EuroTrip 2018: Milano


Info
Perioada:  26.05 - 2.06.2018 (8 zile)
Dificultate:
     Putin somn daca vrei sa vezi cat mai mult din locatiile prin care ajungi.
     Exagerat de mult de mers pe jos.
     Cheltuieli ceva mai mari fata de o tura de weekend si mult mai multe pregatiri si "cercetare".
Cazare:
     Milano: Hotel La Pace
     Barcelona: Hostal Lesseps
     Bordeaux: Hotel du Parc
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
Album FotoMilano
Costuri aproximative:  770 EUR / 3.600 RON / persoana (zboruri, cazari, intrari, etc.)
MonedaEUR


Obiective (link catre site informativ):
Traseu:



     Prima tura de mare amploare organizata pe cont propriu ne-a dus prin trei tari pline de istorie, arhitectura grandioasa si privelisti de poveste.

     Cum in aceasta vacanta am avut patru zboruri, am fost nevoiti sa limitam dimensiunile bagajelor pentru a evita suprataxele de cala si alte asemenea distractii. Pentru mai multe detalii despre pregatirea unei ture si a sarsanalelor aferente, baga un ochi aici: Sfaturi si informatii.

     In acest prim articol discutam despre prima oprire din Euro Plimbarea noastra, orasul modei si shopping-ului european, Milano.


"Daca mai aud pe cineva ca "nu ai ce face mai mult de o zi in Milano", ii dau cu harta in cap!"

- Andrei ... rupt de picioare dupa mai mult de o zi in Milano

     Spre Milano am zburat cu WizzAir, ce a avut grija sa ne dea ceva palpitatii din prima, zborul de la 6 dimineata decoland abia spre pranz, rupandu-ne astfel cateva ore bune din prima zi.

     La aterizarea pe Orio al Serio International Airport aka Bergamo am sarit repede intr-un shuttle ce pleaca din fata aeroportului la intervale destul de scurte si am pornit spre oras. Shuttle-ul costa 5 EUR de persoana (posibil sa fie mai multe firme cu tarif diferit dar cam atat costa) si face o ora pana la Gara Centrala din Milano unde are capatul.

     30 de minute de plimbare mai tarziu ne-am cazat la Hotel La Pace, cazarea aleasa pentru pretul decent [ 90 EUR / 2 nopti / 2 persoane ], dar pe care nu o recomand foarte tare datorita departarii de obiective. In rest, camera a fost curata, cu balcon urias si baie acceptabila, iar receptia este deschisa 24 / 24. Have fun la lift daca te cazezi aici :)).


     Pentru a ajunge in centru poti merge pe jos, dar pierzi destul de mult timp, dupa cum am aflat noi, sau poti lua metroul. Milano se lauda la acest moment cu cea mai mare retea de metrou din Italia, o calatorie costa 1,5 EUR iar programul este 6:00 - 1:00.

     Inainte sa trecem la obiectivele turistice recomand, pe cat se poate, sa mergi sa mananci in zona canalelor de langa Porta Ticinese - Link Google Maps unde gasesti sute de terase si restaurante si o viata de noapte cum nu am vazut in restul orasului. Aici gasesti pizza buna cu 8-10 EUR si bere la 4-6 EUR asa ca o masa copioasa nu ne-a dus mai mult de 40 EUR cu tot cu spaga.


     Dupa cum intelegem din citatul de la inceput :), Milano nu este chiar un oras de o zi asa cum il recomanda multa lume, noi reusind sa ne plimbam multicel fara sa ajungem peste tot. In continuare cateva dintre locurile vizitate:
   
     Dupa cum era de asteptat, prima oprire a fost la faimoasa Catedrala din Milano, mult mai cunoscuta in intreaga lume ca si Domul din Milano.

     Domul se afla intr-o piata uriasa, flancat de muzee, statui si la fel de cunoscutele Galerii Vittorio Emanuele, despre care vorbim putin mai tarziu.

     In piata se afla numeroase terase, restaurante si magazine despre care nu o sa povestesc nimic, deoarece nu ne-am apropiat foarte tare de ele de frica sa nu ne dispara banii din buzunare doar la citirea preturilor :D.


     Pentru vizitarea domului mergi in partea dreapta a sa, la casieria / muzeu din cladirea de langa si achizitioneaza biletul dorit din oferta. Noi, pentru a nu sta la coada, am cumparat cu cardul de la automatele de bilete din incinta. - 16 EUR - Bilet Combo - Acoperis cu liftul / Muzeu / Catedrala.

     Ca sa optimizezi timpul de vizitare si pentru scaderea timpilor de la cozi, mergi acum in coltul stanga spate al domului si stai la coada de la liftul ce urca pe acoperis. (am primit si noi recomandarea de la un domn de la paza si intr-adevar economisesti ceva timp).

     Odata ajuns pe acoperis, urmeaza indicatoarele si bucura-te ca ai incarcat bateriile aparatului .. o sa stai cel putin o ora pe aici....

*Atentie: Sus nu exista toalete si nici surse de apa asa ca ai grija sa pleci pregatit ;)


     Dupa ce te-ai plictisit de arhitectura spectaculoasa a domului (pe care sper sa nu il gasesti si tu in renovare), poti sa cobori pe scarile interioare catre interiorul catedralei.

