EuroTrip 2019: Viena


Info:
Perioada: 26.04 - 4.05.2019 (4 zile) (cu pauza de Praga si Bratislava)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Oras curat si linistit.
     Multe obiective din perioada imperiala.
     Spatii verzi si gradini din filmele de epoca.
Contra: 
     Preturi de tara dezvoltata.
Album Foto: EuroTrip 2019 - Viena
Cazare: 
     Central City-Apartments in Neubau
     Jugendgästehaus Brigittenau
Costuri aproximative: 1.700 RON - 350 EUR / de persoana (zbor / transfer / cazare / cheltuieli)
Moneda: EUR

Obiective (link catre site informativ):

Harta

     In acest EuroTrip de 2019 am ajuns, dupa cum spuneam si in articolul precedent, in Praga, Viena si Bratislava; si daca in primul episod am povestit pe indelete despre Praga, in acest articol vorbim despre Viena.


     Pentru ca am avut doar bagaj de mana si tura a durat in total 8 zile, a trebuit sa ne facem rucsacii cu grija si sa luam la noi doar strictul necesar. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura: Sfaturi Utile!

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiesmartphone cu roamingbocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechi in caz de hostel, bluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier

     Pentru plati am folosit aproape exclusiv cardul Revolut, cu care am achitat peste tot, de la supermarket, la restaurant si chiar la intrari.

     Din banner-ul de mai jos iti poti comanda gratuit propriul card Revolut si la activare primim si noi o bere (nu din banii tai, chill 😜):


Zboruri, transfer si transport

     Datorita perioadei Pastelui si a liberelor de 1 Mai, preturile pentru zboruri si cazari au fost exagerat de mari, dar am avut noroc cu un error fair anuntat de o alarma setata pe Kiwi.com si am zburat la plecare cu Austrian Airlines, cu doar 30 EUR de persoana 😂 (normal trebuia sa dam cam 130-150 de persoana dus intors). Alternativ, se gasesc zboruri cu Laudamotion, ce opereaza sub Ryanair si au teoretic preturi mai mici.

     De la aeroportul din Viena poti lua un tren OBB pana la Gara Centrala sau Wien Mitte (modalitati de transfer), pana la care faci cam 30 de minute. Fata de trenurile CAT, taxi sau shuttle (care fac tot cam atat dar costa considerabil mai mult), OBB costa doar 4,00-5,00 EUR (au discount de grup de la 2 persoane in sus pe bilet). Biletele se iau de la aparate si se pot plati cu card, iar noi am dat 8,80 EUR pe un bilet de 4 persoane - dus.

     La intoarcere poti lua acelasi tren de la Wien Mitte sau un tren din Gara Centrala. Recomandam Mitte, pentru ca se afla intr-un mall si ai si un parc fain langa, in caz ca mai ai timp de pierdut pana la zbor.

     In Viena, dupa ore bune de rupt picioarele plimbandu-ne pe strazi, am abandonat mersul pe jos si am achizitionat abonamente din aplicatia WienMobil (Android), lucru care se intampla destul de rar, dar dupa o zi in Viena, 4 in Praga si inca una inapoi in Viena, nu prea ne mai tineau picioarele. Pretul abonamentelor este de 14 EUR pentru 48 ore si 17 EUR pentru 72 ore. Mai multe variante aici: Transport Public Viena.

*Recomandam instalarea aplicatiei si crearea contului din timp, pentru a nu pierde 20 de minute incercand sa gasesti o parola pe care sa o accepte site-ul.
*Bilete de o calatoie am gasit doar la aparate din interiorul vehiculelor, aparate ce accepta doar monede.

     La plecarea spre Praga am luat si un Uber, care pentru cam 5-6 km (de la prima cazare la Gara Centrala) ne-a taxat 11 EUR. Destul de convenabil cand te grabesti, plus ca soferul era roman si ne-a mai dat ceva detalii.



