19-21.02.2016 - Praid si Sovata

http://afkdeweekend.blogspot.com/2016/04/19-21022016-praid-si-sovata.html
 19-21.02.2016 - Praid si Sovata
Obiective (link catre site informativ)
Traseu:



Durata: 3 zile 
Dificultate: Catarat in turnuri subrede, plimbare prin oras, drumuri forestiere
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui 
Album Foto: Praid si Sovata

Biserica este o adevarata fortareata, cu ziduri de aparare groase, numeroase camere si magazii, turnuri inalte si ferestre de observare.
Din curte se pot accesa camere ce au fost amenajate in mini muzee, turnuri mai mult sau mai putin intretinute si cladirea centrala (biserica propriuzisa), ce are ca piesa centrala un turn pe mai multe nivele. Tot aici, in spatele biserici, exista si o toaleta publica accesibila pe propriul risc ;)).




In Miercurea Ciuc, un oras cu o foarte frumoasa arhitectura, avem mai multe obiective de vizitat pentru prima zi de plimbare.
      
Vechea cetate adaposteste acum o serie de expozitii foarte bine realizate, dispune de o prezentarea moderna a exponatelor si beneficiaza de vizitare cu ghid.








Cu o arhitectura diferita fata de restul bisericilor si manastirilor vizitate pana acum, Biserica Millenium se deosebeste prin acoperisul ornat cu cruci dispuse in trepte si statui angelice cu detalii deosebite.





Foarte asemanatoarea cu Biserica Armenească din Dumbrăveni (de care am mai vorbit aici: Trascau si aici: Cetati medievale ) dar intr-o mult mai buna stare de conservare, manastirea Franciscana de la Şumuleu Ciuc adaposteste picturi si sculpturi de dimensiuni mari si cu un colorit deosebit.




Din pacate nu am putut intra in curtea interioara a castelului dar am dat un mic ocol ruinelor zidurilor de aparare si ne-am format o idee asupra imaginii de odinioara a domeniului de la Lazarea.


Cazarea pe durata acestei ture a fost la Casa Piratilor unde voia buna tine de dimineata pana dimineata..ARRRR!! 
Preturile sunt decente, camerele curate si mancarea delicioasa.
Obiectivul principal de vizitat in Praid este salina, dar avand in vedere coada la care se sta pentru acces si faptul ca o mai vizitasem, am ales sa raman la suprafata tura aceasta si sa vizitez Centrul de wellness din Praid
WARNING!: Daca ajungeti pe acolo si stati ceva mai mult in piscina neagra, sa fiti pregatiti sa pastrati in nari mirosul acela de minerale cateva saptamani bune ;))




O mare surpriza pentru mine in aceasta tura a fost vizita la Sovata, oras in care am mai ajuns acum multi ani si din care am plecat cu un gust amar la acea vreme.  
Aparent nu totul merge spre mai rau in a noastra Romanie si Sovata pare un bun exemplu de "mai bine".
Pensiuni, hoteluri, restaurante si parcuri foarte bine restaurate si reamenajate, strazi curate si o senzatie de oras aerisit te intampina acum in Sovata in contrast cu orasul parasit de care imi aduceam eu aminte. Bravo!



La Homorod gasim o biserica tipica acestei zone, cu fortificatii circulare si cu o clopotnita inalta dar lasata cam in paragina. Cheia de acces se afla in apropiere, la o vecina. Cand am fost noi am gasit cheia la Nr. 29, conform afisului informativ :)







Despre vulcanul stins de la Racos am mai scris si aici: Racos, dar tura aceasta sunt nerabdator sa vizitez celelalte doua obiective din zona.

La vulcan se poate ajunge si cu auto, pana la intrarea in "crater", pe un drum destul de OK, dupa care se merge cu piciorul deoarece intrarea a fost blocata cu roci imense pentru a proteja zona.


Cu toate ca vremea nu a tinut cu noi, coloritul lacului si a rocilor din zona este intr-adevar special. Si aici se poate ajunge cu auto pana la un anumit punct (drumul forestier de acces porneste destul de aproape de sat, pe partea dreapta).




La al doilea obiectiv din zona vulcanului gasim imensele coloane ce au aparut in urma eroziunii stratului mai moale de "pamant" din jurul structurii.
Accesul se face pe acelasi drum forestier ca pentru lac (de fapt coloanele sunt primele dar noi am batut traseul la picior, in sens invers :) )


Un ultim obiectiv in aceasta tura si totodata o alta surpriza este oprirea la Cetatea Feldioarei despre care ghidul nostru Narcis stia ca se afla intr-un stadiu avansat de degradare. Mare ne-a fost mirarea sa gasim in locul ruinelor un imens santier de rastaurarea a vechii cetati. #SePoateSiLaNoi ^^
Asteptam cu nerabdare urmatoarea vizita cand, speram noi, se va putea vizita si interiorul cetatii.



-----