*Atentie: Ca in marea majoritate a lacaselor de cult, codul vestimentar este destul de strict asa ca fetelor, aveti grija ca partenerul (sau partenera) sa aiba o camasa sau o bluza de imprumut pe perioada vizitei, umerii goi nu sunt acceptati in casa ... domului :))


     La interior catedrala continua sa fascineze prin numeroasele statui (Domul detine recordul european de statui per biserica), vitralii uriase si coloane frumos sculptate.

     Avand in vedere ca nu sunt cea mai religioasa persoana "din camera", nu iti pot da mai multe detalii in afara de ce se vede in poze, dar ce iti pot spune e ca merita coada de afara pentru a admira si interiorul.

     La finalul vizitei poti trage o fuga si prin subsolul Domului, aici putand vizita ruine restaurate intr-un mic muzeu.


     Dupa cum povesteam mai devreme, am achizitionat un bilet combo ce include si intrare la muzeul de langa Dom (in dreapta Domului), acesta fiind urmatorul obiectiv vizitat.

     Muzeul gazduieste machete, statui, sculpturi si alte asemenea obiecte de arta, toate facand odata parte din cladirea Domului, dar acum depozitate si expuse de-a lungul galeriilor ce iti vor "manca" ceva mai bine de 30 de minute pentru o vizita rapida.

 
     Aproape la fel de faimoase ca Domul, Galeriile Vittorio Emanuele gazduiesc numeroase magazine prestigioase, restaurante "de fita" si lifturile ce duc catre pasarelele panoramice (...despre care am aflat abia acum asa ca noi nu am urcat :| ).

     In interior trebuie sa ajungi la magazinul de inghetata de la intersectia culoarelor (scump, vreo 1,5 EUR cupa dar .. wow!) si sa cauti pe podea un mozaic reprezentand un taur, avand grija sa respecti traditia milaneza de a-ti roti calcaiul pe testiculele bietului animal, asigurandu-te astfel ca ai inlaturat toate spiritele rele :)) .

     Galeriile au mai multe iesiri (4?), dar pe tine te intereseaza cea dinspre piata Domului si cea dinspre Piazza della Scala, unde se afla Monumentul lui Leonardo da Vinci, Teatrul Scala si cateva muzee. Tot aici e si un mic parc unde te poti odihni si hidrata de la fantanile cu apa potabila.


 
     Dupa o lunga plimbare pe Lipscaniul milanez de pe Via Orifici si Via Dante, am ajuns in fata unui alt obiectiv important al orasului, Castelul Sforza / Sforzesco ce gazduieste numeroase muzee, gradini si promenade gasindu-se la intrarea in parcul Sempione, despre care, ai ghicit, vorbim mai tarziu :D.

     Curtile interioare si gradinile castelului se viziteaza gratuit, zona fiind frecventata atat de turisti cat si de localnicii dornici de o plimbare in aer liber. Aici exista toalete publice gratuite si parca si apa potabila.



     Dupa plimbarea prin castel am luat o pauza in frumosul parc ce se intinde in spatele zidurilor, aici gasind chioscuri pentru rontaieli si hidratari, terase, Acvariul Civic (5 EUR), muzee, un stadion si Arco della Pace, un frumos arc de triumf. Tot aici am dat si peste un mini concert live, cu o super atmosfera, pe terasa unui bar dar si peste un grup de bulgari (cred?) ce isi manifestau talentele de dansatori si cantareti pe o banca la intrarea in parc ... m-am bucurat sa vad ca au la ei un steag si nu e al Romaniei  ...




     Dupa ce ne-am plimbat foooarte mult prin oras admirand arhitectura cladirilor vechi si casele si gardurile acoperite in flori albe cu un miros imbietor, ne-am indreptat catre o alta zona interesanta a orasului.

     Dupa cum spuneam si la inceput, aici este de preferat sa ajungi spre seara pentru masa dar nu foarte tarziu pentru ca ai de vizitat si cateva obiective.

     Astfel in zona gasesti Basilica di Sant'Ambrogio cu peretii ei caramizii, Basilica San Lorenzo Maggiore cu turnuletele stratificate ca un stup de albine, Coloanele Sfantului Lorenzo cu parfumul lor de marihuana si dealerii ce te intreaba la orice pas daca doresti ceva :)) (stiu ca aici cativa cititori se opresc sa marcheze locatia pe Google Maps :)) ), canalele Naviglio Pavese si Naviglio Grande, ambele pline de terase si restaurante galagioase in adevaratul stil italian si Porta Ticinese, un alt arc de triumf construit intr-un stil mai aparte.


     Cam atat am reusit sa vedem in Milano. Chiar daca am facut un veritabil tur de forta, nu am reusit sa vedem tot ce era de vazut (chiar voiam sa ajungem la Bosco Verticale - blocurile verzi), dar ca mai peste tot pe unde am ajuns, nu e rau sa lasi ceva pentru data viitoare :D.



     Din Milano am plecat dis-de-dimineata cu un shuttle catre Malpensa, shuttle ce pleaca tot de la Gara Centrala dar pe care l-am gasit cu greu in acea dimineata ... probabil a fost de vina lipsa de cafea dar eu iti recomand sa cauti statia din timp pentru a nu avea vreo surpriza. Noi am gasit la 8 EUR, dar probabil si aici sunt mai multe firme cu tarif diferit.

     In urmatorul articol din seria EuroTrip 2018 povestim despre o escapada de o zi pe Lacul Como, un tinut de poveste unde cu siguranta ne vom intoarce intr-o zi.


EuroTrip 2018: Lacul Como




No comments:

Post a Comment

-----