City Break: Paris - Partea II - Obiective turistice

Info:
Perioada:  6 - 9.04.2018 (4 zile)
Dificultate:
     Mult de mers pe jos. Aglomeratie la obiective. Aeroport departe de oras - shuttle.
     Turnul Eiffel intra in reparatii din Octombrie 2018 pana prin 2020. Verificati posibilitatea de acces.
CazareGrand Hotel de l’Europe / 10% discount - Booking.com
Album Foto:  Paris
Costuri aproximative:  1.500 RON / persoana (zboruri, cazare, souveniruri, transport local, etc.)
Moneda:  EUR

Obiective (link catre site informativ):

Traseu:


     Dupa cum mentionam si in articolul precedent, in acest city break am optat pentru o tura outdoors si rar am intrat sa vizitam un obiectiv si la interior, asa ca bugetul estimat va creste simtitor daca optezi pentru vizitarea obiectivelor si la interior.


     Primul obiectiv la care am ajuns in aceasta tura a fost faimosul Arc de Triumf de pe la fel de faimosul Champ De Elysee, bulevardul cu nume usor de recunoscut in intreaga lume.

     Monumentala arcada triumfala se deosebeste de alte astfel de monumente prin cele patru "picioare" si prin sculpturile deosebite ce-i orneaza fatada.

     Accesul se face printr-un tunel subteran in care se poate intra din mai multe zone ale pietei, iar casele de bilete se afla la baza monumentului (in tunel) [ 8 EUR ]. Doua iesiri ale tunelului permit vizitarea exteriorului (gratuit).

     Cum noi abia ce coborasem din shuttle cu rucsacii in spate, am stat doar cateva minute pentru poze si un ocol al arcadei dupa care am plecat spre Place du Trocadero.




     Probabil cea mai cautata zona pentru pozat Turnul Eiffel. Parcul, platoul si treptele din fata Palais de Chaillot sunt in permanenta intesate de turisti, comercianti ambulanti, muzicieni, fotografi amatori si profesionisti, s.a.m.d. si la orice ora ai merge acolo va trebui sa dai putin din coate pentru a prinde un loc bun.

     In spatele palatului se gaseste stratia de metrou Trocadero si numeroase statii de autobuz, iar pentru alimentare gasesti in apropiere si supermarket-uri.

     De aici se poate observa foarte bine seara spectacolul de lumini oferit de turn din ora in ora, se poate vizita Acvariul [~20€], se pot vizita muzeele de pe platou sau poti sa cobori spre Sena si Pont d'IĆ©na ce traverseaza raul catre Turnul Eiffel.

*Ai grija la buzunare in aglomeratie!!!


     Una dintre cele mai cunoscute biserici din Paris, Sacre Coeur se poate vizita dupa ascensiunea pe dealul Montmartre.

     Dealul si turla bisericii ofera o foarte cuprinzatoare panorama a orasului, din aceasta cauza zona fiind foarte aglomerata de turisti si localnici ce asteapta apusul pe treptele dealului.

     Accesul in biserica este gratuit dar pentru acces la dom se plateste o taxa de 5-10 EUR. (noi nu am urcat pentru ca erau cozi imense dar am inteles ca se pot cumpara si bilete fast track. Asta e, next time).

ATENTIE!: Ca si la Bazilica Sfantul Petru din Vatican accesul la dom se face pe scari [ 300 de scari mai exact ] foarte inguste si claustrofobe. Daca urci, ia apa cu tine si pregateste-te de ceva efort. De coborat, se coboara pe alt set de scari deci nu vei avea trafic din fata.


     Nu ai cum sa ajungi in Paris si sa nu treci si prin fata renumitului stabiliment ce si-a fermecat spectatorii cu sunet, culoare si miscare din 1889 pana in zilele noastre.

     Din ce am gasit pe net nu exista posibilitatea de vizitare fara bilet la un show asa ca daca vrei sa vezi interiorul pregateste 150-200 EUR pentru un bilet si cauta un loc liber.


     Probabil cel mai cunoscut muzeu european, Luvrul este o imensitate de muzeu pentru care trebuie sa aloci macar o zi daca iti pui in cap sa il vizitezi.

     Biletele sunt de mai multe feluri dar poti intra pentru 17 EUR sa vizitezi majoritatea colectiilor.

     Pe langa muzeu poti admira curtea interioara cu faimoasele piramide si arhitectura cladirilor ce le inconjoara, Arc de Triomphe du Carrousel si parcul dinspre Place de la Concorde unde ajungem imediat.




