Coasta de Azur - Partea IV: Cannes si Insula Sainte-Marguerite

Obiective (link catre site informativ):
Traseu:

Aparent Google are o problema cu Franta in privinta mijloacelor de transport in comun. Autobusul 200 e cel mai simplu si ieftin pentru aceasta tura

Info:
Perioada: 11-15.10.2017 - 5 zile
Dificultate:  Multe ore pe autocar (sau tren). Multi km de mers pe jos prin orase.
Organizat de: Terra Incognita - from mystery to history
Cazare Nisa: Ibis budget Nice Californie Lenval
Album Foto: Coasta de Azur
Costuri aproximative: ~ 550 EUR (~2.500 RON) / persoana
Moneda:  EUR (inclusiv in Monaco)

     Datorita dimensiunii articolelor despre ture lungi...si datorita faptului ca in ultima vreme nu mai am timp nici de prelucrat pozele din articole, am decis sa sparg articolul despre Coasta de Azur in patru, cate un articol pentru fiecare oras vizitat.


     Ultima zi din incursiunea noastra pe Coasta de Azur a fost rezervata capitalei filmului European si international, un alt oras al luxului si al plajelor insorite, Cannes.

     Si de aceasta data ne trezim dis de dimineata, admiram rasaritul si plecam cu un alt autobuz catre destinatia noastra de astazi.

     Desi Google Maps insista pe tot felul de trasee feroviare sau rutiere cu transferuri si alte nebuneli, noi am mers la Cannes cu autobuzul 200, ce trece pe Promenade des Anglais si te lasa la gara din Cannes, unde are capat de linie.

*In caz de grup mai mare, platiti seaparat la sofer. Aparent au o regula (nu stiu daca doar pe linia 200) si nu iau mai mult de 9 persoane / grup. Noi am reusit abia la al doilea autobuz sa plecam toti.
*Bilete se iau tot de la sofer. Tot 1,50 EUR / 74 min.

     Ajunsi in Cannes, ne-am baut cafeluta la mesele KFC-ului din gara si am plecat la colindat pe stradutele orasului catre Palais des Festivals et des Congrès, faimoasa cladire cu covor rosu.


     Cateodata in turele noastre, ghinionul loveste si te trezesti cu planurile date peste cap, de data aceasta manifestandu-se prin lipsa covorului rosu de la intrarea in cladire si accesul la scarile principale interzis datorita filmarii unui show in locatie. Adio selfie pe covor rosu :( ...moving on...


     Cu ochii in lacrimi la gandul ca nu am avut sansa sa se tragem in poze pe celebrul covor :))) am pornit pe faleza plina de yacht-uri catre port, admirand din departare turnurile ce inca strajuiesc partea veche a orasului si frumoasa plaja ce se intinde de-a lungul statiunii.


     Din port am achizitionat bilete pentru feribotul ce transporta turisti catre insulele din largul Cannes-ului, noi urmand sa ajungem pe Insula Sainte-Marguerite ce se poate vedea de pe faleza orasului, insula pe care aparent a fost inchis faimosul om cu masca de fier, un personaj controversat ce a creat numeroase legende mai mult sau mai putin credibile. Mai multe despre el, aici [Omul cu masca de fier EN ].

PS: Aparent nu era fratele regelui asa cum credeam pana acum :|

     Drumul cu catamaranul catre insula a fost foarte lin, acest tip de ambarcatiune trecand prin valuri "ca un cutit fierbinte prin unt", asa ca am avut posibilitatea sa admiram peisajul fara sa ne facem griji de stabilitate. Preturi si orar, aici" Bilete feribot Cannes - Sainte-Marguerite.

*Inainte de plecare, verificati orele de intoarcere...nu am vazut hotel pe insula asa ca e recomandabil sa prindeti un feribot spre Cannes :-? (Later edit: Aparent exista un hostel chiar in fosta inchisoare)


     Dupa debarcarea pe insula ne-am indreptat catre ruinele fostei inchisori, in drumul nostru trecand si pe langa o serie de terase si restaurante (exista cateva pe insula in jurul ruinelor) aflate la cativa zeci de metri de pontoane.

     In ruine se intra contra unei taxe de 6 EUR, taxa ce acopera intrarea in Fort Royal si Musée de la Mer ce se afla in curtea interioara.

     Odata intrat, ai de colindat destul de mult prin muzeu si apoi pe stradutele fostei inchisori, mai ales ca pe partea dinspre mare ai mereu o superba priveliste oferita de inaltimea zidurilor construite deasupra stancilor.


     In muzeu se pot vizita cateva celule decorate cu picturi si obiecte din vremea cand usile nu stateau deschise toata ziua, camere cu obiecte recuperate de pe fundul marii, in jurul insulei aflandu-se un adevarat cimitir in care se "odihnesc" tot felul de ambarcatiuni din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre si cateva camere cu obiecte de arta.

*La intrare se face un mic control de securitate si sunteti rugati sa tineti rucsacii in fata pentru a nu darama din greseala exponatele.



