Cheile Zanoagei si Lacul Scropoasa


Info:
Perioada
    2.01.2021 (1 zi)
Organizat de
    #afkdeweekend
Pro
    Traseu lejer tot timpul anului.
Contra:
    Zona aglomerata datorita accesibilitatii.
Album Foto
    Zanoaga si Scropoasa
Costuri aproximative:
     70-100 LEI / de persoana (mancare, combustibil, alte cheltuieli)
Dificultate: 
     Usor-Mediu (pe timp de iarna este ceva mai greu de traversat, podete inghetate)
Durata traseu:
    3-4 ore - Camping Zanoaga - Scropoasa - 7 Izvoare - Camping Zanoaga
    10 km dus-intors
    Diferenta de nivel ~ 200 m 

Obiective (link catre site informativ):
  • Cheile Zanoagei
  • Lacul Scropoasa
  • Cascada 7 Izvoare

  • Atentie! 
    Nu lasa gunoaie pe munte! Daca ai carat produsele pana sus, poti sa duci si ambalajele pana la primul tomberon. 
    Traseul este marcat decent si chiar daca faci tura ca noi, iarna, nu ai de ce sa iti faci griji de poteca, pentru ca zona este foarte circulata. Consuma alcool cu prudenta sau deloc. 
    Echipeaza-te pentru traseu si sezon. O sa gasesti zapada sau / si noroi in anumite zone, asa ca incalta-te cu bocanci impermeabili si nu uita parazapezile. 
    Podetele se mai misca din loc in loc si ai portiuni de coborare / urcare ceva mai abupta, asa ca mergi cu grija si alege bine prizele de sprijin.
    Nu iti risca viata pentru like-uri pe retelele sociale. Ai pe traseu destule stanci de pe care poti cadea daca nu esti atent, ai zone de padure in care trebuie sa faci ceva galagie si sa scanezi padurea dupa localnici blanosi mormaitori si este foarte important sa te imbraci corespunzator sezonului. 
    Daca vezi un urs, departeaza-te incet, cu fata spre el, facand galagie (fluiere, pedarde, strigate, etc). Daca vine spre tine, arunca pe jos ceva de mancare, o haina sau in cel mai rau caz, rucsacul, fa cat mai mult zgomot si continua sa te retragi. Sunt sanse mari sa se opreasca sa investigheze ce ai aruncat pe jos.

    Harta obiective :



    Reclama / Info:

        Aceasta este o tura solo sau de grup mic, fara organizator. 

        Ca in orice tura de munte, trebuie sa te informezi din timp de vremea probabila, strarea traseului si eventuale probleme. Ca echipament, intotdeauna trebuie sa ai la tine un rucsac bine pregatit. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura si ce sa bagi in bagaj: Sfaturi Utile!; dar nu uita sa ai neaparat la tine smartphone cu baterie plinabocanci trekking sau de muntepantaloni trekking sau de vreme reawindbreakerfrontalaaparat fotoochelari de soare si bluza termica sau tricou, in functie de sezon.


    Transport:

        Noi am mers cu masini proprii si personale, de oras si de teren. Traseul este accesibil auto pe doua variante. TransBucegi (dinspre Sinaia sau Moroieni) sau pe drum forestier din Glod, pe la Sanatoriul Moroeni si Cariera Lespezi.

        TransBucegiul a devenit extrem de aglomerat in ultima perioada, asa ca ia in calcul sa ajungi devreme la Zanoaga, pentru ca dupa ora 10-11 risti sa nu mai gasesti loc de parcare in intreaga zona (da, e mai aglomerat ca la Mall :( ). Varianta pe Sanatoriu si Lespezi este mult mai libera, dar doar din cauza ca drumul este mult mai accidentat. Pentru o masina de teren nu a prezentat mari probleme nici macar pe iarna (multumim de drum, Adrian :D ), dar pentru masini de oras, aceasta varianta se poate dovedi dificila, daca gasesti noroi sau zapada mare. (Eu am mai facut traseul si acum vreo 10 ani, cu un Matiz, si nu am avut probleme pe vreme buna).

    Drumul pe Lespezi si variantele pe TransBucegi

    Cazare:

        Fiind tura de o zi, nu ne-am mai luat cazare, dar gasesti in zona Zanoaga - Bolboci - Padina suficiente cabane, pensiuni si mai nou hoteluri, cat sa cazezi o armata.

        Din pacate, din ce am inteles, nu mai este legala camparea la cort in majoritatea zonelor. Informeaza-te la Salvamont Zanoaga inainte sa bagi cortul in rucsac.


