Grecia: La plaja in Zakynthos


Info:
Perioada: 7-14.09.2019 (8 zile)
Organizat de: AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Apa calda si limpede. Peisaje faine. Mancare excelenta.
     Excursii in zona. Navagio. Plaja uriasa. Preturi decente.   
Contra: 
     Gasesti greu charter fara agentie.
     Cam toate excuriile sunt tourist trap-uri.
Album Foto: Zakynthos 2019
Cazare: Anastasia Hotel
Costuri aproximative: 3.200 RON - 675 EUR / de persoana (zbor + cazare / mancare / cheltuieli)
Moneda: EUR

Obiective (link catre site informativ):

Traseu

     Pentru a treia oara in Grecia, am ajuns in toamna lui 2019 sa facem si o nefacuta, o tura de relaxare si odihna non-low-budget pe malurile insorite ale Marii Ionice.


     De data aceasta nu am mai plecat doar cu bagaj de mana, avand inclus si bagaj de cala, dar ca de fiecare data sfatuim ca bunurile de valoare sau fragile sa fie in bagajul de cabina. Ai aici un ghid despre cum sa pregatesti o tura: Sfaturi Utile!

     Nu uita sa ai la tine: smartphone cu roamingpapuci de plajapantaloni trekkingwindbreaker pentru searaaparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiesaltea sau colaccostum de baiemasca snorkeling.

     Pentru plati am folosit cash sau cardul Revolut, cu care am achitat pe la unele magazine. Pe insula este preferat cash-ul.

Atentie! Laganas este plin de ATM-uri Euronet. NU SCOATE BANI DE LA ELE! Gasesti destule bancomate ale bancilor locale / internationale in caz ca ai nevoie. [Video cu explicatia: aici]

     Din banner-ul de mai jos iti poti comanda gratuit propriul card Revolut si la activare primim si noi o bere (nu din banii tai, chill 😜):


Zboruri, transfer si transport:

     Pentru ca nu am gasit o optiune de transport mai buna, iar cu masina faci cam 16 ore (fara pauza), am optat pentru zboruri charter prin Direct Booking - Bucuresti Otopeni - Zakynthos [07:00-09:00] si retur [15:00-17:00].

     Transferul a fost asigurat tot de DB, dar datorita faptului ca au uitat sa dea detalii sau macar sa raspunda la intrebarile noastre, nu ne-am intalnit cu reprezentantul lor la aeroport, asa ca am luat un taxi.

     Transferul cu taxi Aeroport Zaky - Laganas costa 17 EUR, suma fixa. Toate tarifele fixe sunt afisate pe panourile din oras.


     Autobuzele pe insula au tarife OK, 1,00-3,00 EUR pe sens, dar circula destul de rar, deoarece mai toata lumea inchiriaza masini, scutere, buggy-uri si orice alte vehicule pe 2, 3 sau 4 roti se gasesc. In plus, peste tot gasesti excursii organizate catre orice punct al insulei si nu numai.

Cazare:

     Cum spuneam si mai sus, cam greu sa gasesti charter fara agentie si mult mai greu sa gasesti charter la agentie fara sa iti bage pe gat si cazarea. Din fericire, cu toata nemultumirea mea, am avut o cazarea foarte faina la Anastasia, hotel pe care il recomandam cu drag.

     Anastasia Hotel dispune de mai multe corpuri de cazare, toate unite printr-o pasarela radiala ce isi are centrul deasupra curtii interioare ... kinda cool. Noi am nimerit in corpul de deasupra receptiei unde a fost liniste si pace, dar nu putem garanta ca veti avea aceeasi experienta si in celelalte corpuri, chiar daca nu am auzit nemultumiri.

     So! Receptie 24/24, camera si paturi curate, baie OK, balcon, mini frigider, A/C contra cost, televizor pe post de mobila si prize suficiente.

     Micul dejun inclus se serveste in sala de mese si este destul de variat, dar dupa o saptamana devine destul de plictisitor. Ai 2 tipuri de omleta, oua fierte, carnaciori, ciuperci prajite, branzeturi, mezeluri, 7 tipuri de paine, unt si gemuri, legume proaspete, lapte, sucuri si cafele, fructe si probabil ca am mai uitat cate ceva, dar oricum, suficient sa iti pornesti ziua cum trebuie.

