12-14.05.2017 - Italia: Venetia

http://afkdeweekend.blogspot.com/2017/06/12-14052017-italia-venetia.html
Obiective (link catre site informativ)


Traseu:

Info:
Durata: 3 zile
Dificultate: Mult, foarte mult de mers pe jos, daca vreti sa vedeti tot orasul
Organizat de: Noi, poporul
Cazare in Mestre:Venice Bangla Guest House (...ish ;)) ) via Hostelworld
Album Foto: Venetia 
Costuri aproximative: 300 EUR / Persoana
Moneda: EUR

     Fiind unul dintre cele mai cunoscute orase italiene si printre cele mai cunoscute obiective turistice din lume, Venetia nu putea lipsi de pe lista personala de cuceriri, asa ca am planuit indelung, la o cafea intr-o sambata dimineata, un weekend in frumosul oras.

     Ca punct de inceput, Venetia se merita vizitata la sfarsit de primavara sau inceput de toamna, pentru a prinde temperaturi acceptabile si a putea vizita pe indelete toate obiectivele. Daca este prea frig, vantul si atmosfera mohorata strica plimbarea, iar daca este prea cald, mirosul venit de la apa din canale o sa transforme experienta intr-una mai putin plcuta. Bineinteles, daca va cautati din timp cazare si nu va deranjeaza aglomeratia dusa la extrem, orasul se poate vizita in timpul cunoscutului Carnaval de la Venetia, cand orasul este invadat de masti si costume de epoca dar si de hoarde de turisti.

     

     Pentru aceasta tura noi am optat pentru un zbor low-cost cu WizzAir: Bucuresti-Treviso, dar e posibil sa gasiti zboruri si direct in Venetia, pe aeroportul Marco Polo.

     Skyscanner, Kiwi si Momondo sunt motoare foarte bune de cautare dar de multe ori gasiti oferte bune pe site-urile companiilor aeriene.

     Ca intotdeauna, recomand salvarea unui itinerariu in Gogole Maps si download-area zonei in Google Trips pentru o mai usoara navigare a orasului si pentru a gasi mai usor obiective, restaurante si alte puncte de interes.

     Deoarece am plecat in perioada in care se desfasura in oras La Biennale, un festival de arta ce aduna participanti din toate colturile lumii, am patit la fel ca in tura precedenta [Bulgaria: Veliko] si am gasit foarte greu cazare in zona Mestre, partea continentala a Venetiei.

     Pentru a ajunge din Treviso in Venetia / Mestre, am gasit doua modalitati de calatorie: transport "din bucati" cu RATB-ul local [Info si preturi: ACTV] la 1,5 EUR per calatorie sau transport direct cu shuttle [Info si preturi: ATVO] la 12 EUR.

*Google Maps: Variante transfer

     De la aeroport am plecat cu bus-ul normal [ 101 + 6E ], chiar daca nu am gasit bilete nici in statia de la aeroport, nici la sofer si nici in Scorze, unde aveam legatura.

*Daca optati pentru aceeasi varianta, 6E opreste in aceeasi statie cu 101, chiar daca Google Maps spune sa mai mergeti 20 m mai departe. Asteptati 5-10 minute si apare conform programului afisat...pentru cine se gandeste sa se uite pe ambele parti ale programului :))

     Am aflat mai tarziu ca biletele se achizitioneaza din Tabacchi Shops (magazine ce comercializeaza tutun), chioscuri de ziare sau in unele zone de la masini automate de vanzare bilete. (noi am luat numai de la Tabacchi shops).

     Cum nu am gasit bilete si nici soferii nu au dorit sa ne vanda, am mers gratuit pana in Mestre, unde aveam cazare si de unde am reusit sa cumparam bilete pentru traseul Mestre-Venetia.

*Atentie: Desi noi am avut noroc si nu am prins control, amenzile in Italia sunt imense fata de pretul unui bilet, asa ca nu riscati si cautati aparat sau casa de bilete in interiorul aeroportului.

     Odata terminata aventura transferului, a inceput aventura cazarii, hostel-ul fiind foarte bine pitit (dupa cum citit si in review-uri) si a fost nevoie de ceva invartit prin zona si intrebat pe la magazine pentru a gasi usa cu pricina.

     Intr-un final am reusit sa gasim intrarea dar nu am reusit sa dam de nimeni la interfon...asa ca am intrat in cladire cand a iesit un locatar. 
     Am ajuns la etajul la care se afla hostelul si am batut la usa pana a iesit ...cineva de la receptie? Ei hai! A iesit o tanara somnoroasa ce parea ca petrecuse toata noaptea si care incerca sa ne explice ca tipul de la receptie e foarte OK dar ca nu prea sta pe acolo :|
     Ca sa nu scriu 10 pagini pe tema asta, intr-un final a venit cineva, care a chemat pe altcineva, care ne-a explicat ca rezervarea a fost anulata demult dar ca nu e problema, se rezolva.
     Reticenti ne-am facut check-in-ul si am lasat o parte din bagaj acolo pentru a prinde totusi si cateva ore de vizitat Venetia.