Cazare

     Pentru prima noapte am fost nevoiti sa luam o cazare pe ultima suta de metri, asa ca am apelat la ceva ieftin (reamintesc perioada foarte scumpa la zboruri si cazari in care am plecat noi - perioada Paste - 1 Mai) si speram noi, decent.

     Central City-Apt. in Neubau, cum il gasim pe Booking, ofera camere cu mai multe paturi, o semi bucatarie si baie cu dus, intr-o zona ceva mai indepartata de centru, dar situata langa o statie de tren si aproape de statii de autobuz. Nu o sa discut prea mult despre aceasta cazare pentru ca nu o pot recomanda, decat daca esti pe buget foarte redus si nu ai mari asteptari la curatenie si confort. Alte detalii in review-ul AFK de pe booking.



     Jugendgas-tras-las ... pfoai, prea complicat! Hostelul JB are un singur minus din partea noastra. Este departe de centru. In rest, "hostelul" se desfasoara pe vreo 6 etaje si are probabil cateva zeci (sute?) de camere, doar standardele de confort separandu-l de clasificarea de hotel.

     Receptie 24 / 24, mic dejun - impinge tava cum nici in vise nu ai (de la burgeri, la 3 tipuri de cereale, mezeluri si branzeturi, oua, salate de fructe sau legume, unt, miere, gem, cafea, 3-4 tipuri de paine, nutela si muuulte altele), magneti de frigider la preturi foarte bune, lifturi, camere curate si lenjerie in tipla (la propriu, te asteapta ambalata intr-un sac).

     De la JB te poti deplasa spre alte zone cu tramvaie sau autobuze, ce pleaca din hub-ul de peste drum, asa ca daca ai bilet sau abonament, treaba cu "departe de centru" este irelevanta. Recomandam cu drag!


Mancare si bautura:

     De mancat, am mancat de la obligatoriul schnitzel, la cunoscutul strudel si la "preferatul" nostru in tarile cu venituri mari, McDonaltz. Preturile variaza de la local la local, dar un meniu "maricel" cu schnitzel, cartofi prajiti, salata si o bere la 500 ml, ne-a dus cam 15 EUR de persoana.

     In rest, dupa gusturi si buzunar, in Viena trebuie sa incerci coastele de porc, toate tipurile de bere si mancarea stradala, in special mult apreciatul Wurst, ce se gaseste la orice toneta din statiile de tramvai.

     Recomandari am primit pentru costite la 7Stern Brau si pentru bere ieftina si buna la Vulcania, dar din pacate nu am ajuns la nici unul. Asteptam confirmari daca ajungi pe acolo.


Cheltuieli:

     Austria o duce putin mai bine ca noi 😂, asa ca preturile sunt puuuutin mai sus. Nu te astepta sa scapi prea ieftin din aceasta tura.

Meniu restaurant: de la 15,00 - 20,00 EUR
Bere magazin: 1,00 - 2,00 EUR
Sandvis magazin: 2,00 EUR
Apa magazin 0,50 ml: 1,00 - 2,00 EUR
Bilet de o zi pentru transport in comun: 5,80 EUR
Abonament 24 ore: 8,00 EUR
Roata mare Prater: 12,00 EUR
Roller coaster Prater: 4,50 - 6,00 EUR

Atentie!: Supermaket-urile se inchid la ora 20:00 si te pot asigura ca la 20:01 e spalat pe jos si incuiat peste tot. Ai grija sa ai shopping-ul facut pana la acea ora.

Mai multe despre preturile din Viena, aici: Price of living, Viena



Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Chiar daca este plin de conationali 😇, Viena este un oras destul de sigur, mai ales daca nu te plimbi pe stradute dubioase in miez de noapte. Prezenta politiei, inclusiv calare, face ca plimbarea prin oras sa fie fara mari griji, dar asta nu insemna ca nu trebuie sa urmezi regulile de bun simt si sa:

  • nu pastrezi toti banii intr-un singur loc
  • ai un set de copii dupa acte in camera
  • nu te plimbi singur noaptea prin parcuri
  • tii rucsacul in fata ta in aglomeratie
     In ceea ce priveste comunicarea, Viena este puternic turistificata asa ca inglishul e la putere si nu trebuie sa iti faci griji cand comanzi un strudel, intri la un muzeu sau intrebi ceva pe strada.