    Mancare si bautura:

        Ca de obicei, sandvisuri de acasa, dulciuri si fructe in rucsac, plus ceva apa. Chiar daca mergi pe firul apei aproape toata tura, e bine sa ai la tine si 1-2 L de apa de acasa.


    Cheltuieli:

          In afara de combustibil si mancare de drum, nu am cheltuit nimic pe traseu. Sa ai ceva bani la tine daca vrei sa opresti la o cafea sau daca vrei sa mananci ceva cald la un restaurant. 



    Siguranta si interactiune cu localnicii:
         
        Ca in orice tura de munte, trebuie sa ai grija pe unde calci - ai multa poteca de padure, cu radacini alunecoase si posibil noroi, plus zone abrupte cu gheata si zapada. Pe iarna trebuie sa ai mare grija la stratul de zapada, care poate ascunde gauri prin care poti cadea sau in cel mai bun caz, te poti afunda un metru, poate doi, in nameti.

        Pe partea de fauna, cum spuneam mai sus, trebuie sa pastrezi vigilenta pentru aparitia posibililor ursi. Incearca sa faci suficienta galagie pentru a te face auzit de la distanta, pentru a da timp localnicilor blanosi sa te ocoleasca. Chiar daca este tura de iarna, datorita faptului ca zona este plina de turisti tot timpul anului, animalele isi schimba comportamentul hibernal si pot face vizite si in Decembrie-Ianuarie.

        Eu ma gandesc serios sa imi cumpar un spray anti urs pentru urmatoarele ture pe munte. Mai bine sa ai decat sa n-ai.
       


    Obiective turistice:


    CA (Cruce Albastra)

        Dupa traversarea TransBucegiului am reusit sa gasim, cu greu, un loc de parcare langa Salvamont Zanoaga, peste drum de Camping Zanoaga si intrarea in traseu.

        Poteca incepe cu traversarea pe pod a raului Ialomita, o scurta zona despadurita si mai apoi se continua pe cursul apei.

        Pana la Scropoasa nu faci mai mult de o ora jumatate, chiar si pe zapada, asa ca ai timp sa admiri privelistea si sa opresti la poze cat de des doresti.



        Pe tot parcursul traseului o sa ai traversari peste apa, unde o sa folosesti podete decent intretinute si ocazional saritori, daca mai deviezi de la traseu sau consideri ca poti traversa fara sa te uzi.

        Grija la portiunile mai abrupte, pentru ca daca mergi iarna, exista posibilitatea ca marginea potecii sa fie ascunsa de zapada si poti calca in gol.


        Cheile se termina la iesirea spre Lacul Scropoasa, unde dupa o mica zona cu vegetatie ceva mai deasa, o sa ajungi la podul din coada lacului si Hidrocentrala Scropoasa.




        Lacul a fost format artificial prin blocarea Cheilor Orzei si este cunoscut pentru culoarea deosebita si "imensitatea" barajului ce are o intindere de doar cativa metri, fiind construit intre doi pereti de stanca foarte apropiati.


        Mai toate pozele pe care le vezi de la Scropoasa sunt cu "Podul dintre stanci", un tunel de acces interzis turistilor, ce leaga cele doua maluri pe deasupra apei, asa ca nu te opri la lac si continua poteca din dreapta, marginita cu gard rosu, pana ajungi la podul de unde poti observa barajul si "Podul dintre stanci".


        Dupa podul ce traverseaza lacul, poteca ocoleste peretele si coboara spre Cheile Orzei, dar pe acel traseu nu am mai fost de 20 de ani, asa ca in aceasta tura ne intoarcem la Hidrocentrala Scropoasa si traversam podul din dreapta, pentru a merge la Cascada 7 Izvoare.

    Cascada 7 Izvoare (deviere de la CA, pe drum forestier)

        Dupa traversarea podului mai ai de urcat cateva minute pe drum forestier, iar dupa cateva curbe vei vedea pe stanga cascada si constructia de deasupra ei. Pestera din care izvoraste apa este interzisa turistilor, asa ca maxim poti urca pana la cladire, pentru a gusta apa cat mai aproape de sursa.


        Returul se face pe acelasi traseu, pe la Hidrocentrala Scropoasa, Cheile Zanoagei si Camping Zanoaga, sigura diferenta a fost ca la retur, din cauza aglomeratiei excesive, politia ne-a deturnat pe traseul spre Sanatoriul Moroieni si Glod, in loc de TransBucegi.



    That`s it! Inca o tura cu vreme buna si peisaje faine, in superbul Bucegi!

    Follow #afkdeweekend for more!




    No comments:

    Post a Comment

    -----