17-19.02.2017 - CityBreak Budapesta

http://afkdeweekend.blogspot.com/2017/02/17-19022017-citybreak-budapesta.html
Obiective (link catre site informativ): 

Traseu:

Budapesta se viziteaza cel mai bine pe jos pentru ca majoritatea obiectivelor sunt apropiate unul de celalalt. 
In harta de mai sus sunt doar cateva dintre obiectivele vizitate.

Info:
Durata: 3 zile (vineri seara - duminica seara)
Dificultate: 35-40 km de mers pe jos, batut tot orasul la picior
Cazare Budapesta: Marco Polo Top Hostel -  [4/5]
Album FotoBudapesta


     Pentru ca am auzit atatea lucruri frumoase despre Budapesta, am profitat de o oferta WizzTours si ne-am planuit un weekend romantic ;))) in superbul oras de pe malurile Dunarii. 

     Pentru a avea cat mai mult timp la dispozitie pentru vizitarea orasului, am ales sa plecam de vineri seara si sa ne facem o prima impresie asupra orasului pe timp de noapte, lucru pe care nu l-am regretat deoarece Budapesta noaptea este ....wow!

Panorama de la Castelul Buda

     Ca sa incepem cu inceputul, moneda locala este Forint-ul unguresc ce se poate retrage de la bancomatele raspandite prin tot orasul sau se poate obtine prin conversie din EUR la casele de schimb valutar ce se gasesc deasemenea din plin in zona centrala.

Platile cu card-ul sunt de asemenea disponibile mai peste tot cu toate ca platile cu carduri activate payWave nu prea merg fara introducerea PIN-ului.

ATENTIE!!!: se gasesc si case de schimb cu curs foarte prost deci verifica la 2-3 inainte sa schimbi! Deasemenea, toate casele de schimb practica o forma sau alta de comision.

     Moving on, pentru ajuns in centru trebuie sa achizitionezi din aeroport bilete Tranzit Ticket (2 de pers / sens) ce iti asigura o calatorie cu autobuzul 200E (capat la aeroport si la prima statie de metrou) si o calatorie cu cel mai antic metrou din lume :)), de la capatul liniei M3 pana in centru. Biletele sunt numerotate 1 si 2 si se folosesc in ordinea asta indiferent de ce mijloc de transport este primul. :/


Metrou in Budapesta

     Alte informatii folositoare:
  • Bilete de transport in comun se pot achizitiona de la toate automatele (mov) de prin oras (nu au case de bilete). Automatele accepta card, bancnote si monezi si dau rest  bancnote si monezi.
  • O masa la restaurant te poate costa de la 4.000 HUF la 15.000 HUF in functie de cat, ce si unde mananci.
  • O bere / pahar de vin te costa intre 750 HUF si 1.500 HUF la restaurant. Berea la magazin e mai OK, intre 200 si 400 HUF la doza. Pachetul de tigari e pe la 1.000 HUF la magazine specializate. Fumatul este interzis in interior.
  • Toti ospatarii, chelnerii, vanzatorii, etc. vorbesc sau macar inteleg engleza deci te descurci lejer la navigarea prin oras si la restaurante.  
  • Cam toate restaurantele au spaga / tips-ul trecut pe bonul fiscal. 8-10-12% din nota.
  • Centrul vechi (The Ruin Pubs) are o viata de noapte foooarte fierbinte ;)) si am avut ocazia sa vedem si turisti veseli si pusi pe distractie dar si turisti pusi la zid (la propriu) de politia locala. 
  • Desi nu am avut "placerea", Budapesta este cunoscuta pentru hotii de buzunare deci ai grija la rucsac, portofel, telefon, etc. De asemenea, in mai toate statiile de metrou se gasesc adevarate adaposturi de oameni ai strazii.

Harta turistica:     


Harta de mai sus nu imi apartine dar este foarte complexa si completa asa ca o includ aici.
Click pe pictograme pentru informatii detaliate. Salveaza harta in MyMaps pentru acces mai facil....doar nu vrei sa intri din 30 in 30 de min pe blog...smh! :))


     Phiu! Gata cu partea informativa! Hai la plimbare! Sa ne distraaaaam........Cum adica am rezervat camera de 2 si avem paturi in dormitor de 12? :O 

     Da! WizzTours ne-a aranjat din prima excursia gresind rezervarea (am inteles de la hostel ca nu e prima data) si aranjand sa ne cazeze in bunk-beds in loc de camera privata achizitionata de noi. 
     Oh well! E deja seara, avem putin timp la dispozitie sa exploram orasul, suntem obisnuiti sa dormim in tipul ala de camera si in plus ne dau si mic dejun gratis ca si scuza ;)).

Here we go...