Obiective turistice:

     Marea majoritate a obiectivelor turistice se afla in Inelul Central al orasului, aici gasindu-se multe cladiri impozante, parcuri, muzee si zone turistice. Toate se pot vizita fara a avea nevoie de un mijloc de transport, deoarece distanta este de doar cateva minute intre ele. In afara inelului se regasesc totusi cateva dintre cele mai cunoscute zone ale orasului.

  • Schonbrunn Palace
    • gradini gratuite
    • bilete in functie de ce vrei sa vizitezi (vezi link)
    • timp de vizitare: intre 3 ore si 2 zile
     Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al Vienei, palatul si gradinile inconjuratoare iti vor ocupa cateva ore bune si iti vor lasa si ceva gauri in portofel. Asta daca vrei sa vizitezi tot ce este de vazut aici. Noi, ca de obicei, am colindat cateva ore prin gradinile gratuite si am luat un pranz la caserola langa faimoasa Gloriette.

     Nu o sa stau aici sa povestesc prea multe despre Sombru 😅 pentru ca ai prea multe de vizitat (palatul, gradina zoo si botanica, labirint din gard viu, statui, fantani, constructii cu estetica deosebita, poteci de trekking, etc). Vezi in link ce oferta are palatul si pregateste portofelul pentru macar o zi prin istoria Austro-Ungara.

     Ce am bifat noi? Curtea palatului, gradinile cu pereti din gard viu, fantanile arteziene, salonul de belvedere Gloriette si potecile turistice de langa, ruinele romane si obeliscul. Toate aceste reprezinta cam 20% din ce ai de vazut aici si tot am "pierdut" cateva ore bune prin superbele gradini. 


     Una dintre bisericile mai deosebite din oras, biserica votiva are o arhitectura deosebita, cu turle ascutite si vitralii deosebite. Gasesti multe biserici in Viena dar pe aceasta ti-o recomandam daca ajungi in zona.


  • Rathausplatz - piata primariei
    • acces gratuit in piata
    • timp de vizitare: 20 min
     Noi am gasit uriasul turn al primariei in proces de restaurare, dar nu ne-a parut rau ca am ajuns aici, intrucat cladirea este imensa, un adevarat palat, ce merita vazut de jur-imprejur. 

     Tot aici se afla si cladirea teatrului Burgtheater si superba cladirea a Parlamentului Austriac, pe care din pacate am gasit-o in proces de reconstructie in urma unui incendiu si unde am promis ca revenim in 2021, cand se termina lucrarile.


  • Piata Maria-Tereza
    • bilete variate la muzee (vezi link-uri)
    • acces gratuit in piata
    • timp de vizitare: 20 min + muzee dupa caz
     In mijlocul pietei troneaza un imens monument dedicat imparatesei, iar parcul este inconjurat de Muzeul LeopoldMuzeul de Istorie NaturalaMuzeul Kunsthistorisches si Äußere Burgthor. Tot aici gasesti si numeroase masini turistice (masini noi cu aspect vechi, pentru plimbat turisti).


  • Heldenplatz
    • bilete variate la muzee (vezi link-uri)
    • acces gratuit in piata
    • timp de vizitare: 
      • 10 min piata 
      • 20 min parcul
      • muzee dupa caz
     Traversam strada si trecand pe sub Äußere Burgthor, ajungem intr-o alta mare piata, unde gasim Statuia printului Eugen, Neue Burg (parte a palatului imperial) si parcul Volksgarten, cu ale sale poteci pline cu flori, fantani arteziene si replica Templului lui Tezeu.


