Cazanele Dunarii: Ciucarii si Ponicova


Info:
Perioada
    6-8.03.2021 (3 zile)
Organizat de
    #afkdeweekend
Pro
    Priveliste superba asupra Dunarii.
    Destul de multe de facut in zona.
Contra:
    Zona cu vreme schimbatoare.
    Foarte mult de condus din Bucuresti.
Album Foto
    Cazanele, Ciucarii si Ponicova
Costuri aproximative:
     400-500 LEI / de persoana (mancare, cazare, combustibil, alte cheltuieli)
Cazare:
Dificultate: 
     Usor (poteca lejera cu scurte zone mai abrupte)
Durata traseu:
    In aceasta tura avem trei trasee, insumand cam 6 ore de mers pe poteca.

Obiective (link catre site informativ):
  • Cazanele Dunarii
  • Chipul lui Decebal

  • Atentie! 
    *Ajungand la granita cu Serbia, mai mult ca sigur o sa primesti pe telefon mesajul de "Bine ai venit! Uite cat ai de platit!", asa ca ai gria sa dezactivezi din timp Roaming si Selectare automata retea. Pe noi ne-au ars de vreo 10 EUR pana sa ajungem in Drobeta.

    *Pe Ciucari nu gasesti surse de apa, asa ca ai grija sa cari macar 1 L / persoana in rucsac.

    *Ai sanse mici sa te intalnesti cu animale de prada pe trasee, dar serpi, scorpioni, caini si porci mistreti poti sa intalnesti ocazional. In special la serpi trebuie sa ai grija, pentru ca ies din vizuini sa se incalzeasca la soare si poti calca pe ei.

    Harti obiective :



    Reclama / Info:

        Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

        Ca in orice tura de munte / natura, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.


    Transport:

        Pana in Dubova ai drum foarte bun, ocazional marcat cu "Atentie cad bolovani!" pe malul Dunarii
     
        Odata parcat, mai ai nevoie de masina doar pana la intrarile in trasee - 5-10 minute de condus pe drum bun.

    Cazare:

        Pentru aceasta tura am ales cazare la Casa de vacanta La Locanda, unde am dat peste niste gazde foarte faine, cu care am stat la povesti mai mult decat era cazul 😅 si care ne-au delectat cu mancaruri demne de restaurante de elita (daca citesti review-urile, 8 din 10 mentioneaza mancarea).
     
        Pensiunea este renovata (in fapt, era inca partial in renovare in 03.2021) in stil rustic, are un foisor, gratar, ciubar si camere aranjate foarte fain. La cateva minute distanta au si un ponton la Dunare, unde poti merge la pescuit, daca ai inclinatii de gen.
     
        Noi revenim cu siguranta la Locanda in caz ca mai ajungem prin zona si reusim sa rezervam o camera cu 1-2 luni inainte, cum se intampla in plin sezon.
     


    Mancare si bautura:

        Ca de obicei, am plecat cu cateceva de mancare in portbagaj, dar abilitatile culinare ale chef-ului local ne-au facut sa abandonam orice gand de mancare rece dupa prima masa servita la cazare.
     
        Daca reusesti sa te cazezi la Locanda, nici macar sa nu iti treaca prin cap sa nu servesti toate mesele aici. Ca o sa savurezi o "simpla" omleta, o ciorba sau un festival de carne, sosuri si legume, nu o sa regreti kilogramele cu care pleci in plus de aici. 



    Cheltuieli:

          Cazarea costa undeva la 180 lei camera dubla, dar posibil sa varieze cu sezonul si gradul de ocupare. Suna din timp pentru rezervare.

        Combustibil ... in functie de masina si distanta parcursa. Noi am dat cam 250 lei Bucuresti - Dubova - Bucuresti.

