EuroTrip 2018: Lacul Como


Info
Perioada:  26.05 - 2.06.2018 (8 zile)
Dificultate:
     Putin somn daca vrei sa vezi cat mai mult din locatiile prin care ajungi.
     Exagerat de mult de mers pe jos.
     Cheltuieli ceva mai mari fata de o tura de weekend si mult mai multe pregatiri si "cercetare".
Cazare:
     Milano: Hotel La Pace
     Barcelona: Hostal Lesseps
     Bordeaux: Hotel du Parc
     Click pe link pentru 10% discount - Booking.com
Album Foto: Lacul Como
Costuri aproximative:  770 EUR ~ 3.600 RON / persoana (zboruri, cazari, intrari, etc.)
Moneda:  EUR

Jucarii: BocanciOchelari de soarePantaloni trekkingPerna gonflabilaSmartphone cu roamingWindbreaker

Obiective (link catre site informativ):

Traseu:



EuroTrip 2018: Milano

     Dupa ce ne-am tocit bocancii pe strazile frumosului Milano, am zis sa luam o gura de aer curat si am dat o fuga de o zi intr-o zona superba, un adevarat paradis al celor cu bani dar si al turistilor de weekend, Lacul Como.

     Desi se afla in vecinatatea altor mari lacuri din regiune, Lacul Como a atras in jurul sau vaste populatii din cele mai vechi timpuri, iar inca de pe vremea romanilor a devenit locatia preferata pentru casele de vacanta ale conducatorilor, vedetelor si in general a celor cu mai multi bani decat papa de la Roma :)

     Pentru inceput, NU recomand doar o tura de o zi aici, intrucat zona este superba si cu greu te vei putea dezlipi de privelistea grandioasa ce te asteapta la fiecare pas. Cauta un hostel si planifica pentru 2-3 zile macar. Noi cu siguranta revenim pe viitor pentru o tura mai detaliata.


     De ajuns aici ai mai multe variante dar noi am ales un tren de la "Milano Centrale" pana la "Varenna Esino": Orar si preturi (seteaza in link cele doua statii). Biletele se pot achizitiona de la automatele din gara, dar atentie la selectarea lor ca sa nu dai ca noi 10 EUR la clasa 1 :). Biletul normal este 6,70 EUR, iar trenurile lor nu sunt ca la noi asa ca nu iti vei da seama de diferenta de clasa.

     In gara gasesti si un McDonaltz pentru o cafea rapida si ceva calorii nesanatoase dar ieftine, dupa care poti scoate aparatul pentru ca primul obiectiv turistic al zilei este chiar Gara Centrala, cu arhitectura ei deosebita, tavanul din sticla si mozaicurile colorate.


     Calatoria cu trenul pana in Varenna dureaza cam o ora si 15 min, timp in care poti admira satele de pe malul lacului si privelistea oferita de muntii din departare.

     In gara din Varenna gasesti o toaleta publica (pe peron, in stanga garii), iar afara gasesti si un mic magazin pentru cumparaturi.


     Cum noi ne-am decis sa petrecem mai mult timp din scurta noastra excurie de o zi in Bellagio, ne-am indreptat repejor catre portul din care pleaca la intervale destul de scurte vaporase catre orasele din jur, reusind sa surprindem prea putin din frumusetea orasului.

     In speranta ca tu vei avea mai mult timp de plimbare pe aici, deschide Google Trips si purcede la colindat printre obiective ca: Villa Monastero [8€], Castello di Vezio [4€], Biserica Sf. Gheorghe, parcurile si pasajele ce se intind pe toata lungimea orasului si daca ai timp, poti trage o fuga si la Canionul Orrido [4€].


     Intre Varenna si Bellagio circula feriboturi la intervale de 30-60 min [Orar], iar pretul unui bilet este cam 5€ [Lista preturi pe lac - pdf]. Cum exista posibilitatea sa se mai modifice ceva in orar sau sa se schimbe preturile, verifica inainte sa pleci pe site-ul oficial

     Traverseaza dureaza cam 20 de minute, mult prea putine pentru a captura frumusetea locurilor prin care treci.

     Feriboturile au toalete la bord si daca nu ma inseala memoria, au si un mini bar/magazin pentru bere si snacksuri.


     Am aterizat in portul din Bellagio dupa pranz si am plecat in explorare, pornind prima data in partea stanga, spre varful peninsulei.