     Piscina nu este foarte mare, adancime maxim 1.70 m si de obicei gasesti doar 2-3 persoane in apa, deoarece majoritatea stau pe sezlonguri sau in apa marii ce te asteapta la vreo 50 de metri.

     Fix intre hotel si mare gasesti restaurantul Caretta Caretta, ce isi ia numele de la faimoasele broaste testoase din zona si unde am mancat de cele mai multe ori in aceasta tura.

     La 50 m spre oras gasesti si un supermarket de unde te poti alimenta cu de toate, de la masti de snorkeling si prosoape, la bere si mancare.


Mancare si bautura

     La capitolul mancare, in Laganas poti sa te invarti cu ochii inchisi si unde te opresti, acolo mananci. Peste tot pe unde am mancat am lasat farfuriile goale si ca preturi diferentele sunt neglijabile. Unde dai mai putin pe mancare dai mai mult pe bere sau invers, asa ca tot pe acolo iesi, indiferent unde iti alegi sa mananci.

     In mare, un gyros la fast food este 2,50 EUR (micut dar OK), iar la farfurie intre 8,00 si 10,00 EUR, dar mananci pana pleznesti (delicios si satios). Cam orice altceva comanzi, portia de mancare se invarte in zona 7,00-16,00 EUR si aici vorbesc de berbecut sau vita la cuptor, fructe de mare sau peste.

     La capitolul bere e de discutat. Cam toate restaurantele iti baga sub nas faimosul Mythos, de care recunosc ca m-am atasat putin 😅, dar daca esti mare consumator de bere ca subsemnatul, 3,50 - 4,00 EUR x 2-3 beri la fiecare masa .... te scutura putin de portofel cand dai 100 de roni frumusei pe zi doar pe bere. La magazin gasesti Mythosul la 1,50 - 2,00 EUR, dar iti recomand sa incerci si alte sortimente locale, ce se gasesc din belsug in frigidere cu doar 1,00 EUR.

Info! Ca si pe la noi, berea la draft este mai scumpa si mai putina cantitativ ca berea la sticla, asa ca nu te lasa dus de valul "vara bem bere la draft" si economiseste cu cap ... ia 2 beri la sticla. 🍻😅

     Apa e cam 1,00 EUR (500 ml) la magazin, daca te pasioneaza lichidul ala incolor, inodor si plictisitor.


     Noi recomandam:

  • Caretta Caretta de care vorbeam mai devreme (best option);
  • Giannis Greek Taverna (cel din stanga, in dreapta e mai fast food) unde ai parte de o semi seara greceasca 😂 sau cel putin asa este reclama, dar macarea este buna;
  • Ionian Sea care are ceva review-uri negative, asa ca mergi la risc. Noua ne-a placut si locatia si mancarea;
  • Sizzlebang Grill care este ceva mai departe de plaja si este orientat mai spre fast food, dar are ospatari de treaba, mancare gustoasa, bere la doza (ieftina) si are review-uri bune. 
     In rest, sunt sigur ca mai orice restaurant de pe plaja ofera calitate si preturi OK.

Cheltuieli:

     Intre bere, gyros-ul stradal, magneti si ocazionala inghetata, atmosfera superba de pe insula te lasa urgent fara bani pe card, asa ca ai grija cum si cat cheltui.

Taxi aeroport - Laganas: 17,00 EUR
Excursie Marathonisi cu barca "glass bottom": 15,00 EUR
Taxi plaja Marathonisi: 5,00 EUR / sens
Tur de insula cu microbuz: 25,00 EUR
Tur insula cu vapor: 20,00 EUR
Bus Laganas - Zante Town: 1,80 EUR / sens
Gyros stradal: 2,50 EUR
Masa restaurant: 7,00 - 16,00 EUR
Bere doza magazin: 1,00 EUR - 3,00 EUR
Bere restaurant: 3,00 - 4,00 EUR
Apa 500 ml: 1,00 EUR
Acces Cameo Island: 5,00 EUR
Inghetata: 1,50 EUR / cupa
2 sezlong + umbrela: 6,00 EUR / zi
Scuba: 60,00 EUR
Excursie Kefalonia: 40,00 EUR
Inchiriat barca privata fara "sofer": 40,00 EUR pe ora.


