12-14.06.2015 - Gura Portitei si Delta Dunarii
Obiective (link catre site informativ):
Traseu:
Durata: 3 zile
Dificultate: La plimbare ..pe plaja
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history
Organizator: Edward Razvan
Album Foto: Gura Portitei si Delta Dunarii
Langa satul Jurilovca se gaseste Capul Dolosman, o arie protejata ce gazduieste o marie varietate de flora si fauna si ofera calatorului o faleza stancoasa supeba si posibilitatea de a vizita ruinele cetatii Argamum. Accesul auto este dificil dar posibil, cel putin pe o portiune de drum pana la faleza.
Un sit argeologic parasit din care au mai ramas doar cateva ziduri ce cu greu se mai zaresc prin vegetatia inalta din zona, Argamum nu ofera calatorului fara pasiune pentru arheologie si istorie prea multe dar compenseaza cu privelistea de cate te poti bucura odata ajuns pe zidurile cetatii. Ruinele aflate pe faleza Marii Negre ofera o panorama a zonei si de aici se poate observa marea pana departe in larg.
La Gura Portitei se poate ajunge din satul Jurilovca, prin traversarea lacului Golovita, cu vaporul sau salupa rapida ( Tarife si Orar ) si pe jos, pe plaja, plecand din dreptul comunei Vadu. Traversarea cu vaporul dureaza aprox. 1 ora si 30 min si necesita programare din timp.
Gura Portitei ofera: Cazare, restaurante, terase, hidrobicicleta pe lac si pe mare, piscina la terasa de pe plaja, s.a. (mai multe info pe site). Ce nu am stiut cand am ajuns acolo este ca la Gura Portitei nu se gasesc magazine (totul se cumpara de la restaurant, terasa, receptie) si deci in cazul in care doriti ceva ce nu este in oferta GP (lotiuni de plaja, tigari, brichete, bere si apa la pret de magazin, junk food de rontait pe plaja, etc), singur solutie este sa luati vaporul pana in Jurilovca.
Plaja de aici este destul de mare, cu cazarea primesti si un sezlong inclus, apa este curata si poti merge pana destul de departe in larg fara sa trebuiasca sa inoti.
Pe un deal de langa satul cu acelasi nume, gasim ruinele partial restaurate ale cetatii Enisala. Odata cu restaurarea cetatii a fost construit si un nou drum de acces (auto doar pana la parcare). La intrarea in cetate (acces cu plata si un mic ghidaj) se afla cateva scari ce duc la o poarta de lemn. In interior nu a mai ramas nimic din fosta cetate, zidurile exterioare si turnul (ce nu se viziteaza pe interior) fiind singurele ramase sa duca mai departe povestea acestei vechi asezari.
In tura aceasta am vazut o parte din Delta de la bordul unor ambarcatiunii de mare viteza ce isi au portul de plecare in Tulcea si zboara pe luciul Deltei pana la Mila 23. Navigarea pe canalele Deltei dureaza destul de mult, dar nu suficient sa te saturi de peisajele superbe oferite la tot pasul de aceasta minunata zona a Romaniei.
Mila 23 este o micuta asezare in mijlocul Deltei Dunarii. Cazarea se poate face intr-una din numeroasele pensiuni din zona si tot la aceste pensiuni se poate lua si masa.
ATENTIE! Chiar si in sezon este foarte recomandat sa luati legatura din timp cu pensiunea aleasa pentru masa sau cazare. Exista un magazin (poate mai multe, eu unul am vazut) de unde se poate cumpara ceva de mancat si baut, dar pentru o masa specifica zonei sau pentru un grup mai mare, sunati din timp.