     In aceasta directie vei trece pe stradute inguste pe langa vile cu garduri inalte, napadite de vegetatie si cu porti din fier forjat, dupa care vei ajunge intr-o zona deschisa in care se afla un mini port protejat de un zid. [Punta Spartivento - G Maps]

     In aceasta zona nu am gasit magazine asa ca iti recomand sa iti cumperi ce ai nevoie din port, singura sursa de bere fiind un restaurant scump de pe malul lacului. Cum vei petrece aici cel putin jumatate de ora, nu strica sa ai la tine ceva de rontait, apa, bere, etc. Privelistea e ..wow!


     In continuare am revenit spre port si am urcat pe strazi pietruite catre zonele mai aglomerate ale orasului, unde am intalnit numeroase terase, magazine de artizanat, souvenir shops, samd.

     Cu toate ca strazile orasului sunt inguste si vremea superba a adus cu ea sute de turisti, orasul avea o atmosfera de calm si relaxare cum rar intalnesti, asa ca noi am hoinarit in toate directiile, fara o tinta anume, pana spre seara.

     Am trecut pe langa biserica San Giacomo din centru, pe langa Gradina Vilei Melzi [6,50€] si am poposit in parcul Martirilor Libertatii - link G Maps, unde iti recomand sa te relaxezi cateva minute, bucurandu-te de priveliste, culori si aerul curat.

     In partea de sus a orasului, cel mai OK magazin pentru aprovizionare este: Alimentari Gastronomia Salumeria [GMaps] unde gasesti apa si bere rece, inghetata si rontaieli la preturi decente.

     Spre port este ceva mai aglomerat dar se gasesc numeroase terase, restaurante si magazine, asa ca, daca te tine bugetul, poti lua masa intr-o atmosfera faina si cu o priveliste pe masura notei de plata.


     Ne-am despatit cu greu de Bellagio si am luat un alt feribot, de aceasta data spre Como, localitatea ce a dat si numele lacului pe vremea cand romanii denumeau localitatea Comum.

     Feribotul costa aproximativ 10€ si drumul dureaza cam 2 ore, in functie de tipul de ambarcatiune pe care il alegi (ferry, hidrofoil, etc). Pentru o mai mare siguranta, verifica aici [oras si preturi], dar te poti prezenta si direct in port pentru ca vaporasele sunt destul de dese intre localitati.

     Cele doua ore vor trece cu repeziuciune, privelistea pe ambele parti ale lacului fiind foarte captivanta, la fiecare intorsura aparand vile cu gradini ingrijite, vechi turnuri si biserici, munti impaduriti ce pleaca direct din apa lacului, sate si orase suspendate pe pantele versantilor, salupe de viteza si hidroavioane la tot pasul, etc, etc, etc.

     Si feriboturile de pe aceasta ruta sunt dotate cu toalete si minibar, deci nu ai de ce sa iti faci griji in privinta consumabilelor.


     In Como am ajuns seara, insotiti de cativa stropi de ploaie ce ne-au indreptat pasii catre o terasa pentru cina, aici avand parte si de un mic spectacol oferit de un cuplu ce dansa pe strada.

     Como este ceva mai mare decat Varenna si Bellagio, dar din pacate nu am avut foarte mult timp de explorat, grabindu-ne sa prindem trenul catre Milano.

     Pentru tine sau pentru cand ajungem noi data urmatoare, puncte de interes aici sunt: Catedrala ComoVila Olmo [ce se viziteaza gratuit dar este momentan in restaurare (2018)], Templul Voltiano [4€]Excursia cu funicularul la Brunate [2,80€]Ruinele Castelului Baradello, Memorialul Primului Razboi Mondial si multe altele.

     Catre Milano am luat trenul din gara Como S. Giovanni ce se afla aproape de port si am avut ca destinatie gara Milano Porta Garibaldi (Atentie, nu Gara Centrala de unde am plecat). Trenul face aproximativ o ora si costa in jur de 5€. Site-uri cu program si preturi gasesti destule dar il poti folosi pe cel de aici: Tren Como - Milano.


     In incheiere, ce pot spune ... DA! Ii inteleg pe cei bogati si celebri in alegerea lor si sunt sigur ca peste putin timp, cand voi deveni miliardar in euro, imi voi cumpara si eu o viluta modesta pe malul acestui superb lac. Pentru moment, arrivederci Como! Sper sa ne revedem curand!


     In urmatorul articol trecem de la temperaturile placute ale Lacului Como la cuptorul spectaculos al Barcelonei. In a doua noastra intalnire cu acest oras superb, am hotarat sa-i aflam cat mai multe secrete, asa ca am batut orasul in lung si-n lat in cautarea lui Gaudi si a operelor sale de arta arhitectonica.

  EuroTrip 2018: Barcelona 
https://afkdeweekend.blogspot.com/2018/10/eurotrip-2018-barcelona.html
 



No comments:

Post a Comment

-----