     Cea mai mare piata din Paris, locul a numeroase executii publice si a multor evenimente importante din istoria orasului, Place de la Concorde este acum un important obiectiv turistic, aici aflandu-se capatul faimosului bulevard Champs-ƉlysĆ©esGradinile Tuileries ce ajung pana la Luvru, numeroase cladiri de importanta istorica, statui, fantani, un obelisc si Roue de Paris, o roata ferris ce aparent se poate demonta si transporta in alte locatii.

     Piata este strabatuta si de Sena, pe malul careia se afla si Adunarea Nationala, o camera a parlamentului Francez gazduita intr-o cladire impunatoare.


     Pantheonul din Paris este foarte diferit fata de cel din Roma si aparent are o cu totul alta insemnatate fata de Parthenon-ul din Atena, dar toate sunt adevarate minuni arhitectonice ale vremurilor in care au fost construite.

     In Paris, Pantheon-ul adaposteste mormintele a numeroase personalitati din istoria Frantei si se poate vizita contra unei taxe de 9 EUR.

     In stanga cladirii se gasesc bancute unde se strang numerosi localnici pentru masa de pranz sau doar putin soare, iar putin mai in spate se afla spectaculoasa biserica Saint Ɖtienne du Mont.


     In imediata apropierea a Pantheon-ului gasim Gradinile Luxemburg, o intindere de verdeata ce te duce cu gandul la atmosfera curtii regale si a petrecerilor nobiliare ce se tineau aici.

     Gradinile sunt impartite in partea frantuzeasca si partea englezeasca, zone despartite de catre un lac.

     Pentru mine "must see-ul" gradinilor a fost Fantana Medici, o superba intindere de apa inconjurata de un mic gard si "incoronata" de o sculpura pe care se odihnesc la soare babadaci (rate :D ).


     O alta bisericuta destul de cunoscuta printre localnici si nu numai, este Notre Dame de Paris - Doamna Noastra a Parisului si nu cred ca mai este nevoie sa spun ca este unul dintre cele mai importante obiective ale orasului, ca esti religios sau nu. Considerata de catre multi specialisti apogeul arhitecturii gotice, cladirea iti va "fura" destul de mult timp pentru a admira tot ce are de oferit.

    Interiorul se viziteaza gratuit, dar aparent este interzis accesul cu bagaje mari (eu am intrat fara probleme cu rucsac mic), iar turnurile se viziteaza contra unei taxe de 10 EUR [Info

     Indiferent ca urci sau nu in turnuri, nu rata interiorul ornat cu vitralii superbe si da un ocol intregii cladiri, laterala dreapta cel putin aratand mai bine decat fatada.

     In fata bisericii se gasesc criptele ce fac parte din circuitul catacombelor. In caz ca vrei sa iei bilete combo, sa stii unde le gasesti.


     Pentru catacombe planifica bine timpul pentru ca o sa ai de stat ceva la coada. Noi am ajuns destul de tarziu si am pierdut mai bine de o ora intr-un soare arzator pentru a intra.

     Intrarea costa 13 EUR doar pentru catacombe si 17 EUR pentru bilet combo ce include si cripta de langa Notre Dame.

     In interior pregateste-te sa cobori o gramada de scari spiralate pana la nivelul criptelor, dupa coborare urmand cateva camere muzeu si un tunel plictisitor ce duce pana la osuare.

     Eh, aici e aici. Daca o sa fii putin dezamagit de scari si tunel, odata ajuns in zona anticelor cripte lucrurile se schimba radical asa ca sper ca nu esti claustrofob, nu ti-e frica de fantome si alte asemenea fobii pentru ca ce ai sa vezi aici depaseste asteptarile...

     In interiorul criptelor nu este foarte aglomerat (cel putin cand am fost noi nu era), probabil accesul facandu-se asa greu pentru a permite celor din interior un grad mai mare de "intimitate".

     Iesirea din catacombe se face putin mai departe, printr-o cladirea mai moderna in care se afla si un souvenir shop.



     O alta biserica interesanta a Parisului este St. Suplice, interesul venind mai mult de la folosirea ei in Codul lui Da Vinci de Dan Brown, unde a fost legata de Linia Rozelor datorita unor elemente din interior.

(...) Contrary to fanciful allegations in a recent best-selling novel, this [the line in the floor] is not a vestige of a pagan temple. No such temple ever existed in this place. It was never called a «Rose-Line». It does not coincide with the meridian traced through the middle of the Paris Observatory which serves as a reference for maps where longitudes are measured in degrees East or West of Paris. (...) Please also note that the letters «P» and «S» in the small round windows at both ends of the transept refer to Peter and Sulpice, the patron saints of the church, and not an imaginary «Priory of Sion».

