16 -18.10.2015 - Trascau - Racos, Aiud, Turda, Alba Iulia


http://afkdeweekend.blogspot.com/2015/12/16-18102015-trascau-racos-aiud-turda.html
16 -18.10.2015 - Trascau - Racos, Aiud, Turda, Alba Iulia
Obiective (link catre site informativ)
Traseu: 


Prezentare video:


Durata: 3 zile 
Dificultate: Pesteri, ruine, destul de mult de urcat la Cetatea Coltesti si Pestera Studentilor
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui
Album Foto: HaiHui in Trascau

Pentru o prima oprire in aceasta tura, vizitam "ruinele" ultimului vulcan activ de pe teritoriul tarii noastre. Vulcanul de langa Racos ofera calatorului un peisaj din alta lume cu peretii sai din roca vulcanica si vaile acoperite de pamant sticlos, negru. 

Din pacate in aceasta tura nu am putut intra in biserica dar cladirea este suficient de interesanta si din exterior.
Pentru foto din interior: Cetati Medievale



Castelul a fost renovat complet si acum gazduieste diferite evenimente. Din pacate nici aici nu am avut posibilitatea sa vizitam interiorul dar, datorita arhitecturii sale, castelul din Sancrai este cu siguranta un obiectiv de vizitat chiar si doar din exterior.

Monumentul construit in memoria victimelor comunismului a fost ridicat de catre putinii supravietuitori ai inchisorii de la Aiud in cimitirul de la "Rapa Robilor" si adaposteste si o capela unde se tin slujbe.

Cetatea aflata in centrul Aiudului este restaurata si se poate vizita cu ghid. Cetatea a fost ridicata peste ruinele unei vechi asezari daco-romane ce a fost ulterior acoperita de o fortificatie de pamant. 
O vale inconjurata de pereti inalti, traversata de o sosea ce acompaniaza un mic parau de munte, Cheile Valisoarei (Cheile Aiudului) sunt gazda Castelului Templul Cavalerilor, un vechi castel transformat in pensiune. 

Din vechea cetate ridicata in varf de munte nu au mai ramas decat cateva ziduri si un turn erodat de timp si timpuri. Urcusul pana la cetate se face pe un drum forestier serpuit sau pieptis pe pantele din jur. Noi am ajuns aici intr-o toamna calda, intr-un spectacol de culori cum numai muntele poate oferii. 

Numita Pestera Studentilor datorita legendei ce spune ca la atacul in care a fost distrusa Cetatea Coltesti aici si-au gasit refugiu cativa studenti, pestera este destul de greu accesibila pentru pantofarul de rand ;)), urcusul pana aici ne fiind chiar usor. Odata ajuns aici in schimb, nu veti regreta efortul, peisajul asupra intregii regiuni este extraordinar.



Despre Salina Turda am mai discutat asa ca pe scurt: Daca nu ai fost, mergi. 
Tura aceasta eu nu am mai intrat (dar am trimis aparatul :) ) si mai multe poze se gasesc in articolul cu tura de Maramures, aici: Salina Turda





Fosta asezare nobiliara, momentan castel bantuit, nu mai afiseaza nimic din luxul de odinioara si nu ofera vizitatorului decat holuri largi si pustii, podele prabusite si beciuri prafuite in care nu vrei sa te plimbi singur fie zi sau noapte. Accesul la castel se face printr-o poarta inalta ce este de obicei incuiata iar in apropiere sunt si ceva caini deci vizitarea se face pe propriul risc atat d.p.d.v. legal cat si paranormal :D.


Dupa cina la Doua Salcii si inainte de ploaia de stele programata din timp, facem o oprire la o degustare de vin la Cramele Logos pentru o degustare de vinuri Plebanos. Aici primim o lectie de istorie in productia de vinuri din zona si degustam cateva sortimente de vin alb.

Alba Iulia cu a ei magnifica cetate ne inampina din nou primitoare cu ale ei stazi largi, paznici metalici si arhitectura perfect restaurata. Am vizitat si cu aceasta ocazie pietele largi si tunelurile de aparare, Sala Unirii si am avut ocazia sa fim martori si la traditionalul schimb de garda.  


Un alt castel bantuit, acum in ruina, gasim la Vintu de Jos. Din castelul in care Imparateasa Maria Tereza obisnuia, conform legendei, sa isi omoare amantii, au mai ramas acum doar cateva ziduri prabusite si poarta de la intrarea in curtea interioara.

Pe valea Oltului, in vecinatatea Manastirii Cozia, gasim o relicva a Imperiului Roman. Aceasta fortificatie mai pastreaza cateva turnuri ce pazesc o poarta de acces in fosta cazarma.






No comments:

Post a Comment

-----