    Fiind cazati in centru orasului am avut cam totul in apropiere si a fost usor sa ajungem pe faleza Dunarii, locul in care tot ce poti sa faci e sa speri ca nu iti iei vre-un stalp in freza pentru ca nu prea ai cum sa te uiti pe unde mergi, totul e imens, puternic luminat si ..wow!

*In caz ca e toamna, iarna, primavara, chiar daca la meteo zice ca e cald si bine, ia-ti manusi si fes...asa....just in case. Pe faleza bate o tar de vant


     Dupa o noapte odihnitoare, petrecuta in sforaituri italienesti, frantuzesti, germanice si ...nu stiu, ceva asiatic :)), am pornit in mare viteza prin oras, insotiti de amicul GoogleMaps si prietenul lui GoogleTrips.


     Orasul pastreaza intr-o mare proportie cladirile vechi (din cate am inteles mare parte a orasului se afla in patrimoniul UNESCO) si nu de putine ori am deviat de la indicatiile GMaps pentru a vedea mai de aproape o turla sau o cladire mai interesanta, in ciuda cetii ce parea ca nu mai vrea sa plece.



     Primul obiectiv pe lista de zi a fost Budapest City Park – Budapest Varosliget, parc ce adaposteste suficiente obiective turistice pentru un oras de marime medie spre mare.


Gasim aici:
  • Vajdahunyad Castle, un foarte frumos castel construit in mai multe stiluri arhitectonice pentru a arata diversitatea ....erm.....arhitectonica a Ungariei de-alungul timpului. Castelul adaposteste Muzeul Agriculturii, capela Ják si gazduieste si cateva festivaluri anuale. Pe langa castel se gasesc cateva statui, printre care si Statuia Anonimului.
  • Baile termale Széchenyi, pe care cu greu am reusit sa le vizitam doar pe afara dar ce ne-au oferit ca bonus fantana arteziana cu apa termala din vecinatate.
     Din zona parcului am plecat usurel spre zona centrala, preferand si de aceasta data sa parcurgem traseul pe jos pentru a putea admira cladiri vechi dar si cateva obiective mai importante ca House of Terrorun muzeu dedicat victimelor regimurilor naziste si sovietice si Cladirea Operei.


     De aici, satui de atata mers pe afara, am decis sa vizitam si ceva interioare asa ca am parcat la coada de la intrarea in Bazilica S.F. Stefan, o imensa bisericuta (a 3-a ca si marime din tara) situata in mijlocul unei piete la fel de impunatoare.


     Basilica are mai multe zone vizitabile:


  • Capela ce se poate vizita contra unei donatii recomandate de 200 HUF si unde se poate admira bling-bling-ul specific oricarei biserici de mari dimensiuni si ca bonus, se poate vizita o camera separata (se intra printr-un fel de cabina confesionala prin stanga altarului) unde se poate admira presupusa mana mumificata a primului rege al Ungariei, Stefan I.
  • Muzeul, unde se pot admira 2 camere pline cu obiecte religioase..meh!
  • Domul si panorama ce reprezinta adevarata atractie turistica a cladirii. Panorama poate fi accesata urcand 364 scari (multumesc, pass) sau asteptand liftul ce urca pana la baza cupolei de deasupra capelei. De aici se poate lua un alt lift pana deasupra cupolei (sau tot pe scari daca esti masochist), pana la scarile ce duc la terasa din jurul domului, terasa ce ofera o panorama la 360° a intregului oras.
     Dupa 152 de selfie-uri din toate unghiurile oferite de domul bazilicii, am intrat la random intr-un restaurant pentru un pranz traditional (Aurum Bistro) si ceva caldura. 

Note to self: Pana nu castigi la loterie, nu mai intri in restaurantul ala :P

       OK! A venit timpul sa discutam despre za one, za only, za big one: Cladirea Parlamentului.
     Cladirea este a 3-a ca marime in topul cladirilor ce adapostesc adunaturi parlamentare si a fost construita in 20 de ani cu ajutorul a peste 1.000 de muncitori.
     Pentru vizitare am inteles ca este nevoie de rezervare dar pentru turistii din tari UE nu se percepe taxa.
     Noi am ales sa nu pierdem o zi cu vizita interiorului asa ca ne-am tras cateva selfie-uri cu exteriorul, am mai facut 50 de poze si am plecat catre obiectivul urmator.


     
     In drum spre majestuasele monumente ale ..Budei?...Buzii? ... hmmm...partii din dreapta a Budapestei, am trecut pe langa un memorial dedicat everilor ucisi pe malul Dunarii in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial: Shoes on the Danube Bank - Pantofi pe malul Dunarii.