  • Michaelerplatz
    • bilete variate la muzee (vezi link-uri)
    • acces gratuit in piata
    • timp de vizitare:
      • 20 min in piata si pasaj
      • muzee dupa caz
     Continuand pe aceeasi traiectorie, trecem prin curtea interioara Kaiser Franz l, unde se afla si Trezoreria Imperiala, prin pasajul de sub faimosul Hofburg si ajungem in somptuasa piata Michaelerplatz, cu ale sale fantani arteziene.

     Noi nu am intrat nici la Hofburg, dar daca timpul iti permite, acesta este inca unul dintre acele obiective de "bifat" in oras.


     Daca de muzee si alte interioare ne-am cam plictisit si le evitam daca nu ne atrag cu ceva iesit din comun, cand vine vorba de fluturi, nu ai cu cine sa te intelegi 😁 si a trebuit sa ne rupem din Revolut-uri cate 7,00 EUR pentru a vizita aceasta sera aflata langa parcul Burggarten, din spatele Neue Burg.

     Inauntru, la temperaturi de 30 de grade si umiditate ridicata 😵, gasesti numeroase specii de fluturi colorati, vegetatie luxurianta si bineinteles, multi turisti.



     Nu ai cum sa ajungi in Viena si sa nu dai macar un ocol faimoasei opere. Cladirea nu este nici pe departe cea mai prezentabila din oras, dar daca ajungi seara, in timpul unui spectacol, te poti bucura de "show" cat timp savurezi un wurst stradal, urmarind pe un urias ecran evenimentele de pe scena. 


  • Karlskirche
    • acces gratuit in piata si lac
    • 8,00 EUR bilet adult pentru interior si lift
    • timp vizitare exterior: 20 min
     Odata terminata vizita la Opera, mergem spre statia de metrou Karlsplatz (obiectiv turistic), trecem prin parcul Resselpark si ajungem in cateva minute la cladirea mea preferata din Viena, Biserica Karlskirche.

     Reflexia coloanelor si a domului in lacul din fata cladirii m-au facut sa pun Viena pe harta mai mult decat palatele si restul atractiilor din oras, asa ca am ajuns aici de doua ori pe parcursul acestei ture. Neaparat trebuie sa dai o fuga daca ajungi in oras.





  • Palatul Belvedere
    • bilete intre 8,00 si 22,00 EUR
    • timp vizitare
      • gradini gratuite: 30 min
      • interioare in functie de bilet: dupa pas
     Mentinand directia, ajungem la Palatul Belvedere, cu ale sale gradini pline cu flori (in fata si in spate), statui, fantani arteziene si scari din marmura.

     Tot aici gasim si palatul Schwarzenberg cu gradinile aferente, iar in fata sa, monumentul si fantana arteziana Hochstrahlbrunnen, la care iti recomand sa ajungi seara, pentru spectacolul de lumini.


  • Stadtpark
    • acces gratuit
    • timp de vizitare: 30 min - cat vrei
     Stadtpark se afla in apropiere de Wien Mitte (de unde spuneam mai sus ca poti lua tren spre aeroport) si este un loc de intalnire pentru turisti si localnici, oferind zone de stat la soare sau la picnic, banci sub copaci stufosi, intinderi de apa, locuri de joaca pentru copii si multe statui ale unor celebri lautari austrieci 😂 ca Strauss sau Schubert.


  • Cladirile Hundertwasser
    • acces gratuit in zona
    • mici taxe la toalete sau "zone muzeu" din "sat"
    • timp de vizitare: 30 min
     Ceva mai departe de zonele turistice cunoscute, dar destul de important ca obiectiv turistic, "casa" colorata si "satul" cu acelasi nume, atrag bliturile a zeci de turisti ce vin aici pentru coloritul si arhitectura deosebita.