     Din centru sunt mai multe autobuze sau tramvaie / trenuri de suprafata care merg dinspre continent catre Piata Roma, locul in care se opresc toate mijloacele de transport pe roti, ce traverseaza Podul Libertatii pentru a ajunge pe insule.

     Buun! Am ajuns in Venetia. What now?!

     Pai, din experienta proprie si personala, cel mai bine e sa bati orasul la picior, nu sa fugi de colo-colo cu vaporetto, pentru ca astfel risti sa pierzi mult din farmecul acestui magnific oras.

     De asemenea, Google Maps este folositor doar ocazional, deoarece labirintul de stradute inguste nu se impaca prea bine cu semnalul GPS si deci si cu orientarea pe harta.
     Cel mai simplu de navigat prin oras este prin urmarirea placutelor indicatoare ce se afla aproape la fiecare intersectie si care te ghideaza spre toate obiectivele principale din oras.

     Noi am impartit cele doua zile de city break astfel: una de explorat orasul fara tinta fixa (doar cu putin ajutor de la amicul Google Maps) si una de vizitat obiective fixe (muzee, biserici, piete, etc.).

*WARNING!: Mai peste tot prin oras se gasesc persoane dornice sa iti ofere un trandafir. NU PUNETI MANA PE TRANDAFIR! Odata primit vi se cer 10-20-30 EUR pe el si "vanzatorul" refuza sa il primeasca inapoi. De obicei sunt vizate fetele singure sau cuplurile dar e de preferat sa evitati contactul cu aceste persoane.

De asemenea, la obiectivele principale se gasesc mereu 2-5 persoane de culoare cu numeroase genti asezate pe jos. Gentile sunt furate si baietii fug imediat daca apar carabinierii asa ca stati departe de ei.

     In prima zi am traversat Constitution Bridge, un pod modern cu balustrada din sticla ce trece peste Grand Canal si face legatura cu gara din Venetia, dupa care am hoinarit pe stradute, podete si prin piete pana am ajuns la Podul Rialto, unul dintre obiectivele principale de vizitat in Venetia.






     In continuare am vizitat un mic muzeu de arta moderna si am mers si in port pentru a admira uriasele orase plutitoare "parcate" aici, dupa care am continuat drumul spre Palazzo Grassi, un muzeu aflat intr-un varf de insula si Santa Maria della Salute, o imensitate de biserica ce te da putin "pe spate" cu arhitectura si sculpturile sale.



     Am continuat plimbarea noastra spre faimoasa piata San Marco, locul in care sunt condensate mai toate obiectivele importante din oras, obiective pe care nu le-am bifat astazi decat la exterior si am terminat prima zi in "cartierul" Castello, dupa mai bine de 7 ore de mers pe jos.

     Aventura cazarii a fost reluata cand am ajuns la hostel, unde dupa cateva telefoane din fata cladirii am reusit sa contactam pe cineva.
     Dupa cateva minute de asteptare, a aparut si receptionerul / patronul hostelului care a fugit pana sus, ne-a adus bagajul lasat de dimineata si ne-a condus catre o masina ce urma sa ne duca la ...noua cazare :))
     Cu gandul ca urmeaza sa ne luam adio de la ceva organe interne, am urcat in masina cu inca doua doamne venite din Spania ce aparent au avut aceeasi surpriza cu cazarea.
     Am fost condusi intr-un cartier de langa gara, unde am intrat intr-o cladire fara insemne dar care aparent era un hostel operat de un prieten al "patronului" de la primul hostel.
     Din fericire ne-am pastrat organele interne si camera a fost chiar foarte curata si bine amenajata...chiar daca putin cam friguroasa.





     A doua zi am ajuns ceva mai devreme pe insula si am decis sa mancam mai low cost, avand in vedere ca o masa costa intre 30 si 60 EUR pentru 2 persoane cam oriunde pe insula.
     Am optat pentru Burger King, restaurantele fast food fiind cam in orice oras o sursa sigura de mancare ieftina si cat-decat decenta.
     La casierie am avut surpriza sa dam peste un roman de-al nostru, care ne-a facut si mai marea surpriza sa ne ofere "din partea casei" cafeaua si berea, fapt care pe mine m-a frapat in asa hal incat nici nu mai stiu sigur daca i-am multumit sau nu. Thanks dude!

     In continuare am trecut din nou podul Rialto, de data aceasta pornind cu tinta fixa catre Piata San Marco pentru a vizita cateva din obiectivele de aici.