Siguranta si interactiune cu localnicii:

     Insula este un paradis al distractiei, cu zeci de cluburi, terase si alte oportunitati de amuzament, asa ca faptul ca gasesti peste tot magazine pe care scrie mare ALCOHOL WORLD!!! iti da o idee clara despre cum arata viata de noapte. Multa bautura, droguri, masini ambalate si galagie.

     Noi ne-am plimbat noaptea pe stradute, dar datorita varstelor noastre inaintate (toti sub 40 👀 dar greu de convins la clubbing in ultima vreme), nu am participat la dezmatul de dupa ora 23:00, asa ca nu am avut probleme cu turmentatii.

     Africanii cu genti si ceasuri si asiaticele cu oferte de masaj sunt destul de agasanti, dar nu cat sa iti strice distractia, plus de asta, am vazut destula lume lasand pe nisip sau sezlog bunuri si intrand in apa fara grija.

     Despre interactiune ... din 6 turisti 2 sunt romani, toata lumea vorbeste engleza si nu trebuie sa te informezi prea mult despre nimic, pentru ca la orice pas se gasesc oameni care sa iti ofere excursii, mese la restaurant, sfaturi si directii, chiar si in romana. (au brosuri si semne in romana mai peste tot).



Obiective turistice:

     Insula abunda de obiective si experiente turistice, oferta fiind generoasa atat pe mare cat si pe uscat. La achizitionare poti incerca si putina negociere daca nu te deranjeaza, multi "agenti" stradali oferind preturi ceva mai mici decat la prima strigare.

     Noi am achizitionat mai toate excursiile de la aceeasi agentie (preturile sunt aproximativ la fel peste tot) si daca nu vrei sa pierzi mult timp, poti merge aici [GMaps] si iti garantez ca un tip glumet si bronzat mai ceva ca o pitzi de Dorobanti o sa te intrebe de sanatate si o sa iti ofere informatii despre intreaga insula. Salutari lui George din partea noastra, daca apelati la serviciile sale.


     Pentru aceasta tura ai mai multe variante. Poti merge cu una din barcile turistice mari (~20 pers) sau mici (~3-10 pers). Poti inchiria o barca cu motor, cu sau fara "sofer" sau poti lua un water taxi ce te duce doar pana la plaja si inapoi.

     Taxiul pe apa sare peste vanatoarea de testoase, dar este cea mai ieftina si rapida varianta de a ajunge pe superba plaja, unde poti petrece cateva ore pe nisipul alb sau in apa de o culoare clar photoshopata.

     Barca privata costa 40,00 EUR / ora sau 120,00 EUR toata ziua si iti da libertate de miscare in zona, putand merge singuri si la plaja de pe Marathonisi si la pesterile din jur sau la vanatoare de testoase fara galagia si apa murdara ce vine odata cu barcile mari.

Atentie!: 120,00 EUR toata ziua se traduce in 6 ore si unele firme limiteaza distanta la cateva mile marine de locul de plecare (adica doar in golful Laganas). NU POTI AJUNGE la Navagio cu o asemenea barca. Te poti plimba doar in apropierea Laganas-ului, pe la plajele si pesterile de pe coasta.

     Noi am luat una din barcile in forma de submarin, dar nu ne-am bucurat foarte mult de prezenta uriaselor testoase, datorita zgomotului motoarelor si a nisipului ridicat de elicele propulsoare. Am reusit sa vedem totusi vreo 2-3 Caretta Caretta somnoroase ce incercau sa scape de cele 3-4 barci pline cu turisti. Recomandam una dintre barcile mai mici sau o barca privata.

Info!: Locul in care se pot observa testoasele este la destul de mica distanta de plaja, asa ca daca ai o saltea gonflabila sau plutesti bine (nu ca alti bolovani .. nu dam nume) poti ajunge lejer acolo din fata hotelului Anastasia, apa avand doar cativa metri (2-3?).

     Dupa incercarea esuata de observare a uriasilor, ne-am indreptat spre insula Maraton si a ei plaja protejata, unde se afla zeci de cuiburi de testoasa.

