Weekend prin Prahova


Info:
Perioada: 25-26.05.2019 (2 zile)
Organizat de:
Calatoreste Hai Hui / Lost in Travel
AFK - Blog de Weekend
Pro:
     Foarte multe obiective turistice in doar 2 zile.
     Costuri relativ mici.
Contra: 
     Multe ore pe drum.
Album Foto: Weekend in Prahova
Costuri aproximative: 400 RON / de pers. 
Moneda: RON

Obiective (link catre site informativ):

Harta

     Pentru ca mai trebuie din cand in cand si o tura prin Romania, am pastrat un weekend pentru doua excursii separate in judetul Prahova.

     Sambata am mers cu un grup vesel intr-o tura marca Lost in Travel, iar duminica ne-am organizat singuri o iesire prin zona Sinaia.

     Nu uita sa bagi in rucsac o pelerina de ploaiefrontalabetesmartphonebocanci trekkingpantaloni trekkingwindbreakeraparat fotoochelari de soarerucsac de drumetiedopuri pentru urechibluza termica sau tricou si pentru urgente un fluier.

Sambata:

     Tura cu Narcis a fost una relaxanta, cu mese la restaurant si baut vin langa lacuri montane, dar si cu cateva obiective faine, la care nu mai ajunsesem pana acum.


     La salina de la Slanic - Prahova am mai ajuns in urma cu doua vieti si ceva, dar in afara faptului ca accesul se face cu microbuze acum (liftul de pe atunci s-a prabusit prin 2014), timpul nu pare sa fi afectat cu ceva enorma cavitate situata la 200m sub nivelul solului.

     Temperatura in interior se situeaza undeva la 12 °C, aglomeratie foarte mare nu gasesti decat in zona spatiilor de joaca, iar ca bonus, ai si semnal Vodafone.

     In salina ai la dispozitie gratis sau contra cost diferite moduri de a petrece timpul, cum ar fi: paturi de odihna si somn, aparate de cafea, banci pentru citit, mese de picnic, restaurant si magazin cu souveniruri, zone de joaca pentru copii, etc. Noi in 2 ore am avut timp sa ne bem cafeaua si sa ne plimbam peste tot, cat o parte a grupului a intrat in planetariul gonflabil de la intrare.


     Muntele de sare si pestera de sare de sub el au cam disparut in urma surparii dealului, dar inca se mai poate observa sub pamant o parte a peretelui alb.

     Dupa noi, acest obiectiv se poate sari daca nu ajungi aici vara, pentru o bere si ceva plaja pe malul lacului.


  • Manastirea Brebu
    • Timp vizita: 30 min - 1 ora
    • Acces gratuit / bilet optional la muzeu
     Pe malul lacului Brebu gasim manastirea cu acelasi nume, o clasica biserica fortificata, cu cativa trovanti raspanditi prin curte si cu un mic muzeu [ Muzeul "Casa Domneasca" Brebu ] ce se poate vizita contra cost. Nu rata aici o plimbare pe malul lacului, daca vremea permite.


     Doftana a fost pe rand inchisoare, muzeu, teren de paintball si mai nou, teren de pasunat si sursa de fier vechi, pentru cei ce au curajul sa intre printre zidurile ce stau sa cada in orice moment.

     Cum spuneam si mai sus, accesul este interzis in curte, asa ca nu iti recomad sa intri prin gaura din stanga portii, pentru niste cadre superbe si o plimbare creepy prin cotloanele intunecate. 

PS: cand nu mergi in vizita acolo, iti recomand sa iei dupa tine un trepied si o frontala, dar si o doza maxima de grija si atentie, pentru ca la orice adiere de vant te poti trezi peste tine cu cateva tone de moloz si metal. 


     De mult pe lista de "Want To Go", castelul Iulia Hasdeu este de fapt o micuta cladire cu 4 camere, cu acoperisul crenelat, pentru a-i da aspectul unei fortarete.

     Ghidajul a fost foarte informativ, dar interiorul este simplist, cu ceva mobilier si fotografii ale familiei. O schela metalica cu un JC chitchos in varf, o usa rotativa din piatra si cateva povesti despre spirite si bau bau-uri e cam tot ce poti scoate de la un tur interior. Personal m-am felicitat ca am pastrat banii de taxa foto pentru o bere rece.

     Dupa vizita poti da o tura prin gradina din spate, pentru cateva opere de arta mai ciudate si un plaman de aer curat.


     Cladirea are o istorie demna de film (Reportaj despre castel), dar din pacate acum a mai ramas doar o ruina (cu ceva planuri de reabilitare) intr-un frumos parc, prin care iti recomand sa faci o plimbare.


     In aceasta tura noi am mai oprit pentru pauze de dezmorteala la Cheile Doftanei [GMaps], unde poti vedea ce a mai ramas dintr-un tunel feroviar, la Lacul Paltinu [GMaps] pe barajul cu acelasi nume, pentru o gura de racoritoare 😀 si am luat masa in Campina, la Povestea Ceaunului Paprika.







Duminica:

     Dupa cateva ore de somn, am plecat cu cativa prieteni intr-o tura mai restransa, pe faimoasa Vale of the Prahova.

     Cum nu puteam sa o pantofarim ca tot bucuresteanul de rand 😅, am ajuns la castel pe o poteca parasita din padure, reusind sa captam atentia unui paznic ce aparent nu se astepta la sosirea unor turisti din spatele gheretei sale de paza (nu ne-a intrebat nimic deci probabil nu e chiar interzis accesul pe aoclo).

     Avand in vedere ora tarzie la care am ajuns aici (din intamplare a fost zi de referendum si am stat sa votam in Sinaia), nu am mai stat la coada pentru a vizita interiorul si am optat pentru o plimbare prin curtea castelului si putin trekking stradal pe langa Pelisor si celelalte cladiri istorice din zona.


     O alta bifa pe lista Want To Go din Google Maps, Stancile FJ sunt accesibile urmand un traseu destul de lejer si relaxant, ce pleaca din zona castelului si urca in serpentina, pe poteca cu piatra cubica, pana la o superba zona de belvedere.


     GMaps de mai sus arata traseul de masina + o scurta portiune de trekk, dar noi am urcat la picior intregul traseu pe dunga albastra, pe fosta poteca regala, unde poti scapa de canicula si galagie pe un frumos traseu de padure.
     Sus gasesti platforme de belvedere (a existat odata si o luneta de observare dar nah ... Romania) si de aici poti merge si catre Stana Regala, daca iti permite timpul.


     La intoarcere poti sa cobori pe acelasi traseu sau pe traseul auto, dar noi iti recomandam traseul de padure, pentru ca este mai fain.

     Cam atat despre weekend-ul nostru in Prahova. Follow #afkdeweekend for more!



1 comment:

-----