Spania - CityBreak de primavara in Madrid

https://afkdeweekend.blogspot.com/2018/02/spania-citybreak-de-primavara-in-madrid.html

Info:
Perioada: 26-29.01.2018 - 4 zile (plecare pe 25 seara)
Dificultate: Muuult de mers pe jos daca vrei sa vezi cum trebuie orasul, vant, mult vant
Cazare: Pension Magdalena / Aparthotel Tribunal / 10% reducere pe Booking.com
Album foto: Madrid
Costuri aproximative: 300 EUR / persoana
Moneda: EUR



Obiective (link catre site informativ):

Traseu:


     Dupa Lanzarote si scurta vizita in Barcelona din Secret Trip, a sosit timpul pentru inca o tura in Spania, de aceasta data in capitala Madrid.

     Am optat pentru un zbor de seara cu Rynair, decizie nu tocmai buna avand in vedere ca la cazare trebuia sa ajungem inainte de miezul noptii, asa ca am fost fortati sa luam un taxi (30 EUR pana in centru - suma fixa stabilita prin lege).

     Cazarea luata prin Booking.com este pe o straduta cu multe cafenele si magazine, aproape de centrul turistic al orasului si se afla intr-o casa veche cu 3 etaje.

     La cazare totul a fost perfect [ ... ca si in Budapesta si Venetia ... ha ha ha :(( ], cu mica exceptie ca in camera rezervata de noi se sparsese o teava si intreaga cladirea ramasese fara apa, inclusiv la toalete.

     Receptionerul de la Pension Magdalena a fost destul de "saritor" chiar daca nu se descurca mai deloc in engleza, oferindu-ne un upgrade de camera pentru prima noapte si o sticla cu apa.

     Ca sa nu intrerup mai tarziu povestea, a doua zi au sunat cei de la Booking din Londra si dupa cateva mail-uri si telefoane ne-au gasit o alta cazare, diferenta de bani urmand sa ne fie returnata dupa check-out. Foarte profesional si corect. Nota 10.

     A doua cazare a fost intr-o camera mansadata din Aparthotel Tribunal, un hotel de langa Puerta del Sol si Gran Via - centrul centrului turistic Madrilean. Camera curata, cat un apartament, cu TV, seif, minibucatarie cu frigider si baie cu cada ... lux fata de ce cautam noi in mod normal :))

     Despre oras in general...?

  • Madridul are 13 linii de metrou, deservite de 301 statii imprastiate prin tot orasul. Daca spui ca au statii la fiecare colt de strada ... nu esti departe de adevar.
  • Cum noi nu am mers mai deloc cu transportul in comun, prea multe nu iti pot spune, dar din cate am inteles, ca turist iti poti face un abonament valabil pe toate mijloacele de transport, inclusiv pe trenuri spre alte orase. Un articol foarte cuprinzator despre transport AICI si despre abonamentul turistic AICI.
  • Bilete / Cartele de metrou se pot achizitiona cu cash sau card de la aparatele instalate in statii. Atentie! Pentru ajuns la aeroport din oras se plateste o taxa suplimentara (card special) si daca te gandesti sa pacalesti sistemul si sa iei cartela normala, afla ca trebuie sa bifezi cardul si la iesirea din metrou ... nu ai card de aeroport -> nu iesi :))
  • Gasesti Carrefour-uri prin mai tot orasul daca vrei sa stai mai low-budget, preturile fiind foarte mici in magazine (am dat 0.75 centi / 1.50 EUR pe o bere ...aproape ca la noi :O )
  • Optiuni low-budget pentru mancare ai destule, de la Taco Bell si alte restaurante fast food (noi am mancat la Taco de pe harta de mai sus de 2 ori si am iesit bine la bani) la "All U Can Eat"-urile raspandite prin oras, restaurante tip "impinge tava" cu mancare variata, buna si ieftina. Este unul fix langa Puerta del Sol (vezi harta) unde am mancat si pranz (10 EUR / persoana - suma fixa) si mic dejun (5 EUR / persoana - suma fixa) si nu am regretat decat cand a trebuit sa ne ridicam de la masa :))
  • Taxiurile sunt albe cu o dunga rosie, iar preturile sunt afisate pe portiera din spate, inauntru :|
  • Aparent exista o traditie in oras ... daca esti pe strada spre 5 dimineata, trebuie sa canti ceva sa stie cei ce dorm ca tu esti inca pe metereze :)


     Obiectivele turistice sunt in proportie de 99% situate in centrul orasului, fapt ce face ca vizitarea orasului pe jos sa fie cea mai buna optiune, neavand rost sa mergi cate 1-2 statii de la obiectiv la obiectiv.

