Cipru: Infernul primitor din Paphos


Info:
Perioada:  9 - 15.08.2018 (7 zile)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Din 5 chelneri sau vanzatori la magazine, 6 sunt romani.
     Insula este foarte pro-turism asa ca ai multe activitati si obiective.
     Cazari pentru orice buzunar si oameni ospitalieri.
Contra:
     Google Maps nu este sincronizat cu transportul in comun (2018).
     ...grav daca te bazezi pe GM pentru plimbari in orase sau intre ele.
     Autobuzele au program neregulat. Program gasesti doar in cateva statii.
     In August faci insolatie de la avion la terminal si temperatura medie este 5.000 °C :))
     Plajele sunt in general stancoase.
     Volan pe dreapta ... in caz ca vrei sa inchiriezi
Cazare:
     Apartment Kato Paphos - Paphos
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com 
Album Foto:  Cipru - Paphos
Costuri aproximative:  ~ 450 EUR / ~ 2.100 RON / persoana (zboruri, cazari, intrari, etc.)
Moneda:  EUR

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:


     Pentru inceput ... NU MERGE IN CIPRU IN LUNA AUGUST !!!

     Acum ca ne-am lamurit cu asta, sa povestim putin despre aventura noastra in cuptorul dintre Europa si Asia, insula divizata si cu istorie tumultoasa ce poarta numele de Cipru.

     Impartita in Cipru de Sud (grecesc) si Cipru de Nord (turcesc), insula pe care se gasesc cele doua  "tari" a fost cotropita, asimilata, invadata si ocupata de mai toate marile puteri ce au avut influenta in zona din cele mai vechi timpuri pana astazi.

*ATENTIE!: Trecerea intre cele doua tari se face in baza unui pasaport valabil! Nu se poate trece cu buletinul, chiar daca "granita" trece prin centrul Nicosiei sau prin alte localitati!


     Pentru ca, din cauza temperaturilor exagerate, nu am reusit sa ne facem planul de a vizita mai mult din insula, o sa las mai multe povesti pentru urmatoarea incursiune si ma voi limita la Paphos si Limassol, in care am reusit sa ajungem.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreaker pentru searaaparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou, saltea sau colaccostum de baiemasca snorkeling si pentru urgente un fluier.

     Mai multe despre pregatirea unei ture, in sectiunea Sfaturi Utile!

     Pentru plati noi folosim cardul Revolut. Din link iti poti comanda si tu unul, gratuit!

Zboruri:

Ryanair - OTP - PFO => 06:45 - 08:55
si
Ryanair - PFO - OTP => 09:20 - 11:30

     Catre Cipru zboara si BlueAir si Ryanair (puteam sa jur ca si Wizz dar nu am gasit acum), iar preturile sunt acceptabile daca iti achizitionezi din timp.

     Noi am zburat cu Ryanair in Paphos si am aterizat pe un aeroport mic, unde a trebuit sa mergem prin soarele arzator cateva minute pana la terminal. Primul impact cu temperaturile cipriote ne-a fost suficient sa intelegem ca am gresit perioada pentru vacanta :)

Transfer:

     De la aeroport in oras poti ajunge cu autobuzul [ Info Bus Cipru / harta bus - salveaza in telef / laptop link-urile ], dar noi am avut asigurat transportul de gazdele noastre prin AlfaTaxiCyprus ce ne-a dus de la aeroport la cazare si invers cu un microbuz incapator si cu o doamna taximetrist foarte de treaba, asa ca-i recomandam.


Cazare:

     Kato Paphos nu se afla chiar aproape de tarmul Mediteranei (cam 20-30 min pe jos pana la plaje), dar este intr-o zona linistita, apartamentul (2 dormitoare mari + living + 1 baie + bucatarie) este ingrijit, dotat cu tot ce ai nevoie (aer conditionat in fiecare camera, masina de spalat, filtru cafea, plita, etc), are parcare, acces la piscina si magazine in apropiere. Bonus, cam totul se rezolva prin mail sau telefon. Cheia am gasit-o intr-un mic seif, in cutia postala. COOL!



Transport:

     Cum spuneam si in prefata, transportul in comun pe insula este un cosmar datorita faptului ca Google Maps nu are acces, programul este gandit pentru a te baga in ceata, multe rute nu au sens si program gasesti doar la capat de linie, in niste statii inchise, cu aer conditionat si personal care te poate ajuta in english ... daca ai noroc (statia din port este cea mai OK).

