27.06.2015 - Basarbovo, Lovech, Devetashka, Krushuna

http://afkdeweekend.blogspot.com/2015/08/27062015-basarbovo-lovech-devetashka.html
27.06.2015 - Basarbovo, Lovech, Devetashka, Krushuna
Obiective (link catre site informativ)
Traseu: 



Durata: 1 zi

Dificultate: La plimbare. Posibil vant si umiditate ridicata in pestera si la cascade


Organizator: Edward Razvan 


 La 10 km de Ruse, gasim langa localitatea Basarbovo, o veche biserica (atestata pe la 1400) sapata in piatra calcaroasa a vaii raului Rusenski Lom. Biserica din piatra “St. Dimitrius Basarbovski” a primit dealungul timpului numeroase adaugari (o curte cu flori, alte anexe, o capela) si intampina calatorul cu un set de scari inguste ce permit accesul la incaperile sapate in piatra. Aici se gaseste si un mic magazin de suveniruri.

 Una dintre asezarile foarte vechi ale Bulgariei, Lovech-ul este o localitate cu mare importanta istorica si turistica. Aici se pot vizita, pe langa muzee si monumente, Podul acoperit din Lovech si Cetatea Hisarya. Podul, construit initial la 1876 si reconstruit de cateva ori, adaposteste numeroase magazine pe ambele parti ale aleii pietonale si este unul dintre cele mai vizitate obiective ale orasului. 

Din centrul vechi al Lovech-ului se poate urca la cetatea de pe dealul cu acelasi nume, Cetatea Hisarya. Acest deal a fost populat din timpuri stravechi iar cetatea a fost initial contruita in timpul Imperiului Roman. O portiune din cetate a fost restaurata si se poate face si un tur ghidat.

Daca nu ai vazut poze cu Devetashka si nu ai vazut nici The Expendables 2 atunci pregatestete sa casti gurita mare, mare. Pestera este cu adevarat imensa si poate gazduii in camera principala un mic sat cu ceva loc de o pasune pe langa. In tavan se gasesc numerosi "ochi" aparuti in urma surparii in timp a plafolului datorita apei ce se prelinge constant pe pereti. Devetashka gazduieste si o masiva colonie de lilieci (35.000 bucati) ce isi fac siesta intr-o galerie interzisa turistilor. Spre sfarsitul camerei accesibile turistilor se gaseste un masiv zid de piatra strapuns de un tunel ce duce spre o "camera interioara" in care, in timpul celui de al doilea razboi mondial, se gaseau imense rezervoare de combustibil. Astazi se mai pot observa doar cateva cercuri imense de beton pe podeaua pesterii.

Daca ai norocul si ajungi aici dupa sau intr-o perioada mai ploioasa, debitul de apa crescut ofera o priveliste superba si transforma orice cadere de apa cat de mica intr-o adevarata fantezie vizuala si auditiva. Din aceleasi motive de umiditate crescuta, trebuie avut ceva grija la alunecat pe noroi si pe stanci. Traseul este destul de lung dar pentru atingerea tuturor obiectivelor intr-o zi, se merita mers doar pana la "Bigar-ul" de la Krushuna..ceva mai sus de cascada principala.  
In sezonul cald debitul cascadelor este mult mai scazut dar asta nu inseamna ca este un obiectiv de ratat, chiar si pe vreme buna. 
In parcarea de la intrarea in zona turistica se gasesc magazine si terase si chiar si o piscina artificiala.

-----