18-20.06.2016 - Insula Thasos si Kavala

http://afkdeweekend.blogspot.com/2016/11/18-20062016-insula-thasos-si-kavala.html
Obiective (link catre site informativ)


Traseu:


Durata: 3 zile
Dificultate: Risc maxim de distractie cu averse de soare.
Album Foto: Thasos

WARNING!: Pe toate plajele din Thasos este recomandat sa aveti grija pe unde calcati si / sau sa purtati papuci speciali anti arici de mare! Papuci se gasesc de vanzare la aprox. 10€ si te pot salva de multe neplaceri....eu nu mi-am luat ;))
     Pentru prima data in Grecia si pentru prima data in afara tarii fara organizare profesionala :)), am ales sa vizitam plajele din frumoasa insula greceasca Thasos.
     Intrucat am vrut sa avem cat mai mult timp de colindat pe insula, am plecat din Bucuresti seara (pe la 19:00-20:00) cu doua masini pline de voie buna si am traversat Bulgaria pe timpul noptii, facand doar cateva pauze scurte de dezmortit.


     La feribotul de Thasos (orar si preturi) am ajuns in jur de ora 9:00, dupa ce nu ne-am putut desparti de frumoasa autostrada de coasta (n.b. - am gresit drumul ;)) ) si am traversat pe un soare cu dinti pana in Limenas.



     De aici am plecat catre Potos, unde am avut cazare [ Sunset Studios & Rooms ] in aceasta tura si unde am avut si primul contact cu apele limpezi si calde ale insulei pe Potos Beach dar si prima ciocnire violenta ;)) cu bucataria greceasca si bineinteles cu faimosul ouzo la Sea Breeze, unul din restaurantele de pe plaja.



     Cu forte proaspete am plecat la plimbare pe insula si am ajuns pe o plaja mica dar cu apa linistita si de o culoare ireala:  Plaja Aliki.
     Plaja are terasa si restaurant si beneficiaza si de servire la sezlong. Apa este limpede dar fundul apei este destul de stancos.



     Urmatoarea plaja in plimbarea noastra a fost Paradise Beach unde am prins ceva nori si nu ne-am putut bucura foarte tare de priveliste.
     Plaja este destul de incapatoare, apa este mica pana mai in larg si peisajul oferit de insula conica de langa plaja este foarte frumos.



     Cum deja se apropia seara si vremea de plaja trecuse binisor, ne-am indreptat spre un alt obiectiv binecunoscut al Thasos-ului: Piscina naturala Giola.
     Accesul la acest obiectiv este dificil avand in vedere ca drumul de acces nu este intretinut, este plini de gropi si praf si destul de greu de gasit, nefiind foarte bine semnalizat la intrare.
     Dupa ce se termina drumul ce permite accesul auto, poteca mai continua destul de mult printre maracini si stanci pana la malul in care natura a sapat aceasta minunatie, deci plecati de la masina pregatiti.
     Giola este destul de adanca iar fundul este stancos si acoperit cu arici de mare deci intrati pe propriul risc in apa.

     Pentru cina am dat o fuga pana in frumosul orasel de munte Theologos unde am asteptat nerabdatori sa ne delectam cu diferite bunataturi locale in timp ce trageam cu ochii la rotisoarele pe care se rumeneau incet cateva ovine.

     A doua zi am pornit odihniti catre un alt foarte cunoscut obiectiv al insulei, Manastirea Arhanghelul Mihail.
     Complexul monahal surprinde prin arhitectura, amplasare si coloritul cladirilor si al peisajului, de aici putand fi observate cateva golfuri cu apa de smarald si pereti cu calcare de diferite nuante.
       Pentru acest obiectiv trebuie sa alocati macar o ora-doua pentru ca o sa fie foarte greu sa va dezlipiti de terasa de la baza asezamantului. 

*Atentie!: Este impusa tinuta decenta si va trebui sa purtati fuste si/sau pantaloni lungi pentru a vizita locatia. In cazul in care nu sunteti imbracati "decent", se ofera haine acoperitoare la intrarea in curte...have fun la poze in shalvari :))


     In cautare de obiective noi, am ajuns la plaja Makryammos, un resort privat ceva mai "de lux" fata de restul obiectivelor de pana acum.
     Aici se plateste o taxa de intrare si o taxa de sezlong (2 sezlonguri cu o umbrela - cheia se "inchiriaza" de la receptie), iar berea este ceva mai scumpa daaaar, plaja este curata, apa foarte limpede si calda, plaja beneficiaza de un ponton de marmura de pe care se pot face sarituri (nu, nu o sa pun aici filmuletele :)) ) si singurul inconvenient este aglomeratia de romani pe cap de sezlong :)).
     Dupa ce ne-am inrosit bine pe nisipul alb si fin al Makryammos-ului, am continuat drumul spre Saliara - plaja de marmura unde nisipul fin a fost inlocuit de margele din marmura de diferite marimi si nuante iar apa cristalina a fost inlocuita de un lapte azuriu.
     Drumul pana la plaja este foarte accidentat si acoperit cu un strat de praf foarte gros deci nu este recomandat sa mergeti cu geamul deschis.
     In zona sunt mai multe plaje de marmura deci informativa din timp la care vreti sa ajungeti si verificati drumul pe Google Maps deoarece nu prea gasiti indicatoare.



     Dupa trecerea regulamentara pe la spalatoria auto am pornit spre un frumos satuc de munte ce asteapta calatorul cu casute colorate, povesti romantice si Gyros din belsug. 
     Panagia este unul dintre cele mai frumoase si linistite sate de pe insula si merita vizitat macar pentru o ora-doua.


     Pentru dat jos gyros-ul am optat pentru o plimbare prin "capitala" insulei, Limenas si un apus savurat din ruinele Amfiteatrului Roman ce domina colinele pe care este asezat orasul.
     Dupa lasarea intunericului am mai degustat ceva licori magice si am plecat la colindat pe strazile transformate in bazar galagios din Limenas.

     Ultima seara inainte de plecarea de pe insula am petrecut-o in portul din Potos unde mi-am luat si cadoul de la revedere, cateva ace de arici de mare in talpa :))
     Tot aici am observat si viata de noapte de pe insula, cu ale sale galagioase cluburi si terase.

     De dimineata ne-am luat la revedere de la gazdele noastre si am pornit spre cel mai important obiectiv al excursiei: IrisGold Jewelry Factory ...da, au fost majoritare fetele in tura asta ;))
     
     Cu gandul la kilogramele de haur vizitate la IrisGold, am pornit in mare graba catre feribotul ce ne-a transportat catre urmatorul obiectiv, frumosul si anticul oras Kavala cu ale sale viaducte si cu maretele ziduri ale cetatii ce inca domina intregul oras.

     

-----