     Noi am incercat sa impartim orasul pe sectoare, crezand ca cele patru zile nu vor fi suficiente pentru vizitarea unui oras de talia Madridului .... weeeeelll ... asta este mai mult sau mai putin adevarat in functie de stilul de vizitare. Daca vrei sa intri in fiecare muzeu (*) si sa stai sa admiri pe indelete fiecare parc sau cladire, nu, nu iti ajung patru zile. Daca vizitezi ca noi, low budget, de dimineata pana seara, mai mult pe afara si fara prea multe pauze, in doua zile nu ai ce face in oras:))

(*) Prado - 15 EUR / Royal Palace 10 EUR / Reina Sofia 10 EUR / ...

 Acestea fiind spuse, hai sa iti povestesc ce poti vedea in Madrid ...


     In apropierea garii Atocha, despre care vorbim mai tarziu, CaixaForum dispune de sali de conferinta si expozitii de arta, dar nici exteriorul nu lasa de dorit, contrastul dintre acoperisul "ruginit" si peretele verde facand-ul un obiectiv de bifat pe harta orasului.



     Probabil cel mai mare si mai vizitat muzeu din Madrid, Prado adaposteste colectii din diferite sfere ale artei, de la pictura la sculptura si gravura.

     In lateral se gaseste o statuie a lui Goya iar in spate se poate admira o biserica alba destul de interesanta.


     O uriasa zona verde in centrul orasului, Retiro gazduieste numeroase statui, monumente, cladiri si zone de joaca interconectate de sute de alei incapatoare.

     Ca puncte majore de atractie aici pot recomanda Palatul de Cristal, o "sera" din sticla cu  arhitectura deosebita ce se viziteaza si la interior si lacul peste care se poate admira Monumentul lui Alfonso al XII-lea cu ale sale impunatoare coloane si statui.

*Pe lac se pot inchiria barci cu vasle daca timpul si conditiile meteo iti permit.



     Probabil cea mai cunoscuta "poarta" din oras, Alcala poate fi admirata la iesirea din parcul Retiro, spre Piata Cibeles, unde ajungem imediat.



     In aceasta piata gasim cateva obiective de importanta majora, cum ar fi: Palatul Cybele - fostul Palat al Comunicatiilor, devenit acum primarie; Fantana Cibele - ce infatiseaza zeita cu acelasi nume; Banca Spaniei si Palatul Linares.

     De departe cel mai impunator este Palatul Cybele, pe care noi l-am gasit ... ca de obicei..., in renovare si ca bonus cu un urias banner cu REFUGEES WELCOME agatat pe superba fatada.

     De la piata, intrand pe Gran Via, trecem de Palatul Buenavista unde asistam la schimbarea de garda si ajungem la una dintre cele mai cunoscute intersectii din Madrid, unde se gaseste Cladirea Metropolis (daca dai cautare in Google: Madrid, 7 din 10 poze sunt cu aceasta cladire si a sa turla neagra cu auriu).


     La dreapta de Cibeles, in fata Parcului Retiro si a muzeului Prado ...ish, se afla 2 piete mai mici si un parculet.

     Aici gasim numeroase statui, fantani, muzee si cladiri numa` bune de pozat, asa ca nu strica sa dai o fuga prin zona.



     The place to be! Cea mai aglomerata, cunoscuta, importanta, etc, piata din Madrid, Piata Poarta Soarelui isi ia numele de la o veche poarta a orasului ce purta simbolul soarelui, dar chiar daca acea poarta nu mai exista in prezent, numele poate fi atribuit "arhitecturii" pietei cu ale sale strazi ce pleaca in toate directiile ca niste raze.

     In aceasta piata si pe strazile ce pleaca de la ea se gasesc sute de terase, baruri si restaurante dar si magazine de toate felurile, de la branduri internationale la buticuri locale.