        Mancarea, daca mergi pe mana bucatarului rezident, cum de altfel si recomandam, o sa te coste ceva. Nu cat intr-un restaurant unde ai putea degusta asa delicatese, dar nici cat la un fast food. Poti intreba un estimat inainte, dar eu iti recomand sa nu gandesti cu portofelul si sa lasi stomacul sa decida. Noi pe 2 mic dejunuri (omlete, carnuri, branzeturi, samd) si 2 cine (ciorbe, peste, vita, porc, legume) am dat, cred, undeva spre 170-200 de lei (2 persoane). Sincer nu mai stiu, pentru ca nu ne-a interesat. A meritat fiecare banut si ceva pe deasupra.

        Obiectivele vizitate sunt accesibile gratuit si doar daca faci o plimbare pe Dunare cu barca mai ai de cheltuit ceva in plus.


    Siguranta si interactiune cu localnicii:

        Chiar daca ai de mers mai mult pe poteca de padure, ai cateva zone cu stanca in Cheile Ponicovei si ai caderi de zeci de metri pe traseele din Ciucari. Atentie in toate trei locatiile, pentru ca ai zone fara semnal si posibil destul de pustii.

        Cum spuneam mai sus, ai grija pe unde calci, pentru ca zona este cunoscuta pentru vipere si scorpioni. De asemenea, tot cum spuneam mai sus, grija intre Drobeta si Dubova, pentru ca au loc des caderi de bolovani pe strada.



    Obiective turistice:


        Ciucaru Mare
    • 2 :30 / 3:00 ore dus-intors (cu pauze foto)
    • 6 km dus-intors
    • elevatie 233 m
    • posibil vant puternic   
    • priveliste superba
    • traseu tur-retur
    TR [Triunghi Galben]

        Ciucarul Mare il poti vedea din Dubova, in partea dreapta cum privesti Dunarea. Peretele sau abrupt fiind cel ce iti opreste privelistea catre amontele fluviului.

        Accesul in traseu se face de pe drumul spre Moldova Noua / Veche [Link GMaps], la doar 4-5 minute de condus de la cazare. Cu toate ca Google iti arata doar 25 de minute pe jos, ai in vedere ca drumul este in urcare accentuata si e posibil sa pierzi 40-60 de minute pana la intrarea in traseu daca te hotarasti la un pietonal, pe strada.

        Odata parcata masina peste drum de birtul comunal, mai ai de mers cativa metri pana la intrarea semnalizata cu panou turistic. De aici urmeaza o zona de padure, in urcare, ce iti poate da ceva batai de cap daca nu ai mai facut miscare de mult timp. Nu iti face prea mari probleme, am depasit (cu greu) in urcare un grup din care facea parte si o doamna in baston.


        Dupa ce ai terminat cu portiunea de padure, restul traseului este lejer, fara dificultati si cu multe zone de belvedere, de unde poti admira in tihna cursul sinuos al Dunarii.
     
        In "varful" traseului, deasupra peretelui vizibil din Dubova, trebuie sa stai cateva minute pentru a absorbi intreaga priveliste oferita de golful Dubovei, dupa care te poti intoarce pe acelasi traseu inapoi la masina, sau poti continua traseul "de creasta" care te scoate undeva la sfarsitul urcusului prin padure.

        Noi recomandam retur pe acelasi traseu, pentru ca prin padure nu ai de vazut mare lucru.


    Ciucaru Mic
    • 2 :30 / 3:00 ore dus-intors (cu pauze foto)
    • 4 km dus-intors
    • elevatie 314 m
    • traseu ceva mai putin frecventat de turisti
    • urcare prin padure mai lunga, dar mai putin accentuata
    • traseu tur-retur
    TR [ Triunghi Rosu]

        Ciucarul Mic se afla in stanga Dubovei si de asemenea, punctul cel mai inalt se poate vedea din localitate.

        Accesul in traseu se face aproape de intrarea in Dubova, la 6 minute de condus de la cazare [Link GMaps], in drum spre Chipul lui Decebal. Ai o mica parcare la intrare in traseu (2-4 masini) si punctul de plecare este semnalizat prin panou turistic.

