1-3.05.2015 - Haihui Trip to Buzludzha & Veliko Tarnovo

http://afkdeweekend.blogspot.ro/2015/08/1-3052015-haihui-trip-to-buzludzha.html

Obiective (link catre site informativ)




Durata: 3 zile
Dificultate: Umiditate crescuta, noroi, inaltimi, scari metalice, pesteri intunecate, canioane lungi
Organizat de: Calatoreste Haihui
Organizator: Calator Haihui
     Cum deja ne-am obisnuit la vecinii bulgari, la urcarea spre cetate gasim o terasa unde se poate manca si bea o bere rece. Urcarea se face pe unde drum destul de lung, cu multe trepte. cetatea se afla pe un platou aflat destul de sus fata de strada. Zidurile sunt destul de bine pastrate fata de alte cetati vechi si ai destule de vazut si pozat odata ajuns pe platou. Din loc in loc se gasesc panouri informative, fosta biserica este acoperita pentru a oprii deteriorarea datorata apei, intr-un turn se poate urca pe o schela de lemn si, daca ai noroc sa ajungi cand trebuie, in cetate se organizeaza si mici festivale medievale.


     O pestera frumos colorata cu lumina artificiala, Orlova Chuka te impresioneaza cu peretii unduitori, fara unghiuri drepte si cu un ghid care face toti banii. "20 Leva..No problem!" ;))

     Canionul de la Hotnitsa te intampina cu multe cascade, piscine cu un colorit superb si un canion imens (daca te hotarasti sa il faci pe tot, pregatestete pentru cateva ore de mers) plin de liliac salbatic.      Daca mergi in primavara cand este inflorit, nu o sa iti mai vina sa pleci cand o sa vezi coloritul acestui canion. Cascada cu cel mai mare debit, Kaya Bunar, se revarsa intr-un mic lac chiar la intrarea in traseu. Restul traseului se face pe poteca de munte presarata cu podete si scari. Atentie la traseu pentru ca nu este mereu foarte bine delimitat!


     Veliko este un oras vechi, foarte pitoresc, plin de hosteluri, hoteluri si pensiuni ce ofera si o viata de noapte bogata. Avand in vedere ca este o locatie destul de cunoscuta turistului roman, nu o sa stau aici sa il descriu in detaliu.


     Si pestera Bacho Kiro este foarte bine amenajata si iluminata. Aici poti sa dai nas in nas si cu cativa lilieci si daca esti pasionat de numismatica, ai ocazia sa studiezi aici o mare varietate de monezi infipte in peretii pesterii.


     Sa incepem cu inceputul: SCARI!!!! Multe multe scari ai de urcat pana la monument daca vrei sa ai experienta totala a locatiei. Odata ajuns sus, ai parte de o priveliste superba, monumentul aflandu-se pe un varf de munte. Odata terminat cu admiratul pregatestete de un nou set de scari pana in varful monumentului. De aici privelistea este si mai captivanta (daca ai noroc de vreme buna), de sus putandu-se admira in distanta si monumentul Buzludzha, urmatoarea destinatie a calatoriei nostre.
In baza monumentului se poate vizita si un micro muzeu.

     De departe cel mai interesant obiectiv din tura, Buzludzha se afla tot pe un varf de munte si este o ramasita a regimului comunist. O fosta "sala de sedinte" a regimului, ruina este imensa si are un aer futurist. Intrarea principala este blocata [ACCESUL TURISTILOR IN INTERIOR ESTE INTERZIS!] dar, in partea din stanga a fost sparta o bucata de zid pe unde cei ce se incumeta se pot strecura in interiorul fascinant al monstruozitatii. 

**ATENTIE! Avand in vedere gradul de deteriorare al cladirii, pericolul de accident este foarte mare!**

      In interior, pe langa scari si holuri intunecate se poate vizita imensa sala rotunda unde se tineau intalnirile membrilor de partid. In sala inca mai raman vizibile numeroase picturi si mozaicuri in culori vii. Pe tavan troneaza inca emblematica secera si ciocan ca o amintire a unor vremuri mai rosiatice ;)). Ca o ultima incercare a curajului pentru turistul amator de senzatii tari, prin subsolul inundat se poate accesa imensul turn de 107 m ce troneaza peste imensa cladire. Nu mai mentionez cam cat de periculoasa este ascensiunea pana acolo.


     Bling! Bling! Mo..nastery ;)) ..se vede de la mare distanta datorita turnurilor aurite si a coloritului viu.
     Bonus: Langa manastire, la doi pasi de intrarea in cladire, se gaseste o terasa bine garnisita cu bere rece :D  
     Accesul la cetate se face din Veliko pe un pod de piatra superb. De la intrare se pot observa magazine si buticuri cu magneti si artizanale. Partea buna, la cateva poti sa platesti in RON si chiar sa discuti in romana cu comerciantii.  


     Cetatea este foarte bine prezervata / renovata si peste tot se gasesc panouri informative. In biserica principala, ce are peretii pictati .."remarcabil?", se poate urca in turn cu un lift foarte modern.

     La ora 21:00 in fiecare noapte, timp de 10-15 minute, cetatea este iluminata de sute de reflectoare si lasere, luminile in Veliko (iluminatul stradal) se reduc la minim si poti vedea un spectacol fascinant de lumina si sunet cam din orice locatie te-ai afla.  

  
     Emen ofera panorame superbe, multa verdeata si ceva adrenalina pe podetele si stancile pe care te poti catara. Traseul este destul de lung dar nu foarte greu (am vazut si copii carati in brate). La sfarsitul traseului se poate admira frumoasa cascada Momin Skok.

-----