Maroc - Partea II: Essaouira

https://afkdeweekend.blogspot.com/2018/01/maroc-partea-ii-essaouira.html
Obiective (link catre site informativ):


Traseu

Info:
Perioada: 25.11 - 3.12.2017 - 9 zile
Dificultate: Praf, cladura, praf, zeci de ore pe microbuze, praf, ore pierdute prin aeroporturi, praf.
OrganizatorCalatoreste Haihui / Lost in Travel
CazareAmour d' Auberge (Marrakech) / Ksar Kaissar (Ouarzazate)
Album FotoMAROC
Costuri aproximative: ~500 EUR (~2.500 RON) / persoana
Moneda:  MAD (Dirham Marocan) / EUR (Euro) / BGN (Leva)




     Inainte de a porni la drum, asigura-te ca ai tot ce trebuie in bagaj si arunca un ochi pe primul articol din seria Maroc, unde gasesti mai multe detalii despre ce trebuie sa faci sau sa nu faci odata ajuns acolo.


Maroc - Partea I: Marrakech

     Treziti cu noaptea in cap, am pornit intr-o noua zi de explorare a Marocului catre un frumos oras de coasta, antica asezare cunoscuta in zilele noastre ca Essaouira.

     Drumul intre Marrakech si Essaouira este destul de lung (aprox 3 ore) asa ca inarmati-va cu rabdare si o carte buna sau ceva jocuri de drum.

     Din fericire, in drum se gasesc si cateva atractii numai bune pentru dezmortit picioarele, prima dintre ele fiind si una dintre cele mai cunoscute atractii ala Marocului (ha ha), cei 2-3 copaci cu capre cataratoare.

     Ca si noi, probabil ca veti auzi si citi diferite opinii despre caprele cataratoare, una fiind ca fermierii le forteaza sa urce in copaci pentru profit de pe urma turistilor iar cealalta ca procesul este natural si caprele se urca de buna voie. Adevarul se pare ca este undeva la mijloc, un articol interesant pe subiect gasiti aici: The tree goats of Morocco. [ Locatie pe Google Maps ].

*Ca orice in Maroc, vizitarea caprelor din copaci nu este gratuita. In jurul copacilor sunt destui "fermieri" ce solicita "money for foto". Daca sunteti mai multi in grup, strangeti cativa dihrami de fiecare si dati o suma ca grup, mentionand de fiecare data cand sunteti intrebati de bani ca "with the group, guide pays money" :)



     Urmatoarea oprire in drumul catre Oceanul Nord Atlantic a fost, la "recomandarea" ghizilor :)), o Cooperativa a Femeilor din Industria Arganului sau ceva de genul asta ... mai multe, aici: Coopmarjana [ Locatie Google Maps ].

     Aici am primit un curs intensiv in prelucrarea manuala a arganului si am putut chiar participa la spargerea semintelor din care se extrage uleiul. Partea a doua a prezentarii a constat in degustare de ceai si prezentarea produselor vandute de magazin....

*Aici gasesti si un restaurant cu preturi destul de ridicate (nu am intrat, doar am vazut meniul afara) si toalete.


     Dupa cele doua opriri am ajuns si la destinatia noastra de astazi, un oras tipic marocan dar cu un aer putin mai ...european sa zicem...fata de Marrakech.

     Ajunsi in oras ne-am imprastiat fiecare incotro a gasit de cuviinta, partea turistica a orasului fiind destul de mica (am primit recomandarea de a ramane in interiorul zidurilor, unde se afla toate obiectivele turistice, dar pe timp de zi nu cred sa fie problema nici in afara lor).

     Noi am inceput explorarea in zona tarabelor de peste [ Grilladerie Poissons pe harta ], cateva mini restaurante unde zeci de "ospatari" poarta o lupta continua de atragere a turistilor la mesele lor. Noi nu am mancat aici dar din ce am vazut la colegii mancatori de peste, zona este o alegere buna pentru masa.

