Bulgaria: Tura de vara la Balchik


Info:
Perioada: 7-10.08.2020 (4 zile)
Organizat de#afkdeweekend
Pro
    Preturi, drumuri, servicii, plaje si turism mai bun decat la noi.
    Combini lejer odihna la plaja si vizite la obiective.
Contra:
    In vremuri de pandemine, posibil necesar test COVID    
Album FotoVacanta la Balchik
Cazare:
    Golden Sands: Hotel Lilia      
Costuri aproximative:
    700 - 1.000 RON / de persoana (transport/ cazare / mancare / intrari / etc)
Moneda: Leva [ BGN ] 
 

Obiective (link catre site informativ):
  • Fortareata Ovech
  • Balchik
  • Golden Sands - Nisipurile de Aur
  • Cap Caliacra (Kaliakra)
  • Shumen

  • Atentie! Momentan (2021), Bulgaria solicita test COVID la intrare in tara.
    Verifica intotdeauna pagina MAE cand pleci intr-o alta tara, pentru a avea informatii actualizate despre reguli si atentionari:  MAE - Bulgaria

    Harta obiective:

    Reclama / Info:

         Aceasta este o tura de grup mic sau cuplu, fara organizator. Trebuie sa iti cauti singur cazare, sa te ocupi de transport si sa gasesti obiectivele.

          Avand in vedere ca este o tura de mare si plaja cu putin trekking, ai nevoie doar de un rucsac si cateva haine. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu roamingbocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de unde vrei sa mergi si pana la cat vrei sa stai noaptea pe plaja.

        Pentru plati sau retrageri in Leva, poti folosi in siguranta cardul Revolut.

    Transport:

        Noi am mers 3 persoane, cu AFK-mobilul personal si am iesit destul de bine la combustibil. Am plecat cu plinul din Bucuresti si am mai alimentat doar o data in Bulgaria.

        Drumurile sunt mai mult decat decente peste tot pe traseu, DAR!!!! ai mare grija la speed bump-urile din Bulgaria. Limitatoarele de viteza sunt camu(n)flate in culoarea asfaltului, sunt foarte late si inalte, iar daca le iei cu mai mult de 30 la ora, e posibil sa decolezi.

        Mare grija la alegerea hotelului daca mergi tot in Nisipuri. Intereseaza-te din timp daca ai parcare asigurata, deoarece in perioada de varf nu gasesti loc de parcare nici macar cu plata. Noi am dat si 20 de Leva pe noapte ca sa parcam la 5-6 hoteluri distanta, intr-un gang.
     



    Cazare:

        Hotelul Lilia se promoveaza ca hotel de 4 stele, dar nu te astepta la mare lux pentru 60+ EUR / noapte / camera, in regim All Inclusive. Este mai mult decat decent, avand in vedere ca nu ai venit sa stai in camera. E curat, au lifturi, piscina, SPA, sala de forta, restaurant destul de mare (vorbim despre el mai jos), plaja este, la propriu, peste drum si are iesire direct la promenada pe care te poti plimba in fiecare seara, pana la port sau pana la parcul de distractii.

        Marea problema vine de la parcare. Au cateva locuri in fata hotelului si o sa vezi zilnic masini inghesuite pana in usa rotativa de la intrare. Asta e o problema general valabila in zona, asa ca nu prea o putem imputa hotelului, doar sa ai in vedere acest fapt.

        In rest, camerele sunt uriase, cu vedere la mare, frigider, balcon si spatii de depozitare.


    Mancare si bautura:

        Restaurantul hotelului a fost baza pentru mic dejun si cina in fiecare zi. Ambele sunt in regim de impinge tava, cu servire de catre angajatii hotelului, pentru a evita contaminarea produselor de maini nespalate si purtatoare de bacterii.

        Mancarea nu este deosebit de variata, dar gasesti in fiecare zi cate ceva de umplut platoul folosit pe baza de farfurie. (...da, am prins plin de romani care pastreaza traditia etajarii mancarurilor pe 2-3 farfurii 😐). Mare grija la ora la care vrei sa servesti masa. Se formeaza cozi destul de mari la ora "deschiderii" restaurantului si poti pierde degeaba 20 de minute la coada. Vino printre primii sau ultimii.

        In afara de hotel, gasesti numeroase terase si mici restaurante unde poti gusta preparate locale, iar pentru apa, bere si alte cumparaturi, ai magazine din loc in loc cu frigidere date la maxim. Mai peste tot poti face plata cu cardul, asa ca nu trebuie sa cari cash la tine peste tot.

        In Balchik toata promenada este ticsita de terase si restaurante, care mai de care mai frumos aranjate si cu meniuri mai variate. Cartofii cu usturoi si plescavita nu dau gres niciodata, dar ai si preparate din peste si alte minuni la alegere.

        Nu puteam sa ajungem in Bulgaria fara sa trecem si pe la un Happy Bar And Grill, asa ca am intrat in Varna, special pentru un pranz la restaurantul din port. Stiu ca deja fac reclama, dar restaurantele astea sunt pe alta treapta si abia astept sa ajung din nou pe la unul. 


