1-4.12.2016 – Republica Moldova

http://afkdeweekend.blogspot.com/2017/01/1-4122016-republica-moldova.html
Obiective (link catre site informativ)


Traseu:
Am zburat Bucuresti-Iasi si retur dar Google Maps refuza sa implementeze mai multe tipuri de transport pe traseu :/

Info:
Durata: 4 zile
Dificultate: Destul de mult de mers in Chisinau, racoare in tunel la Cricova, deal de urcat la Orhei
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui
Cazare Chisinau: Tapok Hostel
Album FotoRepublica Moldova

     Tara cu numarul 10 pe anul 2016 a fost Republica Moldova, amestecul romano-rus cu aroma de vin de Cricova si bomboane Bucuria.
     

     Pentru a castiga mai mult timp si a ne aventura prin cat mai multe locatii, am zburat Bucuresti-Iasi de Ziua Unirii pentru a juca o hora in mijlocul orasului si a ne plimba putin prin nou renovatul Palat al Culturii.


     Chisinaul este un oras destul de mic pentru o capitala europeana dar ofera destule obiective turistice pentru o vizita de cateva zile si este unul dintre cele mai ieftine orase in care am ajuns pana acum, cel putin din punct de vedere culinar si bahic :D


   
     In afara de numeroasele „La Placinte” si „Andy`s Pizza” ce se gasesc la tot pasul si pe care le recomand pentru mic-dejun, pranz si cina, orasul dispune si de numeroase pub-uri, baruri si cafenele unde se pot degusta vinurile autohtone si berea Chisinau.



     Ca obiective de vizitat, la care am reusit sa ajungem, recomand sa bifati urmatoarele:


     Aflat pe una dintre arterele principale ale orasului (Bulevardul Stefan cel Mare si Sfint), Arcul de triumf din Chisinau nu este unul impunator ca dimensiuni dar este frumos decorat si destul de bine intretinut.



     Parcul nu este unul foarte mare ca si dimensiuni dar este un obiectiv de vizitat (preferabil vara) pentru lacul cu stuf si impunatoarele scari de la intrarea principala.


     Aparut in urma unui concurs, zidul de mari dimensiuni este acum acoperit in totalitate cu sute de desene, de multe ori suprapuse, cu diferite teme.



     Datorita faptului ca a fost recent restaurat si a arhitecturii interioare, muzeul a devenit ultima fita in materie de locatie pentru selfie-uri. ;))
     In rest, aripa din stanga gazduieste o colectie de tablouri ce gadila placut pana si ochiul unuia paralel si necoplanar cu arta, precum subsemnatul, iar aripa principala si aripa din dreapta gazduiesc colectii de arta modernista, ce in mare parte ma lasa scarpinandu-ma confuz in barba.

ATENTIE: Aripile stanga-dreapta au si etaj, cautati bine scarile ;))


     Pot jura cu mana pe aparatul foto ca Muzeul de Etnografie din Chisinau este mult mai fain decat Antipa cel modern din Bucuresti…nu ma intrebati de ce, e doar mai fain.
     Muzeul adaposteste numeroase colectii din diferite domenii, de la geologie la arta si istorie si de la antropologie la arheologie la multe altele.

In nici un caz sa nu ratati prima camera de la subsol ….mindblowing stuff!!!

     In acest muzeu se pot admira colectii de numismatica, de arme si efecte militare, o camera-muzeu dedicata holocaustului, o camera-seif in care se pot admira numeroase colectii de tezaur din aur si alte materiale si pietre pretioase (acces foto-video interzis) dar si alte numeroase colectii la care nu am mai avut timp sa ajungem (bilete separate in functie de ce se viziteaza).


     Un alt obiectiv al turei a fost uriasul oras subteran ce adaposteste faimoasele crame Cricova.


     Domeniul este imens, atat la suprafata cat si in subteran si nu am de gand sa stau aici sa descriu prea in detaliu pentru ca sunt multe de spus despre legendele locului, istoria cramelor, procesul de productie, s.a.m.d.


     Pe scurt, labirintul de tuneluri este atat de vast incat mersul pe jos este impractic, daca nu imposibil si toata lumea se deplaseaza cu masini sau trenuletele speciale pentru turisti.


     Complexul dispune pe langa sutele de tuneluri folosite la prelucrarea, sortarea si stocarea vinului de numeroase camere muzeu, restaurant, cinematograf, magazin, etc., ce se pot accesa in cadrul turului ghidat.


     La Orheiul Vechi am ajuns pe o ninsoare puternica ce nu ne-a oprit totusi sa urcam dealul pana la Schitul "Adormirea Maicii Domnului" din varf si nici sa scoatem aparatele pentru cateva cadre cu superba vale a raului Răut si cu biserica subterana sapata in peretele stancos (Intrarea se face pe o usa de langa turnul de sub cruce).


     Cam atat despre Moldova momentan. Sper sa mai ajung pe acolo, pe timp de vara, pentru cele cateva muzee ramase nevizitate, pentru faimoasa "poarta" a orasului Chisinau (unde nu am apucat sa ajungem) si pentru alte zone interesante din aceasta frumoasa tara.

-----