     In mijlocul pietei se gaseste statia de metrou cu acelasi nume si trei statui: El Oso y El Madrono - Ursul si arborele de capsuni, simbol al orasului din timpuri stravechi, chiar daca istoria alegerii acestui simbol a fost partial pierduta in timp, statuia regelui Carlos al III-lea si statuia lui Venus.

*Inainte sa ceri un cornet de jambon sau mai grav, o bucata mai mare, verifica preturile afisate si calmeaza-te :))


     O alta faimoasa piata a Madridului se gaseste la "cativa pasi" de Puerta del Sol, atat ca Plaza Mayor este construita ca o fortareata, inconjurata in toate partile de cladiri cu trei etaje, accesul facandu-se prin cele noua intrari cu arcada.

     In afara de o statuie ecvestra, in Piata Mayor se poate admira Casa de la Panaderia, o frumoasa cladire ornata cu fresce ...ahem ... interesante :)

     In piata se gasesc si cateva terase-restaurant dar din cate am inteles, preturile aici sunt ceva mai piperate si este recomandat sa cauti o masa pe strazile din jur daca nu vrei sa cheltui prea mult.


     Cel mai cunoscut bulevard al orasului, un fel de Broadway al Madridului, Calea Mare reprezinta un obiectiv turistic in sine, de-alungul acestei strazi putand fi admirate numeroase cladiri cu arhitectura deosebita si se pot vizita nenumarate magazine, muzee si restaurante, care mai de care mai interesante.



     Mai putin impresionanta ca Piata Spaniei din Roma si nu chiar asa aglomerata, Piata Spaniei din Madrid are cateva monumente notabile si nu este un obiectiv de ocolit.




     Probabil una dintre cele mai faine obiective din oras, Templul lui Debod este locatia in care trebuie sa ajungi macar intr-o seara, pentru o plimbare, un apus si cateva poze la anticul monument.

     Templul, donat de catre Egipt in 1968 drept multumire pentru ajutorul acordat in restaurarea templelor de la Abu Simbel, se afla acum in Parcul de vest, pe un platou ce atrage in fiecare seara sute de turisti si localnici pentru magnifica priveliste oferita de templu, Palatul Regal si orizontul neobstructionat la apus.

*Din pacate momentan templul nu se viziteaza, dar orice ai face, trebuie sa ajungi aici pentru macar o ora intr-o seara.


     Constructia catedralei de dimensiuni impresionante a inceput pe la 1879 dar a fost finalizata abia in 1993. Datorita acestui fapt, interiorul este unul foarte modern si "pro-turism".

     Vizitarea catedralei presupune vizitarea a trei obiective separate, fiecare cu specificul sau.

     Noi am vizitat prima data curtea  si interiorul catedralei, unde am admirat usile sculptate si coloritul intens al plafonului.

*Intrarea este gratuita (exista afise cu "recomandam 2 EUR donatie" dar noi stim ca banul e ochiul dracului si nu vrem sa ispitim biserica :D ) iar daca vizitati si muzeul + panorama, puteti lasa biserica la final pentru ca pe aici se coboara din turla.


     Urmatoarea vizita a fost la cripta aflata sub biserica (se coboara pe strada din stanga) unde, conform reclamei de pe zidurile catedralei, am admirat numeroasele coloane si vitralii aflate in camera spatioasa.

*Intrarea tot pe baza de donatie, dar aici am gasit un fel de paznic la 90 de ani care se uita urat daca nu bagai ceva in cutia "milei" ... asa ca am bagat vreo 2 centi regretand ca am lasat monezile romanesti acasa :))


     Daca tot ai ajuns la cripta, fix peste drum se gasesc ruinele zidurilor arabice, printre cele mai vechi vestigii ramase din perioada de inceput a orasului fondat de Muhammad I de Cordoba.

     Putin mai sus de ziduri se poate vedea si Viaductul Segovia, locul preferat de sinucigasii din oras pana la instalarea unor geamuri de securitate prin 1998.


     Ultimul obiectiv legat de Almudena este muzeul obiectelor religioase si panorama oferita de turla bisericii.

     Intrarea in muzeu este pe laterala din fata Palatului Regal, accesul se face contra sumei de 6 EUR (aici nu am mai reusit sa intram ... cu voia domnului :)) ) si trebuie sa treci printr-un detector de metale. Fotografiatul este interzis in interior.