     Aici vei gasi destul de aglomerat, plaja fiind mult mai faina ca cea din Laganas. Fasia de plaja (restul este destinat cuiburilor) unde iti poti arunca un prosop este plina de pietre, asa ca nu strica niste papuci. Pe insula nu exista toalete, dar gasesti 2 magazine plutitoare de unde iti poti achizitiona bauturi de tot felul (apa, bere, cocktailuri, sucuri) si chiar si cate ceva de mancare (hot dogs, chips, alune, fructe, etc), la preturi de restaurant.

     Dupa ce te bucuri pe indelete de apa superba de aici (cu yellow sub ai doar 45 min la dispozitie), vaporul se indreapta catre Cameo Island si ale ei cearceafuri, dupa care se intoarce in portul de plecare. (exista varianta de tura ce include si Keri Caves).

     Noi recomandam pentru aceasta tura o barca privata (noi am dat 60 EUR pe 2 ore - 4 pers - iar o barca privata te costa 80 EUR pe 2 ore) sau una din barcile mai mici.

Info!: Chiar daca este garantat in oferta ca vei vedea testoase, nu ai aceasta garantie cu nici unul dintre mijloacele de transport de mai sus, asa ca nu te astepta la zeci de testoase dornice sa stea la poza.


  • Bus island tour
    • Durata: 7-9 ore
    • Pret: 25,00 EUR
    • Tourist trap: 
      • Magazin / fabrica ulei masline. 
      • Magazin / Crama vinuri
      • Restaurant cu belvedere unde stai mai mult ca la Navagio
     Si aici ofertele curg din abundenta si ca tarife si ca obiective de vizitat, asa ca ramane la alegerea fiecaruia ce isi achizitioneaza. Noi am optat pentru o tura cu microbuz de 8 persoane, ce include si punctul de belvedere de deasupra golfului Navagio.

     Daca vrei sa vezi Navagio de sus, neaparat opteaza pentru masina mica / microbuz / ATV, nu autocar, deoarece autocarele parcheaza departe (2 km de mers pe jos) si nu iti ofera timp sa ajungi pana la punctul cu cea mai buna vizibilitate, ducandu-te doar la pontonul "turistic".


     Prima oprire in tura aleasa de noi a fost in Zante Town, intr-un punct de belvedere de unde se poate observa o frumoasa panorama a portului. Aici am stat doar 10 minute pentru cateva poze si am continuat, sarind peste vizitarea castelului, inchis in acea zi (vorbim despre el mai tarziu).


     A doua oprire a fost la Cramele Callinico, un tourist trap unde pierzi mai bine de o ora pe un tur ghidat al procesului tehnologic si ... bineinteles ... al magazinului. Partea buna e ca au toalete, racoare si de ce sa zic numai de rau, au si vinuri suficient de bune sa ne faca sa cumparam o sticla pentru acasa. (unele tourist trap-uri nu au doar parti rele).


     A treia oprire a fost si singura turistica 😅, ghidul / soferul nostru foarte de treaba, insotindu-ne de la parcarea de deasupra Navagio, pe langa magazinul cu apa, bere si alte gustari (scumpe ... ish), pe langa pontonul de belvedere unde se inghesuie multi turisti in speranta unui selfie cu jumatate de plaja, pana in capatul potecii de trekking ce ajunge la punctul neoficial de belvedere, de unde se poate observa in toata splendoarea sa ... golful albastru si a sa epava.

Info! Poteca de trekking este destul de accidentata, asa ca nu este foarte recomandat sa o incerci in sandale, papuci sau alt fel de incaltaminte deschisa. Ai multe praguri cu stanca ascutita, tufisuri cu ace, spini si alte extremitati intepatoare, praf portocaliu si caderi de zeci de metri in caz ca aluneci.


     Urmatorul tourist trap a fost la Restaurantul Chaikalis / Michalis, o terasa situata deasupra unui alt golf cu apa de o culoare ireala, unde am pierdut inca o ora la bere si mancare.