      Eh, chiar daca nu este legata de povesti pline de mister, biserica tot merita vizitata pentru arhitectura deosebita si parcul din fata sa, unde te poti odihni putin la umbra copacilor.



     Un urias complex de parcuri si cladiri ale Muzeului Armatei, Les Invalides adaposteste muzee, biserici, cripte si expozitii dar mai important de mentionat, aici se gaseste mormantul lui Napoleon ... nu, nu cognacul, Napoleon Bonaparte.

     Intrarea in complex costa 12 EUR pentru bilete achizitionate online sau putin mai mult pentru cele achizitionate de la punctele de acces. Avand in vedere ca sunt mai multe tipuri de bilete, verifica inainte ce expozitii sunt disponibile si ce tip de bilet doresti.



     No, muica ... arata altfel la televizor ...

     Asa cum era de asteptat, turnul este vizibil din tot orasul si este intr-adevar o experienta unica si o adevarata minune a lumii moderne.

     So, intrarea te costa intre 10 si 25 de EUR in functie de ce vrei sa faci aici, dar recomand pe deplin biletul de 25 EUR pentru ca ofera experienta completa. [info]

     Pentru acces va trebui sa stai la trei cozi. Prima pentru acces in zona ingradita din jurul turnului, a doua la controlul de securitate (poti intra cu bagaj mic) si a treia la bilete, la unul dintre punctele de acces in turn. Incearca sa ajungi la turn macar la un 8:30 pentru a fi cat mai in fata la coada!

     Cum spuneam, poti intra cu bagaj mic dar datorita sutelor de milioane de persoane ce se afla aici ( exagerez .. putin :)) ) orice bagaj te va incomoda si in plus va trebui sa ai mare grija la toate buzunarele. Peste tot sunt afise cu "Atentie la hotii de buzunare!".

     Dupa ce te-ai hotarat daca urci pe scari sau cu lift, daca urci pana la primul etaj sau pana sus, va trebui sa mergi la unul dintre punctele de acces si sa te asezi la coada la bilete. Noi am optat pentru liftul din "Piciorul de Nord" (doar cel de Sud are acces numai pe scari) ce ofera la urcare o priveliste faina catre Place du Trocadero.

Info!: 
  • Liftul urca direct la etajul 2 asa ca daca vrei sa ajungi si la etajul 1 va trebui sa cobori pe scari.
  • Datorita aglomeratiei lifturile de urcare si coborare sunt destul de greu de confundat - citeste indicatoarele sau mai intreaba alti turisti daca nu vrei sa stai la coada de coborat cand urci.
  • In turn sunt cateva restaurante dar nu vrei sa stii preturile :)) Preferabil sa ai un snack la tine in caz de nevoie. 
  • In turn exista si cateva toalete publice dar pentru experienta completa iti recomand sa mergi la cea din varf (langa biroul lui Eiffel)  :D
  • Daca vrei sa gasesti inscrisul "Resita" pe undeva prin turn, va trebui sa folosesti ca mine o bucata de hartie si un pix. NU ITI RECOMAND sa te apuci sa scri tu pe turn pentru ca au camere si e posibil sa te coste.
  • Have fun!


     Parcul se afla foarte aproape de statia in care opreste shuttle-ul de Beauvais (si probabil si alte shuttle-uri de la alte aeroporturi) si acopera o suprafata considerabila pe harta orasului.

     Noi nu am reusit sa vedem decat o mica particica a parcului datorita timpului scurt si a faptului ca am nimerit in mijlocul unui maraton ce se desfasura pe toata lungimea orasului.

     Aici ca obiectiv de vizitat am avut cladirea fundatiei Louis Vuitton, o capodopera din lemn, metal si sticla ce fascineaza prin aspectul sau futurist.

     Intrarea in parcul din jurul cladirii este gratuita dar exista un control de securitate la intrare.



     Cartierul La Defense este un fel de Pipera de pe melagurile noastre, cu cladiri de birouri si o uriasa esplanada pe care troneaza Marea Arcada, un monument urias ce reprezinta o varianta moderna a arcului de triumf.

     Pe esplanada se poate ajunge usor cu metroul, iar daca vrei sa urci cu liftul suspendat pe cabluri in varful Arcadei va trebui sa achizitionezi un bilet de 15 EUR. 


     Cum mentionam si in articolul introductiv, obiective sunt multe in Paris si 4 zile nu sunt suficiente pentru a te bucura de frumusetea acestui oras dar sper eu ca acest mic ghid sa te ajute in planuirea turei in capitala Frantei.

     Pana la urmatoarea tura in Paris, te las cu un set de imagini ce nu si-au gasit locul mai sus si te las cu un Au revoir! si un Ć€ plus tard!







No comments:

Post a Comment

-----