        Prima portiune este, ca si pe Ciucarul Mare, o poteca de padure, cu urcare destul de lejera dupa ce treci de primele 200 de m. Dupa portiunea de urcare, faci dreapta la intersectia cu traseul de deasupra Dubovei [TG] si continui printr-o zona de platou impadurit, iar la final poteca se termina cu cateva locuri de belvedere, unde noi ne-am rasfatat la soare cateva minute bune.


      Traseul de retur este pe aceeasi poteca [TR], cu grija la intersectie sa cobori in stanga, nu sa urci inainte. (e destul de vizibil si nu ai cum sa te ratacesti)



    Cheile Ponicova
    • 45 min - 1 ora (sau 2-3 ore daca reusesti sa intri in pestera)
    • 2.5 km tur - retur
    • elevatie 23 m
    • poteca de padure + chei stancoase si mers pe langa apa
    • traseu tur-retur
    Atentie! 
        Nu recomand traseul pe sau dupa ploi abundente!
        Ai grija la posibili bolovani ce pot cadea de pe peretele din dreapta (la dus) sau alte proiectile aruncate de pe strada aflata la 150 m deasupra ta!
        Foarte posibil sa gasesti pe traseu carcase de animale cazute de pe stanci sau inecate (porci, gaini, capre)!
        La finalul cheilor, la intrare in pestera, gasesti resturile unei masini cazute in urma unui accident mortal in 2018.

        Nu te lasa pacalit de Google Maps, "PeÅŸtera Ponicova Intrarea 1" pare aproape de strada si vei gasi chiar si panouri turistice aici, dar coborarea este foarte dificila si nu o pot recomanda fara echipament adecvat (coarda, ham, casca, bagaj light, bocanci aderenti, etc). Intra in traseu pe chei si vei ajunge si la pestera, daca asta iti doresti.

        Traseul incepe din zona de campare ce seamana cu o cariera parasita (vezi mai jos primele 2 poze), la 1 km de intrarea in Ciucarul Mare, spre Moldova Veche [Link GMaps]. Masina recomand sa o lasi imediat cum iesi de pe asfalt, pentru ca drumul forestier care coboara sub pod nu este asa practicabil.

        Cheile Ponicovei sunt suprinzator de atractive, (in ciuda faptului ca Google nu le afiseaza pe Maps -  am facut deja o petitie, dar vad ca nu a fost acceptata *6.2021), aici gasind, dupa iesirea din Wild Camping Area si intrarea pe traseu [a fost marcat la un moment dat cu Triunghi Galben], stanci uriase inconjurate de pereti abrupti plini de vegetatie si mici cascade.



        La finalul cheilor gasesti o scara ce coboara spre intrarea in pestera. Dupa aceasta scara, din lipsa de echipament nu am mai putut continua, deoarece apa avea cam 20-30 de cm, era deja spre seara si nu am prins suficient de cald cat sa vrem sa facem o baie la picioare.


        Dezamagiti ca nu am putut intra si in pestera (aveam frontalele pregatite, pentru ca pestera nu este amenajata), ne-am intors pe acelasi traseu pana la masina.

    Chipul lui Decebal
    • 5-20 min
    • vizibil din strada ... sau din masina daca nu vrei sa opresti
    • la intrare in golful Mraconia, unde poti admira case pescaresti
        Statuia de 55 m, construita intre anii 1994 - 2004, se mandreste cu titlul de cea mai inalta statuie in stanca din Europa si-l reprezinta pe Regele Decebal, ce a domnit in aceste teritorii intre anii 87 si 106 CE.

        Masina o poti parca in strada sau pe forestierul (nu foarte bun) ce intra in golful Mraconia, iar ce-a mai buna priveliste este de pe podul de langa care te poti imbarca si in excursiile cu salupa de pe Dunare.


        Mai multe povesti si obiective din Cazanele Dunarii si din jur poti cauta pe aici: Cazanele Dunarii, dar pentru moment, tura noastra se incheie aici, cu al dumneavoastra Andrei care acum nu se mai gandeste decat la sosurile alea de le face dl. Gabi la Casa Locanda ... diseara gatesc, clar! 😅

    Follow #afkdeweekend for more!



    No comments:

    Post a Comment

    -----