28-30.10.2016 - HaiHui Halloween pe valea Sadului

http://afkdeweekend.blogspot.com/2016/12/28-30102016-haihui-halloween-pe-valea.html
Obiective (link catre site informativ): 
Traseu:


Info:
Durata: 2 zile (plecat seara pe 28)
Dificultate: Posibil frig, ploaie, zapada. Turnuri si ruine subrede. Noroi.
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui
Cazare: Cabana Nora 
Album FotoHaiHui Halloween la Sadu

     Dupa ce anul trecut am petrecut un Halloween HaiHui in pestera Prohodna din Bulgaria, anul acesta am avut ocazia sa mai descoperim cateceva si in a nostra frumoasa Romanie asa ca ne-am intreptat spre zona Sibiului unde am vizitat atat obiective turistice cunoscute cat si obiective pentru care a trebuit sa pun eu locatiile pe Google Maps ;))
     Urmand acelasi tipar cu nenumaratele biserici fortificate vizitate in turele precedente, biserica fortificata de la Cisnadie prezinta aceleasi ziduri groase de caramida rosie, aceleasi turnuri ce pe vremuri apartineau de anumite bresle si bineinteles, aceeasi biserica din mijlocul curtii interioare ca si in alte zone.
    
     Aflata pe un deal de langa localitatea Cisnadioara, cetatea ofera o priveliste frumoasa a zonei, mai ales daca ai norocul sa ajungi intr-o zi de toamna cand padurile capata acel colorit magnific.
     La cetate se ajunge pe o poteca betonata, amenajata cu scari, banci si balustrada, poteca ce porneste de la casa de bilete si se termina la micuta usa de intrare in curtea interioara.
     Biserica nu a fost restaurata la interior (2016), inauntru putand fi observate doar placile comemorative ale soldatilor decedati in Primul Razboi Mondial in aceasta zona.
     In curtea interioara se gasesc cateva tuneluri mai mult sau mai putin prabusite, ruinele unei porti de acces si tot de aici se vad si acele frumoase peisaje de care vorbeam mai devreme.

     La 1 km de Cisnadioara gasim o curioasa formatiune calcaroasa, un bloc de stanca ce si-a capatat denumirea de Piatra Broastei datorita asemanarii lui cu o broasca, dupa unii sau cu un cap de reptila dupa altii.
     Formatiunea are montata pe ea o placa inscriptionata cu: Calcarele Cretacice de la Cisnadioara / Monument al naturii cu valoare Paleontologica, datorita numeroaselor fosile descoperite pe peretii exteriori ai stancii.

     La Sibiu am mai fost...si ma mai duc :) deoarece este unul dintre orasele reprezentative ale Romaniei si are multe de oferit pentru orice tip de turist aterizeaza pe aici.
     Mai multe nu mai spun pentru ca ori esti roman si ai idee ce e Sibiul, ori nu esti roman si atunci probabil oricum nu intelegi ce scriu aici.

     Obiectivul meu preferat din aceasta tura, Cetatea Slimnicului, a fost ceva nou pentru mine si pot spune ca este printre putinele obiective la care nu m-ar deranja sa mai ajung cat de curand.
     Ruinele sunt inca locuite de catre o familie ce a transformat curtea interioara in spatiu de locuit, tarc de pasari si teren arabil, tinand totusi departe posibilele acte de vandalism des intalnite la ruinele parasite. Astfel, curtea este curata, fara desene, "graffiti" sau alte opere de arta, iar turnul ramas inca intact este accesibil vizitatorilor ce isi asuma ascensiune pe scarile subrede ce par sa se rupa la fiecare pas.

*ATENTIE: Nu trageti clopotul si aveti mare grija la urcare. Turnul este intr-o stare de degradare avansata si accidente se pot intampla foarte usor.


     Ca in mai toate excursiile HaiHui, am avut parte si de un party, de data aceasta cu specific Halloween-esc, pentru ca orice sarbatoare, a noastra, a altora, pagana, crestina sau de alt fel, e motiv de distractie si voie buna :D
     Cabana dispune de o sala mare, separata de spatiile de dormit, unde se poate servi masa si se poate dansa pana dimineata.

     Am regasit Castelul de lut in aproape aceeasi stare ca in tura de la Balea din 2015, singurele modificari notabile fiind cele din "curtea castelului", barul cu vin fiert ce aproviziona numerosii vizitatori ce opreau pentru o poza-doua la aceasta relativ noua atractie si faptul ca acum se percepe o taxa de vizitare, lucru OK avand in vedere ca majoritatea vizitatorilor nu se cazeaza ci doar trec in fuga pentru a face poze si a vedea "Casa piticilor".

     Ca si in cazul Castrului Roman Arutela, vizitat in tura de Trascau, si aceste ruine trec in mare parte neobservate miilor de turisti ce tranziteaza Valea Oltului in fiecare weekend. 
     Despre constructia turnului nu se mai stiu foarte multe, majoritatea informatiilor de pe net ducand spre povesti si alte fantezii (link-ul din titlu imi pare cel mai OK) dar se pare ca masivul turn a facut parte dintr-o structura de granita intre Valahia si Transilvania din vremuri medievale.
     In drum spre Bucuresti am ajuns, in deja cunoscutul stil HaiHui-esc si la o ruina mai moderna, o fosta tabara de copii de pe langa Pitesti ce acum zace in ruina si mai adaposteste doar fantomele din povestile spuse pe ici pe colo de oamenii locului.
Tura a fost una de distractie si relaxare, fara prea mult efort si cu multe obiective faine la care sper sa mai ajung pe viitor.

No comments:

Post a Comment

-----