     Ultima oprire a fost la Aristeon Olive Oil Press, o fabrica de ulei de masline, unde poti gusta preparatele si arunca o privire peste utilajele folosite de-a lungul timpului. Ah! Da! Surprinzator, dar turul are loc in interiorul magazinului de unde poti achizitiona produsele firmei respective ... 😱


  • Boat island tour
    • Durata: 7-9 ore
    • Pret: 20,00 EUR
    • Tourist trap: 
      • Intrat cu vaporul in Blue Caves (doar vapor mic)
      • Opriri pentru baie la plaja (opresti in apa adanca)
      • Observat delfini (probabil pe alta insula)
     Ca si la tururile pe uscat, ofertele la plimbari in jurul insulei cu vaporul, le gasesti in diferite variante si la mai multe tipuri de tarif. Doar compania cu care am plecat noi avea zilnic 3 tipuri de ambarcatiune pentru tura de insula:

    • vaporul piratilor - mare - probabil 80+ persoane;
    • vapor open deck - mediu - aprox. 40+ de persoane;
    • vapor mic, de vreo 20+ de persoane.

     Noi am mers cu vaporul mijlociu, dar nu recomand, pentru ca pe cel de pirati se lasa cu party si muzica, iar cel mic probabil intra si in pesterile in care cele mari nu au acces. Nu spun ca regret tura. A fost o zi superba cu peisaje de neuitat, dar nu ma deranja prea tare daca optam pentru una dintre celelalte ambarcatiuni. Poate daca citeam un blog si stiam din timp ... 😏

     Cum noi am stat in Laganas, a trebuit sa luam un autocar (pus la dispozitie de firma) pana in portul din Zante, unde ne-am urcat pe vapor si am plecat la plimbare ... inapoi spre Laganas.

     Nu o sa stau aici sa descriu in detaliu fiecare punct de atractie, pentru ca intreaga tura este wow! Treci prin golful Laganas, pe langa insula Marathonisi (prea departe pentru broaste), pe langa Keri Caves, opresti in doua golfuri cu apa azurie pentru baie (Atentie!: in apa adanca. Daca nu stii sa inoti, stai ca subsemnatul si faci poze de pe vapor), treci pe langa sute de pesteri, pe langa pereti albi, acoperiti de verdeata si scaldati de apele albastre ale Marii Ionice si la orice pas esti tentat sa faci inca 2-3 poze pe langa cele 647 pe care le-ai facut in ultimele ore.


     Ca si in tura cu microbuzul si aceasta tura isi atinge apogeul in golful Navagio, unde dupa noroc o sa gasesti cativa turisti sau cateva sute de turisti. Vrei sa ghicesti cum am gasit noi? 😂

     Vaporul stationeaza cateva minute in larg, pentru poze si strans bagaje, dupa care te duce pana pe plaja (au pasarele metalice care te duc la 1-2 metri de plaja, asa ca poti lua bagaj, aparat, etc. fara probleme.)

     Nisipul este de fapt roca sfaramata, asa ca ai grija la talpi, iar apa se adanceste dupa doar 1 metru. Epava are foarte multe colturi taioase, asa ca daca vrei sa te urci la bord, fa asta cu grija (o sa te fluiere echipajele de pe vapoare, pentru ca este periculos si probabil semi-interzis). De aglomeratie nu iti mai vorbesc. Ai grija sa nu calci sau sa nu te calce cineva pe picioare, grija la bagaj si ..... enjoy the view!

     Cu toata aglomeratia, cu tot timpul destul de scurt pe care-l ai la dispozitie (1 ora ... parca) si cu toata nebunia din jur, Navagio isi merita pe deplin reputatia si este intr-adevar un loc spectaculos, de care nu ai cum sa nu te minunezi, chiar daca nu esti cel mai mare fan al plajelor.

Info! Pe vapor exista un magazin / bar / restaurant de unde poti achizitiona apa, cafea, bere, souvlaki, cartofi prajiti si sandvisuri la preturi de restaurant.

     Excursia continua prin varful insulei, pe langa Blue Caves (cum spuneam, doar ambarcatiunile mici pot intra) si intr-un final ajungi inapoi in portul din Zante, de unde iei autocar spre Laganas.


  • Zante Town
    • Durata: 5-8 ore
    • Transport cu bus local
     Cu toate ca am trecut pe aici si in tura cu microbuzul si in tura cu vaporul, am hotarat sa petrecem cateva ore si in capitala insulei, ceva mai modernul si mai linistitul Zante.

     Orasul a fost prima optiune pentru cazare, dar din cauza faptului ca nu are nici un centimetru de plaja in apropiere, a cazut in fata kilometrilor de nisip din Laganas.

