22-24.05.2015 - Haihui trip in Tara Hategului

http://afkdeweekend.blogspot.ro/2015/08/22-24052015-haihui-trip-in-tara.html
Obiective (link catre site informativ)


Traseu:
Datorita faptului ca Google Maps permite afisarea unui numar finit de obiective pe o singura harta, nu toate obiectivele sunt prezente mai sus.

Durata: 3 zile 
Dificultate: Pesteri, canioane inundate, cladiri in paragina, ceva mers pe jos, 
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui
Album Foto: Tara Hategului
Ruinele bazilicii se afla in incinta cimitirului la care se poate ajunge pe un drum ce pleaca din centrul localitatii. Avand in vedere ca poarta cimitirului este incuiata, sunati din timp pentru a face rost de cheie. Zidurile sunt inalte si escaladarea nu este recomandata. 
Din vechea bazilica au mai ramas in picioare doar zidurile si clopotnita, acoperisul fiind demult prabusit.

Foarte bine renovata si intretinuta, cetatea gazduieste un muzeu pe mai multe etaje, o crama si un mic magazin de suveniruri. Vizita se face cu ghid si dureaza destul de mult daca se viziteaza muzeul si se urca si in turn.


Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Romania, Castelul Huniazilor sau Castelul Corvin, este intradevar o bijuterie intre cetatile vechi din tara. Renovat, utilat si intretinut, castelul ofera vizitatorului o imagine asupta vietii din acea perioada. Aici se gasesc temnite cu sali de tortura, ateliere mestesugaresti, sali domnesti si multe altele. Castelul se remarca si prin arhitectura deosebita si prin podul de acces ce inca mai este folosit.


Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei nu este o cladire impozanta dar este una dintre cele mai vechi din zona (1270 dupa unele surse). Accesul se face pe un drum pietonal din mijlocul localitatii. Pentru acces in interiorul biserici trebuie sa sunati din timp pentru a face rost de cheie (cheia se afla la preoteasa sau la un vecin din zona).

Mai mult un conac impunator decat un castel, cladirea aflata acum in ruina se gaseste in mijlocul unei paduri si are un aer fantomatic ce te face sa te gandesti de doua ori inainte sa ii treci pragul. Tavane prabusite, ziduri crapate, podele subrezite si alte capcane te asteapta in labirintul din interior. Devenit acum teren de joaca pentru copii din zona, cladirea este frecventata si de alte personaje mai putin puse pe joaca deci de preferat ca vizita sa se faca in grup mai mare.

Micutul muzeu de la Sanpetru adaposteste o colectie de diorame, picturi si modele de dinozauri si beneficiaza si de un tur ghidat.

Castelul Kendeffy, odinioara una dintre cele mai frumoase cladiri din zona, este acum in paragina si, chiar daca mai functioneaza ca si hotel (1*), si-a pierdut stralucirea de odinioara. Castelul poate fi vizitat la exterior fara ghidaj.
Biserica cnezilor Candea din Santamaria-Orlea se viziteaza cu ghidaj si are ca punct principal de atractie turnul in care se poate urca pentru o panorama a localitatii.


O zona impadurita la care se ajunge pe un drum forestier (10-20 min de mers pe jos) rezervatia ce se poate vizita intre orele 8:00 si 20:00 (cu ghid daca se anunta din timp), este compusa dintr-un singur tarc ce adapostaste cei cativa zimbrii aflati aici. 


La Densus am gasit o bisericuta ceva mai ciudata ca stil arhitectonic, ciudatenie datorata constuirii sale in etape. Baza bisericii apartine unei constructii din antichitate si in diferite perioade istorice, la biserica au mai fost adaugate diferite parti / anexe, fiecare cu propriul stil arhitectonic. La constructia bisericii (ca si a altor cladiri din zona) au fost folosite si bucati din Ulpia Traiana Sarmisegetusa.



Ramasitele vechii cetati romane inca mai sunt scose la lumina de echipa de arheologi ce lucreaza aici. Pe o foarte mare suprafata se intind ruine pe care se mai pot observa bucati de text sau imagini sculptate acum sute de ani.  Vizitarea se face cu ghidaj (se poate si fara, dar recomand cu ghid), si se pot vizita in incinta diferite parti ale vechii cetati.

La cateva sute de metrii de strada (intre Obreja si Glimboca), pe calea ferata Caransebes - Bautar, se gaseste Tunelul Iubirii (Dragostei), tunel "sapat" in copacii ce cresc pe langa calea ferata. Avand in vedere ca zona nu este semnalizata pentru turisti, recomand verificare pe harta / GPS inainte de pornirea spre obiectiv. Deoarece tunelul se formeaza din vegetatia din jurul caii ferate, tunelul este cel mai bine de vizitat din martie pana toamna tarziu, inainte de caderea frunzelor. 


O fosta pestera al carei tavan s-a prabusit acum multa vreme, Cheile Banitei sunt scurte si spectaculoase. Pentru a putea parcurge intregul traseu trebuie intrat in apa deoarece peretii sunt abrupti si bine slefuiti de ape. 


O superba pestera te asteapta langa orasul Petrosani sa ii descoperi secretele. Reamenajata de curand, Pestera Bolii te asteapta cu sali imense (in care se tin si concerte), podete suspendate si iluminat colorat pe tot parcursul ei. Pestera se viziteaza in totalitate (la sfarsit se poate observa si o cale ferata printr-o spartura in zid).

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu-Jiu adaposteste deja arhicunoscutele opere de arta: Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit.

Pe o suprafata de aproximativ un hectar, gasim la Costesti, Muzeul Trovantilor. Aici se pot observa peste o suta de sculpturi ale naturii, sculpturi ale caror secrete nu au fost inca deslusite de oamenii de stiinta. 


-----