     In continuare ne-am plimbat prin piata Moulay Hassan unde se gasesc restaurante si hoteluri mai "de fita" si unde tineri se intrec in acrobatii asteptand bani de la trecatorii ce doresc sa faca poze, dupa care ne-am "ratacit" in furnicarul intortocheat de stradute pline cu magazine, terase si restaurante dornice de clientela, pana am ajuns la poarta Bab Doukkala unde am facut stanga pentru a merge spre ocean.


     Ajuns langa zidurile dinspre ocean, imaginea de oras turistic se schimba binisor, aici gasindu-se multe cladiri abandonate, daramate sau aflate intr-o stare precara, printre care si sinagoga Haim Pinto ce se poate vizita gratuit (exista un bol pentru bacsis, normal). La ultimul etaj se afla un geam ce ofera o buna priveliste peste ziduri iar daca norocul iti surade, la iesire te poate astepta imblanzitorul de pisici...sau providerul de carne de kebab...nu stiu cine era nenea dar se tineau vreo 20 de pisici dupa el.



     La City Walls am gasit un adevarat santier de restaurare, frumusetea locului fiind putin estompata de praf, zgomot de ciocan pneumatic si prezenta paznicului ce nu ne-a lasat sa facem prea multe poze in zona interzisa publicului :)).

     Si aici sunt multe magazine de artizatat si chinezarii, terase cu miros de bere (nu am intrat) si cateva restaurante.


     Pentru fanii Game of Thrones, in port si pe ziduri au fost filmate cateva scene din faimosul serial si chiar si fara efecte speciale, ruinele fostei fortarete te fac sa intelegi de ce a fost aleasa zona pentru filmari.

     In afara zidurilor, portul este stapanit de un haos total, pe o suprafata destul de restransa aflandu-se un santier naval, o piata de peste, terase cu mancare si depozite de navoade.

     De vizitat contra-cost se viziteaza doar o parte a fortaretei (parca 20 de dirhami de persoana), aici avand posibilitatea de a urca in turn pentru o priveliste foarte faina asupra orasului si a portului sau de a te plimba pe zidurile cu tunuri.

     Pe primul tronson de zid exista o "fereastra" dotata cu scari, acesta fiind unul dintre cele mai bune locuri din oras pentru o sedinta foto :D iar pe al doilea tronson nu trebuie sa ratati discul de la finalul zidului, o portiune rotunda de podea in centrul careia apare un fenomen bizar, orice sunet fiind amplificat de un ecou ce nu ar trebui sa apara intr-un loc deschis.


     Dupa ce am vizitat fortareata ne-am mai plimbat pe stradute, trecand pe langa turnul cu ceas [ L'Horloge d'Essaouira ] si moscheea Ben Youssef si oprindu-ne la un restaurant unde ne asteptam sa fim asaltati de ospatari asa cum am patit la tot pasul in Maroc. Surpriza! :) Am stat mai bine de 5 minute la masa fara sa fim bagati in seama de ospatarii foarte ocupati cu un grup de britanici ce aparent aveau ceva probleme cu nota de plata. Cu toate ca nu pareau, inca am convingerea ca ospatarii erau romani, altfel nu imi explic :))

     Vazand ca nu ne baga nimeni in seama la acel restaurant, ne-am ridicat si ne-am asezat pana la urma la un restaurant mai mic, cu cateva mese, pe o straduta de unde in Bucuresti nu mi-as fi cumparat nici piulite uzate dar unde am fost primiti cu amabilitate si unde am mancat tajine ceva mai deosebite: rechin cu cartofi si pui cu ceapa si stafide ...ambele ne-au facut sa "lingem farfuria" si sa multumim cum trebuie gazdelor.


     Spre seara ne-am regrupat pe uriasa plaja din Essaouira, unde am privit un superb apus si de unde ne-am imbarcat in microbuze pentru lungul drum spre Marrakech.



     Cam acesta a fost city break-ul nostru in acest fascinant oras ce se ridica binisor ca standard turistic peste mai marele Marrakech fara a-si pierde din farmec si fara a aduce prea mult din lumea moderna din Rabat sau Casablanca ...orase despre care vorbim alta data, dupa ce ne intoarcem din Sahara.


https://afkdeweekend.blogspot.ro/2018/01/maroc-partea-iii-ait-benhaddou-sahara.html



No comments:

Post a Comment

-----