Canionul si Cascada Tamina


Info:
Perioada
    10.10.2020 (1 zi)
Organizat de
    #afkdeweekend
Pro
    Canion spectaculos si tehnic.
Contra:
    Canionul se traverseaza in cateva minute, drumul pana la el si inapoi dureaza cateva ore.
    Traseu marcat, dar slab amenajat.
Album Foto
    Canionul Tamina
Costuri aproximative:
     100-150 LEI / de persoana (mancare, combustibil, alte cheltuieli)
Dificultate: 
     Mediu-Dificil (scari, busteni si stanci mereu umede, cu risc de alunecare)
Durata traseu:
    3-4 ore - DN1 - Canionul Tamina - DN1
    9 km dus-intors
    Diferenta de nivel ~ 300 m 

Obiective (link catre site informativ):
  • Canionul Tamina
  • Castelul Cantacuzino

  • Atentie! 
    Nu lasa gunoaie pe munte! Daca ai carat produsele pana sus, poti sa duci si ambalajele pana la primul tomberon. 
    Traseul este marcat decent, dar ai cateva zone abrupte, cu umezeala, asa ca mergi cu grija, muntele nu iarta prostia, neatentia si neglijenta. Consuma alcool cu prudenta sau deloc. 
    Echipeaza-te pentru traseu si sezon. Este aproape imposibil sa nu te uzi in canion, chiar daca prinzi vreme buna.
    Scarile metalice se misca si ai portiuni de traversare pe bolovani / busteni uzi, mergi cu grija si alege bine prizele de sprijin.
    Nu iti risca viata pentru like-uri pe retelele sociale. Zona de inceput de traseu se cheama Ursarie si aici gasesti si un panou care te atentioneaza de existenta mamiferelor mari. 
    Daca vezi un urs, departeaza-te incet, cu fata spre el. Daca vine spre tine, arunca pe jos ceva de mancare, o haina sau in cel mai rau caz, rucsacul, fa cat mai multa galagie si continua sa te retragi. Sunt sanse mari sa se opreasca sa investigheze.

    Harta obiective :

    Reclama / Info:

        Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

        Ca in orice tura de munte, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.


    Transport:

        Noi am mers cu masinile proprii si personale, dar am inteles ca se poate ajunge si cu trenul pana in Timisul de Sus. Drumul pana la Canion este forestier practicabil cu masina de teren, dar este inchis cu bariera.

    Cazare:

        Fiind tura de o zi, nu ne-am mai luat cazare, dar gasesti in Timisul de Sus cateva pensiuni, daca vrei sa ramai mai multe zile.


    Mancare si bautura:

        Ca de obicei, sandvisuri de acasa, dulciuri si fructe in rucsac, plus apa, pentru ca in ciuda faptului ca mergi destul pe langa firul apei, din cauza ploii si a exploatarilor forestiere din zona, nu ne-a suras ideea de alimentare din apele zonale.

        Bonus, la intoarcere am oprit la Vatra Regala din Predeal, restaurant pe care-l recomandam cu drag. Noi am mai oprit si cu alta ocazie si a ramas inca pe lista de "asa da".

    Cheltuieli:

          In afara de combustibil, mancare si cateva beri, am mai dat 12 lei de persoana la Castelul Cantacuzino, unde ne-am plimbat o ora dupa masa copioasa de mai devreme.


    Siguranta si interactiune cu localnicii:
         
        Ca in orice tura de munte, trebuie sa ai grija pe unde calci - ai multa poteca de padure, cu radacini alunecoase si posibil noroi, plus zone abrupte, cu frunza uda, la coborarea si urcarea din canion.

        Pe partea de fauna, cum spuneam mai sus, traseul incepe in Ursarie. Incearca sa faci suficienta galagie pentru a te face auzit de la distanta, pentru a da timp localnicilor blanosi sa te ocoleasca.

        Eu ma gandesc serios sa imi cumpar un spray anti urs pentru urmatoarele ture pe munte. Mai bine sa ai decat sa n-ai.
       


    Obiective turistice:


        Mult mai putin cunoscut ca vecinul canion 7 scari, Tamina este ceva mai putin accesibil si mult mai slab intretinut.

        Accesul se face din DN1, pe un drum forestier blocat cu bariera, dar cu suficient loc pentru a parca 2-3 masini. In caz ca nu gasesti loc, cateva zeci de metri mai sus gasesti o alta intrare de drum forestier cu mult mai mult loc de parcare. Traseul este marcat si de la aceasta parcare, deci este OK de lasat masina in ambele. 

    Dunga Albastra [ DA ]


        Inca de la bariera esti anuntat ca zona este frecventata de ursi, asa ca de aici poti incepe sa vorbesti ceva mai tare, sa fluieri sau, daca te tine vocea, sa canti balade de munte.


        Pana la intrarea in canion ai de mers pe un drum forestier cu urcare in general lina, iar in zonele cu urcare abrupta drumul de masina serpuieste in serpentine ce se pot scurta pe poteci vizibile, marcate cu DA.


        Intr-o zona destul de dreapta a drumului forestier vei vedea intr-o bifurcatie semnalizare spre cascada Tamina, drumul coborand spre dreapta.


        De aici mai ai doar cativa pasi pana la intrarea in canion, pe care il poti aborda prin dreapta, pentru a urca scarile, sau prin stanga, pentru a le cobori. Recomand prima varianta, unde cobori pe langa peretele din dreapta, traversezi apa si abordezi canionul in urcare.

        Ai grija la traversari, la bolovani si busteni uzi, la scarile care se misca (nu cat sa iti dea senzatie de pericol) si ai grija sa ai intotdeauna un punct de sprijin stabil.

        Traversarea canionului dureaza 10-20 minute, in functie de marimea grupului si debitul de apa, iar dupa ce termini cu scarile te mai asteapta doar un scurt urcus abrupt pana deasupra cascadei, pe unde ai si intrat.

        Returul se face pe acelasi drum forestier, folosind aceleasi scurtaturi in serpentine.


        Dupa masa la Vatra Regala din Predeal, am profitat de vremea ce parea ca se schimba in bine si am oprit si la Castelul Cantacuzino, pentru o scurta plimbare.

        Aici gasesti parcare gratuita in fata portii, sau cu 5 lei / 3 ore in incinta. Accesul in parc este 12 lei / persoana, iar daca vrei acces si in interior, gasesti tarifele pe site. Daca ai vreme buna, poti pierde pe aici 1 ora, plimbandu-te prin parc sau prin zonele de belvedere.


    Done! Ai terminat inca o tura departe de tastatura!

    Follow #afkdeweekend for more! 


    No comments:

    Post a Comment

    -----