     De ajuns, am ajuns cu un autobuz local ce pleaca din acelasi "sens giratoriu" ca si microbuzul, autocarele si cam orice altceva in Laganas (link-ul cu George de mai sus). Biletul este 1,80 EUR pe sens si se ia din autocar (taxator nu sofer), iar la intoarcere din statia de autobuz (locatie pe harta de la inceput). Drumul dureaza doar 20-30 de minute.

Info! Exista excursie cu trenuletul turistic Laganas - Zante, dar circula de 2 ori pe zi si costa cam 5,00 EUR de persoana. Nu merita avand in vedere ca exista autobuze.

     Ca tot vorbim de statia de bus din Zante, aceasta este situata undeva in afara orasului si daca mergi dupa Google Maps risti sa ajungi pe stradute dubioase sau prin curti parasite, asa ca mergi cu restul pasagerilor pana in oras. La intoarcere incearca sa urmezi acelasi drum. Noi nu am avut probleme prin curtile parasite, dar ne-am gandit putin la cat mai valoreaza organele umane pe piata neagra.

     In oras ai de vizitat cateva obiective, dar nimic care sa eclipseze ce ai vazut pana acum, Piata Solomon fiind elementul principal, cu ale sale monumente si cladiri.

     Tot in piata gasesti si biserica Agios Nikolaos Molos, cu a sa clopotnita tripla si ziduri vechi dar si Muzeul Bizantin.

     De pe platou poti intra pe centrul vechi pietonal, unde gasesti numeroase terase, magazine si restaurante, dar si cateva cladiri cu aspect mai deosebit. In continuare poti urca spre Castelul Venetian unde poti admira vechile ruine si frumoasa panorama de care ne-am bucurat si noi in tura cu microbuzul. Noi nu am mai urcat pentru ca nu ne-au impresionat pozele de pe Google.

     Dupa ce te-ai plictist de plimbare, poti merge la biserica San Dionigi si la turnul venetian de langa, iar mai apoi in port, unde pe langa panorama mai gasesti si o toaleta publica gratuita (ultima poza din calupul de mai jos).

     De aici noi am plecat catre statia de autobuze, trecand pe langa alte cateva cladiri vechi si stradute impodobite cu flori de un colorit orbitor.


     Cum am spus si mai sus, Laganas este capitala distractiei de pe insula, aici aflandu-se zeci de baruri, terase, restaurante si agentii de turism, toate gata sa iti faca vacanta cat mai placuta si portofelul cat mai usor.

     Cu toate ca orasul atrage foarte multi turisti, zona principala a orasului se poate strabate in 30-40 minute [aici un link cu harta strazilor principale, restaurante si magazine], asta cu tot cu fasia de plaja unde se ingramadesc majoritatea celor cazati in oras.

     Ca obiective, in afara de orasul in sine, ai plaja protejata ce se extinde pana dupa Kalamaki (kilometri de plaja unde abia gasesti 2-3 persoane, apa este curata si nu te deranjeaza nimeni) si insula Cameo, ce se poate accesa din portul Laganas, pe podetul de lemn ce se vede de pe intreaga faleza. 

Atentie! Plaja de pe Cameo Island se poate vizita doar contra cost - 5,00 EUR / persoana si datorita aglomeratiei nu este chiar locul ideal pentru petrecerea unei zile. Recomandam sa vedeti intai plaja de pe apa, din tura de Maratonisi si sa decideti dupa.


     Ar mai fi multe de spus despre acest paradis numit Zakynthos, dar noi doar atat timp am avut la dispozitie, avand in vedere ca aceasta tura a fost de relax, cu zile petrecute la plaja si plimbari scurte.

     Daca viitorul ne mai aduce pe aici, foarte probabil vom inchiria o masina pentru a face turul golfurilor si al plajelor ascunse si daca ne tine portofelul, probabil o sa incercam sa facem asta si cu o barca inchiriata, pentru ca insula ascunde multe comori accesibile doar de pe apa.

     Pana la urmatoarea noastra incursiune in frumoasa Grecie, te las cu traditionalul Kalimera!!! si Follow #afkdeweekend for more!



No comments:

Post a Comment

-----