Trovanti si asezari rupestre in Buzau


Info:
Perioada:  29.04.2018 (1 zi)
Dificultate: Desi nu ai nevoie de masina de teren, drumul in unele zone este destul de dificil.
Album FotoTrovanti si Asezari Rupestre
Costuri aproximative:  150 RON / persoana (combustibil, mancare, bautura, etc)
Moneda:  RON


Obiective (link catre site informativ):

Traseu

     Pentru ca mai trebuie din cand in cand sa respectam acel "de weekend" si pentru ca avem o tara frumoasa ce ofera o multitudine de obiective faine, dar din pacate nepromovate, am plecat intr-o frumoasa zi de Aprilie la o plimbare prin judetul Buzau.

     Aceasta este o tura scurta asa ca nu iti recomand un bagaj foarte voluminos, dar nu strica sa ai la tine o pelerina de ploaie daca se anunta vreme rea, bocanci de tura, aparat foto si ochelari de soare. Mai multe sfaturi despre bagaj, aici: Pregatirea unei ture.


     In aceasta tura am avut ca obiective trovantii de la Ulmet, despre care doar auzisem pana acum si o vale din Tara Luanei unde se regasesc numeroase trasee ce duc spre asezari misterioase cu povesti pierdute in negura timpului.

     Am plecat de dimineata din Bucuresti insotiti de Mr. Cornel si am pus cap compas localitatea Ulmet de unde urma sa intram in primul traseu.

Info!: Aparent exista o decizie a primariei Boziorul de a institui o taxa de vizitare pentru trovanti si rupestre. Probabil 5-10 lei, dar nah, fyi sa nu pleci fara portofel in traseu.

     Dupa ce urmezi indicatiile Google Maps pana spre trovanti, iti recomand sa lasi masina in localitate si sa parcurgi restul drumului pe jos deoarece drumul forestier este destul de accidentat si fara o garda ridicata ai sanse sa lasi ceva pe acolo. In plus, cei ce au mers cu masinile pana mai aproape au fost atacati de o haida de cai ce le-au mancat numerele de inmatriculare. Am poza ca altfel stiu ca nu ma crezi :))

     Dupa ce ajungi in poienita si dai de prima stanca rotunjita, urmezi valea pana gasesti pe stanga o poteca cu scari ce te duce pana pe platoul trovantilor. De aici poti urca in padure pe trasee lungi de cateva ore, dar majoritatea trovantilor sunt pe platoul principal.

     Cu tot cu poze si urcat pana in padure si inapoi nu ar trebui sa "pierzi" mai mult de 2 ore aici, dar in cazul in care ai un ghid local cu tine si stai sa asculti povesti si legende despre aceste locuri e posibil sa te "intinzi" mai mult.


     Urmand indicatiile Google Maps te vei indrepta spre localtitatea Nucu, unde pe un drum la fel de forestier vei cobori pana la o parcare :)) unde poti lasa masina ... daca gasesti loc liber. In cazul in care ai o masina de teren sau nu iti pasa de baia de ulei, poti urca pana in poiana de unde incepi traseele, cu toate ca din ce am citit, primaria Bozioru vrea sa amenajeze o parcare si sa interzica accesul auto pana in poiana.

*Ai grija pe unde pasesti pentru ca in zona sunt serpi si nu e politicos sa-i calci pe coada.

     Odata ajuns in poiana vei observa indicatoare cu recomandari de trasee si obiective, zona fiind intesata de pesteri, chilii, formatiuni stancoase si alte asemenea frumusetzuri ce, din cate am inteles, iti pot lua cateva zile pentru a le vizita integral.



     Cum noi am ajuns destul de tarziu aici, ne-am bucurat doar de cateva obiective cum ar fi:

     - Poiana Cozanei

     Aici se termina drumul forestier si gasesti o mica bisericuta deasupra unui izvor cu apa potabila si tot de aici incep intrarile in traseele turistice.


     - Pestera lui Dionisie Tocatorul

     Imediat in partea stanga a poienii, accesibila atat pe o poteca din stanga (mai usor de urcat) cat si pe o poteca din dreapta (pe langa panou, mai abrupt), se gaseste o mica pestera sapata intr-un colt de stanca aflat la destul de mare inaltime.

     In pestera se urca pe o scara de lemn, iar intrarea este destul de ingusta asa ca ai grija daca ai rucsac la tine sau ai probleme cu inaltimile. Inauntru au loc lejer 4-5 persoane, dar in afara de priveliste si fabuloasele scrijelituri si desene cu numele celor mai prosti oameni din tara si nu numai :( , nu ai mare lucru de vazut.

- Pestera lui Dionisie Torcătorul cod LMI BZ-II-m-A-02432.07
Numele îi vine de la pustnicul Dionisie din secolul XIX, care îndeletnicindu-se cu torsul, localnicii i-au adăugat cognomenul de Torcătorul. Este localizată într-un martor de eroziune numit Piatra PeÈ™terii, sub culmea Crucea Spătarului, la 3 km de satul Nucu.
ÃŽn încăperea situată la înălÈ›ime È™i dotată cu ferestre săptate în piatră, se ajunge pe o scară de lemn fixată în lăcaÈ™uri anume. Datată în secolele XVI-XVII după majoritatea elementelor, câteva inscripÈ›ii indică posibila origine aflată în preistorie. Alte opinii bazate pe existenÈ›a crucilor de tip Malta, a ferestrelor în arc frînt È™i a unei cruci cu raze o situează în secolele IV-V.


     -  Pestera "Fundul Pesterii"

     Putin mai in dreapta de coborarea abrupta de la pestera, se traverseaza o zona mlastinoasa si se urca putin pana la un alt obiectiv, Fundul Pesterii fiind o micuta scobitura in stanca, inchisa cu un grilaj.



     Din pacate doar atat am avut timp sa vizitam din vasta comoara naturala, turistica si istorica din Tara Luanei dar ne-am promis sa revenim cu prima ocazie pentru a explora intreaga zona ... poate de data asta cu o harta pe care sa avem si obiectivele :))




No comments:

Post a Comment

-----