30.12.2016 - 1.01.2017 - Revelion in Macedonia

http://afkdeweekend.blogspot.com/2017/02/30122016-1012017-revelion-in-macedonia.html
Obiective (link catre site informativ)


Traseu:

Info:Durata: 4 zile (plecat pe 29 seara si intors pe 2 dimineata)
Dificultate: La plimbare
Organizat de: Asociatia Oxigen
Cazare Ohrid: Hotel Mizo
Album FotoRevelion in Macedonia     Pentru ca inca un revelion in club sau la restaurant suna destul de boring si pentru ca Narcis nu a vrut sa ne ia cu el in Georgia :P , am fugit pentru final de an in tara cu numarul 11 pe anul 2016, Macedonia (FYROM - former Yugoslav Republic of Macedonia).

     Moneda locala este DINARUL MACEDONEAN - MKD dar pentru suveniruri ( magnet de frigider 60 MKD sau 1 EUR peste tot ) si chiar si la unele magazine se pot folosi EUR. 


     Capitala este o amestecatura de arhitectura si cultura in care cu greu iti dai seama daca minaretul din fata este atasat bisericii de langa, sinagogii din spate sau cladirea de dupa colt este totusi o moschee ce este mascata de imensul corp statuar cu iz roman...sau poate grec...ufff..m-am pierdut :)) Ideea este ca ai ce vedea in Skopje chiar daca ai la dispozitie doar cateva zeci de minute cum am avut noi.
     
     Pe malul imensului lac ce desparte Macedonia de Albania se afla un foarte interesant oras turistic ce se poate compara putin cu Sighisoara noastra, daca Sighisoara ar avea plaja...si lac..si port...eh, pe acolo :))
     Orasul are o foarte bogata istorie, zona fiind mentionata inca din 350 BCE cand orasul se chema Lychnidos - Orasul luminii si era un foarte important centru cultural si economic.
     Datorita amplasarii geografice si a perioadei de timp din care zona a fost locuita, orasul beneficiaza de numeroase monumente si atractii turistice istorice, cea mai impozanta fiind Fortareata lui Samuil, o fortificatie restaurata de pe vremea cand orasul a fost pentru scurt timp capitala a imperiului Bulgar.

*Cel mai inalt turn din fortareata ofera o priveliste superba asupra orasului si a lacului la apus dar daca planuiti sa vedeti apusul de aici, aveti in vedere ca fortareata se inchide la 16:00 ora locala si nu prea aveti pe unde sari gardul....trust me ;))

     In afara de fortareata se mai pot vizita numeroase biserici si ruine, portile vechiului oras, amfiteatrul antic, faleza cu stradute inguste si terase deasupra lacului, centrul nou si multe altele.
     
     In cunoscutul stil "daca nici biserica nu stie sa faca bani...", gasim la Manastirea Sf. Naum un imens complex turistic, complet cu zeci de tarabe de suveniruri, restaurante, terase, plimbari cu barca si vreo 10 pauni ce se plimbau nestingheriti pe proprietate.
     Neaparat de bifat aici este privelistea din curtea interioara a manastirii si o plimbare cu barca pe delta ce adapostaste cateva izvoare ce alimenteaza Lacul Ohrid.

     Peninsula Gradiste adaposteste doua locatii ce trebuiesc vizitate deoarece ofera in doar cativa metri, o calatorie in timp de la o era preistorica in care oamenii traiau in case construite din paie si chirpici deasupra apei, la o fortareata romana din care acum, din pacate, nu au mai ramas decat poarta principala si cateva ziduri.
     Muzeul pe apa din golful oaselor este un complex arheologic unde a fost recreata o parte a unei stravechi asezari de pescari. Aici se pot vizita cateva case de locuit, depozite si cladiri cu importanta religioasa.
     La intrarea spre Muzeul pe apa se gaseste si o camera-muzeu in care se pot admira obiecte vechi gasite de arheologi in zona.


     La fortareata se poate ajunge pe o poteca ce urca de la muzeu, iar de pe zidurile ei se pot admira atat muntii ce inconjoara intreg lacul cat si intinderea de apa pe care se afla muzeul.


     Aceasta tura a fost una de plimbare, relaxare si distractie dar regiunea merita clar vizitata pe indelete intr-o tura mai ampla.

-----