    Cheltuieli:

        Nu am o idee exacta despre cat am cheltuit per total in plimbare. Bulgaria nu o mai consideram "tura" dupa mai bine de ... 15? iesiri pe aici (nu am facut articole pentru toate), asa ca valoarea de la inceput este orientativa. Noi avem mereu Leva in casa, asa ca la fiecare incursiune, punem restul de bani la pusculita pentru urmatoarea si nu mai numaram cu cati plecam.

        Combustibilul este mai ieftin ca la noi.
        Camera la hotel este, cum spuneam, pe la vreo 60 de EUR la All Inclusive.
        Intrarile pe la obiective sunt intre 2 si 5 Leva.
        Preturile la magazine sunt tot cam ca la noi, poate chiar mai decente, in raport cu moneda lor.  



    Siguranta si interactiune cu localnicii:
       
        Noi nu am avut niciodata probleme in Bulgaria, ca am mers singuri sau in grup, dar toate acele povesti cu masini oprite in pustietate si talharite, portbagaje sparte in parcare si lucruri chiar mai rele, trebuie sa aiba o baza de adevar, asa ca mergi cu bagare de seama in afara locurilor turistice, nu lasa nimic de valoare in masina (in nici un caz la vedere) si incearca sa eviti opririle in afara localitatilor.

        112 functioneaza si in Bulgaria, asa ca in caz de activitati suspecte, suna cu incredere. Revin si aici cu pagina MAE, unde poti afla mai multe despre siguranta vizitarii acestei tari: MAE - Bulgaria

        Pa partea de comunicare, in orasele mari nu ai probleme cu engleza, iar datorita fluxului din ce in ce mai mare de turisti romani, foarte multi comercianti au inceput sa vorbeasca, macar la un nivel minimal, romana.   



    Obiective turistice:

        Cateva obiective din tura au mai fost bifate in ture Away From Keyboard, dar ne plac si cum am avut un pasager care nu le-a mai vazut, am decis sa ne bucuram din nou de ele, pe o vreme superba.

        Shumen - Urias monument de beton
    • Timp vizitare: 30 min - 1 ora
    • casa de bilete langa monument (dar multi o ocolesc prin stanga)
    • Intrarea este 2-3 Leva, asa ca recomand sa iei bilet
    • Priveliste faina si de la platforma de parapanda de dupa monument      

        Nu mai stiu a cata oara este cand ajungem aici, dar privelistea a ramas la fel de faina, chiar daca uriasii de beton nu ne mai impresioneaza ca la prima vizita.

        Gasesti in link mai multe articole cu si despre acest monument comemorativ: Shumen (bonus, gasesti si o recomandare de restaurant fain in centru).


    Fortareata Ovech - ruinele unei localitati - fortareata din secolul 3
    • Timp de vizitare: 30 min - 2 ore
    • Acces prin padure sau din oras
    • Pod cu priveliste foarte faina si foarte fotogenic
    • Bilet: 4 Leva
        Aflata de cativa ani pe lista "want to go", dar mereu prea departe de traseul nostru, fortareata ne-a primit pe o vreme superba, poate putin cam calda si aproape pustie.

        Accesul se face prin doua puncte: 
      • prin oras, unde ai parcare, poteca si scari in spirala pana la platou;
      • prin padure (te duce waze), cu drum forestier, mica parcare si scarile antice din piatra (recomand);
        Daca mergi pe drumul forestier, sa ai in vedere ca este sens unic si exista posibilitatea sa se aglomereze excesiv la ore de varf.

        Urcusul nu este foarte abrupt si se face pe o scara sapata in stanca, pe care nu trebuie sa o ratezi in caz ca urci din oras.

        Platoul este semanat cu fundatii ale cladirilor antice, iar in partea dreapta gasesti o veche poarta ce duce la podul de lemn. Aici o sa faci cateva poze 😆.

        Noi nu am continuat traseul pentru ca ne grabeam si era foarte cald, dar mai departe poti traversa un alt pod spectaculos, ce duce la una dintre sutele de manastiri rupestre ale Bulgariei. Cu siguranta data viitoare ajungem si acolo.


    Golden Sands - Nisipurile de Aur - all inclusive, plaja si soare
    • Localitate doar cu cazari, magazine si restaurante
    • Plaje nesfarsite
    • Aglomeratie si lipsa locuri de parcare
        Nu stiu ce iti pot povesti aici mai mult decat scurta descriere... Zona este buna doar pentru relaxare, mancare si balaceala. Altceva nu prea ai de facut.


    Balchik - istorie, peisaje, plaja, natura, restaurante
    • localitate cu istorie strans legata de Romania
    • parc, gradina botanica, "Palatul" Reginei Maria
    • Acces 14 - 15 Leva de persoana - castel+gradina
        De parcat iti recomand in zona portului parcarea centrala (gratuita), sau o parcare platita. In Bulgaria se ridica masini intr-o veselie, asa ca daca parchezi in rand cu lumea, pe strada, ai grija sa nu fie pe aproape vreun semn cu "atentie se ridica masini". Alternativ, poti parca in zona de sus a orasului, intr-o parcare platita (1-2 leva / ora, nu mai stiu) si poti face traseul in coborare, dar ratezi promenada sau ai mult de mers pe jos.