     Primul pe lista a fost St. Mark`s Campanile, uriasul turn-clopotnita ce se poate observa din mai tot orasul.
     Vizitarea se face contra cost (8 EUR / pers) si tot contra cost se poate achizitiona si un ghid audio pentru cei ce vor sa afle mai multe despre istoria turnului.
     In functie de conditiile meteo si de ora, se poate sta la coada chiar si o ora pentru a intra in turn asa ca pregatestete cu rabdare din plin.
     In turn se urca cu un lift destul de spatios dar sus, datorita hoardelor de turisti, este destul de greu sa gasesti un loc bun de observatie, chiar daca turnul ofera o panorama la 360° prin ferestrele imense, acoperite din pacate cu plasa de protectie.

*Pe fiecare latura se gasesc dispozitive de observare ce ocupa aproape intreaga fereastra dar lasa loc de strecurat pentru o persoana - doua.


     Al doilea obiectiv a fost Bazilica St. Marcu, o cladire impunatoare si foarte puternic decorata cu statui, picturi si basoreliefuri.
     Intrarea aici este gratuita dar nu este permis accesul cu bagaje voluminoase, acestea putand fi depozitate gratuit si in siguranta intr-o camera amenajata special in gangul din stanga pietei (va indruma personalul din fata bazilicii).
     Fotografiatul si filmatul in incinta sunt interzise si personalul este mereu cu ochii pe cei ce incearca sa prinda totusi cateva cadre din interior.
     Spre iesire, pe stanga, este o scara ingusta ce permite accesul la muzeul (contra cost) de la etaj si la terasa de pe care se poate observa intreaga piata. Costul biletului de 5-10 EUR (nu mai stiu sigur) se merita pentru privelistea oferita.


     La piece de resistance: Palazzo Ducale - Doge`s Palace - Palatul Dogilor, este de departe cel mai important obiectiv din Venetia, acesta iesind in evidenta prin arhitectura exterioara, grandioasele sale camere ce sunt ele insasi opere de arta, muzeele si coridoarele decorate cu picturi si statui foarte bine pastrate si multe-multe altele. 
     Accesul se face in baza biletelor ce pot fi achizitionate de la intrare sau online, acestea fiind de mai multe tipuri.
     De preferat sa va interesati din timp de costul biletelor in functie de timpul de care dispuneti si de cat vreti sa cheltuiti. Noi nu ne-am interesat asa ca am luat bilete pentru toate muzeele din incinta + Muzeul Correr ce se afla in cealalta parte a pietei.
     Pentru ca in cuvinte nu se poate descrie foarte bine ce e de vazut in salile muzeelor, o sa pun ceva mai multe fotografii aici pentru ca ..WOW!

*Nu ratati intrarea in inchisoare / catacombe! Pe langa ce este de vazut aici, traseul trece de doua ori si prin interiorul faimosului Bridge of Sighs / Ponte dei Sospiri, ce poate fi admirat de afara doar de la departare.



     Seara ne-am petrecut-o in Piata San Marco, pentru a vedea si viata de noapte a acestui spectaculos oras, lucru pe care va recomand sa il faceti si voi, pentru a va bucura de priveliste si de concertele de muzica clasica ce rasuna de la terasele ce inconjoara piata.
     Dupa lasarea intunericului am plecat catre Piata Roma, mergand pentru ultima data in aceasta tura pe ingustele stradute ale orasului admirand din mers si pe timp de noapte frumoasele sale cladiri.



     Odata ajunsi la cazare, in jurul orei 23:00, am pregatit bagajele pentru plecare, zborul catre Bucuresti fiind la ora 7:00. Atunci am realizat ca nu ma mai aflu in posesia buletinului si a inceput panica :)) Long story short, am lasat buletinul la prima cazare si nu am observat doua zile ca nu il mai am :|
     Din fericire am reusit sa iau legatura cu patronul primului hostel, acesta venind personal pe la 0:20 cu buletinul ce avea sa imi asigure intoarcerea acasa. All sins are forgiven Venice Bangla Guest House! Thanks!

     Dimineata, fiind foarte devreme si preferand sa nu mai avem surprizele de la venire, am optat sa mergem la aeroport cu autobusul expres, autobus ce pleaca de langa gara si traverseaza tot orasul.
     De la gara biletele se pot achizitiona si de la automatul din statie. 
     
     Cam aceasta a fost tura noastra in Venetia, un oras superb ce merita vizitat bucatica cu bucatica.
     Tura este una distrugatoare de incaltaminte daca este facuta in ritmul ales de noi, dar cu siguranta este una pe care nu o vei uita foarte usor.

Hope to see you again, Venice!


No comments:

Post a Comment

-----