     Biletul de autobuz in oras costa 1.50 EUR, iar un abonament de 1 zi, 5 EUR. Ambele (plus alte variante) se achizitioneaza de la sofer, la urcare.

     Bilete de autobuz intre orase gasesti in anumite statii (Karavella Bus Station - Paphos), la pretul de 5 - 7 EUR pe sens, in functie de orasul in care mergi. Exista si optiunea de abonament de o zi pentru toate liniile la 15 EUR.

     In afara de autobuze, se pot inchiria de peste tot vehicule de tot felul, de la masini cu volan pe dreapta, la ATV-uri, Segway-uri, biciclete, moped-uri si multe altele.



Mancare si bautura:

     De mancat noi am mancat in apropierea plajelor, in proportie de 80% la doua restaurante ce ne-au placut mai mult: Tea for Two si Oasen. La ambele gasesti chelneri romani care iti pot da ceva sfaturi, preturile sunt cam in aceeasi grila si mancarea este delicioasa ... si multa.

     Bere la doza in magazin: 1,20 - 2,50 EUR
     Bere la draft in restaurant: 2,60  - 3,60 EUR
     O portie mancare restaurant: 8 - 15 EUR (portii mari)
     Un mic dejun: 3 - 8 EUR (se poarta mult English breakfastul ... miam!)

*Atentie!: Ai grja sa ai intotdeauna la tine o sticla cu apa. O sa consumi multa datorita caldurii, nu gasesti peste tot magazine si daca te trezesti undeva ca mori de sete si nu ai apa ...



De plaja:

     Un sezlong te costa cam 2,50 EUR pe orice plaja, iar daca vrei si umbrela mai scoti din buzunar 2,50 EUR (deci 7,50 EUR pentru 2 sezlonguri si o umbrela / zi). Majoritatea plajelor au bar sau macar un Gigel cu cutie frigorifica pentru racoritoare.

     Pe harta de mai sus gasesti si "DUSURI PUBLICE", unde ai acces la toalete, dusuri si vestiar pentru schimbat, toate gratuite.

     Plaje mai nisipoase gasesti spre aeroport (zona WaterPark - ai autobuz) sau spre Coral Bay (una dintre cele mai faine plaje din zona ... povestim in urmatorul articol).



Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Noi ne-am plimbat mult si ziua si noaptea pe strazi si nu am avut nici o problema pe nicaieri. Te poti astepta la grupuri de turisti galagiosi si bine imbibati cu alcool si poate cativa cersetori dar cel mai mult te vor agasa "comerciantii" de pe faleza, unde la fiecare pas te vor intreba de sanatate, de unde esti si daca vrei sa cumperi ceva de la ei.

*Atentie!: Pe insula sunt zone mai militarizate (o baza englezeasca, granita intre tari, etc). Daca faci off-road fara ghid, vezi sa nu ajungi intr-o zona interzisa. De asemenea, in peninsula Akamas gasesti mai rar civilizatie. Sa ai la tine un telefon de urgenta, mancare si apa - zona este desertica.

*Atentie!: Fara crema de protectie solara ... esti ars! :)) Recomand sa iti dai un strat gros din avion :)

*Ca incaltaminte de trekking recomand ceva sandale, nu papuci / slapi de plaja. Vegetatia uscata si ciulinii iti pot lasa amintiri neplacute in talpi :)

     Pe insula nu o sa ai probleme in a te descurca cu localnicii, intrucat engleza si romana sunt vorbite mai des decat greaca sau turca, fie ca esti la magazin, restaurant sau la vreo taraba cu souveniruri. In plus, cum moneda nationala este EUR, nu trebuie sa iti faci griji de conversie.


     In rest, apa e limpede si calda (abia astept sa iti povestesc despre Laguna Albastra), mancarea este delicioasa, berea rece, oameni primitori si ai tone de istorie pe metrul patrat. Daca nu ajungeam in furnalul din August, cu siguranta ne simteam mult mai bine in aceasta comoara turistica unde cu siguranta revenim ... candva :)

   Pana atunci, in urmatorul articol o sa povestim, ca de obicei, despre ce poti face odata ajuns pe insula, cat te costa fiecare atractie si ce iti recomand sa incerci. SeeYaa!






No comments:

Post a Comment

-----