8.08.2015 - Cetatea Poienari, Balea Lac si Transfagarasanul

http://afkdeweekend.blogspot.com/2015/09/8082015-cetatea-poienari-balea-lac-si.html
Obiective (link catre site informativ)


Traseu: 

Durata: 1 zi
Dificultate: Sute de trepte la Cetate, posibil vant, frig si ploaie la Balea.
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history 
Organizator: Edward Razvan  
Album Foto: Poienari, Transfagarasanul si Balea Lac


Vizibila din drumul spre Vidraru, Cetatea Poienari este accesibila prin urcarea pe poteca cu 1480 de trepte ce serpuieste pana la fostul pod mobil ce permitea accesul in cetate. Urcusul este destul de anevoios si in functie de conditia fizica poate dura chiar si o ora asa ca folositi grupurile sanitare de la baza treptelor si asigurati-va ca aveti apa la voi. Vizitarea se poate face la cerere cu ghidaj. Odata ajuns pe zidurile cetatii, privelistea este cu adevarat superba. De aici se poate admira intreaga vale, atat spre Curtea de Arges cat si spre Vidraru. Din cetate nu a mai ramas foarte mult intact dar se pot observa turnurile de aparare si daca aveti parte si de ghidaj, puteti afla mai multe despre fiecare particica din putinul ce a rezistat trecerii timpului.




Unul dintre cele mai frumoase drumuri din tara (si conform anumitor surse si din lume), Transfagarasanul ofera peisaje ce iti taie rasuflarea la fiecare dintre cele cateva sute de serpentine ce formeaza acest grandios proiect de infrastructura. Datorita perioadei scurte in care este deschis in fiecare an, drumul pana la Balea Lac (2042 m) poate dura destul de mult in functie de aglomeratie (se formeaza ambuteiaje uriase) si starea vremii. 


Lacul glacial Balea este unul dintre cele mai vizitate din tara datorita reliefului si a investitiilor in turism facute aici. Caldarea in care se afla lacul reprezinta un foarte important punct de atractie turistica atat pe timpul iernii ( Balea Lac - Iarna ) cand se poate ajunge aici cu telecabina, cat si pe timpul verii cand se poate ajunge aici si dispre Vidraru si dispre Sibiu pe Transfagarasan. Pe timpul iernii, cand fluxul de turisti nu este chiar asa mare, cabanele si Hotelul de Gheata pot deservii fara probleme cele cateva zeci de turisti ce se incumeta aici zilnic. Pe timpul verii in schimb, mai ales cand vreme permite, la Balea apare un adevarat furnicar de tarabe, dughene, magazine, s.a.m.d. ce fac cu greu fata miilor de turisti ce se se avanta aici. 


Mai putin cunoscuta in comparatie cu Manastirea Curtea de Arges (vizitata intr-o alta tura), Biserica Domneasca nu a fost restaurata si ingrijita ca mai faimoasa "vecina" dar beneficiaza de un tur ghidat foarte....foarte minutios si are, de asemenea, o istorie interesanta.

-----