     Casa nu se poate vizita pe interior, fiind locuita, dar peste drum se afla satul cu acelasi nume, unde s-a dezvoltat o intreaga afacere pe baza cladirii de peste drum, aici existand magazine de souveniruri, zone muzeale si chiar o toaleta construita si decorata in acelasi stil.

     La cateva strazi distanta se poate vizita si muzeul dedicat arhitectului casei colorate: Muzeul Kunsthauswien. Muzeul este construit in acelasi stil dar interioarele adapostesc expozitii de tot felul.


  • Parcul Prater
    • acces gratuit in parc (inclusiv in zona de distractie)
    • bilete in functie de atractia cautata: de pe la vreo 2,00 EUR in sus
    • timp de vizitare: 1 ora - o zi 
     Cand am fost noi, parcul nu era exagerat de aglomerat asa ca nu am stat foarte mult la cozi si am reusit sa vedem tot ce ne-am propus in cam 2-3 ore.

     Atractii gasesti de tot felul, de la case horror, la gherete pentru tras cu pusca si de la trenulete pentru copii, la rollercoastere in care nu este bine sa te urci cu stomacul plin. Nu mai vorbesc de "leaganele" suspendate la zeci de metri, ce te invart si rasucesc in asa hal ca pe mine m-o luat cu leasin numa uitandu-ma 😖.

     Ca idee, la roata mare am platit 12,00 EUR / persoana, iar la un rollercoaster care am crezut ca imi pune capat carierei fulminante de blogger de travel 😂 am dat 4,50 EUR. Berile la terase erau pe la 2,00 - 3,00 EUR si gasesti si numeroase restaurante in parc, in caz de nevoie.



  • Catedrala S.F. Stefan
    • bilet acces complet: 14,90 EUR (dar au si segmentat)
    • timp vizitare interior / exterior: 1-2 ore
     Cladirea religioasa emblematica a orasului, St. Stephen este o imensitate de biserica ce troneaza peste toate acoperisurile din oras si atrage un numar considerabil de turisti.

     Accesul in biserica este gratuit, dar doar in partea din fata (pronaus). Pentru acces la catacombe, altar sau turnuri, se platesc bilete separate la casieria din partea stanga (interior). Accesul in turn se face prin exterior, pe partea dreapta a bisericii.




     Situat ceva mai departe de centru, acest parc se deosebeste de alte intinderi cu verdeata din oras, prin cele doua uriase turnuri din beton, ce adaposteau in al Doilea Razboi Mondial bateriile antiaeriene montate pentru protejarea orasul de aviatia Aliata.

     In afara de turnuri, in parc sa mai poate vizita si Muzeul Portelanului, iar pe vreme buna atat localnici cat si turisti stau la picnic in imensele spatii verzi.


     Dupa ce am vazut celebrele biserici si catedrale ale Vienei, am gasit aproape de cazare ceva ce ne-a schimbat iremediabil standardele legate de obiective religioase si de cladiri istorice in general. 

     Biserica arata mai degraba ca o fortareata din povesti cu dragoni sau un castel din desenele Disney decat ca un lacas de cult si e imposibil sa ajungi aici si sa nu-i dai un ocol.

     Interiorul (partea vizitabila) nu impresioneaza cu nimic, asa ca nu te astepta la extravagante, dar exteriorul ... pfoai!


*Noi nu am prins lumina / vreme buna, asa ca pozele nu-i fac cinste. Ai aici un Google Image Search!

  • Altele:
     Pentru un oras fost capitala de imperiu, este normal ca lista de mai sus sa nu cuprinda tot ce este de vazut in oras, asa ca lasam mai jos inca o mini lista cu ce ne-a mai placut:



     Cam asta am reusit noi sa vedem in cele 4 zile cat am colindat superbul oras, plecand de aici cu certitudinea ca mai avem nevoie de inca 2-3 ture pentru a reusi sa vizitam si interioare si de ce nu, sa descoperim si lucruri noi.

Follow #afkdeweekend for more!






No comments:

Post a Comment

-----