     Muzeul, dupa cum era de asteptat, este destul de plictisitor, majoritatea exponatelor fiind kilograme de aur purtate in fel si chip de prelati de-alungul vremii si cateva carti cu texte religioase.

     La etajul 1 exista o terasa de unde se poate admira intreaga curte a palatului (curtea nu se poate observa din cupola dar la coborare mai ajungi pe aici) iar urcusul pana la panorama nu este chiar asa "grav" ca cel de la Vatican :)).



     Desi era in plan pentru vizitare si la interior, taxa de 10 EUR pentru bilet la ora fixa, faptul ca fara ghid ai timp fix alocat de vizitare a anumitor portiuni, fotografiatul interzis, dar mai ales coada de 1-2 ore pentru bilete ne-a facut sa abandonam ideea asa ca am admirat cladirea doar la exterior.

     In afara de curtea mare dinspre catedrala, in spatele castelului, spre Templul lui Debod, se pot vizita gratuit gradinile palatului iar inspre oras se gaseste Plaza de Oriente cu a sa fantana dotata cu statuie ecvestra, banci, flori si o vedere faina spre palat.




  • Faleza raului Manzanares
     Pentru o plimbare de seara, am pornit pe un traseu ce coboara pe sub Viaductul Segovia, de care am vorbit deja, merge spre Podul Segovia cu ale sale fantani arteziene si delta locuita de multe rate, dupa care continua prin parc spre Puerta de San Vicente.


     De la poarta ce se afla langa Gara de Nord se poate urca la Templul lui Debod pentru inca un apus superb si / sau se poate continua plimbarea prin parc pana la Fantana lui Juan de Villanueva si mai departe spre Arco de la Victoria si Faro de Moncloa, unde poti urca cu un lift din sticla, contra unui bilet de acces de 3 EUR. Tot in zona se afla si sediul fortelor aeriene unde se poate admira un micut avion de lupta.



     Nu stiu in cate orase poti pune pe harta o gara ca obiectiv turistic, dar in Madrid ai unul dintre cele mai interesante obiective turistice sub acoperisul uneia.

     Noi am ajuns la gara pentru ca citisem despre ce aveam sa gasim aici, dar si pentru ca am petrecut o zi in Toledo (de care o sa vorbim in articolul urmator) si de la Atocha am luat trenul pana acolo si inapoi.

     So? Ce e asa interesant aici? 

     Pai, pe langa arhitectura garii in sine, memorialul dedicat victimelor atentatului din 2004 si superba cladire a ministerului agriculturii de langa .... in interior au o PADURE TROPICALA!!! I sh!t U not! 



     In ultima zi am planuit o plimbare pana la arena in care se poarta luptele cu tauri, in drum trecand si prin piata dedicata lui Columb, unde se afla monumentul marelui explorator, biblioteca, muzeul arheologic si parcul lui Columb.



     Ultimul obiectiv major al turei a fost arena unde se desfasoara coridele, un obiectiv aflat destul de departe de centru si la care va recomand sa mergeti cu metroul, chiar daca noi am vazut destule cladiri interesante in drumul pana acolo.

     Arena se viziteaza cu tur organizat dar la preturi destul de piperate asa ca noi am ales sa nu intram nici aici si sa dam doar un ocol cladirii.


     Cam asta am avut de spus despre Madrid, capitala Spaniei, un oras frumos cu foarte multe de oferit dar cu un WOW! factor destul de scazut, majoritatea cladirilor si obiectivelor turistice neridicandu-se la inaltimea celor din alte mari orase.

     Cu toate ca nu mi-a ramas in amintire ca un super oras turistic, pot spune clar despre Madrid ca este cu siguranta unul dintre cele mai "de viata" orase in care am ajuns, distractia fiind la ea acasa aici, de dis de dimineata cand se trezesc localnicii si turistii (in jur de ora 11), pana seara tarziu (la 6 dimineata) :))





2 comments:

  1. Replies
    1. Madridul nu este foarte cunoscut pentru apele sale, cu toate ca are cateva fantani frumoase si o micuta delta ... Probabil comentariul era la un alt articol? :-?

      Delete

-----