     In afara de muzeu, restul inchisorii arata ca un CAP (n.b. o ferma de pe vremea comunismului)  parasit, plimbarea pe strazile prafuite fiind departe de ideea formata la intrare, accea ca ne vom plimba printr-o fortareata medievala.

     Cu toata ca pe partea de arhitectura interioara Fort Royal dezamageste putin, privelistea oferita de zidurile inalte si gandul la cate au "vazut" zidurile acelea darapanate fac plimbarea destul de interesanta, mai ales daca prinzi vreme buna cum am prins noi.

*Cum mentionam si mai sus, in ruinele inchisorii se pare ca exista si un hostel. Noi am vazut doar o masa mare, ca de nunta campeneasca :)), in curtea interioara. Probabil aceea era sala de mese.


     Iesind dintre zidurile fortului, am plecat la colindat potecile impadurite ce acopera intreaga insula in toate directiile, bucurandu-ne de liniste si un soare placut.

*Exista zeci sau sute de poteci pe intreaga insula, fiecare cu denumirea ei si fiecare traversand toata insula in lung sau in lat ca un imens labirint.
*Aproape la fiecare intersectie exista harti si panouri informative asa ca este cam greu sa te pierzi.
*Exista cateva puncte in care se gaseste apa potabila dar preferabil cumparati apa imbuteliata de langa port.
*In anumite zone sunt amenajate puncte de odihna, mese si scaune construite din butuci, unele chiar si cu mici locuri amenajate pentru foc de tabara cu toate ca focul in padure si chiar si fumatul sunt interzise prin panouri din loc in loc.
*Intre insula Sainte-Marguerite si insula vecina Saint-Honorat exista o "parcare" imensa de yacht-uri, in caz ca sunteti pasionati.
*Gasesti cosuri de gunoi si in mijlocul padurii, departe de poteca, asa ca pastreaza curatenia!

   Cum timpul a fost limitat, nu am vazut decat o particica din insula dar din ce am vazut pot recomanda o plimbare in jurul lacului, urcarea la punctele amenajate de belvedere, o plimbare pe plajele ce inconjoara insula si o scurta expeditie de exporare a ruinelor din timpul razboiului.

     Avand in vedere ca mai aveam de colindat si prin Cannes, am asteptat in port un feribot si am parasit insula, regretand ca nu am avut timp sa o colindam pe toata.


     Intorsi pe continent, ne-am plimbat prin cartierul vechi, Le suquet (in zona portului), unde cu greu ne-am decis sa mancam la unul din zecile de restaurante ce ofera la tot pasul mancaruri din cele mai variate.

     Cu bateriile reincarcate, am pornit catre turnurile vazute de dimineata, ce fac parte din vechile fortificatii ce pazesc orasul de sute de ani.

     La fortificatii se poate ajunge din mai toate directiile dar noi am urcat dinspre port, pe o strada in serpentine ce ne-a dus pana la intrarea in piata unde se afla Musee de la Castre la care am ajuns din pacate putin prea tarziu si am gasit inchis.

     Tot aici se mai poate vizita o biserica si se poate observa orasul de pe zidurile crenelate ale fortificatiei.

*In fata bisericii, langa sursele de apa, in jos pe scari (vezi poza scari) sunt 3 toalete publice cam pitite - NUMAI PENTRU URGENTE! :)) bring your own TP :))



     Dupa ce am terminat vizita fortificatiilor, am coborat din nou in oras si am luat la picior orasul, catre Palatul Festivalurilor si Promenade de la Croisette, o strada lunga de 2 km ce strabate intreaga faleaza a orasului.

     Am admirat la pas hoteluri de lux, arta stradala, tehnologii avansate :)), plaje cu nisip fin, monumente si in jurul Palatului, un Walk of Fame european constand in zeci de amprente lasate in placute din trotuar de actori si cantareti celebri.

     Spre seara, ramasi singuri prin Cannes (ne-am despartit de grup inca de pe insula si ei erau deja in Nisa), am plecat usurel spre gara de unde urma sa luam autobuzul 200 spre Nisa, reusind pe drum sa imi manifest si talentul de paparazzo, reusid sa prind un cadru perfect =)) cu J.K. Simmons (cel putin eu asa zic, ca el e) pe care l-am recunoscut dintr-un Spiderman.

*Mentionez aici ca idee, in Cannes am cautat si eu un magazin (nu restaurant/terasa) de unde sa imi iau o bere de am facut spume. Daca gasiti magazine si aveti nevoie de ceva, luati atunci, nu puneti baza in urmatorul magazin.


     Ajunsi intr-un sfarsit si in Nisa, am facut bagajele si in toiul noptii ne-am imbarcat in autocar pentru lungul drum spre Bergamo de unde urma sa ne luam zborul spre casa, dupa o tura pe taramul oamenilor celebri si cu multi bani dar si un taram al peisajelor frumoase si al istoriei pe care cu siguranta imi doresc sa mai ajung in viitor.


No comments:

Post a Comment

-----