        Noi am ajuns aici doua saptamani la rand, asa ca am parcat si jos si sus. Partea de Balchik din articol este o combinatie a ambelor ture.

        Dupa ce ai parcat (in port), te poti plimba in voie pe promenada bine ingrijita pana la intrarea la casa de vacanta a Regiei Maria, denumita pompos Palatul Balchik. In functie de cat de tare te grabesti, poti face o pauza la unul dintre restaurante sau te poti racori cu o inghetata de la numeroasele restaurante, magazine si tonete de pe malul apei. Promenada a fost destul de recent restaurata si acum se ridica la standarde inalte ca prezentare si servicii.

        La intrarea de jos in parcul palatului trebuie sa achiti taxele de vizitare pentru palat si gradina, biletele fiind cam 15 Leva de persoana. Nu ai cum sa cumperi doar pentru castel sau doar pentru gradina, oricat ai incerca sa te certi cu taxatorii. Intrarea este pe usa principala, iar iesirea este prin gradina. (valabil si pentru accesul pe sus - bilete castel + gradina, obligatoriu).

        Palatul este compus din parter plus etaj si are in total 5 sau 6 camere, in care poti admira mobilierul acelor vremuri si cateva artefacte arheologice. Tot aici poti vedea si cada in care facea baie regina.

        Gradina este impartita in zone, in functie de tipul de plante folosit. Tot in gradina gasesti magazine, fantani si alte amenajari cu apa, o cascada, poduri si chiar si o mica biserica, de langa care poti cumpara cu 1 leva apa rece. Nu rata si sera cu cactusi, inclusa in acelasi pret. Tot in gradina gasesti si toalete, dar nu mai retin daca erau contra cost sau gratuit.


    Cap Caliacra (Kaliakra) - ruinele unei fortarete, peisaje faine
    • Timp vizita: 1 ora
    • Toaleta, restaurant, belvedere, ruine, parcare gratuita
    • Acces: 3 Leva
        La Kaliakra am mai ajuns si cu alte ocazii, dar este o zona mult prea frumoasa pentru a nu o vizita, macar pentru cateva zeci de minute, chiar si a doua sau a treia oara.

        Ruinele fostei fortarete se intind pe intreaga "sulita" ce strapunge Marea Neagra pe o distanta de mai bine de 1 km, peisajele oferite de stancile rosiatice, apa de un verde inchis si cerul  albastru fiind desprinse parca din tarmurile irlandeze.

    Atentie! Peninsula are putine locuri umbroase si este bine "batuta de vant", asa ca ai toate sansele sa faci insolatie aici. Nu uita sa pui in bagaj o palarie, buff, sapca, sau orice altceva iti poate servi ca protectie contra soarelui puternic. De asemenea, aici functioneaza si o instalatie militara, asa ca daca ai ajuns pe zona cu vreo drona, intreaba daca o poti ridica, inainte sa te trezesti cu un puscoci indreptat catre tine.

        Cel mai fain peisaj se gaseste, normal, la capatul traseului, unde coborand cateva scari, ajungi intr-o colivie de piatra, cu panorame superbe. Undeva in dreapta poti sa cobori si catre usa de piatra, sau chiar pana la nivelul apei, dar ia in considerare ca trebuie sa si urci inapoi.


    Stancile de la Tyulenovo - am ajuns de cateva ori pe aici si tot nu stiu sa pronunt cum trebuie numele
    • Acces gratuit
    • Trekking 30 min - 1 ora ... doua ...
    • Zona foto
    • Nu ai magazine sau toalete pe traseu
        Lasa masina pe marginea drumului, inainte de a ajunge la apa (inainte de Poseidon pe GMaps). Este greu de intors daca e aglomerat si ai de mers doar 5 min in plus.

        Traseul de trekking este lejer, cu doar cateva mici urcusuri si coborasuri, iar privelistea face ca timpul sa zboare rapid si sa nu iti dai seama ca "hai putin mai departe - mai hai putin - inca putin" poate transforma plimbarea intr-un traseu de 2 ore. Pana la Arcada este suficient, daca te grabesti.


    Farul de la Shabla - e un far, la ce te asteptai?
    • Mic muzeu in aer liber
    • Cel mai vechi far din Bulgaria
    • Acces gratuit
        Aici am oprit doar cateva minute, pentru dezmortit picioarele si luat "la revedere" de la Bulgaria, in aceasta plimbare.

        Ai de vazut farul, cateva ancore si alte "sculpturi" cu iz naval si astronomic, pontonul urias si barcile pescaresti.


        Destul pentru 4 zile de vara. Mai mergem si acasa, cu promisiunea ca revenim cu drag si cu urmatoarea ocazie in mereu primitoarea Bulgarie!

    Follow #afkdeweekend for more!





    No comments:

    Post a Comment

    -----