Obiective (link catre site informativ):
- Poienile Izei
- Mocanita de la Viseu de Sus
- Muzeul National al Oualelor Incondeiate
- Manastirea Sucevita
- Manastirea Putna
- Chilia lui Daniil Sihastru
- Manastirea Voronet
- Cimitirul Vesel de la Sapanta
- Manastirea Sapanta - Peri
- Complex Pastravul
- Memorialul Durerii de la Sighet
- Manastirea Barsana
- Salina Turda
Traseu:
Dificultate: La plimbare. Pericol de kilograme in plus de la mancare si horinca in exces!
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history
Organizator: Edward Razvan
Album Foto: Maramures si Bucovina
Localitatea ofera foarte multe locatii de cazare, pensiuni mai mult sau mai putin rustice intampinandu-te la tot pasul. In localitate se gasesc si case vechi, cu stil arhitectonic specific Maramuresan, dar si case moderne ce pastreaza foarte putin din specificul zonei. Contrar asteptarilor ( ;)) ), pe strazi nu intalnesti la tot pasul oameni in port popular, acesta fiind rezervat pentru evenimente sociale (mers la biserica, nunta, botez, inmormantare) sau pentru turistii ce vor sa ia parte la o petrecere in stil #Maramu.
Tot in localitate se mai pot vizita si doua biserici la care se poate obtine si tur ghidat.
In tura aceasta am avut cazare la Pensiunea La Maria, unde am avut ocazia sa degustam din belsug horinca home-made specific maramuresanca si sa ne ghiftuim cu mancaruri (tot home-made din ingrediente de productie proprie) ce ne-au facut sa ne ridicam cu greu de pe bancile foisorului unde am petrecut timpul liber.
De la pensiune se poate aranja si o excursie cu carute trase de cai pana la biserica din lemn din Botiza. Pentru cine nu a mai calatorit cu astfel de mijloace de transport excursia este chiar recomandata.
La biserica se ajunge trecand printr-o poarta sculptata si urcand un drumeag de pe care se poate admira intreg platoul pe care se afla aceste sate. Ansamblul monahal, (destul de recent renovat) are si o imensa anexa ce gazduieste maicutele ce isi duc viata aici.
Dataorita faptului ca tura aceasta am optat pentru plimbare in Bucovina nu am facut si traseul mocanitei, dar merita mentionat ca traseu optional, ca si Cascada Cailor sau traseul pana la Varful Pietrosul Rodnei.
Singurul muzeu de acest fel din tara, muzeul de la Ciocanesti adaposteste o colectie de pe peste 3.000 de oua pictate in diferite stiluri. Vizitarea se face cu ghidaj.
Manastirea, aflata intr-o perfecta stare de conservare, este inconjurata de un zid de aparare intact ce adaposteste vasta curte interioara. La intrare se gasesc numeroase tarabe cu suveniruri si o parcare incapatoare.
Una dintre cele mai cunoscute manastiti din zona si din tara, Putna atrage saptamanal sute de turisti din toata lumea.
La 1 km distanta de Putna se poate vizita si pestera (1 camera) sapata in stanca in care se pare ca a locuit o perioada Daniil Sihastrul.
O alta foarte cunoscuta manastire din aceasta zona, faimoasa pe plan international pentru "Albastrul de Voronet" folosit la pictarea peretilor, la Manastirea Voronet gasesti in primul rand un imens balci format din sute de tarabe cu suveniruri. Dupa ce reusesti sa treci de multimea ce blocheaza drumul de acces ticsit de tarabe pe ambele parti, reusesti sa ajungi la intrarea in curtea interioara a manastirii. Aici trebuie sa te lupti cu torentele de vizitatori ce curg in ambele sensuri, pentru a ajunge la punctul de taxare. Ajuns intr-un final in incinta, poti incerca sa faci un ocol al bisericii (daca ai loc), pentru a avea surpriza sa aflii ca Albastrul de Voronet este mai mult o amintire sau o poza manipulata digital, decat vopseaua de pe peretii bisericii. Vopseaua de pe partea din dreapta este aproape in totalitate cazuta sau stearsa si doar pe partea din stanga si in spate se mai poate admira partial faimoasa nuanta.
Se viziteaza contra cost si se poate obtine si un scurt ghidaj oferit de preotul care se ocupa de restaurarea bisericii. Cimitirul nu este foarte mare dar risti sa pierzi cel putin o ora incercand sa citesti tot ce scrie pe cruci. In fata cimitirului se gasesc magazine alimentare si tarabe cu suveniruri si artizanale.
Aflata in mijlocul padurii, pe malul Tisei, manastirea este cea mai inalta manastire din lemn din lume. Se poate optine tur ghidat si se poate vizita si podul din lemn (nu se poate urca pana in varful turnului).
Nu chiar un obiectiv turistic dar un bun loc de popas de praz. Masa se poate lua pe terasa de deasupra pastravariei sau in interior, dar afara, daca vremea permite, se pot observa pastravii in apa si caprioarele crescute in tarcul de langa terasa.
O fosta inchisoare politica a comunistilor transformata acum in muzeu, Memorialul de la Sighet nu este un obiectiv "usor de vizitat". Camerele, foarte bine realizate, au diferite tematici ce te duc cu gandul la suferintele celor ce au sfarsit aici. Atmosfera grea din interior, mesajele de pe pereti, imaginile si obiectele afisate, sculpturile si ferestrele inguste, toate te fac sa parasesti acest muzeu cu o stare de spirit depresiva.
Imensul complex de la Barsana este foarte bine intretinut si este un obiectiv de vizitat chiar si pentru non-religiosi. Aici, pe langa parcul plin cu flori si lacul din centrul parcului, se mai pot vizita cateva dintre cladiri si foisorul. Se poate obtine si ghidaj pentru cine doreste.
Cu toate ca am ajuns pentru a doua oara aici, tot imi vine greu a crede ca se poate face asa ceva la noi in Romania. De departe cea mai frumoasa salina de la noi, Turda este si foarte bine amenajata, Exista doua intrari, ambele cu puncte de informare si magazine. Pentru coborare se pot folosii cele doua randuri de scari sau liftul de sticla. In caz de aglomeratie se recomanda scara din partea opusa intrarii dinspre oras. Daca este coada la lift sau la scara apropiata intrarii, risti sa pierzi 30-40 min sa cobori. Scara dinspre intrarea cu domul de sticla este de obicei mult mai libera. Si la coborarea spre lac recomand tot scarile in caz de aglomeratie. De asemenea recomand si o tura cu barca pe lacul subteran, daca nu este coada prea mare la barcute.