     Odata ajuns in Kutaisi [Ghid Google] ai de vazut cateva biserici, ruine si o fantana interesanta, dupa care te poti infrupta din bucataria georgiana.

     Ca sa te bucuri de oras trebuie sa ai si bani, asa ca mergi la o casa de schimb si ... schimba. Noi am schimbat pentru doua (2) persoane, 300 EUR = 855 GEL la curs 2,85, dar ai in vedere ca noi am avut transportul, cazarea si cateva mese incluse in pretul excursiei, deci schimba dupa cum crezi.

*Atentie! Cum am spus si mai sus, ATM-uri gasesti rar, iar spre Mestia ... mai greu cu casele de schimb. Mai bine schimbi mai mult aici si vezi la final cum procedezi cu ce ramai.

     Ca idee de cheltuieli, noi am dat 40 GEL pe o masa de doua persoane (2 Khachapuri + 2 beri + un suc), o bere la magazin e cam 2-5 GEL, o sticla de vin 10-15 GEL (mai scump nu inseamna mereu mai bun :)) ), iar intrari, souveniruri si alte maruntisuri nu sar de 10 GEL bucata.


     Acum ca ai schimbat bani, ai manacat prea mult si ai baut si doua beri, este timpul sa te plimbi putin prin zona.

     Noi ne-am plimbat si la sosire si la plecare pe langa Kutaisi, dar o sa includ aici tot ce am facut in zona, pentru a lasa Mestia, Ushguli si paradisul dintre ghetari pentru un articol separat.


     Cum spuneam si mai sus, orasul are cateva puncte de atractie turistica dar nu exceleaza in acest domeniu. Cele 2-3 biserici, parcurile si fantana din centru nu iti ocupa prea mult timp, asa ca te poti concentra pe ce ai de facut in afara orasului, unde iti vei petrece o mare parte din timp.



     La 20 de km de oras gasim pestera Prometheus, un urias labirint subteran amenajat cu lumini colorate, muzica si o iesire mai neobisnuita, pe apa.

     Pe net se gasesc mai multe tipuri de bilet, dar cu 30-35 GEL ai acces la un tur ghidat si la plimbare subterana cu barca (optional). Se poate achizitiona bilet "fara barca", in acest caz iesirea se face pe scari (nu ratezi decat plimbarea cu barca).

*Atentie!: Iesirea din pestera este la ceva departare de intrare, dar exista un minibus care transporta vizitatorii inapoi... atat ca tre' sa prinzi loc in el :)

     La intrare exista magazin pentru souveniruri, snacks si toaleta, iar vizita se face numai in grup, cu ghidaj.



     O alta super experienta te asteapta la 50 km de Kutaisi, in Canionul Martvili, unde pentru 28 GEL te poti plimba cu barca printr-un canion de poveste si poti face ceva trekking pe deasupra aceluiasi canion.

     La intrare gasesti un mic magazin, toaleta si o terasa. Mai jos, in dreapta, se afla "hangarul" din care primesti obligatoriu echipament (vesta+casca) pentru barca si imediat mai jos, debarcaderul.

*In canion nu ai voie cu alcool, pe traseul de barca exista salvamari si pe traseul de plimbare au paznici. Ah ... in barca te ocupi singur de vaslit asa ca poze face cine poate.

     Tura cu barca dureaza putin, 10-20 min, dar se merita pe deplin intrucat peisajul este ... wow! Apa limpede, razele de soare ce reusesc sa strapunga acoperisul gros al copacilor de deasupra, cascadele, totul creaza o atmosfera ce te lasa cu un zambet larg pe fata.

     Partea de trekking nu se lasa mai prejos, traseele trecand peste apa plina de pestisori, printre stanci si pe langa multe puncte de belvedere ce iti vor solicita putin aparatul.

*Atentie!: Datorita cascadelor ce creaza umezeala, aceste trasee sunt ideale pentru o cazatura in fund ... sau de pe un pod.



     Dintre numeroasele si spectaculoasele cascade din zona, noi am vazut doar Kaghu, un fel de bigger Bigar de la noi.

     Drumul pana la cascada este destul de "forestier", noi reusind sa ajungem cu microbuzele pana acolo doar datorita faptului ca soferii georgieni au sarit peste cursurile de siguranta rutiera si circula peste tot fara frica de accident sau alte probleme.

     Dupa "parcarea" de langa un pod, traseul continua la picior pana la cascada, drumul fiind punctat din loc in loc de marcaje turistice si de "magazine" cu bauturi non-alcoolice tinute la rece in apa raului.

     La cascada am avut surpriza sa gasim si cativa doritori de dusuri reci, numarul acestora crescand si cu cateva persoane din grupul nostru.



     Daca timpul, anotimpul si conditiile meteo permit, din Kutaisi se poate ajunge repejor si la Marea Neagra (cam 100 km), unde noi am dat o fuga pentru o balaceala, o bere si un apus pe plaja pietroasa din Anaklia.

     Aici, la o aruncatura de bat de granita cu zona separatista Abkhazia, gasesti terase, baruri, scena de concerte si o plaja ce seamana mai mult cu o cariera de balastru.


     Cam atat am vizitat noi in zona din jurul orasului Kutaisi, dar asta nu inseamna ca doar atat ai de vazut. In imprejurimi [link] mai gasindu-se numeroase cascade, canioane (nu rata Okatse cu pasarelele sale suspendate), ruine si alte atractii de tot felul.


     Daca ti-a placut ce ai vazut pana aici din Georgia, pregateste-te sa fii uimit, pentru ca in continuare plecam in zona Svaneti, un paradis al ghetarilor, al varfurilor de peste 4.000 m, al satelor din nori, al bucatariei pe baza de carne-branza-faina pana crapi :)) si al misterioaselor turnuri de aparare ce impanzesc teritoriul.






No comments:

Post a Comment

-----