     In continuare ne-am tarat picioarele deja obosite pe treptele si soselele abrupte ce urca spre un alt important obiectiv turistic al orasului, Bastionul Pescarilor.



     Haos si aglomeratie ne-au asteptat deasupra Dunarii, pe terasele si scarile bastionului ce ofera una dintre cele mai bune privelisti asupra orasului.
     Aici, pe langa magnifica panorama, se pot admira Biserica Matyas, turnurile bastionului si cateva statui.
     Tot in aceasta zona se pot vizita cateva obiective, biserici si muzee si se poate admira privelistea de pe cealalata parte a dealului. De asemenea aici sunt si multe souvenir shops la preturi mai bune ca in Pesta.

*Bastionul se viziteaza free in perioada Noiembrie-Februarie.


     Buda Castle .... daca de pe malul Dunarii parea mare...de sus, de langa el...well....e mare.
        La castel se poate ajunge si cu ajutorul unui funicular ce pleaca de pe malul Dunarii si ajunge in curtea interioara a castelului (1.200 one way - 1.800 dus-intors) dar noi am ajuns pe drumul de masina ce vine dinspre bastion.
     Aici se gasesc cateva muzee, o biblioteca, curti interioare si exterioare, creneluri de belvedere, statui si porti cu sculpturi detaliate...etc..etc..etc. Noi, pastrand obiceiul, am vizitat doar pe afara castelul si tot am pierdut cateva ore bune aici.


     Dupa un imens Langos savurat in urma unei lungi cautari pe Str. Váci, strada pe care se gasesc zeci de restaurante si souvenir shop-uri, am decis sa ne reintoarcem in romanticul dormitor de 12 persoane pentru a ne reincarca bateriile dupa o zi superba dar destul de solicitanta.

*Aparent in weekend, in extrasezon, nu prea se gasesc langos prin oras. Noi am gasit la GrillPoint si a fost foarte bun (1.190 HUF...parca). In timpul saptamanii se gasesc la Piata Centrala ce se afla in apropiere.



     Ultima zi a acestei ture am planuit sa o petrecem la uriasa Citadela pe care am tot admirat-o de la baza Dealului Gellert, citadela unde planuiam sa petrecem cateva ore.

*Remember kids, always do your research! 

     La citadela se poate ajunge din orice parte a dealului, acesta fiind brazdat de numeroase poteci, scari si chiar si de o sosea ce ajung cu toate la zidurile cetatii.
     Noi am urcat din dreptul podului Elisabeta pentru a ajunge si la monumentul lui Gellert, monument ce se poate admira de pe toata faleza Dunarii si este puternic luminat pe timp de noapte.
     De la monument am urcat pe o ceata densa catre zidurile citadelei, oprind din cand in cand pentru a admira privelistea oferita de punctele de belvedere in ciuda vizibilitatii reduse.


     Intr-un final, cu rasuflarea taiata si cu broboane de sudoare pe frunte, am ajuns si la majestuasa cetate ce ne-a intampinat cu un miros subtil de marijuana ;))
     De aici se poate admira intreg orasul...cel putin asa cred, la noi a fost cam ceata..., se pot face poze cu imensa Statuie a Libertatii si se poate da un ocol de 10-15 minute zidurilor cetatii. Yup! Cetatea nu este chiar asa imensa si nici nu se viziteaza la interior.
     Zidurile sunt aproape la fiecare pas ciuruite de gloante si obuze ce au lasat urme adanci si pe alocuri gauri ce au fost reparate ulterior cu materiale mai noi.
     
     Putin dezamagiti de citadela ce parea atat de impunatoare de jos, am coborat pe alt traseu catre podul Libertatii, pentru a ajunge in zona Pesta de unde urma sa plecam spre aeroport.
     La coborare am trecut pe langa cladirea ce adaposteste Baile Termale GellertBiserica din interiorul pesterii Gellert si manastirea de la baza dealului, manastire ce comunica cu biserica printr-un tunel subteran.


     Odata bifat si dealul Gellert, am mai savurat un goulash si un paprikash de la revedere si am pornit inapoi catre Bucharest...not Budapest :)



     De incheiere, Budapesta este un oras superb ce nu trebuie ratat de catre nici un calator ce iubeste frumosul.
     Tura este una destul de solicitanta daca se opteaza pentru batut orasul numai la pas dar astfel poti fi sigur ca nu ratezi nici un detaliu din acest minunat oras.

PS: De acum nu ma mai supar daca la vreun concert, lead-singer-ul striga "Buna seara, Budapest!" in loc de "Buna seara, Bucuresti!" ...nu e o jignire ca orasul tau sa fie comparat, chiar si din greseala, cu o asa bijuterie.

No comments:

Post a Comment

-----